Connect with us

ROMÂNIA

Camera Reprezentanților din SUA susține, printr-o rezoluție, o finanțare americană pentru proiectele Inițiativei celor Trei Mări. România salută adoptarea documentului

Published

on

© Guvernul României/ Facebook

Ministerul Afacerilor Externe salută adoptarea, la 18 noiembrie 2020, de către Camera Reprezentanților a Congresului Statelor Unite ale Americii, a unei rezoluții privind sprijinul american față de Inițiativa celor Trei Mări (I3M), informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Votul unanim în favoarea acestei rezoluții al membrilor Camerei Reprezentanților demonstrează susținerea fermă bipartizană de care se bucură, la nivelul legislativului american, Inițiativa celor Trei Mări, precum și eforturile statelor participante, inclusiv ale României, care susține ferm și substanțial Inițiativa, de sporire a securității energetice și a interconectărilor strategice la nivel de infrastructură.

De asemenea, adoptarea rezoluției încurajează continuarea dezvoltării potențialului economic al regiunii Europei Centrale și de Est, cu sprijinul esențial al SUA.

Ministerul Afacerilor Externe salută în mod special reiterarea posibilității accesării de finanțare americană pentru proiectele I3M și subliniază angajamentul României de a valorifica în viitorul apropiat aceste oportunități pentru implementarea proiectelor strategice de conectivitate în spațiul I3M, alături de alți parteneri fideli valorilor transatlantice. Printre aceste proiecte, România susține cu prioritate realizarea proiectelor căii ferate Constanța – Gdansk (Rail2Sea) și al conexiunii rutiere Via Carpathia. De altfel, cu prilejul vizitei sale recente din luna octombrie de la Washington, ministrul de externe Bogdan Aurescu a pledat, în cadrul consultărilor sale politice cu omologul său american, pentru realizarea acestor proiecte prioritare, cu implicare și sprijin consistent american, inclusiv financiar.

Adoptarea acestei rezoluții evidențiază, o dată în plus, că Parteneriatul Strategic dintre Uniunea Europeană și Statele Unite este indispensabil pentru asigurarea securității și bunăstării pe cele două maluri ale Atlanticului, context în care Inițiativa celor Trei Mări oferă un exemplu pozitiv din perspectiva cooperării transatlantice, mai arată sursa citată.

Rezoluția Camerei Reprezentanților poate fi accesată aici.

Declarația Summitului Inițiativei celor Trei Mări de la Tallinn, adoptată în luna octombrie, subliniază că șase țări participante se alătură Poloniei și României ca investitori în Fondul Inițiativei celor Trei Mări, la care SUA asigură o finanțare de 30%. SUA au promis inițial cel puțin 300 de milioane de euro către Fondul de investiții al Inițiativei celor Trei Mări, reprezentând 30% din capitalul actual al acestui fond, adică 900 de milioane de euro, un capital strâns prin parteneriate între cele 12 state și sectorul privat la nivel global. Cu toate acestea, SUA au fost de acord să extindă angajamentul la 1 miliard de de dolari, respectând un anunț anterior al secretarului de stat Mike Pompeo în acest sens. Și în acest caz, SUA ar respecta principiul de 30%, întrucât Washington-ul va aloca această sumă atunci când capitalul acestui fond va ajunge la 3,4 miliarde de euro.

Anterior, ambasadorul Statelor Unite în România, Adrian Zuckerman, a anunțat că SUA vor începe derularea unui nou proiect pentru România, împreună cu Polonia, pentru construirea unei autostrăzi și a unei căi ferate, care să lege Constanța, de la Marea Neagră, cu Gdansk, de la Marea Baltică. Acest anunț are o dublă valoare strategică, referindu-se la proiectul feroviar RAIL 2 SEA – “Modernizarea şi dezvoltarea rutei feroviare Gdansk – Constanţa” și la traseul transeuropean Via Carpatia, ambele numărându-se între cele 27 de proiecte principale susținute de România și de Polonia în cadrul Inițiativei celor Trei Mări – Adriatică, Baltică, Neagră – platformă de cooperare prezidențială și de interconectare în domeniile transporturi, energie și digital inițiată care a atins deplina maturitate politică la summitul de la București din 2018.

Inițiativa celor Trei Mări este o platformă politică flexibilă și informală, la nivel prezidențial, care reunește cele 12 state membre ale UE aflate între mările Adriatică, Baltică și Neagră (Austria, Bulgaria, Croația, Cehia, Estonia, Ungaria, Letonia, Lituania, Polonia, România, Slovacia și Slovenia). Inițiativa are ca obiectiv creșterea convergenței și a coeziunii, în paralel cu reducerea decalajului de dezvoltare economică între diferite zone și state membre ale UE, prin creșterea interconectivității în regiune, în domeniile energiei, transporturilor și celui digital.

Principiile de bază ale Inițiativei celor Trei Mări sunt promovarea dezvoltării economice, creșterea coeziunii la nivel european și consolidarea legăturilor transatlantice.

Statele Unite ale Americii sunt partener al Inițiativei celor Trei Mări și susțin rolul acestei platforme de consolidare a Parteneriatului Strategic dintre Uniunea Europeană și SUA.

Summitul Inițiativei celor Trei Mări de la București, găzduit cu succes în 2018 de Președintele României Klaus Iohannis, alături de prima ediție a Forumului de Afaceri I3M, au contribuit în mod substanțial la dezvoltarea și cristalizarea obiectivelor Inițiativei, iar setul de instrumente validate atunci a fost menit să faciliteze și să accelereze implementarea proiectelor majore de interconectare din regiune.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

ROMÂNIA

Ministrul Finanțelor i-a prezentat comisarului european pentru economie măsurile bugetare ale Guvernului pentru asigurarea sustenabilității finanțelor publice

Published

on

© European Union, 2022

Ministrul Finanțelor, Adrian Câciu, a avut marți o întrevedere cu comisarul european pentru economie, Paolo Gentiloni, căruia i-a prezentat măsurile bugetare ale Guvernului României în contextul asigurării sustenabilității finanțelor publice și propuneri privind modernizarea politicii de impozitare.

Conform unui comunicat al ministerului, întrevederea a avut loc în contextul primei reuniuni a Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (ECOFIN), desfășurate sub președinția franceză a Consiliului Uniunii Europene.

Astfel, ministrul român a subliniat respectarea angajamentului de adoptare în timp util a bugetului pentru anul 2022, forma acestuia reușind să evite retragerea prematură a sprijinului bugetar pentru atenuarea efectelor crizei pandemice și să creeze spațiu fiscal, în același timp.

În egală măsură, Adrian Câciu a pledat pentru atingerea unui echilibru între menținerea angajamentului țării noastre de revenire în limitele Pactului de Stabilitate și Creștere în anul 2024 și realizarea graduală a consolidării fiscale, ținând cont de nevoile ridicate de investiții publice.

Cu privire la măsurile pentru susținerea investițiilor, ministrul român a menționat că, ”și în condițiile ajustării cheltuielilor totale, s-a asigurat majorarea semnificativă a cheltuielilor de investiții, cu peste 1pp, până la un nivel de 6,7% din PIB, în special prin utilizarea fondurilor externe nerambursabile puse la dispoziție de Uniunea Europeană”.

Un alt aspect important pe agenda reuniunii dintre ministrul Adrian Câciu și comisarul Paolo Gentiloni a vizat politicile în domeniul impozitării.

Ministrul român a reiterat prioritatea Guvernului privind reducerea deficitului de TVA și de a combate evaziunea fiscală prin mecanisme puse la dispoziție atât de legislația națională, cât și de cea europeană. Astfel, în cadrul întâlnirii avute a fost prezentat mecanismul facturii electronice B2B pentru produsele cu risc fiscal ridicat, precum și sistemul E-Transport stabilite prin OUG 130/2021.

În pachetul de toamnă al semestrului european, Comisia Europeană atrăgea atenția că România va trebui să-și modifice politica fiscal-bugetară pentru a-și atinge țintele pentru ieșirea din Procedura de Deficit Excesiv (PDE) în următorii trei ani.

Să nu uităm că statele membre au solicitat ca, din 2022, să se revină la esența Semestrului European și, din 2023, dezactivarea derogării din Pactul de Stabilitate și Creștere, modificări apărute în contextul pandemiei și al coordonării cu Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR).

Continue Reading

ROMÂNIA

Nicolae Ciucă a asigurat-o pe ambasadoarea Franței la București de sprijinul României pentru îndeplinirea obiectivelor ambițioase ale Președinției franceze la Consiliul UE

Published

on

© Guvernul României

Nicolae Ciucă a asigurat-o pe ambasadoarea Franței la București de sprijinul României pentru îndeplinirea obiectivelor ambițioase ale Președinției franceze la Consiliul UE, potrivit unui comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a primit-o, marți, 18 ianuarie, la Palatul Victoria, pe ambasadoarea Republicii Franceze la București, E.S. Laurence Auer. Întrevederea a avut loc în contextul exercitării de către Franța, în acest semestru, a Președinției Consiliului Uniunii Europene.

Potrivit sursei citate, ubiectele întrevederii s-au axat pe cooperarea strânsă și dinamică dintre cele două părți în contextul avansării agendei europene și pe parteneriatul solid și prioritățile de la nivelul relației bilaterale. De asemenea, a fost evaluată situația de securitate în Vecinătatea Estică.

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciucă a reiterat angajamentul României pentru avansarea, într-un spirit consensual, a agendei europene și a dat asigurări cu privire la sprijinul activ al țării noastre în îndeplinirea obiectivelor ambițioase cuprinse în programul de lucru și prioritățile Președinției franceze la Consiliul UE. A reamintit interesul României pentru un rezultat pragmatic al Conferinței privind viitorul Europei, orientat spre acțiune şi recomandări concrete.

De asemenea, șeful Guvernului a subliniat caracterul substanțial și potențialul amplificat al cooperării bilaterale pe multiple planuri, în linia Parteneriatului Strategic România-Franța și a Foii de Parcurs. A remarcat nivelul ascendent și deosebit de încurajator al schimburilor comerciale româno-franceze.

Prim-ministrul a notat importanța unei decizii favorabile pentru începerea discuțiilor de aderarea a României la OCDE și a solicitat sprijinul Franței în acest demers.

Continue Reading

CONSILIUL UE

Ministrul de Finanţe, Adrian Câciu: Implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare de 15% pentru grupurile multinaționale din UE reprezintă o prioritate pentru România

Published

on

© European Union, 2022

Adoptarea şi implementarea directivei privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaţionale din Uniunea Europeană este un obiectiv prioritar pentru România, susţine ministrul Finanţelor, Adrian Câciu.

Într-un comunicat al ministerului, acesta a anunțat că țara noastră va pregăti toate măsurile necesare implementării acesteia chiar de la 1 ianuarie 2023.

Propunerea de Directivă privind nivelul minim de impozitare pentru grupurile multinaţionale din UE a fost cel mai important subiect al reuniunii Consiliului Afaceri Economice şi Financiare (Ecofin), desfăşurată marţi, 18 ianuarie 2022, la Bruxelles, sub auspiciile președinției franceze a Consiliului Uniunii Europene, ce a oferit ocazia prezentării priorităților pe care aceasta le are în cele șase luni de mandat. 

”Europa a reușit să își revină după cea mai gravă criză economică din 1929 încoace. Am luat măsurile potrivite la momentul potrivit. Cu toate acestea, criza ne-a arătat că este necesar să construim un nou model economic, bazat pe autonomie strategică. Ce fel de Europă dorim să construim? Ne dorim o Europă independentă, capabilă să își apere valorile, să promoveze investițiile în inovare și în tehnologiile-cheie și să protejeze mediul. Vrem să construim un nou model bazat pe o creștere durabilă”, a fost mesajul transmis de Bruno Le Maire, ministrul francez a economiei, finanțelor și redresării, potrivit unui comunicat al Consiliului UE. 

Astfel, miniştrii de Finanţe au fost invitaţi să confirme, la nivel politic, prioritatea acestui dosar şi necesitatea transpunerii în legislaţia UE, până la 1 ianuarie 2023, a regulilor internaţionale agreate în Cadrul Incluziv al Organizaţiei pentru Cooperare şi Dezvoltare Economică (OCDE). Directiva asigură o cotă minimă efectivă de impozitare de 15% pentru activităţile globale ale multinaţionalelor.

Regulile vizează toate grupurile mari, naţionale sau internaţionale, inclusiv din sectorul financiar, care au venituri financiare combinate de peste 750 milioane de euro pe an şi care au compania-mamă sau o filială situată într-un stat membru al UE.

Miniştrii au discutat, de asemenea, despre stadiul implementării Mecanismului de Redresare şi Rezilienţă şi au aprobat Concluziile cu privire la Raportul privind Mecanismul de Alertă 2022, Concluziile Analizei Anuale a Creşterii Durabile 2022 şi Recomandarea pentru politica economică a zonei euro 2022.

În egală măsură, cei 27 au avut un schimb de opinii pe marginea mandatului UE pentru viitoarea reuniune G20, din februarie 2022.

Continue Reading

Facebook

S&D13 mins ago

Președinta Grupului S&D din PE îi cere lui Emmanuel Macron să pună tinerii și categoriile vulnerabile în centrul președinției franceze a Consiliului UE: Avem nevoie de o Europă socială

COMISIA EUROPEANA17 mins ago

România și alte 18 state membre și din Balcanii de Vest primesc aproape 385,5 milioane de euro din Fondul de Solidaritate al UE pentru a face față crizei sanitare

INTERNAȚIONAL24 mins ago

Olaf Scholz, la Forumul Economic Mondial de la Davos: Rusiei nu trebuie să i se permită să schimbe granițele naționale prin forță

COMISIA EUROPEANA28 mins ago

Noua Agenție a UE pentru Azil își începe activitatea. 500 de experți vor oferi sprijin pentru sistemele naționale de azil care se confruntă cu un număr mare de cazuri

PARLAMENTUL EUROPEAN29 mins ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

COMISIA EUROPEANA32 mins ago

Ursula von der Leyen contează pe președinția franceză a Consiliului UE și pe noua președintă a PE în ceea ce privește promovarea femeilor în funcții de conducere

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 hour ago

Rareș Bogdan îi cere lui Emmanuel Macron să nu abandoneze România în afara spațiului Schengen: “Deveniți avocatul românilor pentru aderarea la Schengen”

CONSILIUL UE1 hour ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

COMISIA EUROPEANA1 hour ago

Maros Sefcovic a pledat, în plenul PE, pentru dezvoltarea producției de semiconductori în Europa: Trebuie să ne făurim propriul destin

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

PARLAMENTUL EUROPEAN29 mins ago

Liderul Renew Europe îndeamnă președinția franceză la Consiliul UE să fie foarte „îndrăzneață” în ceea ce privește sprijinirea tinerilor și egalitatea de gen

CONSILIUL UE1 hour ago

De la pupitrul democrației europene, Emmanuel Macron pledează pentru o perspectivă clară de aderare la UE pentru țările din Balcanii de Vest, regiune ”aflată în inima continentului european”

CONSILIUL EUROPEAN1 hour ago

Emmanuel Macron promite că Parlamentul European va dobândi drept de inițiativă legislativă și cere apărarea statului de drept, al cărui sfârșit ar însemna o întoarcere la regimuri autoritare și la bâlbâiala istoriei

U.E.2 hours ago

Emmanuel Macron subliniază urgența abordării schimbărilor climatice pentru ca UE să poată asigura progresul economic promis

CONSILIUL EUROPEAN2 hours ago

Emmanuel Macron vrea o “doctrină europeană de securitate complementară cu NATO” pentru ca Europa să nu depindă de alegerile celorlalte mari puteri

CONSILIUL UE2 hours ago

Emmanuel Macron face apel la fermitate din partea UE în relația cu Regatul Unit: Pentru a rămâne prieteni, acordurile încheiate trebuie respectate

U.E.3 hours ago

Emmanuel Macron: Provocarea UE este de a construi o piață unică digitală care să genereze inițiative emblematice și campioni europeni

CONSILIUL EUROPEAN3 hours ago

Emmanuel Macron cere o propunere comună europeană împreună cu NATO pentru “o nouă ordine de securitate” care “să fie negociată cu Rusia”

RUSIA24 hours ago

Annalena Baerbock îi transmite lui Serghei Lavrov în prima vizită la Moscova că Germania este pregătită să apere regulile comune, chiar dacă va plăti ”un preț economic ridicat”

PARLAMENTUL EUROPEAN1 day ago

După 20 de ani, conducerea Parlamentului European este preluată de o femeie: Roberta Metsola, a treia femeie din istorie aleasă președinte al PE

Advertisement

Team2Share

Trending