Connect with us

ONU

”Campion” al inițiativei #HeForShe, Klaus Iohannis promovează la ONU egalitatea de gen și împuternicirea femeilor

Published

on

© Klaus Iohannis/ Twitter

Președintele Klaus Iohannis, prezent la Adunarea Generală a ONU, promovează în cadrul lucrărilor forului onusian raportul #HeForShe pentru egalitate de gen la nivel global, șeful statului fiind unul dintre ”campionii” inițiativei.

În calitate de campion #HeForShe, sunt bucuros să lansez raportul de impact #HeForShe care cuprinde poveștile oamenilor din toată lumea ce acționează pentru egalitate de gen. Îi încurajez pe toți să își aducă contribuția la promovarea egalității de gen și a împuternicirii femeilor”, a scris Iohannis, pe contul său de Twitter.

Aflat la a patra sa participare la lucrările Adunării Generale, președintele Klaus Iohannis a luat parte în 2015, la prima sa prezență la ONU, la reuniunea mondială a liderilor privind realizarea egalității de gen și capacitatea femeilor, acesta fiind la acel moment unul dintre cei 8 lideri mondiali semnatari ai petiției HeForShecampanie inițiată în 2014 de UN Women.

Ulterior, în 2017, președintele Klaus Iohannis a declarat, la ONU, că până în anul 2020, 70% din instituțiile din România vor avea experți în egalitatea de gen.

În România, suntem pe deplin angajați în susținerea unei abordări integratoare a egalității de gen ca element-cheie pentru promovarea politicilor sensibile la problematica egalității de gen și ca un instrument puternic de protecție și sprijin pentru victimele violenței domestice“, a spus Iohannis la lansarea “Raportului comun HeForShe 10x10x10 Impact Champions”, din septembrie 2017.

Prezent pentru a patra oară la lucrările celui mai mare for politic nivel global, Klaus Iohannis va susține un discurs în plenul Adunării Generale, va participa la recepțiile oferite de secretarul general al ONU, de președintele SUA și de președintele Consiliului European, urmând să aibă și mai multe întrevederi bilaterale.

  • Programul președintelui este disponibil aici.

Președintele Klaus Iohannis, în calitate de șef al delegației României, va susține miercuri, 25 septembrie, în jurul orei 9:15 (ora locală), declarația națională în plenul Adunării Generale, în a doua zi a segmentului la nivel înalt al dezbaterilor generale.

Președintele României va participa, de asemenea, la Forumul Politic la Nivel Înalt (High Level Political Forum) pe tema „Accelerarea implementării Agendei 2030 pentru Dezvoltare Durabilă”.  Președintele Klaus Iohannis va susține tot miercuri, 25 septembrie, o intervenție în cadrul sesiunii tematice ,,Leaders Dialogue 5 – Partnerships for Sustainable Development”, care se va desfășura între 15:00-16:00 (ora locală).

Programul președintelui Klaus Iohannis mai cuprinde o serie de evenimente formale consacrate în programul fiecărui segment de nivel înalt al Adunării Generale ONU: participarea la recepția de bun-venit oferită de Secretarul General al ONU în onoarea șefilor de delegații, la recepția oferită de președintele Consiliului European, prim-vicepreședintele Comisiei Europene și Înaltul Reprezentant al UE pentru Afaceri Externe și Politică de Securitate, precum și la recepția oferită de președintele Statelor Unite ale Americii, Donald Trump, cu prilejul celei de-a 74-a sesiuni a Adunării Generale a Organizației Națiunilor Unite.

Puteți citi, pe larg, despre participările lui Klaus Iohannis la ONU aici (2015)aici (2017) și aici (2018).

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL DE SECURITATE

UE salută adoptarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care cere ”în mod clar o încetare imediată a focului în Gaza și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”

Published

on

© European Union, 2022

Uniunea Europeană, prin vocile președinților Comisiei Europene Consiliului European și Parlamentului European, Ursula von der Leyen, Charles Michel și Roberta Metsola, au salutat adoptarea rezoluției Consiliului de Securitate al ONU care solicită în ”mod clar o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza și eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”.

”Implementarea acestei rezoluții este vitală pentru protejarea tuturor civililor”, a subliniat von der Leyen într-un mesaj publicat pe platforma X, fostă Twitter.

La rândul său, Charles Michel a amintit de decizia adoptată săptămâna trecută de șefii de stat sau de guvern, reuniți săptămâna trecută la Bruxelles în cadrul unui summit, la finalul căruia aceștia au cerut în unanimitate ”o pauză umanitară imediată care să conducă la o încetare durabilă a focului, a eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor și la furnizarea de asistență umanitară”.

”Este imperios ca acest lucru să fie respectat”, a mai spus Michel într-un mesaj publicat pe aceeași platformă.

Celor doi președinți li s-a alăturat cea a Parlamentului European, Roberta Metsola, salutând ”un pas important înainte, care vine după rezoluția din ianuarie” a legislativului european și ”este singura cale de urmat pentru pace”.

Consiliul de Securitate al ONU a adoptat luni o rezoluție prin care solicită o încetare imediată a focului pe durata Ramadanului, o eliberare necondiționată a tuturor ostaticilor și ”intensificarea urgentă a fluxului” de ajutor în Gaza.

Documentul a trecut cu 14 voturi pentru, în vreme ce Statele Unite s-au abținut. SUA au mai blocat în trecut rezoluții care solicitau o încetare a focului, motivând că o astfel de acțiune ar fi greșită în timp ce negocierile delicate pentru un armistițiu și eliberarea ostaticilor continuau între Israel și Hamas, informează BBC.

Însă joi, SUA a prezentat propriul proiect, care, pentru prima dată, a cerut o încetare a focului, marcând o înăsprire a poziției sale față de Israel. Purtătorul de cuvânt al Consiliului Național de Securitate, John Kirby a explicat că decizia SUA de a permite rezoluției să treabă prin abținerea de la vot ”nu reprezintă o schimbare a poziției”. Statele Unite au fost de acord cu o încetare a focului, dar nu au votat în favoarea rezoluției pentru că textul nu condamnă Hamas, a continuat oficialul american.

Secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a subliniat că documentul ”trebuie pus în aplicare” pentru a asigura o încetare a focului și ”eliberarea imediată și necondiționată a tuturor ostaticilor”.

Peste 32.000 de persoane, mare parte femei și copii, și-au pierdut viața în Gaza ca urmare a bombardamentelor Israelului, conform datelor oferite de Ministerul Sănătății din Fâșie controlat de Hamas.

 

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Ministrul israelian de externe: Sub conducerea lui Guterres, ONU a devenit un „organism antisemit și anti-Israel” care „încurajează teroarea”

Published

on

© UN Photo/Cia Pak

Națiunile Unite, sub conducerea secretarului general Antonio Guterres, au devenit „un organism antisemit”, a scris pe X (fostul Twitter) ministrul israelian de externe, Israel Katz, după vizita șefului ONU la punctul de trecere Rafah, la granița dintre Egipt și Fâșia Gaza, relatează AFP, preluat de Agerpres.

Guterres a acuzat Israelul pentru situația umanitară din Gaza, fără să condamne în niciun fel teroriștii Hamas care jefuiesc ajutorul umanitar, fără să condamne UNRWA care colaborează cu teroriștii – și fără să ceară eliberarea imediată și necondiționată a tuturor israelienilor ostatici. Sub conducerea sa, ONU a devenit un organism antisemit și antiisraelian care protejează și încurajează terorismul”, a scris Katz.

În timpul unei conferințe de presă pe partea egipteană a frontierei, secretarul general al ONU, Antonio Guterres, a calificat drept scandal moral” obstacolele în calea intrării ajutorului umanitar în Fâșia Gaza.

„O coadă lungă de camioane de salvare blocate de o parte a porții și umbra lungă a foametei de cealaltă parte. Acest lucru este mai mult decât tragic, este un scandal moral”, a declarat Guterres la o conferință de presă pe partea egipteană a punctului de trecere Rafah, care leagă Sinaiul de Fâșia Gaza. „Toate acestea arată că este mai mult decât timpul pentru o încetare imediată a focului. Este timpul pentru un angajament de fier din partea Israelului pentru un acces deplin și fără restricții la bunurile umanitare în întreaga Gaza. Și, în spiritul de compasiune al Ramadanului, a venit timpul pentru eliberarea imediată a tuturor ostaticilor”, a adăugat oficialul de la varful Națiunilor Unite, explicând că „nimic nu justifică atacurile teribile ale Hamas din 7 octombrie”, însă totodată „nimic nu justifică pedeapsa colectivă a poporului palestinian”.

Șeful Națiunilor Unite a precizat că prăbușirea statului de drept în Gaza împiedică distribuirea de ajutoare către populație, subliniind că există 3.000 de lucrători care distribuie ajutoare în interiorul Fâșiei.

„Există un eșec al mecanismelor de deblocare și acest lucru îngreunează distribuirea ajutoarelor în Gaza. Ne-am angajat să lucrăm cu alte instituții, inclusiv cu Semiluna Roșie palestiniană și Crucea Roșie din Gaza”, a declarat Guterres, adăugând: „Fie salvăm oamenii din Gaza, fie va fi foamete în Fâșie”. Răspunzând apoi la întrebările jurnaliștilor pe aeroportul El Arish, în Egipt, la aproximativ 50 de kilometri de granița cu Fâșia Gaza, secretarul general a declarat că o intervenție a forțelor militare terestre ale Israelului la Rafah ar fi o „catastrofă umanitară”.

Între timp, Consiliul de Securitate al ONU a amânat pentru luni, 25 martie, votul, prevăzut inițial pentru sâmbătă, asupra unei noi rezoluții pentru o încetare imediată a focului în Fâșia Gaza, pregătită de unii membri nepermanenți ai organismului. Decizia vine ca urmare a veto-ului Chinei și al Rusiei asupra rezoluției SUA care, de asemenea, cerea o încetare imediată a focului” în Gaza.
Potrivit ambasadorului rus la ONU, Vassily Nebenzia, textul propus de SUA era prea slab și ar fi „dat undă verde Israelului pentru un atac asupra Rafah”, un oraș de la granița cu Egiptul, unde sute de mii de persoane s-au refugiat din Palestina.

Continue Reading

CONSILIUL DE SECURITATE

Franța pregătește un proiect cuprinzător de rezoluție la CSONU privind conflictul din Gaza

Published

on

© UN News/Ziad Taleb

Franța a anunțat joi că își concentrează eforturile asupra unui proiect de rezoluție la Consiliul de Securitate al ONU în privința conflictului din Fâșia Gaza, cu intenții care depășesc simpla solicitare de încetare a focului, relatează AFP, relatează AFP preluat de Agerpres.

„Considerăm că este momentul să acționăm la Consiliul de Securitate al Națiunilor Unite în legătură cu conflictul în desfășurare”, a afirmat Christophe Lemoine, adjunctul purtătorului de cuvânt al Ministerului francez de Externe, evidențiind situația umanitară dezastruoasă din Fâșia Gaza.

„În această conjunctură, Franța își asumă responsabilitățile și lucrează în prezent la un proiect de rezoluție”, a adăugat el.

Ambasadorul Franței la ONU, Nicolas de Riviere, a clarificat la New York că proiectul Franței va fi prezentat „mai târziu, sub forma unei rezoluții mai cuprinzătoare care abordează diverse probleme, inclusiv o încetare a focului pe termen lung, nu doar temporară în timpul Ramadanului”.

Există două proiecte de rezoluție care propun o încetare imediată a focului discutate în prezent în cadrul Consiliului de Securitate. Unul dintre ele, susținut de mai mulți membri nepermanenți ai Consiliului, “solicită o încetare umanitară imediată a focului în luna Ramadanului”.

Celălalt, sprijinit de Statele Unite și modificat de mai multe ori în ultima lună, subliniază „necesitatea unei încetări imediate și durabile a focului pentru a proteja civilii de ambele părți, pentru a permite furnizarea de asistență umanitară esențială și, din acest punct de vedere, sprijină fără echivoc eforturile diplomatice internaționale pentru realizarea unei astfel de încetări a focului în contextul eliberării ostaticilor încă deținuți”.

Întrebat despre coordonarea cu Statele Unite, care a anunțat miercuri seara că a propus un proiect de rezoluție Consiliului de Securitate, purtătorul de cuvânt al Ministerului francez de Externe a subliniat că ar putea exista mai multe rezoluții pe masă. „Este evident că ne coordonăm cu Statele Unite de la începutul crizei”, a declarat el, adăugând că Washingtonul este „un partener major” în cadrul Consiliului de Securitate al ONU. „Prin urmare, există într-adevăr un dialog cu Statele Unite, dialog care există de la începutul crizei”, a subliniat el.

Diplomații au indicat că Consiliul de Securitate al ONU urmează să voteze vineri asupra unei rezoluții care solicită o încetare imediată și susținută a focului în conflictul din Fâșia Gaza. Consultările privind proiectul de rezoluție prezentat de SUA au fost programate pentru vineri, conform dpa.

De asemenea, cei 27 de lideri ai UE au cerut joi o „pauză umanitară imediată” în Gaza și au îndemnat Israelul să nu lanseze o ofensivă terestră de amploare în orașul Rafah, situat cel mai sudic.

„Consiliul European face apel la o pauză umanitară imediată care să conducă la o încetare a focului durabilă”, au declarat liderii după ce s-au reunit la Bruxelles, cerând totodată „eliberarea necondiționată a tuturor ostaticilor”.

Consiliul „îndeamnă guvernul israelian să nu întreprindă o operațiune terestră în Rafah”, au adăugat aceștia în concluziile lor.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
G206 mins ago

O invitare a lui Vladimir Putin la summitul G20 din Brazilia trebuie să fie rezultatul unui consens, consideră Emmanuel Macron

ROMÂNIA12 mins ago

Lucian Bode: Inaugurarea terminalului de plecări externe al Aeroportului Timișoara marchează simbolic aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA35 mins ago

Președintele ARICE, Rareș Burlacu, prezintă avantajele României în vederea intensificării colaborării economice cu țările din OIF: Suntem ”un vector al inovației și perseverenței”

NATO55 mins ago

Ambasadorul Franței, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: Cooperarea armatelor noastre pe flancul estic, dovada că relațiile franco-română nu au fost niciodată atât de puternice în NATO

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski îi cere președintelui Camerei Reprezentanților să ”adopte rapid” ajutorul militar american ”vital” pentru Ucraina

U.E.3 hours ago

Donald Tusk consideră că ”războiul nu mai este un concept din trecut”: Invazia rusă în Ucraina anunță o nouă eră în Europa

NATO3 hours ago

Două decenii de la cel mai mare val de extindere din istoria NATO. Klaus Iohannis: Aderarea la Alianță a marcat reintegrarea României în familia transatlantică

NATO4 hours ago

Ministrul apărării Angel Tîlvăr: Acum 20 de ani, prin aderarea la NATO, România a primit cele mai solide garanții de securitate

NATO4 hours ago

Nicolae Ciucă: Cele două decenii de la aderarea României la NATO reprezintă cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe toate planurile

NATO4 hours ago

Marcel Ciolacu, la 20 de ani de la aderarea la NATO: Apartenența României la Alianță asigură românilor stabilitatea și siguranța pentru dezvoltarea țării

ROMÂNIA21 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending