Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea, la 18 noiembrie 2020, de către Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite ale Americii, a unei rezoluții privind sprijinul american față de Inițiativa celor Trei Mări (I3M), informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Votul unanim în favoarea acestei rezoluții al membrilor Camerei Reprezentanților demonstrează susținerea fermă bipartizană de care se bucură, la nivelul legislativului american, Inițiativa celor Trei Mări, precum și eforturile statelor participante, inclusiv ale României, care susține ferm și substanțial Inițiativa, de sporire a securității energetice și a interconectărilor strategice la nivel de infrastructură.
De asemenea, adoptarea rezoluției încurajează continuarea dezvoltării potențialului economic al regiunii Europei Centrale și de Est, cu sprijinul esențial al SUA.
Ministerul Afacerilor Externe salută în mod special reiterarea posibilității accesării de finanțare americană pentru proiectele I3M și subliniază angajamentul României de a valorifica în viitorul apropiat aceste oportunități pentru implementarea proiectelor strategice de conectivitate în spațiul I3M, alături de alți parteneri fideli valorilor transatlantice. Printre aceste proiecte, România susține cu prioritate realizarea proiectelor căii ferate Constanța – Gdansk (Rail2Sea) și al conexiunii rutiere Via Carpathia. De altfel, cu prilejul vizitei sale recente din luna octombrie de la Washington, ministrul de externe Bogdan Aurescu a pledat, în cadrul consultărilor sale politice cu omologul său american, pentru realizarea acestor proiecte prioritare, cu implicare și sprijin consistent american, inclusiv financiar.
Adoptarea acestei rezoluții evidențiază, o dată în plus, că Parteneriatul Strategic dintre Uniunea Europeană și Statele Unite este indispensabil pentru asigurarea securității și bunăstării pe cele două maluri ale Atlanticului, context în care Inițiativa celor Trei Mări oferă un exemplu pozitiv din perspectiva cooperării transatlantice, mai arată sursa citată.
Rezoluția Camerei Reprezentanților poate fi accesată aici.
Declarația Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la Tallinn, adoptată în luna octombrie, subliniază că șase țări participante se alătură Poloniei și României ca investitori în Fondul Inițiativei celor Trei Mări, la care SUA asigură o finanțare de 30%. SUA au promis inițial cel puțin 300 de milioane de euro către Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, reprezentând 30% din capitalul actual al acestui fond, adică 900 de milioane de euro, un capital strâns prin parteneriate între cele 12 state și sectorul privat la nivel global. Cu toate acestea, SUA au fost de acord să extindă angajamentul la 1 miliard de de dolari, respectând un anunț anterior al secretarului de stat Mike Pompeo în acest sens. Și în acest caz, SUA ar respecta principiul de 30%, întrucât Washington-ul va aloca această sumă atunci când capitalul acestui fond va ajunge la 3,4 miliarde de euro.
Anterior, ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, a anunțat că SUA vor începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest anunț are o dublă valoare strategică, referindu-se la proiectul feroviar RAIL 2 SEA – “Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa” și la traseul transeuropean Via Carpatia, ambele numărându-se între cele 27 de proiecte principale susținute de România și de Polonia în cadrul Inițiativei celor Trei Mări – Adriatică, Baltică, Neagră – platformă de cooperare prezidențială și de interconectare în domeniile transporturi, energie și digital inițiată care a atins deplina maturitate politică la summitul de la București din 2018.
Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia). Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital.
Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.
Statele Unite ale Americii sunt partener al Inițiativei celor Trei Mări și susțin rolul acestei platforme de consolidare a Parteneriatului Strategic dintre Uniunea Europeană și SUA.
Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, găzduit cu succes în 2018 de Președintele României Klaus Iohannis, alături de prima ediție a Forumului de Afaceri I3M, au contribuit în mod substanțial la dezvoltarea și cristalizarea obiectivelor Inițiativei, iar setul de instrumente validate atunci a fost menit să faciliteze și să accelereze implementarea proiectelor majore de interconectare din regiune.