Campion la fonduri UE: Orasul din Romania care a investit 150 milioane de euro

500_Euro_BanknotenVisul european a devenit realitate pentru un oras din Romania care a reusit sa atraga in 5 ani fonduri nerambursabile de 5 ori mai mari decat bugetele anuale proprii. Cum au schimbat banii europeni imaginea urbei care adaposteste cea mai mare cetate din tara?

Alba Iulia, orasul Unirii, este un exemplu de urmat pentru toate localitatile unde exista potential turistic. Municipiul cu 60.000 de locuitori a reusit sa contracteze si sa implementeze in ultimii 5 ani proiecte finantate cu fonduri nerambursabile in valoare de 150 milioane de euro, potrivit Dailybusiness.ro.

Aceasta inseamna 2.500 de euro/cap de locuitor, 1500 de locuri de munca create si o rata a somajului mai mica de 4%.

Alba Iulia se afla in top 5 orase din Romania dupa valoarea fondurilor europene atrase, potrivit unui clasament realizat in 2011.

“Primaria a fost cel mai mare investitor din Alba Iulia in perioada crizei economice care a gestionat investitii in dezvoltarea comunitara a orasului insemnand regenerarea celei mai mari cetati din Romania si Europa Centrala si de Sud Est”, a declarat Nicolaie Moldovan, city manager, in cadrul conferintei organizate marti de DailyBusiness.ro.

Investitiile au presupus, printre altele, modernizarea centrului civic al orasului, reabilitarea, modernizarea si extinderea a peste 23 de km de strazi urbane, 15 km de piste de biciclete, 15 ha de zone verzi si 1.700 de panouri solare si fotovoltaice, prin care 4 institutii publice subordonate si-au redus cu 60% facturile la energie.

Mai multe detalii AICI.

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.