Connect with us

U.E.

Cancelarul german Angela Merkel, ”foarte îngrijorată” de starea de sănătate a liderului opoziției ruse Aleksei Navalnîi

Published

on

© Bundesregierung

Germania este foarte îngrijorată de starea de sănătate a criticului Kremlinului Aleksei Navalnîi, a declarat cancelarul Angela Merkel marți, în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei, relatează AFP, preluat de Agerpres.

„Guvernul german, împreună cu altele, face presiuni pentru ca acesta să primească un tratament medical adecvat”, a declarat ea marți în fața Adunării Parlamentare a Consiliului Europei.

Merkel a mai spus că o comasare de trupe rusești la granița cu Ucraina a creat o situație „alarmant de tensionată”, afirmând că este important să se mențină un dialog pe această temă.

Soarta principalului opozant al preşedintelui rus Vladimir Putin, încarcerat în Rusia de la începutul lunii februarie şi aflat în greva foamei de trei săptămâni, alimentează tensiunile diplomatice între Rusia şi Uniunea Europeană.

Cancelarul german a subliniat în context cât de important a fost că CEDO (Curtea Europeană a Drepturilor Omului), braţul judiciar al Consiliului Europei, a cerut eliberarea principalului opozant rus.

„Avem numeroase conflicte cu Rusia, ceea ce ne face relaţia mai dificilă, dar am susţinut mereu continuarea dialogului”, a adăugat ea.

CEDO a transmis luni întrebări Rusiei despre condiţiile de detenţie a opozantului Aleksei Navalnîi, inclusiv dacă detenţia îi încalcă dreptul la viaţă, la câteva ore după anunţul spitalizării sale şi în contextul în care susţinătorii se tem pentru viaţa sa.

Principalul opozant al Kremlinului a încetat să se alimenteze pe 31 martie pentru a protesta împotriva condiţiilor proaste de detenţie. În vârstă de 44 de ani, el a supravieţuit la limită otrăvirii cu un agent neurotoxic care l-a adus în comă în vara anului trecut. El a acuzat Kremlinul şi serviciile de securitate ruse că sunt responsabile pentru atac, ceea ce acestea au negat.

Medici apropiaţi de Navalnîi au cerut sâmbătă să li se permită să-l vadă imediat, temându-se că acesta ar putea suferi oricând un atac cardiac letal.

Ulterior, Serviciul penitenciar de stat rus (FSIN) a anunțat luni că a decis să îl mute pe liderul opoziției, aflat în prezent în a treia săptămână de greva foamei, într-un spital pentru deținuți.

Comunicatul a precizat că starea lui Navalnîi a fost considerată „satisfăcătoare” și că acesta a fost de acord să primească vitaminele prescrise de medici.

 

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

U.E.

Germania, cu un pas mai aproape de formarea noului guvern: Verzii au votat în favoarea negocierilor cu social-democrații și liberalii

Published

on

© Wikipedia

Delegaţii la o conferinţă a Partidului Verzilor de la Berlin au votat duminică în favoarea demarării discuțiilor oficiale de coaliție cu Social-Democrații (SPD) și Liber-Democraţii (FDP), ceea ce înseamnă că Germania este cu un pas mai aproape de lansarea unui nou guvern, informează Politico.eu

Doar doi delegați din totalul de 70 au votat duminică împotriva negocierilor, în timp ce un membru al partidului s-a abținut. 

„Avem șansa de a ne asuma responsabilitatea și de a juca un rol decisiv în acest guvern. Suntem fericiți să facem față acestei responsabilități”, a scris partidul, pe Twitter, la scurt timp după vot.

Mai mult, co-liderul Robert Habeck a transmis că Verzii germani sunt de acord să înceapă discuții oficiale pentru un nou guvern. „Coaliția propusă ar putea fi o mare victorie pentru Verzi, pentru Germania”, a spus el.

 

Citiți și: Coaliția ”semafor” prinde contur în Germania: Social-democrații, liberalii și Verzii au ajuns la un acord preliminar pentru formarea unui guvern

Dacă discuțiile oficiale se finalizează cu obținerea unei acord pentru formarea unei coaliții, Scholz, ministru de finanțare și vicecancelar în Guvernul în exercițiu, va deveni noul lider al Germaniei, trăgând cortina peste cei 16 ani de guvernare Merkel.

Cele trei partide s-au aflat în discuții exploratorii de mai bine de o săptămână, declanșate în urmare alegerilor parlamentare din 26 septembrie, în care SPD s-a clasat pe primul loc, reușit să primească sprijinul a 25,7% dintre alegători, devansând CDU-CSU, care a obținut 24,1%.

Candidatul SPD pentru funcția de cancelar federal, Olaf Scholz, și-a arătat în trecut deschiderea pentru crearea unei coaliții cu Verzii și FDP, respingând astfel ideea unei reînnoiri a alianței cu blocul conservator CDU-CSU.

Continue Reading

Vlad Nistor

Vlad Nistor, întâlnire cu reprezentanții AKP: Continuarea reformelor menite să alinieze Turcia la acquis-ul UE și la standardele europene este esențială

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Continuarea reformelor menite să alinieze Turcia la acquis-ul Uniunii Europene și la standardele europene este esențială, este mesajul transmis de eurodeputatul Vlad Nistor, raportor al grupului PPE din Parlamentul European pentru raportul privind stadiul actual al relațiilor UE-Turcia, în cadrul unei întâlniri de lucru cu reprezentanții partidului turc AKP, potrivit unei postări pe Facebook.

 

În calitate de raportor alternativ al grupului PPE pentru Turcia, Vlad Nistor a primit, la Bruxelles, pentru o întâlnire de lucru, o delegație a partidului de guvernământ de la Ankara, compusă din trei oficiali: dl. Efkan Ala, președinte al Deprtamentului de relații externe al AKP și fost ministru de interne al Republicii Turcia, dl. Zafer Sarıkaya, membru al Parlamentului Turciei si vicepreședinte pentru afaceri externe al AKP și dl. Ruhi Açıkgöz, președinte al reprezentanței AKP.

Potrivit eurodeputatului român, discuțiile s-au centrat pe stadiul actual al relațiilor UE-Republica Turcia, prezentate pe larg în raportul pe Turcia al Parlamentului European de anul acesta, pe care Vlad Nistor l-a negociat, ca raportor PPE, cu celelelte grupuri politice.

„În cadrul întrevederii am precizat faptul că Turcia este un partener foarte important pentru Uniunea Europeana, în special pe latura economică, dar și un foarte apropiat partener strategic și de securitate, prin apartenența sa la NATO. Continuarea reformelor menite să alinieze Turcia la acquis-ul comunitar și la standardele europene, insistând pe armonizarea legislației pe drepturile omului din Turcia cu cea a UE este esențială”, menționează Vlad Nistor.

În context, eurodeputatul român precizează că delegația turcă si-a exprimat interesul de a continua negocierile de aderare la UE, de a extinde cooperarea politică și economică cu Uniunea și de a găsi împreună o soluție pe termen lung la problema migrației care afectează ambele părți.

Continue Reading

U.E.

Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria care îl va înfrunta pe Viktor Orban în alegerile din 2022: Vrem o Ungaria nouă, cinstită

Published

on

© Márki-Zay Péter/ Facebook

Outsiderul Peter Marki-Zay, un coservator de 49 de ani, a câștigat duminică alegerile primare ale opoziției din Ungaria și va fi contracandidatul premierului în exercițiu, Viktor Orban, în 2022, anunță AFP și DPA, citate de Agerpres.

Tatăl a șapte copii și catolic practicant, Marki-Zay a obținut 56,71% în fața europarlamentarului Klara Dobrev, din partea Coaliției Democrate, care a obținut 43,3% într-un tur de scrutin în care peste 600.000 de maghiari au votat personal și online, informează Politico Europe.

Un grup eterogen de șase partide de opoziție s-a reunit pentru a-l învinge pe Orban și a organizat alegeri primare pentru a selecta candidați comuni atât în circumscripții electorale individuale, cât și pentru postul de prim-ministru.

Alianța a luat naștere în urma îngrijorărilor legate de faptul că actualul sistem electoral din Ungaria – conceput de Fidesz – a îngreunat partidelor de opoziție posibilitatea de contestare a premierului, dacă acestea intră în cursa electorală separat.

În al doilea tur al alegerilor primare, o serie de personalități liberale, de stânga și de centru – inclusiv primarul Budapestei, Gergely Karacsony – s-au aliniat în spatele lui Márki-Zay, susținând că acesta are cele mai mari șanse de a-l învinge pe Orban.

”Vrem o Ungaria nouă, mai curată, cinstită, nu doar pentru a-l înlocui pe Orban”, a menționat Peter Marki-Zay  în discursul victoriei, referindu-se la prim-ministrul naţionalist aflat la putere din 2010.

Pentru primul tur, s-au înscris cinci candidaţi şi Peter Marki-Zay a reuşit să obţină 20% din voturi, în contextul în care el a cheltuit doar 10.000 de euro pentru campanie, fără sprijin financiar sau logistic din partea unui partid politic.

Prezentându-se ca un candidat antielită şi anticorupţie, acest fost alegător al Fidesz, partidul lui Viktor Orban, a câştigat în special datorită voturilor celor mai tineri.

Acesta a trăit cinci ani în Statele Unite şi Canada şi spune că nu se mai recunoaşte în politica prim-ministrului, acuzat de corupţie şi autoritarism.

În 2018, Peter Marki-Zay a câştigat alegerile municipale din oraşul Hodmezovasarhely (sud-est), cu 44.000 de locuitori, un bastion al majorităţii la putere.

 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
U.E.2 seconds ago

Germania, cu un pas mai aproape de formarea noului guvern: Verzii au votat în favoarea negocierilor cu social-democrații și liberalii

Vlad Nistor7 mins ago

Vlad Nistor, întâlnire cu reprezentanții AKP: Continuarea reformelor menite să alinieze Turcia la acquis-ul UE și la standardele europene este esențială

U.E.8 mins ago

Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria care îl va înfrunta pe Viktor Orban în alegerile din 2022: Vrem o Ungaria nouă, cinstită

POLITICĂ37 mins ago

“Un guvern al responsabilității naționale”: Cine sunt miniștrii și care este programul de guvernare al cabinetului premierului desemnat Dacian Cioloș

NATO14 hours ago

Pentagonul, înainte de vizita secretarului apărării Lloyd Austin la București: România face cam tot ceea ce am putea cere de la un aliat NATO

NEWS16 hours ago

Recep Tayyip Erdogan anunță că Turcia discută cu SUA pentru a achiziționa avioane de luptă F-16, după ce țara sa a fost exclusă din programul F-35

MAREA BRITANIE17 hours ago

Regatul Unit dorește să-și revizuiască legislația privind drepturile omului pentru a împiedica CEDO ”să-i dea ordine”

REPUBLICA MOLDOVA18 hours ago

Republica Moldova trimite luni la Lețcani, Iași, o echipă formată din 22 de medici și asistenți medicali pentru a ajuta România în lupta cu pandemia

CONSILIUL UE20 hours ago

Bogdan Aurescu participă la reuniunea miniștrilor de externe de la Luxemburg. Relațiile UE cu statele din regiunea Golfului și perspectivele Parteneriatului Estic, temele principale pe agendă

PARLAMENTUL EUROPEAN21 hours ago

Parlamentul European se reunește în sesiune plenară (18-21 octombrie). Situația statului de drept în Polonia și accelerarea eforturilor de combatere a schimbărilor climatice, printre principalele teme

U.E.8 mins ago

Conservatorul Peter Marki-Zay, candidatul opoziției unite din Ungaria care îl va înfrunta pe Viktor Orban în alegerile din 2022: Vrem o Ungaria nouă, cinstită

ROMÂNIA2 days ago

Standard & Poor’s şi Moody’s au reconfirmat ratingul de țară al României, cu perspectivă stabilă. Florin Cîțu: Atestă că în ”România merită să investești”

ROMÂNIA3 days ago

Viitorul Spital Regional Brașov va avea 31 secții, 26 de săli de operație, 972 paturi și va fi inaugurat în 2028, arată concluziile studiului BERD

ROMÂNIA3 days ago

Octavian Oprea anunță că ADR lucrează la Sistemul național de interoperabilitate: Instituțiile publice nu vor mai solicita cetățeanului o informație pe care o altă instituție o deține

ROMÂNIA3 days ago

Florinel Chiș, director executiv ARMO: Cifra de afaceri din comerțul electronic din România se va situa în jurul a 6,9 mld. de euro în 2021

BANCA EUROPEANĂ DE INVESTIȚII3 days ago

Guvernul a aprobat memorandumul privind contractarea unui împrumut de 300 de milioane de euro de la BEI pentru construirea Spitalului Regional Cluj

Cristian Bușoi4 days ago

Cristian Bușoi, președintele Comisiei ITRE din PE, solicită Comisiei Europene ca statele UE să poată folosi pentru plafonarea și subvenționarea prețurilor la energie fondurile neutilizate din exercițiul 2014-2020

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Comisarul european pentru energie, interpelat de Marian-Jean Marinescu în Comisia ITRE din PE: Care va fi necesarul de energie în 2030 dacă prevederile pachetului ”Fit for 55%” rămân neschimbate

ROMÂNIA4 days ago

Asociația Română a Magazinelor Online organizează vineri a doua ediție a Zilei Naționale a Comerțului Electronic (LIVE, 15 octombrie, ora 10:15)

Dragoș Pîslaru5 days ago

Dragoș Pîslaru: Tinerii și copiii pot beneficia de investiții pentru viitorul lor în valoare de 40 miliarde de euro prin intermediul celor 25 de PNRR-uri

Team2Share

Trending