Cafeneaua Complexitatii -“Educatia pentru secolul 21”, luni, 17 martie

Cafeneaua Complexitatii –  luni, 17 martie, incepand cu orele 19:30, intalnire cu dl  Florin Munteanu.

Centrul-pentru-Studii-Complexe_Cafeneaua-ComplexitatiiSecolul 19 poate fi privit ca piatra de hotar ce lanseaza omenirea in era industriala. O efervescenta creatoare intr-o lume inca putin cunoscatoare pune bazele unui stil de viata ce departeaza din ce in ce mai tare Omul de “Mama Natura”. Orasele apar, se dezvolta si odata cu ele se schimba si stilul de viata. Se diversifica si se inventeaza noi meserii, apar noi servicii. Apare o lume ce se orienteaza incet dar sigur catre un mediu de viata artificial, detasat de ritmurile naturii. Se descopera principalele legi ce guverneaza lumea fizica, chimia incepe sa dea roade. Diversitatea noilor meserii induce si o dezvoltare corespunzatoare a vocabularului, ce se dezvolta exponential cu notiuni si cuvinte specifice noilor meserii si produse. Se structureaza o scara de valori, un set de institutii si o seama de reglementari care definesc in final un sistem social.

Un sistem social ce Produce bunuri materiale capabile sa usureze munca fizica a omului, sa ii asigure un confort, o siguranta, si care pentru a-si asigura stabilitatea inventeaza un sistem educational. Sa nu uitam ca educatia este cea care asigura pregatirea noilor “celule” pentru integrarea lor in corpul social. Aici, sistemul educational urmareste modelul obiectului central al muncii desfasurate: REproducerea pe scara larga a produselor, a artefactelor (obiecte inanimate, carje pentru om si omenire). Omul REsursa trebuia pregatit in secolul 19 ca sa REproduca fluxul tehnologic generator de produse Identice. Omul REsursa Nu trebuia sa stie ce este Lumea, ce este Viata. Trebuia sa aiba o meserie sigura… bratara de aur.

Secolul 20 desavarseste aceasta revolutie industriala, generalizeaza la nivel global stilul de viata in orase, ridica problematica socio-economica specifica unei societati industriale la scara planetara. Incepe o goana dupa resurse si materii prime, apar razboaiele mondiale, apare productia de masa, lanturi de magazine… omul se scufunda si mai tare in Materie, devenind dependent de industrie si pentru a-si asigura minima existenta: painea de zi cu zi. In acest mediu tehnic si desprins de ritmurile naturii apar insa cateva descoperiri ce schimba intreaga “poveste”: fizica cuanticaconstantele haosului,calculatorulgenetica. Dezvoltarea exploziva a industriei care cere din ce in ce mai multe resurse se suprapune pe o evolutie noua a unei parti din omenire atrasa de intelegerea Spatio-Timpului, a viului, a Omului. Se naste un nou curent ce doreste sa se intoarca catre Natura, catre valori profunde.

Secolul 21 devine astfel locul unei confruntari profunde, a unei batali intre Materie si Spirit, intre productia de bunuri materiale si productia de fericire, intre Bani si Poezie, intre EU si NOI, intre SAU si SI. Sistemul de educatie este bulversat. “Celulele” noi care se nasc nu mai accepta tiparele vechi, nu mai recunosc acel Trebuie al unei meserii, iar structura inca abuziv fragmentara pe discipline a sistemului de invatamant nu este capabila sa furnizeze o solutie pentru formarea unui corp social coerent si stabil, centrat pe valori Spirituale, pe un stil de viata in consonanta cu ritmurile planetei (Gaia-planeta Vie). Din aceasta confruntare multi-dimensionala se naste (sau nu) o noua Societate! Cum va arata ea? Care vor fi valorile? Cum va arata structura noului organism social? Ce rol va avea si cum va fi organizat sistemul de invatament? Sunt inca intrebari deschise.

Intalnirea la care va invitam sa participati incearca sa aduca in discutie intrega problematica evocata mai sus, in vederea unui brainstorming pe tema: paradigma Complexitatii si abordarea Transdisciplinara in Educatia pentru secolul 21. Intalnirea va prilejui si o prezentare a unor opinii, observatii, trairi prilejuite de participarea invitatului nostru la o sesiune organizata de Federatia Mondiala a Centrelor, Cluburilor si Asociatiilor UNESCO ce a avut loc la New York, sub patronajul ONU.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.