Cancelarul Angela Merkel despre Brexit: Diavolul se ascunde în detalii

Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, consideră că s-au făcut “progrese” în negocierile privind Brexit, dar avertizează că “diavolul se află în detalii”, notează Agerpres, citând AFP.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

“Există progrese”, a apreciat Angela Merkel în cursul unei conferinţe de presă comune cu premierul olandez Mark Rutte la Haga. Dar ‘totul este hotărât numai atunci când totul este hotărât’, a adăugat ea. “Sper că vor fi progrese săptămâna viitoare. Suntem bucuroşi că se duc discuţii intense, dar diavolul se ascunde în detalii”, a avertizat cancelarul german.

Negocierile au intrat în impas mai ales asupra Irlandei de Nord: nu s-a ajuns încă la un acord între Londra şi partenerii săi europeni cu privire la modul de control de către autorităţile vamale din UE al mărfurilor care vor tranzita această provincie britanică.

Săptămâna viitoare va avea loc în Bruxelles reuniunea șefilor de stat și de guvern din UE, prilej cu care liderii vor aborda pe larg problema Brexitului. 

Citiți și Brexit. Cancelarul german, Angela Merkel, susține că ”nu este încă foarte clar” ce dorește Marea Britanie

Aceștia au transmis clar că se așteaptă ca prim-ministrul britanic, Theresa May, să propună o modalitate de a debloca negocierile până săptămâna viitoare. Șefa guvernului de la Londra a fost invitată să vorbească la o cină de lucru pe 17 octombrie, în ajunul summitului liderilor UE, pentru a prezenta un bilanț al evoluției privind Brexit-ul.

Ideea ieșirii Marii Britanii din UE fără un acord este tot mai vehiculată, însă președintele Comisiei Europene nu vede un lucru bun în această posibilitate.

Juncker s-a angajat să diminueze tensiunile după ce preşedintele Consiliului European, Donald Tusk, şi cei mai puternici lideri europeni, cancelarul german Angela Merkel şi preşedintele francez Emmanuel Macron, au respins cu fermitate cea mai mare parte a planului prim-ministrului Theresa May privind relaţia post-Brexit a celor două părţi în cadrul unui summit informal de la Salzburg de luna trecută.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.