Connect with us

U.E.

Cancelarul german Angela Merkel mulțumește Ungariei pentru rolul avut în căderea Zidului Berlinului și a reunificării Germaniei

Published

on

© Viktor Orban/ Facebook

Cancelarul german Angela Merkel a adus un omagiu Ungariei pentru rolul pe care l-a jucat în reunificarea Germaniei în urmă cu 30 de ani, mulțumindu-i pentru decizia din 1989 de a-și deschide granița pentru persoanele din Germania de Est, relatează Agerpres.

Acest gest a oferit locuitorilor fostului stat comunist o poartă spre Vest și a grăbit căderea Cortinei de Fier.

,,Acesta a fost un pas foarte important în sensul în care am putut ajunge la căderea zidului și și apoi la reîntregirea unității germane”, a transmis Angela Merkel.

La 19 august 1989, așa-numitul picnic pan-european, organizat de grupuri ale societății civile, a avut loc la granița austro-ungară, permițând sutelor de detractori ai regimului comunist german o cale de evadare pe parcursul a câtorva ore. Numărul persoanelor care doreau să treacă Cortina de Fier a crescut exponențial în următoarele luni, ceea ce a dus la căderea Zidului Berlinului și la reunificarea oficială a Germaniei la 3 octombrie 1990.

Mesajul cancelarului german a venit cu două zile înainte de vizita pe care o va efecta luni, 19 august, în orașul de frontieră Sopron, din vestul Ungariei, pentru a marca aniversarea picnicului pan-european, împreună cu premierul ungar Viktor Orban.

Aceasta va fi prima vizită a Angelei Merkel în Ungaria după 5 ani, din 2014.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

Continue Reading
Advertisement
Click to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

ROMÂNIA

ACEA: România are cea mai dinamică piață auto din Europa, cu o creștere anuală de 58,1% a înmatriculărilor de autoturisme noi

Published

on

© European Union, 2017

Vânzările de autoturisme noi în Europa (UE plus ţările EFTA) au înregistrat o creştere de 8,6% în luna octombrie 2019 comparativ cu aceeaşi lună a anului trecut, cea mai dinamică piaţă auto fiind cea din România, unde înmatriculările de autoturisme noi au înregistrat o creştere de 58,1% în ritm anual, transmite Asociaţia Constructorilor Europeni de Automobile (ACEA), potrivit Reuters, preluat de Agerpres

Comparativ cu luna octombrie 2018, când au fost  înmatriculate 1,083 milioane autoturisme, luna trecută a fost înmatriculat un număr de 1,214 milioane autoturisme în Uniunea Europeană şi ţările EFTA (Islanda, Liechtenstein, Norvegia şi Elveţia).

Cu excepția Ciprului și a Marii Britanii (declin de 6,7%), toate statele membre au înregistrat creșteri la numărul de înmatriculări, cele mai mari fiind identificate în Germania (12,7%), Franţa (8,7%), Italia (6,7%) şi Spania (6,3%).

În ceea ce privește România, în luna octombrie 2019 au fost înmatriculate 10.649 autoturisme, în creştere cu 58,1% comparativ cu 6.736 unităţi în luna octombrie a anului trecut. În primele 10 luni ale lui 2019, în România au fost înmatriculate 134.698 autoturisme, în creştere cu 18,9% în ritm anual, în timp ce piaţa auto din Europa a înregistrat un declin de 0,7% în primele zece luni ale anului.

De asemenea, luna octombrie a fost marcată de o revitalizare solidă a cererii pentru autoturismele  mărcii germane Volkswagen și mărcii franceze Renault, care au înregistrat o creştere a vânzărilor de 29%, respectiv 15%.  În ceea ce priveşte înmatriculările de autoturisme Dacia în Europa, cifrele indică o creștere de 7,8% în luna octombrie. 

Continue Reading

U.E.

Instituțiile UE au ajuns la un acord privind bugetul pentru 2020. Clima, tinerii, creșterea și competitivitatea, puncte focale pentru noile alocări financiare

Published

on

euro bani moneda
© Calea Europeană/ Zaim Diana

Consiliul și Parlamentul European au ajuns luni seara, cu doar o oră înaintea expirării termenului privind negocierile de conciliere, la un acord privind bugetul UE pentru 2020, care se va concentra puternic pe creștere și competitivitate, acțiune climatică și alte priorități ale UE, precum securitatea și gestionarea migrației, potrivit unui comunicat

Angajamentele totale stabilite de negociatorii din partea PE și Consiliului se ridică la 168,7 miliarde de euro, reprezentând o creștere de 1,5% față de bugetul pentru anul 2019.  Plățile totale se ridică la 153,6 miliarde EUR, în creștere cu 3,4% față de 2019. De asemenea, 1,5 miliarde de euro au fost puse deoparte pentru cheltuieli neprevăzute.

Această creștere reflectă angajamentul ferm de a continua implementarea accelerată a programelor 2014-2020, obiectivul fiind asigurarea plăților în timp util către beneficiari și evitarea acumulării substanțiale a cererilor de plată în următorii câțiva ani, în special în ceea ce privește politica de coeziune. Legat de acest subiect, reprezentantul permanent al României la UE, Luminița Odobescu, a confirmat că ,,nivelul de plăți pentru coeziune și agricultură au fost atinse” în urma acordului la care au ajuns instituțiile europene

Cifrele convenite se bazează pe premisa că Marea Britanie va continua să participe pe deplin la finanțarea și implementarea bugetului UE pentru 2020.

În ceea ce privește obiectivele de politici, UE și-a propus să aloce cel puțin 20% din cheltuieli pentru protecția climei în perioada 2014-2020. Pentru a contribui la îndeplinirea acestui obiectiv, Parlamentul și Consiliul au convenit să pună un accent mai mare pe acțiunile climatice în mai multe domenii precum cercetarea și dezvoltarea (Orizont 2020), infrastructura de transport și energie (Facilitatea Conectarea Europei) și acțiunea externă a UE. S-au alocat fonduri suplimentare programului LIFE al UE, care va primi 590 de milioane EUR, și Agenției Europene de Mediu pentru recrutarea de personal nou care să sprijine lupta împotriva schimbărilor climatice.

Pe lângă climă, bugetul de anul viitor se va concentra și pe tineri, mai exact pe sprijinirea nevoilor lor de formare și încadrare pe piața muncii. În acest sens, Inițiativa pentru ocuparea forței de muncă pentru tineri va fi consolidată cu 23,8 milioane de euro, urmând să fie completată cu alte 50 de milioane de euro în vara anului 2020, dacă Comisia Europeană confirmă că este necesar. În plus, programul Erasmus + va fi majorat cu 50 de milioane euro.

Astfel, bugetul UE 2020 este despre ,,continuitate”, potrivit comisarului european pentru buget, Guenter Oettinger, care a precizat că ,,va contribui la crearea de locuri de muncă, va aborda schimbările climatice și va stimula investițiile în toată Europa. Va investi în tineri și va face Europa mai sigură”.

Continue Reading

Cristian Bușoi

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE): Parteneriatul Președinte – PNL reprezintă garanția că România se va transforma dintr-un stat acaparat de o gașcă de interese într-o țară funcțională

Published

on

© Cristian Bușoi/ Facebook

Temelia României pe care și-o doresc românii a fost consolidată deja de președintele Klaus Iohannis în cei cinci ani la Palatul Cotroceni, a precizat eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE) într-o postare pe Facebook.

Acesta l-a însoțit luni pe șeful statului la Ploiești, unde ”am întâlnit sute de prahoveni care mi-au spus același lucru: vrem o Românie demnă, în care să fim egali în fața legii, în care să se investească mai mult și unde meritocrația să fie mai presus de interese și relații. Vrem o Românie din care să nu mai fim nevoiți să plecăm! Vrem o Românie normală!”

Europarlamentarul Cristian Bușoi a explicat că ”parteneriatul Președinte – Partidul Național Liberal reprezintă garanția că România se va transforma dintr-un stat rigid, acaparat de o gașcă de interese, într-o țară funcțională, cu instituții eficiente, în care deciziile se iau transparent și în care banii publici sunt folosiți strict în beneficiul românilor.”

Preşedintele Klaus Iohannis a câștigat primul tur al alegerilor prezidenţiale, cu 37,82%, fiind urmat de candidatul PSD, Viorica Dăncilă, cu 22,26%, cu care se va confrunta în turul al doilea pe 24 noiembrie.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending