CaleaEuropeană.ro și europarlamentarul Dragoș Pîslaru (USR PLUS, Renew Europe) organizează miercuri, 3 februarie 2021, începând de la ora 11:00, o dezbatere online cu tema “Uniunea Europeană și România pe calea redresării: Transformarea economiei prin MRR și PNRR”.
La eveniment vor participa Dragoș Pîslaru, co-raportor al Parlamentului European privind Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), Maarten Verwey, Director General al Comisiei Europene pentru Afaceri Economice și Financiare, și Cristian Ghinea, ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Guvernul României. Moderatul dezbaterii va fi Dan Cărbunaru, directorul CaleaEuropeană.ro.
Dezbaterea va fi transmisă LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană și pe pagina de Facebook a eurodeputatului Dragoș Pîslaru.
MRR reprezintă nucleul planului de redresare Next Generation EU de 750 de miliarde de euro, negociat de liderii europeni la Consiliul European din 17-21 iulie 2020 la pachet cu un buget total consolidat care cuprinde și Cadrul Financiar Multianual 2021-2027, generând o valoare totală de 1.824,3 miliarde de euro. Din Mecanismul de Redresare și Reziliență, România va beneficia de 30,44 miliarde de euro, iar pentru accesarea lor este necesar să prezinte Comisiei Europene un Plan Național de Redresare și Reziliență (PNRR) până la data de 30 aprilie 2021. Suma menționată este distribuită astfel: 13,77 miliarde de euro sunt structurați sub formă de granturi și 16,67 miliarde de euro sub formă de împrumuturi.
În prima parte a dezbaterii, cei trei invitați vor discuta despre stadiul adoptării Mecanismului de redresare și reziliență de 672,5 miliarde de euro la nivelul Uniunii Europene, oportunități pentru România, rolul recomandărilor din cadrul Semestrului European, precum și priorități pentru investiții, reforme și tranziții verzi și digitale. Reprezentantul Comisiei Europene va prezenta care sunt oportunitățile ce decurg din MRR pentru un stat membru precum România, care va beneficia de peste 30 miliarde de euro din acest instrument financiar de recuperare economică.
În cea de-a doua parte, eurodeputatul Dragoș Pîslaru și ministrul Cristian Ghinea vor pune accentul pe stadiul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), priorități și reforme ce vor finanțate, precum și respectarea criteriilor propuse de Comisia Europeană, de alocare a minim 37% din fonduri pentru tranziție verde, respectiv a minim 20% pentru transformare digitală.
Mecanismul de redresare și reziliență urmează a fi votat în plenul Parlamentului European în cadrul sesiunii plenare din perioada 8-11 februarie. Ulterior, acesta va fi adoptat formal și de către statele membre, la nivelul Consiliului Uniunii Europene.
Votul final este posibil după ce Dragoș Pîslaru, co-raportor din partea Renew Europe, și co-raportorii din partea grupurilor PPE și S&D, au ajuns, la 18 decembrie anul trecut, la un acord provizoriu între Parlamentul European și Consiliul UE privind instrumentul de recuperare și reziliență, la capătul unor negocieri maraton cu președinția germană a Consiliului.
Pentru a ajunge la votul din plen, acordul a fost aprobat în prealabil la nivelul Comisiei pentru bugete și Comisiei pentru afaceri economice și monetare ale Parlamentului European.
Acordul negociat de Parlamentul European cu președinția germană a Consiliului UE este structurat pe șase domenii de politici europene: Revoluția Digitală, Tranziția Verde, Antreprenoriatul și Competitivitatea, Administrație Rezilientă, Noua Generație (tineri și copii) și Coeziune Socială.
La nivel național, Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE) a lansat săptămâna trecută consultările între ministere, în plan tehnic, pe grupuri de lucru pe domenii, pentru identificarea priorităților și proiectelor care vor fi incluse în versiunea actualizată a Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR).