Connect with us

#RO2019EU

Cancelarul Austriei i-a predat președintelui României președinția Consiliului UE: Klaus Iohannis este un garant al democrației și al statului de drept

Published

on

Cancelarul austriac, Sebastian Kurz, i-a mulţumit vineri preşedintelui Klaus Iohannis pentru că a avut grijă de democraţie şi de statul de drept.

“Vreau să îţi mulţumesc pentru că, în calitate de preşedinte, ai avut grijă de democraţie, de statul de drept”, i-a spus cancelarul austriac şefului statului român, în conferinţa de presă comună desfăşurată la Palatul Cotroceni.

Kurz a afirmat că şeful statului este un “garant” al democraţiei şi al statului de drept.

România a preluat vineri, simbolic, președinția Consiliului Uniunii Europene de la Austria, în cadrul unei vizite pe care cancelarul Sebastian Kurz a efectuat-o la București. Liderul austriac a predat, la finalul unei întrevederi și unei conferințe de presă cu președintele Klaus Iohannis, șefului statului simbolul președinției Consiliului UE, constând într-un triunghi inscripționat cu steagul Uniunii Europene.

Este un moment simbolic pentru România şi ne bucurăm de faptul că preluăm această preşedinţie de la un partener atât de serios şi bun cum este Austria“, a spus Iohannis, în conferinţa de presă comună cu cancelarul austriac, Sebastian Kurz.

De cealaltă parte, Kurz a subliniat că se bucură că ”Austria predă președinția către România” și că el, personal, în calitate de cancelar predă ”președinția către Klaus Iohannis ca președinte al statului român”.

În cadrul discuţiilor dintre preşedintele Klaus Iohannis şi cancelarul Sebastian Kurz au fost abordate teme prioritare aflate pe agenda europeană, precum procesul de reflecţie privind viitorul Uniunii Europene, viitorul buget al Uniunii post-2020, procesul de retragere a Marii Britanii din UE, alegerile pentru Parlamentul European.

România va asuma în perioada 1 ianuarie – 30 iunie 2019, în premieră, Președinția rotativă la Consiliul Uniunii Europene, într-o perioadă marcată de finalizarea procesului de retragere a Marii Britanii din UE, avansarea negocierilor pentru adoptarea Cadrului Financiar Multianual 2021-2027, summit-ul de la Sibiu de la 9 mai 2019 dedicat viitorului UE și alegerile pentru Parlamentul European din 23-26 mai 2019.

Cei patru piloni tematici care vor sta la baza agendei de lucru a Președinției României la Consiliul UE vizează „Europa convergenței: creștere, coeziune, competitivitate, conectivitate”, „Europa siguranței”, „Europa, actor global” și „Europa valorilor comune”.

Motto-ul Președinției României va fi „Coeziunea, o valoare comună europeană“.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și doctorand în domeniul reasigurării strategice a NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community în cadrul World Economic Forum și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute.

#RO2019EU

Ultima reuniune în format coeziune prezidată de România. Ministrul fondurilor europene va informa statele membre cu privire la progresele obținute de Președinția română pe marginea fondurilor de coeziune în perioada 2021-2027

Published

on

© Ministerul Fondurilor Europene/ Facebook

Ministrul fondurilor europene, Roxana Mînzatu, va prezida astăzi, 25 iunie, ultima reuniune a Consiliului Afaceri Generale (CAG), în format Coeziune, din mandatul Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, care se va încheia la 30 iunie, odată cu reuniunea extraordinară a Consiliului European pentru negocieri privind desemnarea liderilor instituțiilor europene. 

CAG-Coeziune va discuta, în sesiune publică, pe marginea pachetului legislativ pentru politica de coeziune pentru perioada 2021-2027.

Se preconizează că președinția română va oferi miniștrilor o trecere în revistă a realizărilor obținute pe parcursul mandatului său și îi va informa cu privire la stadiul actual al negocierilor. După acestea, va avea loc o discuție despre viitoarele provocări în materie de programare a fondurilor pentru perioada 2021-2027.

Pachetul legislativ pentru politica de coeziune prevede o legătură mai strânsă cu semestrul european, ceea ce face ca recomandările specifice fiecărei țări pe 2019 să fie un element-cheie al conceperii programelor pentru perioada 2021-2027. Se preconizează că miniștrii vor discuta aspecte legate de punerea în aplicare a acestei noi abordări.

Miniștrii vor avea, de asemenea, ocazia de a face schimb de opinii cu privire la buna guvernanță economică și la alte condiționalități aplicabile cheltuielilor din bugetul UE în domeniul politicii de coeziune.

Continue Reading

#RO2019EU

Comisarul pentru politică regională Corina Crețu participă marți la ultima reuniune a Consiliului UE dedicată coeziunii pe care România o prezidează

Published

on

© Corina Cretu/ Facebook

Comisarul european pentru politică regională Corina Crețu participă la reuniunea miniștrilor UE responsabili cu politica de coeziune, ce are loc la Luxemburg, una din ultimele reuniuni ale Consiliului UE prezidate de către România, precum și ultima reuniune a comisarului Crețu cu miniștrii țărilor UE înainte ca aceasta să își preia, la 2 iulie, mandatul de membru al Parlamentului European.

Potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro, discuțiile se vor axa pe stadiul negocierilor privind viitoarea politică în domeniu pentru perioada 2021-2027 și pregătirea noilor programe, în strânsă legătură cu recomandările prezentate în cadrul semestrului european.

“Mă bucur de progresele înregistrate până în prezent și îndemn la urgentarea negocierilor atunci când acestea vor fi reluate în toamnă. Toate noile programe ar trebui să fie pregătite pentru a putea începe din prima zi a anului 2021, astfel încât să existe certitudine și continuitate în finanțarea dedicată regiunilor, orașelor și mediului de afaceri. Vom continua să lucrăm însă până atunci, Comisia fiind de altfel în contact permanent cu statele membre pentru a pregăti noile programe în baza priorităților de investiții incluse în cele mai recente rapoarte și recomandări specifice de țară”, a declarat înaltul oficial european înaintea reuniunii.  

Corina Crețu va prezenta în cadrul reuniunii ministeriale de la Luxemburg motivele pentru care este propusă existența unei conexiuni mai strânse între politica de coeziune post-2020 și semestrul european.

Comisarul european va sublinia importanța fondurilor UE pentru investiții strategice și pentru implementarea reformelor structurale, reamintind, în același timp, faptul că potențialul maxim al acestor investiții poate fi atins doar într-un climat favorabil dezvoltării mediului de afaceri și care să stimuleze creșterea economică.

Continue Reading

#RO2019EU

Am intrat în ultima săptămână a Președinției române a Consiliului UE. Reprezentantul Permanent al României la Bruxelles anunță că se va menține același ritm alert de lucru

Published

on

©Reprezentanța Permanentă a României pe lângă UE

Luminița Odobescu, Reprezentantul Permanent al României la Uniunea Europeană, a anunțat intrarea în ultima săptămână din mandatul României la conducerea Consiliului UE. Aceasta a subliniat faptul că echipa Președinției nu va încetini ritmul de muncă impus de evenimentele din ultimele 6 luni, potrivit unei postări pe Facebook.

,,Intrăm în ultima săptămână a mandatului Președinției române a Consiliului Uniunii Europene! Continuăm să lucrăm la capacitate maximă, așa cum am făcut-o fără întrerupere în ultimele 6 luni”, a precizat Luminița Odobescu.

Reprezentantul permanent a relatat, pe scurt, agenda Președinției din această ultimă săptămână, spunând că încheierea președinției va fi marcată, la fel cum a început, printr-un concert.

,,În această săptămână, vom conduce trei Consilii la Luxemburg (CAG Coeziune, TTE Energie și Mediu), vom organiza reuniuni ale ambasadorilor COREPER, la care îl avem invitat special pe Prim-Ministrul Bosniei și Herțegovina, vom prezida în numele Uniunii Europene Consiliul de Stabilizare și Asociere cu Muntenegru și Conferința Interguvernamentală UE-Serbia și vom avea Concertul oficial de închidere a Președinției, aici, la Bruxelles”, a detaliat diplomatul. 

Ultima zi a mandatului Președinției române va coincide cu reuniunea Consiliului European din 30 iunie 2019. 

Citiți și 

Premierul Viorica Dăncilă face bilanțul primei Președinții a României la Consiliul UE, un mandat care a avut bunăstarea cetățenilor europeni în prim-plan

Premierul Viorica Dăncilă: Contribuția președintelui Klaus Iohannis la Președinția română a Consiliului UE este demnă de o ,,corigență”

Klaus Iohannis a definit la Bruxelles moștenirea celor șase luni la șefia Consiliului UE: ”România este mult mai bună decât imaginea pe care o are. Cred că asta este o moștenire bună”

Klaus Iohannis a făcut bilanțul președinției României la Consiliul UE în fața liderilor europeni: ”Așa arată Europa în forma ei cea mai bună”

Liderii europeni salută eforturile președinției României la Consiliul UE privind adoptarea viitorului buget european, însă amână un acord final până la sfârșitul lui 2019

Continue Reading

Facebook

Advertisement

Trending