Connect with us

INTERNAȚIONAL

Cancelarul Angela Merkel: Burqa trebuie să fie interzisă, oriunde este posibil din punct de vedere legal

Published

on

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a susținut interzicerea purtării burqa, vălul islamic care acoperă întreaga faţă a femeilor musulmane, în Germania, și a declarat că episodul crizei refugiaților nu ar mai trebui să se repete niciodată, scrie The Independent.

Burka-3

”Nu toți refugiații pot rămâne” în Germania, iar afluxul masiv de anul trecut, când circa un milion de migranți au intrat în Germania, nu se se va mai repeta, a declarat Merkel în cadrul congresului Uniunii Creștin-Democrate (CDU) ce se desfășoară marți și miercuri la Essen.

“Burqa trebuie să fie interzisă, oriunde este posibil din punct de vedere legal”, a mai susținut Merkel, primind aplauze din partea celor prezenți.

Thomas de Maizière, ministrul german de Interne, un apropiat al cancelarului german, a a adus în discuție un proiect legislativ privind interzicerea burqa încă din luna august, considerând purtarea acestui tip de văl ”contrară integrării”.

Vălul musulman este interzis prin lege și în alte țări europene precum Franța sau Belgia. La începutul acestui an, fostul premier Manuel Valls a cerut interzicerea vălului musulman în universități. Purtarea vălului islamic este o problemă îndelung disputată în Franța care are o legislație strictă în privința simbolurilor religioase. Acestea au fost interzise în școlile de stat în 2004, dar și în rândul angajaților în sectorul serviciilor publice. În 2011, vălul care acopera toata fața (niqab sau burqa) a fost interzis în toate locurile publice. Letonia plănuiește o lege similară, care să interzică purtarea vălului islamic, deși nu sunt foarte multe persoane care le poartă.  În 30 septembrie, în Bulgaria s-a promulgat o lege care interzice femeilor să poarte niqabul în public.  În luna mai, guvernul olandez a pus în aplicare o interdicție parțială privind purtarea unui văl care acoperă integral fața în școli, spitale și transportul public. O lege care interzice vălul islamic a intrat în vigoare în Belgia, în 2011.

După ce și-a terminat discursul, Angela Merkel a fost aplaudată timp de peste 10 minute, notează Politico Europe. Cei 1.000 de delegați urmează să valideze prin vot candidatura ei pentru al patrulea mandat de cancelar al Germaniei.

.

RUSIA

SUA şi Japonia își intensifică cooperarea pentru a-şi moderniza alianţa militară în faţa ameninţărilor din partea Chinei, Coreei de Nord şi Rusiei

Published

on

© Secretary of Defense Lloyd J. Austin III/ Twitter

Statele Unite și Japonia colaborează pentru a-și moderniza alianța militară în fața amenințărilor din partea Chinei, Coreei de Nord și Rusiei, a evidențiat joi secretarul american al Apărării, aflat în vizită la Tokyo pentru discuții bilaterale, înainte de a participa la ”Dialogul Shangri-La” privind apărarea şi securitatea în Asia-Pacific, organizat la Singapore, conform AFP, citat de Agerpres.

Austin a reamintit că ţările lor se confruntă cu ”provocări comune legate de comportamentul coercitiv” al Chinei, ”provocările periculoase ale Coreei de Nord şi războiul crud ales de Rusia în Ucraina”.

”Dar suntem uniţi de interesele şi valorile noastre comune. Şi luăm măsuri importante pentru a moderniza alianţele noastre şi pentru a ne consolida descurajarea”, a adăugat el.

Austin a menţionat cooperarea trilaterală cu Australia şi Coreea de Sud, precum şi creşterea ”ritmului, duratei şi amplorii” manevrelor şi antrenamentelor.

Citiți și: Japonia va achiziționa până la 400 de rachete de croazieră Tomahawk de la SUA pentru a-și crește capacitatea de contraatac

În Noua Strategie de Apărare a Statelor Unite, publicată la finalul lunii octombrie a anului trecut, China este calificată drept provocarea cea mai sistemică, în vreme ce Rusia este privită ca fiind o amenințare acuză și principalul rival nuclear.

În contextul dat, SUA urmăresc să câștige competiția cu China și să îngrădească Rusia, conform Strategiei de securitate națională.

Cât privește Japonia, doctrina de securitate a acestei țări, modificată la mijlocul lunii decembrie, urmărește consolidarea capacității de contraatac în fața unui stat chinez văzut ca ”cea mai mare provocare strategică”.

Continue Reading

NATO

Germania: Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă în mijlocul războiului

Published

on

© European Union, 2023

Ușa NATO rămâne deschisă pentru noi membri, dar Alianța nu poate primi o țară în timp ce aceasta se află în plin război, a declarat joi ministrul german de externe Annalena Baerbock, relatează Reuters, preluat de Agerpres.

„Politica ușilor deschise a NATO rămâne în vigoare, dar, în același timp, este clar că nu putem vorbi despre acceptarea de noi membri (care se află) în mijlocul unui război”, a declarat aceasta reporterilor la o reuniune a miniștrilor de externe ai NATO la Oslo.

În plus, cancelarul Olaf Scholz a declarat săptămâna trecută că principala preocupare a Aliaților este „cum putem îmbunătăți cooperarea în situația specifică a atacului rusesc asupra Ucrainei și cum putem arăta clar că vom oferi acest sprijin atât timp cât va fi necesar”.

De altfel, secretarul general al Alianței, Jens Stoltenberg, a reiterat că membrii NATO susțin admiterea Ucrainei în organizație, însă a eliminat varianta aderării în timpul războiului cu Rusia.

„Cred că toată lumea și-a dat seama că a deveni membru în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi și că nu aceasta este problema. Problema este mai degrabă ce se va întâmpla atunci când războiul se va încheia, într-un fel sau altul”, a spus Stoltenberg.

În acest sens, secretarul general a precizat, din nou, că toți aliații NATO sunt de acord că Ucraina va deveni stat membru al NATO, făcând trimitere la recunoașterea aspirațiilor euro-atlantice ale acestei țări prin intermediul declarației Summitului de la București din 2008 și reconfirmarea acestui lucru la summit-ul de la Madrid de anul trecut.

Continue Reading

SUA

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

Published

on

©️ Ministerie van Defensie/ Twitter

Pentagonul a anunțat acordarea unei asistențe militare suplimentare Ucrainei, pentru a răspunde nevoilor critice și de apărare ale acestei țări invadate de Rusia.

Potrivit unui comunicat al instituției americane, această aprobare reprezintă cea de-a 39-a retragere de echipamente din stocurile Departamentului Apărării pentru Ucraina, începând cu august 2021.

Aceasta include capacități-cheie pentru a sprijini apărătorii aerieni ai Ucrainei, care protejează cu curaj soldații, civilii și infrastructura critică a Ucrainei, în contextul în care Rusia continuă să efectueze atacuri aeriene care ucid civili în întreaga Ucraină.

Acest pachet de asistență pentru securitate conține, de asemenea, artilerie, capacități anti-tanc și muniție pentru sistemele Patriot, inclusiv zeci de milioane de cartușe de arme de calibru mic, evaluate la până la 300 de milioane de dolari pentru a ajuta Ucraina să continue să-și apere teritoriul suveran.

Citiți și: SUA au aprobat vânzarea către Ucraina a unui sistem de rachete sol-aer la un cost estimat de 285 milioane de dolari

Șeful Statului Major al SUA: O victorie militară a Rusiei în războiul din Ucraina este imposibilă

Statele Unite se angajează să continue colaborarea cu aliații și partenerii lor pentru a oferi Ucrainei capacități care să răspundă nevoilor sale imediate pe câmpul de luptă și cerințelor de asistență în materie de securitate pe termen mai lung.

 

Continue Reading

Facebook

RUSIA11 mins ago

SUA şi Japonia își intensifică cooperarea pentru a-şi moderniza alianţa militară în faţa ameninţărilor din partea Chinei, Coreei de Nord şi Rusiei

NATO24 mins ago

Germania: Aderarea Ucrainei la NATO nu este posibilă în mijlocul războiului

SUA1 hour ago

SUA anunță un nou sprijin militar pentru Ucraina în valoare de 300 de milioane de dolari. Acesta cuprinde, printre altele, muniție pentru sistemele Patriot

NATO1 hour ago

Aeronavele AWACS ale NATO vor supraveghea spațiul aerian al Republicii Moldova pe durata Summit-ului Comunității Politice Europene

REPUBLICA MOLDOVA1 hour ago

Șeful diplomației UE: Cipru a devenit membru al Uniunii Europene având o problemă teritorială. Și R. Moldova poate face acest lucru

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Zelenski, întâmpinat de Maia Sandu la summitul Comunității Politice Europene: Viitorul Ucrainei și R. Moldova este în UE

NATO2 hours ago

Jens Stoltenberg va merge la Ankara pentru a promova ratificarea aderării Suediei la NATO

SUA2 hours ago

UE și SUA își intensifică cooperarea în direcția adoptării unei viziuni și a unei foi de parcurs comune a industriei privind sistemele de comunicații fără fir 6G

ROMÂNIA2 hours ago

Klaus Iohannis și Roberta Metsola au călătorit împreună de la București la summitul Comunității Politice Europene: “R. Moldova nu este singură”

REPUBLICA MOLDOVA2 hours ago

Maia Sandu, “uimită” și recunoscătoare de viteza cu România a reușit să obțină aprobarea rapidă a sancțiunilor UE împotriva celor care destabilizează R. Moldova

ROMÂNIA19 hours ago

Nicolae Ciucă va continua discuțiile cu sindicaliștii pentru rezolvarea grevei din Educație. Guvernul va aproba pe 1 iunie creșterile salariale pentru profesori

ROMÂNIA1 day ago

Ministrul Sănătății anunță finalizarea noii forme a Planului Naţional de Combatere a Cancerului

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

VIDEO Summitul CPE din R. Moldova: “Ne-am obișnuit să credem că suntem mici și că de noi nu depinde nimic, dar pe 1 iunie, Europa va veni la noi acasă”

NATO1 week ago

“Drumul către summitul de la Vilnius”: Jens Stoltenberg afirmă că aderarea Ucrainei la NATO “în mijlocul unui război nu este pe ordinea de zi”

POLITICĂ1 week ago

Ziua Eroilor. Klaus Iohannis: Prin lupta pentru desăvârșirea unității naționale, înaintașii noștri au acționat decisiv pentru conectarea României la spațiul politic european

ROMÂNIA1 week ago

Nicolae Ciucă a apreciat reiterarea de către președintele federal Steinmeier a sprijinului Berlinului pentru aderarea României la Spațiul Schengen

POLITICĂ1 week ago

Klaus Iohannis cere coaliției ca rotația guvernamentală să se desfășoare “sticlă”: Oamenii trebuie să vadă că nu este vorba de tras sfori. Numai de instabilitate nu avem nevoie

ROMÂNIA1 week ago

Steinmeier l-a asigurat pe Iohannis că Germania se va implica pentru aderarea României la Schengen: Cancelarul Scholz și miniștrii de externe și interne vor aduce argumente Austriei și Olandei

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 week ago

Eurodeputatul Victor Negrescu a înregistrat în Parlamentul European petiția pentru sprijinirea satelor românești și a fermierilor români

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Adunarea Națională “Moldova Europeană”. Maia Sandu: Calea aleasă de Moldova, calea europeană. Trebuie să aderăm la UE până în 2030

Team2Share

Trending