În fiecare an, în luna septembrie, UE organizează o campanie de activism și de sensibilizare cu privire la oceane – #EUBeachCleanup – care cuprinde evenimente în întreaga lume. Pregătindu-se pentru Conferința ONU privind diversitatea biologică, campania din acest an este dedicată protejării și celebrării bogăției vieții din oceane, informează Serviciul European de Acțiune Externă.
În timp ce cheia pentru combaterea deșeurilor marine este oprirea acestora la sursă – consumând mai puțin, reciclând mai mult – curățarea este, de asemenea, importantă.
Cine și cum se poate alătura campaniei #EUBeachCleanup?
Oricine se poate alătura campaniei #EUBeachCleanup. De la copii la adulți, persoane fizice și organizații. Pe plajă, pe malul râului sau de acasă. Toată lumea este binevenită să ia parte la această mișcare pentru a contribui la un mod de viață mai curat și mai durabil.
Participanții la #EUBeachCleanup se pot alătura luând parte la activități fizice sau digitale.
Activități fizice
Acolo unde este posibil, vor fi organizate activități locale #EUBeachCleanup. Delegațiile UE, reprezentanțele Comisiei Europene, grupurile locale ale ONU, printre altele, organizează activități la care toată lumea se poate alătura. Explorați calendarul de evenimente pentru a verifica următoarea activitate din apropierea dumneavoastră.
Doriți să vă adunați colegii, prietenii sau familia și să vă organizați propria activitate #EUBeachCleanup? Puteți scrie la eu-beach-clean@ec.europa.eu pentru a vă înscrie, iar evenimentul dvs. va fi adăugat în calendar.
Activități digitale
De asemenea, vă puteți alătura campaniei prin acțiuni individuale și le puteți înregistra în aplicația #ActNow, susținută de Națiunile Unite (disponibilă pentru Android și ios). Vă puteți urmări obiceiul zilnic de a “Strânge deșeurile din natură”. De asemenea, puteți explora mai multe despre impactul plasticului asupra biodiversității marine, parcurgând călătoria #EUBeachCleanup 2021 în aplicație.
Parteneri
Uniunea Europeană
UE este vârful de lance al eforturilor globale de reducere și de prevenire a poluării cu plastic, inclusiv a deșeurilor marine. Pe lângă obiectivele ambițioase de reutilizare și reciclare, politica UE contribuie la reducerea materialelor plastice de unică folosință și a microplasticelor, precum și a deșeurilor provenite din uneltele de pescuit pierdute. De asemenea, UE sprijină activitățile de cercetare și dezvoltare în domeniu, iar alte acțiuni includ campanii “Pescuit pentru deșeuri”, în cadrul cărora pescarii din UE sunt implicați în curățarea oceanelor.
Prin intermediul rețelei sale mondiale de delegații ale UE (“ambasade”) și al reprezentanțelor din statele membre ale UE, UE ajunge la cetățenii din întreaga lume, sensibilizându-i cu privire la această problemă și încurajându-i pe oameni să aibă grijă de planeta noastră albastră.
Organizația Națiunilor Unite
În 2015, 193 de lideri mondiali au adoptat cele 17 Obiective de Dezvoltare Durabilă, inclusiv Obiectivul 14 “Viața sub apă”. Până în 2025, toate statele membre ale ONU se angajează să prevină și să reducă semnificativ poluarea marină, inclusiv deșeurile marine și poluarea cu nutrienți. O rețea globală de 59 de centre de informare ale Organizației Națiunilor Unite face echipă cu UE pentru a ajunge la tineri, la partenerii locali și la toți cetățenii, astfel încât toată lumea să își poată juca rolul în respectarea mediului și în prețuirea oceanelor noastre. Act Now (Acționează acum) este campania ONU privind acțiunile climatice și durabilitatea.
Ștrumfii
Albaștri ca marea, Ștrumfii © au început să apară în 1958 ca personaje de benzi desenate create de Pierre Culliford, cunoscut mai bine sub pseudonimul său, Peyo.
Timp de peste 60 de ani, Ștrumfii au comunicat valori universale precum solidaritatea, curajul, toleranța, munca, respectul pentru natură și mediu. Aceste valori transcend vârsta, sexul și culturile. Prin urmare, este destul de firesc ca ștrumfii să se implice în curățarea oceanelor și a plajelor.
#EUBeachCleanup face parte din Pactul Verde European.