Connect with us

GENERAL

Exclusiv Calea Europeană: Prioritățile Ministerului Apărării Naționale

Published

on

Ca urmare a schimbării Guvernului României, Calea Europeană a trimis o solicitare către ministere pentru a afla care sunt principalele priorități ale noilor miniștri în raport cu poziția României-stat membru al Uniunii Europene. Astăzi prezentăm răspunsul venit din partea ministrului Apărării Naționale, Cornel Dobrițoiu.

”Prin NATO şi Uniunea Europeană, spaţiul euroatlantic a reprezentat pentru mai bine de o jumătate de secol expresia ideală a implementării cu succes a parteneriatului în domeniul securităţii şi apărării. Contribuţia celor două organizaţii la gestionarea riscurilor şi ameninţărilor la adresa securităţii şi-a dovedit relevanţa strategică, atât din perspectiva dialogului politic, cât şi în ceea ce priveşte dimensiunea operaţională a managementului crizelor.

Aderarea României la UE a reprezentat, alături de integrarea în NATO, unul dintre obiectivele fundamentale ale României, îndeplinirea acestor deziderate contribuind în mod decisiv atât la procesul de modernizare a societăţii româneşti, în ansamblu, cât şi la asigurarea securităţii acesteia. În prezent, politica de apărare a României, deşi se desfăşoară pe fondul austerităţii financiare, are ca principale coordonate continuarea participării la operaţiile internaţionale pentru onorarea angajamentelor asumate la NATO şi UE şi îndeplinirea responsabilităţilor ce decurg din calitatea de membru NATO şi UE privind asigurarea capabilităţilor necesare celor două organizaţii prin angajarea în iniţiativele: “Smart Defence/NATO” şi “Pooling and Sharing/UE”.

          În intervalul de timp parcurs de la lansarea Politicii de Securitate şi Apărare Comună, Uniunea Europeană s-a impus în plan internaţional ca actor-cheie în domeniul managementului crizelor, prin lansarea şi conducerea a peste 20 de misiuni civile şi operaţii militare pe trei continente, în teatre de operaţii precum: Bosnia şi Herţegovina, FYROM, Georgia, R.D.Congo, Aceh/Indonezia, Darfur/Sudan, Teritoriile Palestiene, Cornul Africii etc. În prezent, Uniunea Europeană este angajată în consolidarea profilului de actor global în arhitectura de securitate internaţională, dispunând de instrumentele necesare exercitării unui rol activ în domeniul managementului crizelor internaţionale.

România se numără printre statele care au asigurat participarea în mod constant la operaţiile militare şi misiunile civile de management al crizelor internaţionale sub egida Uniunii Europene, în diferite teatre de operaţii. În acest context, aş sublinia participarea ţării noastre încă din anul 2005, când ţara noastră deţinea statutul de observator la UE în cadrul misiunii EUFOR ALTHEA din Bosnia şi Herţegovina, cea mai de amploare operaţie militară a Uniunii. Pe lângă această implicare într-o zonă de maxim interes strategic pentru noi, cum este cea a Balcanilor de Vest, aş menţiona contribuţia românească la Misiunea Uniunii Europene de Monitorizare din Georgia (EUMM Georgia).

Având în vedere importanţa respectării angajamentelor asumate, România va continua, şi în perioada următoare, să fie o prezenţă constantă în cadrul operaţiilor UE de management al crizelor. În acest sens, nu este de neglijat viitoarea participare a României cu o fregată la operaţia maritimă a UE de combatere a pirateriei în largul coastelor Somaliei – EUNAVFOR ATALANTA, în cursul anului 2012. Participarea noastră în cadrul ATALANTA va permite ralierea la eforturile europene de eliminare a fenomenului pirateriei în zona de Coastă a Somaliei şi va contribui la procesul de stabilizare a întregii regiuni.

Contextul economic actual, cu impact direct asupra bugetelor de apărare din statele membre UE, a readus în atenţie problematica dezvoltării şi utilizării în comun a capacităţilor militare. Având în vedere şi cerinţele tot mai ridicate şi costisitoare în materie de capacităţi militare, este dificil şi ineficient pentru naţiuni să îşi dezvolte în mod singular capacităţile necesare pentru realizarea obiectivelor proprii în domeniul securităţii şi apărării. Astfel, România încearcă identificarea unor soluţii pentru dezvoltarea în cadrul UE a acelor capacităţi necesare pentru îndeplinirea obiectivelor ce-i revin, dar care nu sunt accesibile exclusiv prin eforturi proprii.

Având în vedere acest deziderat, România se implică activ în proiectele, programele şi iniţiativele de dezvoltare a capacităţilor militare, derulate la nivelul Agenţiei Europene de Apărare (EDA), structura specializată a UE care are misiunea de a sprijini statele membre în efortul lor de a îmbunătăţi capacităţile de apărare ale Uniunii Europene în domeniul gestionării crizelor.

În acest context, o importanţă deosebită se acordă implicării naţionale în iniţiativa UE derulată cu sprijinul EDA şi Comitetului Militar al UE, care urmăreşte eficientizarea cheltuielilor de apărare în contextul economic actual, prin identificarea şi facilitarea proiectelor cu potenţial de cooperare între statele membre prin punerea în comun şi partajarea capacităţilor (pooling and sharing). Participarea României la această iniţiativă, precum şi la demersul similar al NATO „Building Capability through Multinational and Innovative Approaches” vizează o utilizare mai eficientă a capacităţilor existente şi astfel realizarea unor economii la costurile necesare dezvoltării şi operării acestora.

De asemenea, Ministerul Apărării Naţionale va continua participarea la câteva proiecte comune derulate în cadrul EDA, inclusiv din perspectiva iniţiativei UE privind dezvoltarea şi utilizarea în comun a capacităţilor: Celula europeană pentru achiziţii de servicii satelitare – European Satellite Procurement Cell; Echipament de luptă pentru soldatul terestru debarcat (Combat Equipment for Dismounted Soldier); Flota Europeană de Transport Aerian (European Air Transport Fleet). Mai mult decât atât, conştienţi de necesitatea luării unor măsuri cuprinzătoare şi comune la nivel european pentru contracararea dispozitivelor explozive improvizate, care reprezintă cea mai notabilă ameninţare curentă din cauza numărului semnificativ de pierderi de vieţi omeneşti cauzate de utilizarea acestor dispozitive în operaţiile în desfăşurare, România contribuie la iniţiativa EDA privind dislocarea în Afganistan a unui Laborator de nivel teatru pentru investigarea probelor rezultate în urma incidentelor cauzate de utilizarea dispozitivelor explozive improvizate (Theatre Exploitation Laboratory (Demonstrator)).

În concluzie, doresc să subliniez faptul că, deşi contextul economic nu este absolut deloc favorabil, direcţiile de acţiune stabilite în domeniul politicii de apărare furnizează toate elementele necesare asigurării securităţii în mediul internaţional actual, caracterizat de complexitate şi dinamism.”

Foto: gov.ro

GENERAL

UE ia în calcul mai multe scenarii privind concentrarea de trupe ruse la granița Ucrainei, inclusiv ”integrarea de facto” în Rusia a regiunii Donbas

Published

on

© European Union 2021

Înaltul Reprezentat al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, și-a manifestat îngrijorările cu privire la o ”integrare de facto” în Rusia a regiunilor Ucrainei necontrolate de Kiev, anunță AFP, citat de Agerpres.

”Sunt din ce în ce mai îngrijorat de situaţia din regiunile care nu sunt controlate de Kiev, deoarece acestea se îndepărtează din ce în ce mai mult de Ucraina şi se apropie din ce în ce mai mult de Rusia”, a explicat Borrell în cursul unei audieri de către Comisia pentru Afaceri Externe din Parlamentul European, care consideră că această comasare de ”forțe ruse la frontieră este legată de integrarea” Donbasului.

Uniunea Europeană lucrează la ”cel puțin șapte scenarii diferite”, dar nu crede că ”vom trece imediat la cel mai rău scenariu, deși există mai multe în care situația ar putea fi suficient de periculoasă pentru a necesita o stare permanentă de alertă”.

”Un atac masiv în Ucraina nu este scenariul cel mai probabil, dar există și alte modalități de a ataca, precum atacurile cibernetice”, a completat Borrell, făcând trimitere la incidentul de săptămâna trecută, când mai multe site-uri ale Guvernului de la Kiev au fost afectate, gest condamnat de UE și NATO și despre care Ucraina spune că are ”dovezi” privind implicarea Rusiei.

Subiectul s-a aflat pe masa discuțiilor dintre Annalena Baerbock și Dmitro Kuleba, cu prilejul primei vizite a noului ministru german de externe la Kiev, ce i-a oferit acesteia oportunitatea de a reitera angajamentul față de securitatea Ucrainei și a Europei, dând asigurări că Rusia va avea de suferit ”un preț uriaș” dacă alege calea escaladării

Mai mult, Alianța Nord-Atlantică a venit în sprijinul Ucrainei și a semnat un acord de consolidare a cooperării pentru ca această țară să se poată apăra mai ușor de noile forme de agresiune din spațiul cibernetic

Atacul cibernetic a avut loc după trei întâlniri diplomatice la nivel înalt, desfășurate pe parcursul săptămânii trecute, care s-au încheiat fără un semnal clar dacă Putin va decide să avanseze cu invazia militară în Ucraina sau, din contră, va demara un dialog cu Statele Unite cu privire la controlul armelor în Europa, o agendă mai restrânsă decât apelul său de redesenare a arhitecturii de securitate a Europei.

Acestea au debutat la 10 ianuarie într-o atmosferă tensionată, în urma cărora Statele Unite au specificat cu fermitate că resping propunerile de securitate ale Moscovei, pe care le-au calificat drept inacceptabile, dovadă a unei poziții coordonate între aliați, și au anunțat că nu vor precupeți niciun angajament pentru a-și consolida ”prezența NATO în statele aliate din prima linie și să sporească asistența defensivă pentru Ucraina” dacă Rusia alege ”calea unui nou conflict”.

De altfel, consolidarea flancului estic reprezintă unul dintre obiectivele de politică externă a României, enunțate de președintele Klaus Iohannis în discursul anual susținut în fața ambasadorilor acreditați la București.

Mesaje similare au fost transmise și de Jens Stoltenberg după reuniunea Consiliului NATO-Rusia, care a reafirmat ”politica ușilor deschise a NATO și dreptul fiecărei țări de a-și alege propriile acorduri de securitate”, respingând astfel solicitările Moscovei, ce dorește, printre altele, retragerea forțelor din estul Alianței și garanții că aceasta nu va mai accepta niciun nou membru.

În  cea de-a treia rundă a discuțiilor, desfășurate sub auspiciile Organizaţiei pentru Securitate și Cooperare în Europa (OSCE), Statele Unite au respins ”șantajul” Rusiei, care amenință cu acțiuni în lipsa unui ”răspuns constructiv” din partea Occidentului asupra cererilor sale privind securitatea europeană, printre acestea aflându-se inclusiv desfăşurarea unei infrastructuri militare în Cuba şi Venezuela, potrivit mențiunilor ministrului adjunct de externe rus Serghei Riabkov. 

Săptămâna s-a încheiat cu reuniunea miniștrilor apărării și de externe, găzduită de orașul francez Brest, context în care Vasile Dîncu și Bogdan Aurescu au pledat pentru coordonarea UE cu NATO și SUA și pregătirea de măsuri ferme pentru descurajarea Rusiei.

Statele Unite au semnalat că dețin informații potrivit cărora Rusia ”pregătește terenul pentru opțiunea fabricării unui pretext pentru invazie în estul Ucrainei”, informează France24.

Să nu uităm că al doilea război cecen a pornit de la aruncarea în aer a unor blocuri locuite de ruși, în septembrie 1999, act atribuit de Guvernul de la Moscova teroriștilor ceceni, dar despre care nu a reușit să aducă dovezi pentru a-și proba acuzațiile, amintește John Dunlop în lucrarea ”The Moscow Bombings of September 1999: Examinations of Russian Terrorist Attacks at the Onset of Vladimir Putin’s Rule”. 

De altfel, Moscova a concentrat de mai multe luni peste 100.000 de soldaţi şi echipamente în apropiere de frontiera cu Ucraina, generând temeri, iar o parte a militarilor ruși a sosit deja în Belarus pentru a participa la o verificare a eficienței grupării regionale de trupe Belarus-Rusia, potrivit Agerpres.

Soluționarea politică a conflictului din regiunea Donbasului, șfâșiată de un război izbucnit acum șapte ani între Kiev și separatiștii pro-ruși ce a făcut peste 10.000 de victime și a rănit mai bine de 24.000 de persoane, pare că se află în impas, conform Council on Foreign Relations

Din februarie 2015, Franța, Germania, Rusia și Ucraina au încercat să medieze o încetare a violențelor prin intermediul acordurilor de la Minsk. Acordul include prevederi privind încetarea focului, retragerea armamentului greu și controlul deplin al guvernului ucrainean în întreaga zonă de conflict. Cu toate acestea, eforturile de a ajunge la o înțelegere diplomatică și la o rezoluție satisfăcătoare nu au avut succes.

Reluarea dialogului în cadrul formatului Normandia din care fac parte cele patru țări mai sus amintite va reprezenta una dintre temele discutate de ministrul german de externe, Annalena Baerbock, cu omologul rus, Serghei Lavrov, în cadrul primei sale vizite la Moscova. 

 

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

MIE Digital: Comisia Europeană lansează primele cereri de propuneri în valoare de 258 milioane euro pentru a îmbunătăți infrastructura de conectivitate digitală a UE

Published

on

© Digital EU/ Twitter

Comisia Europeană a lansat miercuri primele cereri de propuneri în cadrul componentei digitale a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE Digital). Cu un buget planificat de 258 de milioane euro, cererile de propuneri vizează îmbunătățirea infrastructurilor de conectivitate digitală, în special a rețelelor Gigabit și 5G, în întreaga Uniune, contribuind la transformarea digitală a Europei.

Comisia va cofinanța acțiuni care vizează dotarea cu conectivitate 5G a principalelor rute de transport din Europa și a furnizorilor de servicii-cheie din comunitățile locale, precum și acțiuni de implementare sau modernizare a rețelelor bazate pe tehnologii avansate, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro

Propunerile se vor axa, de asemenea, pe infrastructura de conectare a serviciilor cloud federative, pe infrastructurile de bază pentru porțile digitale globale, cum ar fi cablurile submarine, precum și pe acțiunile pregătitoare pentru crearea de platforme digitale operaționale pentru infrastructurile de transport și cele energetice din întreaga UE.

Citiți și: La doi ani de la instalarea Comisiei von der Leyen, UE lansează „Global Gateway”, noua strategie europeană în materie de conectivitate în valoare de 300 de miliarde de euro

În decembrie, Comisia Europeană a adoptat primul program de lucru pentru componenta digitală a Mecanismului pentru interconectarea Europei (MIE Digital), care definește domeniul de aplicare și obiectivele acțiunilor sprijinite de UE care sunt necesare pentru îmbunătățirea infrastructurilor de conectivitate digitală ale Europei în 3 ani. Aceste acțiuni vor primi o finanțare de peste 1 miliard de euro (2021-2023).

Propunerile MIE Digital sunt deschise în principal entităților, inclusiv întreprinderilor, stabilite în statele membre. Solicitanții interesați pot afla mai multe despre cerere, evaluare și procesul de atribuire în cadrul zilei de informare online care va avea loc la 19 ianuarie.


Cu un buget planificat de până la 2 miliarde EUR până în 2027, Mecanismul pentru interconectarea Europei – Sectorul digital va sprijini transformarea digitală și obiectivele deceniului digital al Europei pentru conectivitatea fixă și mobilă. Acesta face parte din programul Mecanismul pentru interconectarea Europei, care sprijină investițiile în rețelele transeuropene digitale, de transport și energie, în valoare de 33,7 miliarde EUR în perioada 2021-2027.

Prima generație a Mecanismului pentru interconectarea Europei 2014-2020 a îmbunătățit infrastructurile care conectează statele membre și a adus Wi-Fi gratuit comunităților locale prin intermediul programului WiFi4EU. Mecanismul a sprijinit, de asemenea, dezvoltarea rețelelor de foarte mare capacitate în zonele rurale și semirurale din întreaga Europă prin intermediul Fondului pentru bandă largă din cadrul Mecanismului pentru interconectarea Europei (CEBF).

Continue Reading

GENERAL

Eurostat: Românii alocă cei mai mulți bani pentru mâncare și băuturi non-alcoolice, iar cel mai puțin cheltuie pe sănătate și educație

Published

on

© European Union, 2020

Potrivit datelor publicate luni, 27 decembrie, de Eurostat, românii au cheltuit cel mai mult în gospodăriile lor, în 2020, pe mâncare și băuturi non-alcoolice (26,4% din total), precum și pe întreținere și utilități (18,8% din total), cheltuind, în schimb, cel mai puțin pe sănătate (5,8% din total) și educație (1,2%).

Restul cheltuielilor au fost făcute pentru transport (11,3% din total), mobilier și amenajări interioare (7,2% din total), îmbrăcăminte și încălțăminte (6,4% din total), recreere și activități culturale (6,2% din total), băuturi alcoolice și tutun (6% din total), alte bunuri și servicii (3,7%), comunicații (3,5% din total) și restaurante și hoteluri (3,5% din total).

La nivelul UE, însă, costurile legate de locuințe, apă, electricitate, gaz și alți combustibili au reprezentat mai mult de un sfert (25,7 %) din cheltuielile gospodăriilor în 2020, în creștere cu 2,2 puncte procentuale (pp) față de 2019. ‘Alimentele și băuturile nealcoolice’ (+1,8 pp) și ‘Mobilierul și echipamentele de uz casnic’ (+0,5 pp) au înregistrat, de asemenea, creșteri în rândul categoriilor de cheltuieli ale gospodăriilor, reprezentând 14,8 % și, respectiv, 6,0 % din cheltuielile totale în 2020.

Aceste creșteri sunt în concordanță cu măsurile de restricție și de control al mobilității asociate cu pandemia COVID-19 în statele membre ale UE. Se pare că restricțiile au avut, de asemenea, un impact asupra altor elemente, mai ales asupra “Restaurantelor și hotelurilor” (-2,7 pp), “Transporturilor” (-1,5 pp) și “Activităților recreative și culturale” (-0,9 pp), aceste categorii reprezentând 6,0 %, 11,6 % și, respectiv, 7,8 % din cheltuielile totale în 2020.

Continue Reading

Facebook

PARLAMENTUL EUROPEAN4 mins ago

Manfred Weber, către președintele Franței: Nord Stream 2 va trebui oprit, dacă va exista o escaladare militară în Ucraina

CONSILIUL EUROPEAN10 mins ago

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

MAREA BRITANIE28 mins ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

CONSILIUL UE41 mins ago

Emmanuel Macron, în plenul Parlamentului European: Putem să avem o politică de vecinătate mai bună, iar UE poate deveni o putere care să asigure echilibrul

U.E.52 mins ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

RUSIA1 hour ago

Josep Borrell îl asigură pe ministrul ucrainean de externe de ”sprijinul neclintit al UE” și cere Rusiei să își retragă trupele

CONSILIUL UE1 hour ago

Emmanuel Macron, discurs în hemiciclul Parlamentului European: Președinția franceză a Consiliului UE va încerca să reformeze spațiul Schengen

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

INTERNAȚIONAL2 hours ago

De la Kiev, Antony Blinken avertizează că Rusia poate ataca foarte rapid. SUA au deblocat un ajutor de 200 de milioane de dolari pentru apărarea Ucrainei

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Ministrul lituanian al apărării avertizează că trupele rusești din Belarus sunt o amenințare directă pentru Lituania

CONSILIUL EUROPEAN10 mins ago

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

MAREA BRITANIE28 mins ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.52 mins ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

RUSIA22 hours ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

După 20 de ani, conducerea Parlamentului European este preluată de o femeie: Roberta Metsola, a treia femeie din istorie aleasă președinte al PE

RUSIA2 days ago

Germania dă asigurări Kievului că va face ”totul pentru a garanța securitatea Ucrainei și Europei” și avertizează Rusia că va ”plăti un preț ridicat” dacă va recurge la ”un nou act de agresiune”

CHINA2 days ago

Forumul de la Davos: Președintele Chinei atrage atenția că o confruntare globală ”nu rezolvă problemele” și ar putea avea ”consecințe catastrofale”

SUA5 days ago

SUA sunt pregătite atât pentru discuții, cât și pentru represalii față de Rusia, nefiind clar că Moscova a decis „în mod categoric” să întreprindă o acțiune militară în Ucraina

NATO1 week ago

Klaus Iohannis reafirmă obiectivul creșterii prezenței militare SUA în România în contextul tensiunilor cu Rusia: Punerea sub semnul întrebării a arhitecturii de securitate europene este inacceptabilă

Advertisement

Team2Share

Trending