Connect with us

JAPONIA

Cancelarul german Angel Merkel atrage atenția asupra riscurilor inteligenței artificiale: Ceea ce facem trebuie să fie în folosul oamenilor

Published

on

Cancelarul german Angela Merkel a atras atenția asupra riscurilor pe care le presupune pentru societate folosirea necontrolată a inteligenței artificiale (A.I.), în cadrul unui discurs susținut în fața studenților de la prestigioasa universitate Keio din Tokyo, informează DPA, citat de Agerpres.

”Ceea ce facem trebuie să fie în folosul oamenilor”, a subliniat Merkel.

”Într-o zi, vom fi cu siguranţă capabili să citim gândurile”, a continuat ea. ”Acest lucru ar putea să le fie de ajutor celor care nu pot să vorbească, dar dacă toţi oamenii pot citi gândurile celorlalţi, trebuie să ne întrebăm: chiar avem nevoie de acest lucru? Ce înseamnă asta pentru interacţiunea socială?”, s-a întrebat cancelarul german.

”Va trebui de asemenea să discutăm în ce măsură ne putem păstra personalitatea umană”, a mai remarcat ea. ”Când ai o proteză la picior sau suferi un transplant de organe, rămâi acelaşi. Dar dacă îmi implantez un cip în creier ca să gândesc mai rapid sau mai bine, voi mai rămâne acelaşi? Unde ia sfârşit umanitatea mea? Sunt întrebări la care va trebui să găsim răspunsuri”, a notat Angela Merkel.

Cancelarul german a apreciat, pe de altă parte, că ”este adevărat că nu trebuie să ne temem că inteligența artificială va face ca oamenii să devină complet inutili” și a făcut apel la ”demistificarea” tehnologiei, care va crea noi locuri de muncă.

Aceasta a completat că este esențial ca oamenii să definească ”directive etice” privind folosirea inteligenței artificiale.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

CHINA

Premierul japonez se va întâlni cu președintele chinez joi, la Bangkok: Este necesar să stabilim relaţii constructive şi stabile între țările noastre

Published

on

© Prime Minister's Office of Japan/ Facebook

Premierul japonez, Fumio Kishida, va avea joi o întâlnire cu președintele chinez, Xi Jinping, prilejuită de Forul Asia-Pacific (APEC) de la Bangkok, a anunțat luni purtătorul de cuvânt al guvernului nipon, informează AFP, citat de Agerpres.

”Prim-ministrul Kishida urmează să participe la un summit Japonia-China cu preşedintele chinez Xi Jinping în 17 (noiembrie) cu ocazia Summitului APEC”, a declarat Hirokazu Matsuno în faţa presei.

”Încă există numeroase chestiuni şi îngrijorări între China şi Japonia, precum şi numeroase posibilităţi”, a declarat luni Matsuno.

”Este necesar să stabilim relaţii constructive şi stabile între Japonia şi China graţie eforturilor celor două părţi, afirmând ceea ce trebuie să fie afirmat şi cerând Chinei să acţioneze într-o manieră responsabilă”, a spus el.

Acesta a va fi prima întrevedere a celor doi lideri, care au avut o primă discuție telefonică în luna septembrie a anului trecut, la scurt moment după ce Fumio Kishida a preluat conducerea.

Să nu uităm că în aceeași lună Tokyo şi Beijingul au celebrat 50 de ani de la normalizarea relaţiilor lor diplomatice.

Cel mai recent summit între liderii japonez şi chinez a avut loc în decembrie 2019, când fostul premier japonez Shinzo Abe s-a întâlnit, la Beijing, cu preşedintele chinez Xi Jinping.

Continue Reading

G7

Germania și Japonia își coordonează pozițiile privind invazia rusă din Ucraina și se angajează să mențină sancțiunile împotriva Moscovei

Published

on

© Federal Government / Denzel

Președintele german, Frank-Walter Steinmeier, și premierul nipon, Fumio Kishida, au convenit marți, la Tokyo, să-și coordoneze îndeaproape pozițiile privind invazia rusă din Ucraina, angajându-se să mențină sancțiunile împotriva Moscovei, anunță Kyodo și DPA, citate de Agerpres.

Șeful statului german se află într-un turneu asiatic care cuprinde o oprire și în Coreea de Sud.

”Acum simt importanţa colaborării noastre strânse”, a spus Kishida, care a avertizat Rusia cu privire la pericolul utilizării armelor nucleare. ”Dacă Rusia ar urma să folosească arme nucleare, acesta ar fi un act ostil împotriva întregii omeniri. Comunitatea internaţională nu ar tolera niciodată aşa ceva”, a subliniat şeful executivului nipon.

Aceasta a amintit de orașul său natala, Hiroshima, care a fost lovit de bombe atomice în 1945, fapt ce a pus capăt celui de-al Doilea Război Mondial.

De cealaltă parte, Steinmeier a punctat nevoia de a spori presiunea internațională asupra Rusiei.

”Ceea ce face Rusia este un atac asupra dreptului internaţional, asupra ordinii internaţionale bazate pe reguli, ca întreg”, a afirmat preşedintele Germaniei.

Acesta a mulțumit Japoniei pentru ”poziția clară” față de conflictul rus din Ucraina și a punctat că ”într-o lume globalizată, niciun conflict nu mai este regional, întrucât consecinţele se simt la nivel global”.

Germania asigură până la finalul anului președinția rotativă a G7, urmând ca ștafeta să îi fie predată Japoniei.

Viitorul summit al organizaţiei va avea loc la Hiroshima în mai 2023.

Continue Reading

CHINA

Președintele chinez și premierul japonez promit să dezvolte relațiile dintre Tokyo și Beijing, la 50 de ani de la normalizarea lor

Published

on

© gov.cn

Președintele chinez Xi Jinping şi premierul japonez Fumio Kishida au susţinut joi că este important ca relaţiile dintre Tokyo şi Beijing să fie menţinute într-o direcţie pozitivă, în contextul în care cei doi lideri au marcat 50 de ani de la normalizarea relaţiilor diplomatice dintre ţările lor, informează Reuters, potrivit Agerpres.

Într-o discuţie telefonică, şeful statului chinez i-a transmis lui Fumio Kishida că acordă o „mare importanţă” dezvoltării relaţiilor între China şi Japonia şi că doreşte să lucreze cu şeful executivului japonez pentru a consolida aceste relaţii.

De asemenea, într-un mesaj citit la o recepţie organizată la Tokyo, Kishida a spus că relaţiile sino-japoneze întâmpină „multe probleme şi provocări acum”.

„Japonia şi China împart o mare responsabilitate pentru a realiza pacea şi prosperitatea în regiune şi în lume”, a declarat premierul japonez în mesajul adresat liderului chinez.

Relaţiile dintre Beijing şi Tokyo au fost mult timp tensionate din cauza unor insule disputate, a influenţei regionale şi a ocupării unor părţi din China de către Japonia în timpul războiului în secolul trecut.

Tensiunile au sporit în luna august după o vizită a preşedintei Camerei Reprezentanţilor a SUA, Nancy Pelosi, la Taipei, când China a efectuat manevre militare în care a lansat rachete în apropierea insulei Taiwan şi în zona economică exclusivă a Japoniei.

La recepţia de la Tokyo, fostul premier japonez Yasuo Fukuda a apreciat că este timpul să fie reamintit spiritul din spatele normalizării relaţiilor bilaterale, din urmă cu jumătate de secol.

„Cred că ceea ce am decis în urmă cu 50 de ani este că Japonia şi China nu luptă una contra celeilalte şi că noi cooperăm unii cu alţii pentru a construi relaţii de pace şi stabilitate”, a spus Fukuda în faţa celor aproximativ 850 de oameni de afaceri şi politicieni prezenţi la recepţie. 

Continue Reading

Facebook

ROMÂNIA23 mins ago

Klaus Iohannis, în discursul de Ziua Națională: “Avem mare nevoie să ne consolidăm încrederea în valorile euroatlantice şi să nu ne îndepărtăm de ele”

ROMÂNIA6 hours ago

Bogdan Aurescu, în cadrul Consiliului Ministerial al OSCE din Polonia: România va sprijini eforturile internaționale de aducere în fața justiției a celor vinovați de atrocitățile comise în Ucraina

COMISIA EUROPEANA7 hours ago

România va primi 232 de milioane de euro din Fondul european pentru afaceri maritime, pescuit și acvacultură 2021-2027

U.E.8 hours ago

UE sprijină cu 30 milioane de euro modernizarea forțelor de apărare din Georgia și Bosnia și Herțegovina

CHINA8 hours ago

Xi Jinping îi dă asigurări lui Charles Michel că ”nu există niciun conflict strategic între China şi UE”

INTERNAȚIONAL8 hours ago

Ucraina: Miniștrii de externe ai OSCE sprijină propunerea lui Josep Borrell de a aduce Rusia în fața justiției pentru crime de război

ROMÂNIA8 hours ago

Klaus Iohannis efectuează o vizită în Grecia: Șeful statului se va întâlni cu președintele și premierul Greciei și va participa la reuniunea liderilor PPE

ENERGIE8 hours ago

Coridorul vertical al gazelor: Transgaz a semnat un memorandum care include ca parte semnatară și compania din Grecia care va opera terminalul de gaz natural lichefiat de la Alexandroupolis

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

De Ziua Națională a României, UNESCO a inclus “Arta cămășii cu altiță”, element de identitate culturală pe ambele maluri ale Prutului, în patrimoniul umanității

SCHENGEN9 hours ago

Surse oficiale: Ordinea de zi a Consiliului JAI privind aderarea României la Schengen nu s-a schimbat. Guvernul olandez va propune Parlamentului un vot pozitiv pentru România

NATO1 day ago

Bogdan Aurescu: Reuniunea miniștrilor de externe NATO de la București înseamnă foarte mult pentru prestigiul României și pentru securitatea României

NATO1 day ago

Ministrul turc de externe salută ”pașii pozitivi” făcuți de Suedia și Finlanda, dar anunță că Turcia așteaptă ”măsuri concrete” pentru a le elibera drumul către NATO

NATO1 day ago

NATO a decis, la București, să intensifice sprijinul pentru R. Moldova, Georgia și Bosnia, “trei parteneri valoroși care se confruntă cu presiunea rusă”

NATO1 day ago

Avertismentul NATO după ministeriala de la București: Aliații trebuie să evalueze dependențele euro-atlantice de China și să reducă vulnerabilitățile

NATO1 day ago

Stoltenberg condiționează o eventuală aderare a Ucrainei la NATO de „triumful său ca stat suveran și independent” și de un parteneriat politico-militar mai strâns

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI1 day ago

Marian-Jean Marinescu subliniază nevoia ”cooperării puternice între statele membre și autoritățile locale” din regiunile carbonifere pentru succesul tranziției spre economie verde, avându-i pe oameni în centru

INTERNAȚIONAL2 days ago

Șeful diplomației SUA, în România, la 25 de ani de Parteneriat Strategic: În 1989, democrația a prins rădăcini. Să fim întăriți de amintirea curajului poporului român în cel mai întunecat moment al său

NATO2 days ago

Klaus Iohannis, către miniștrii de externe NATO reuniți la București: Trebuie să implementăm cât mai curând deciziile privind postura de apărare pe flancul estic și la Marea Neagră

NATO2 days ago

Blinken și Aurescu au discutat despre contribuția României la viitoarea strategie a SUA pentru Marea Neagră: Nu ne lăsăm descurajați, vom consolida prezenţa NATO în Marea Neagră

NATO2 days ago

Mircea Geoană, la Aspen – GMF Bucharest Forum: Noua realitate a descurajării și apărării în Europa presupune claritate asupra nevoilor NATO. Bucureștiul, unul dintre locurile în care ne vom reenergiza comunitatea

Team2Share

Trending