Camera de Comerț din Germania, statistică îngrijorătoare: PIB-ul Germaniei ar putea fi amputat cu 6 miliarde dacă SUA introduc taxe suplimentare pentru automobile

Posibilele tarife vamale care ar putea fi introduse de Statele Unite pentru importurile de automobile ar scădea cu aproximativ șase miliarde de euro Produsul Intern Brut al Germaniei, a precizat vineri Camera de Comerț din Germania (DIHK), potrivit Reuters, citat de Agepres.

Foto: Wikipedia

În cadrul unui interviu acordat pentru postul public de televiziune ZDF, președintele DIHK, Eric Schweitzer, a precizat că a luat foarte în serios amenințările venite din partea președintelui american Donald Trump, completând că astfel de tarife ”contravin legislației internaționale”. Conform acestuia, măsura ar putea duce la pierderea unor locuri de muncă în Germania și Europa și ar afecta și locurile de muncă și investițiile în Statele Unite.

Donald Trump a impus tarife suplimentare pentru importurile de oțel și aluminiu provenite din Uniunea Europeană și a amenințat în repetate rânduri că va extinde măsurile și asupra automobilelor din Europa. În replică, Comisia Europeană a introdus tarife vamale suplimentare de 25% pentru o listă de produse americane în valoare de 2.8 miliarde de euro, lista care cuprinde deja motocicle, blugi și bourgon.

Comisarul european pentru Afaceri Economice, Pierre Moscovici, a avertizat că războiul comercial declanșat de Statele Unite ar putea destabiliza piețele financiare.

Avertismentul comisarului european pentru Afaceri Economice survine la scurt timp după ce, președintele Comisiei Europene, Jean-Claude Juncker, a precizat miercuri că Uniunea Europeană ”va continua să plătească Statelor Unite cu aceeași monedă” după adoptarea măsurilor unilaterale privind comerțul.

Preşedintele Comisiei Europene Jean-Claude Juncker urmează să efectueze o vizită la Washington, pe 25 iulie, pentru a se întâlni cu preşedintele american Donald Trump, cu obiectivul de a dezamorsa conflictul comercial între Uniunea Europeană şi Statele Unite.

Potrivit unor diplomați și oficiali europeni, Berlinul este cel care îi face agenda preşedintelui Comisiei Europene, iar pentru întâlnirea Trump-Juncker din 25 iulie europenii examinează trei posibile oferte. Acestea ar fi un acord bilateral pentru reducerea taxelor vamale asupra produselor industriale, un acord plurilateral pentru eliminarea taxelor vamale pe importurile de autoturisme la nivel global sau un acord comercial transatlantic extins care să cuprindă şi cooperarea în sfera reglementărilor şi eventual în paralel să fie negociată de asemenea sporirea exporturilor americane de produse din carne de vită către UE.

Bruxellesul şi Washingtonul sunt angajate într-un conflict comercial de la 1 iunie, când Washingtonul, invocând ”securitatea naţională”, a impus taxe vamale punitive oţelului şi aluminiului europene. Europenii au răspuns imediat impunând taxe unei serii de produse americane emblematice, precum untul de arahide sau Harley-Davidson. Donald Trump a ameninţat ulterior să impună taxe vamale suplimentare de 20% automobilelor importate în Statele Unite provenind din UE, o măsură care ar avea consecinţe mult mai dure decât taxele impuse oţelului şi aluminiului.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.