Corespondență din Bruxelles
Președintele ucrainean Volodimir Zelenski a declarat joi, la Bruxelles, că el crede că Ucraina “va deveni parte a Uniunii Europene” și că dorește ca negocierile de aderare să înceapă în acest an, mulțumind UE pentru sprijinul acordat Ucrainei de când Rusia a început invazia sa la scară largă.
În cadrul unei conferințe de presă cu președintele Consiliului European, Charles Michel, și cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, după întâlnirea sa cu liderii UE de la Bruxelles, Zelenski a declarat că este în interesul nu doar al Ucrainei, ci și al întregii UE “ca Rusia să nu facă noi rachete, să nu ne atace orașele”.
“Este absolut corect ca Ucraina să participe în mod tradițional la reuniunile liderilor UE. Limba ucraineană este auzită în discuțiile președinților și șefilor de guvern din UE, limba ucraineană este auzită în Parlamentul European. Acest lucru este deja asigurat. Și vom face ca acest lucru să facă parte din practica europeană obișnuită atunci când Ucraina va deveni membră a Uniunii Europene”, a spus acesta.
El a făcut apel la UE să vizeze dronele, industria militară rusă și sectorul IT, în timp ce analizează un nou pachet de sancțiuni care ar trebui să fie anunțat până la 24 februarie, când se împlinește un an de la invazia militară a Rusiei în Ucraina, relatează Politico Europe.
“Sunt foarte inspirat de declarațiile dumneavoastră că Europa va fi alături de noi până la victorie”, a spus el. Referindu-se la liderii UE, el s-a arătat recunoscător cu privire la “disponibilitatea lor de a ne oferi sprijinul necesar, inclusiv avioane”.
El a spus că speră ca toate întâlnirile pe care le are să ducă la rezultate. Zelenski a avut întâlniri multilaterale cu liderii europeni, organizate în câte patru grupuri separate.
Din primul grup au făcut parte Spania, Italia, Polonia, România, Țările de Jos și Suedia. Al doilea grup a inclus țările cunoscute ca fiind susținători vocali ai Ucrainei, precum Estonia, Letonia, Finlanda, Danemarca, Republica Cehă și Slovacia.
Al treilea grup, care cuprinde unele țări care și-au exprimat în mod tradițional îngrijorarea cu privire la sancțiuni de mare amploare, a inclus Austria, Ungaria, Croația, Bulgaria, Slovenia, Grecia și Cipru. În cele din urmă, Portugalia, Malta, Irlanda, Belgia, Luxemburg și Lituania au format al patrulea grup.
Liderii Germaniei și Franței nu au fost incluși în aceste grupuri, în urma întâlnirii lor de miercuri seara cu Zelenski la Paris.
În ceea ce privește chestiunea candidaturii Ucrainei la aderarea la UE, președintele Zelenski a declarat că speră că vor putea începe anul acesta “dialogul despre viitorul nostru în cadrul UE”, nu în ultimul rând pentru că este o modalitate de a motiva armata.
Însă Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a refuzat să se pronunțe asupra unui calendar privind momentul în care vor începe negocierile de aderare la UE. “Nu există un calendar rigid. Este un proces bazat pe merite”, a declarat ea.
Cu un amestec de umor și urgență, Zelenski i s-a adresat președintelui Consiliului European, Charles Michel, că țara sa dorește să înceapă negocierile de aderare la UE în acest an.
“Când spun anul acesta, mă refer la anul acesta”, a afirmat el.
Vizita lui Zelenski la Bruxelles face parte dintr-un turneu diplomatic fulger și surpriză al lui Zelenski în Europa. El a fost miercuri la Londra, unde a obţinut din partea Marii Britanii promisiunea pregătirii piloţilor militari ucraineni pentru folosirea unor avioane de luptă occidentale.
La Londra, Zelenski s-a adresat Parlamentului, s-a întâlnit cu prim-ministrul Rishi Sunak, a fost primit în audiență de regele Charles al III-lea, și a avut o întâlnire și cu trupele ucrainene antrenate de forțele armate britanice.
Tot miercuri, la Paris, președintele francez Emmanuel Macron și cancelarul german Olaf Scholz i-au promis lui Zelenski că vor “însoți Ucraina spre victorie, spre pace și spre Europa”.
Vizita la Bruxelles, care s-a adresat în repetate rânduri summiturilor UE prin videoconferinţă în ultimele luni. vine la aproape o săptămână distanță de când Zelenski a găzduit la Kiev o reuniune a Guvernului Ucrainei cu Colegiul Comisiei Europene, o premieră în sine, și un summit UE – Ucraina, primul de la declanșarea invaziei militare a Rusiei împotriva Ucrainei și primul de la dobândirea statutului de candidat la UE.
În plenul Parlamentului European, liderul ucrainean a afirmat că apărarea teritoriului ucrainean împotriva invaziei ruse reprezintă de asemenea şi apărarea Europei. Într-un discurs istoric susținut în casa democrației europene și însoțit de aplauze și ovații din partea eurodeputaților reuniți în ședință solemnă pentru a-l asculta pe liderul de război de la Kiev, Zelenski s-a axat pe valorile umane și democratice pe care Ucraina le împărtășește cu Uniunea Europeană, a solicitat continuarea sprijinului pentru Ucraina și s-a arătat convins că țara sa va deveni stat membru al Uniunii Europene.
În cadrul participării sale la Consiliul European, Zelenski le-a transmis celor 27 de șefi de stat sau de guvern din Uniunea Europeană că Ucraina a interceptat planurile serviciilor secrete rusești de a distruge Republica Moldova. De asemenea, a făcut un apel către liderii UE să accelereze livrările de arme.