Cancelarul Angela Merkel pune la îndoială eficiența acordului nuclear cu Iran: „Nu este suficient pentru a ne asigura că ambiţiile Iranului sunt temperate şi ţinute sub control”

Actualul acord privind programul nuclear iranian nu este suficient pentru a ţine sub control ambiţiile nucleare ale Teheranului, a afirmat vineri cancelarul german, Angela Merkel, în cursul unei vizite la Washington.

FOTO: German Embassy Washington/ Facebook

„Suntem de părere că JCPOA (Joint Comprehensive Plan of Action) este o primă etapă care a contribuit la încetinirea activităţilor lor mai ales în acest sens (…), dar mai considerăm că, din punctul de vedere al Germaniei, nu este suficient pentru a ne asigura că ambiţiile Iranului sunt temperate şi ţinute sub control”.

Mai mult, cancelarul Germaniei este de părere că UE și SUA să aibă o părere comună în privința acestui subiect: „Europa şi Statele Unite ar trebui să fie în armonie în privinţa acestui subiect”.

Cu toate acestea, acordul nuclear cu Iran este un subiect divergent pe cele două maluri ale Atlanticului, Donald Trump denunțând de multe ori acordul ce a fost semnat pe timpul președinției lui Barack Obama.

Acordul este aspru criticat de Donald Trump, care ameninţă să restabilească sancţiuni economice împotriva Teheranului şi să retragă Statele Unite din acord dacă semnatarii europeni nu vor înăspri termenii acestuia înainte de 12 mai. Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron,aflat într-o vizită de stat   i-a propus omologului său american să păstreze acordul iniţial privind programul nuclear iranian care să devină unul dintre cei “patru stâlpi” ai unui “nou” acord.

Citiți și 

 VIDEO Reuniunea Trump-Macron la final: Președintele francez dispus să negocieze un nou acord nuclear cu Iran. Liderul SUA, avertismente către regimurile de la Teheran, Damasc și Phenian

Angela Merkel, mesaj către Donald Trump, înainte de vizita în SUA: Un acord imperfect cu Iranul este mai bun decât lipsa unui acord

Federica Mogherini îi răspunde lui Donald Trump: Acordul cu Iran funcționează și trebuie păstrat

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.