Connect with us

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Camera Deputaților a adoptat proiectul privind extinderea votului în străinătate la alegerile prezidențiale. Românii din diaspora vor vota pe parcursul a trei zile, prin corespondenţă, pe liste liste suplimentare generate electronic

Published

on

© Parlamentul României - Camera Deputaților/ Facebook

Camera Deputaților, for decizional, a adoptat miercuri proiectul de lege prin care votul din Diaspora pentru alegerile prezidențiale este extins la trei zile. Modificările actelor normative privind votul în străinătate la scurtinul prezidențial prevăd, de asemenea, ca votul în România și în Diaspora să fie extins până la ora 24.00, în cazul în care există cetăţeni în secţia de votare, informează Digi24.

Un alt amendament introdus se referă la faptul că listele electorale suplimentare din străinătate se fac şi în format pe hârtie, doar în cazul existenţei unor disfuncţionalităţi, potrivit Agerpres.

Listele electorale suplimentare din străinătate generate în format electronic în mod automat, pe baza datelor înregistrate în Sistemul informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal. În situaţia disfuncţionalităţii sistemului informatic de monitorizare a prezenţei la vot şi de prevenire a votului ilegal, listele electorale suplimentare se introduc pe format de hârtie şi cuprind pentru numele, codul numeric personal şi semnătura alegătorului”, prevede textul adoptat.

Astfel, potrivit celor adoptate, ”începând cu data de 1 aprilie a anului în care au loc alegeri pentru preşedintele României, la termen, şi până la data expirării a cel mult 15 zile de la data începerii perioadei electorale, alegătorul care doreşte să voteze în străinătate la alegerile pentru preşedintele României se poate înregistra în registrul electoral ca alegător în străinătate prin intermediul unui formular online aflat pe site-ul AEP, în care va înscrie numele, prenumele, codul numeric personal, localitatea şi statul unde optează să voteze, la care anexează copia scanată sau fotografia actului de identitate”.

Pentru a vota prin corespondenţă, alegătorul cu domiciliul sau reşedinţa în străinătate trebuie să se înregistreze ca alegător prin corespondenţă, alegătorii sunt înscrişi în listele electorale permanente din străinătate, listele se întocmesc de AEP în format electronic şi sunt puse la dispoziţia Biroului electoral pentru secţiile de votare din străinătate – se menţionează în articolul 8 al legii, în forma stabilită de parlamentarii comisiei.

Modificările mai prevăd că, în cazul în care numărul membrilor Biroului electoral este insuficient, acesta poate fi suplimentat cu personalul ambasadei sau cu români cu domiciliul în străinătate.

În diaspora votul se desfăşoară pe parcursul a trei zile – vineri, sâmbătă şi duminică.

”În ziua de duminică, votarea începe la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00. Prin excepţie de la prevederile alin. 1, votarea în străinătate se desfăşoară şi pe parcursul zilelor de vineri şi sâmbătă imediat anterioare zilei votării. În ziua de vineri, votarea începe la ora locală 12,00 şi se încheie la ora locală 21,00, iar în ziua de sâmbătă votarea se deschide la ora locală 7,00 şi se încheie la ora locală 21,00”, mai prevede textul adoptat.

În plus, în Diaspora, la ora 21.00, când se închid secțiile, alegătorii care se vor afla în sediul secției de votare, dar și cei care stau la rând, pot să și exercite în continuare dreptul de vot.

Un membru al Biroului Electoral al secției de votare, desemnat de președintele acestuia, va verifica la ora 21.00 dacă în afara locului unde se desfășoară votul se află alegători care așteaptă și va stabili ordinea în care aceștia vor avea acces în sală.

Astfel, cei care stau la rând își pot exercita dreptul de vot până la maximum 23.59.

Potrivit preşedintelui Autorităţii Electorale Permanente, Florin Mituleţu-Buică, procedura privind prelungirea timpului de vot până la maximum ora 23,59 se va aplica şi în secţiile de vot din ţară.

Proiectul a fost adoptat luni de Senat, iar Camera Deputaților este for decizional.

Marți, comisia juridică a adoptat a adoptat un raport favorabil pentru acest proiect, aprobând mai multe modificări faţă de varianta Senatului, la solicitarea Autorităţii Electorale Permanente.

Proiectul de lege va fi trimis spre promulgare președintelui României, Klaus Iohannis.

Amintim că modificările legislației electorale vin după ce președintele Klaus Iohannis a solicitat Guvernului la 19 iunie să elaboreze un proiect de lege, care să fie adoptat până la finalul acestei sesiuni, pentru a evita situațiile de la scurtinul din luna mai, când mai mulți alegători nu au putut vota.

De altfel, în urma incidentelor din Diaspora, șeful statului a înființat la nivel Administrației Prezidențiale o comisie mixtă menită să pună capăt situațiilor în care cetățenii români nu pot să voteze la scrutinele electorale ca urmare a problemelor organizatorice.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Președintele USR Dan Barna a fost ales candidatul Uniunii Salvați România la alegerile prezidențiale

Published

on

Președintele Uniunii Salvați România Dan Barna a fost ales, în cadrul celui de-al 4-lea Congres Național, candidatul la alegerile prezidențiale din partea USR, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. 

Candidatul USR la alegerile prezidențiale a fost ales de peste 500 de delegați din toată țara. În scrutinul intern pentru desemnarea candidatului USR la Președinția României s-au înscris patru candidați: Dan Barna (ales cu 324 voturi), Mihai Goțiu (votat de 134 membri), Dumitru Stanca (votat de 5 membri) și Dragoș Dinulescu (votat de 3 membri).

 

“Am mai făcut încă un pas în obiectivul Alianței USR PLUS de a guverna în 2020. În cadrul mecanismelor statutare ale USR, astăzi, au avut loc alegerile pentru nominalizarea candidatului USR la poziția de candidat la Președinția României. În urma alegerilor, USR m-a mandatat să reprezint acest partid. Este un rezultat care confirmă eforturile de 2 ani, de când conduc acest partid, de a ne dezvolta și a fi ceea ce România are acută nevoie: un partid nou și proaspăt care să aducă societatea activă și modernă din spectrul politic pentru a merge mai departe în Europa. Astăzi, obiectivul nostru este guvernarea din 2020, iar toate eforturile pe care le facem sunt pentru a ajunge anul viitor acolo. Pe de altă parte, cel mai interesant obiectiv pentru România la aceste alegeri prezidențiale va fi posibilitatea de a alege, în turul al doilea, între candidatul PNL și cel al Alianței USR PLUS.”, a declarat președintele USR Dan Barna, după anunțarea rezultatelor.

USR este consecvent și își respectă procedurile interne transparente pentru alegerea candidaților la toate tipurile de alegeri. Competiția internă face parte din procedurile statutar necesare ale USR, în paralel desfășurându-se și discuțiile în cadrul Alianței USR PLUS.

Înainte de votul celor 500 de delegați, președintele Dan Barna le-a transmis membrilor USR, de pe scena Teatrului Național, că: “Dacă este o funcție care are mai mare nevoie de o parte din ADN-ul USR, de curajul, puterea de acțiune și elanul USR, aceasta este funcția de Președinte al României. USR este singura forța politică din România care are astăzi o viziune și care a arătat că este dispusă să meargă mai departe decât oricare alta pentru a transforma această viziune în realitate. După toate lucrurile pe care am reușit să le facem împreună în ultimii 3 ani, sunt sigur că avem o șansă reală ca USR PLUS să dea Președintele. Și știu că aveți curajul să intrăm în această competiție. Știu că avem voința să mergem până la capăt pe acest drum. Suntem Games of Thrones ca energie, dar ca viziune suntem Star Trek-ul României. Vă cer doar să aveți încredere în mine că vă pot reprezenta cu succes și în calitate de candidat la Președinția României.”

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Guvernul a decis data alegerilor prezidențiale: Românii sunt chemați să-și aleagă președintele la data de 10 noiembrie

Published

on

Alegerile prezidențiale 2019 vor avea loc în 10 noiembrie, primul tur de scrutin, și 24 noiembrie, al doilea tur de scrutin, a anunțat premierul Viorica Dăncilă la începutul ședinței de Guvern.

Executivul va da marți o hotărâre de guvern în acest sens, a precizat premierul.

Astăzi (marți-n.red.) vom stabili prin Hotărâre de Guvern data de 10 noiembrie 2019, zi a alegerilor pentru președintele României, potrivit responsabilităților Guvernului privind organizarea în condiții cât mai bune a scrutinului electoral și asigurarea dreptului de vot al cetățenilor. Ulterior vom adopta întreg pachetul de reglementări privind organizarea și desfășurarea scrutinului, în conformitate cu modificările din Parlament, și anume votarea pe mai multe zile în secțiile din străinătate, posibilitatea prelungirii votului și după ora 21:00 și implementarea votului prin corespondență”, a spus Dăncilă.

Data alegerilor prezidențiale a fost stabilită la începutul acestei luni, după o discuție între președintele AEP, Constantin-Florin Mitulețu Buică, și Viorica Dăncilă.

 

Continue Reading

ALEGERI PREZIDENȚIALE 2019

Sondaj IMAS: Klaus Iohannis, pe primul loc, cu un avans de peste 20%, în privința intenției de vot la alegerile prezidențiale

Published

on

Președintele Klaus Iohannis are prima șansă pentru obținerea unui nou mandat la Palatul Cotroceni, relevă un sondaj IMAS, potrivit Europa FM.

Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, Klaus Iohannis ar obține cel mai mare procent, 36.6%. Acesta este urmat în clasament de Călin Popescu Tăriceanu, liderul ALDE, cu 13.4%, în vreme ce Victor Ponta, președintele Pro România, ar obține 12.2%.

Locul patru este ocupat de Dacian Cioloș, președintele formațiunii PLUS. Pe locul cinci se află premierul Viorica Dăncilă, care ar aduna 5.8%, urmată de liderul Uniunea Salvați România, Dan Barna, cu 4.6%.

1.6% dintre cetățenii cu drept de vot l-ar vota pe liderul UDMR, Kelement Hunor. La distanță de doar 0.2% puncte procentuale se află Eugen Tomac, cu 1.4%.

Dacă opțiunile valide de vot sunt luate drept reper, procentajele păstrează în linii mari aceeași ordine.

Pe prima poziție s-ar afla președintele Klaus Iohannis (42.4%), urmat de Călin Popescu Tăriceanu (15.5%), Victor Ponta (14.1%) Dacian Cioloș (12.7%), Viorica Dăncilă (6.7%), Dan Barna (5.3%), Kelemen Hunor (1.8%) și Eugen Tomac (1.6%).

Sondajul IMAS a fost realizat la comanda Europa FM în perioada 7-26 iunie 2019, pe un eșantion de 1.010 persoane cu vârste de sau peste 18 ani.

Interviurile au fost realizate prin telefon, iar marja de eroare a sondajului este de +/- 3.1%.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending