Fostul prim-ministru luxembrughez, actualul candidat al popularilor europeni la sefia Comisiei Europene, Jean Claude Juncker, a sustinut astazi o conferinta de presa in care a prezentat prioritatile UE, in viziunea sa. Sub titlul “30 de zile pana la alegeri. De data aceasta este diferit”, Juncker a abordat teme importante, precum somajul, criza economica, dependenta energetica si relatiile cu SUA si Rusia.
Juncker a amintit faptul ca cetatenii vor fi cei care vor alege indirect presedintele CE, intrucat eurodeputatii votati de ei vor valida o noua Comisie Europeana, iar PE va alege presedintele Comisiei, la propunerea Consiliului Uniunii Europene.
“Cred ca este timpul ca cetatenii sa vada Comisia Europeana condusa de cetateni alesi, nu numiti”, a sustinut.
De ce a ales Juncker sa candideze
Potrivit candidatului PPE, unul dintre motivele ce l-au determinat sa candideze a fost nevoia de a face cat mai cunoscut cetatenilor proiectul european. Juncker a amintit ca doar 29% dintre cetatenii UE cred ca vocea lor este importanta in luarea deciziilor de catre UE, in timp ce “aici, in Belgia, 47% dintre cetateni simt ca au un cuvant de spus in domeniul afacerilor europene, iar in Grecia aceasta cifra se ridica la numai 13%”. “Acesta este motivul pentru care am decis sa fiu candidatul PPE pentru presedintia Comisiei Europene (…) si imi doresc ca in urmatorii cinci ani sa lucrez zi si noapte pentru a scoate Europa din criza in care se afla”, a declarat acesta.
Juncker a abordat si tema somajului, tot mai prezenta in campania electorala. “Vreau sa ma asigur ca cetatenii tinerii au un loc de munca, si nu orice loc de munca, ci unul decent”, a subliniat fostul premier.
Sunt convins ca am experienta necesara pentru a re-uni Europa dupa aceasta criza
In opinia sa, criza economica nu a afectat doar financiar statele membre, ci a dus la o dezbinare a Uniunii Europene.
“In cadrul PPE, am fost nominalizat in calitate de candidat la propunerea partidului meu din Luxemburg, dar si de catre crestin-democratii germani si de catre partidul Noua Democratie din grecia. Acest lucru are o importanta mai mult decat simbolica”, a punctat Juncker.
“Criza a divizat Europa: nordul impotriva sudului si estul impotriva vestului, saracii impotriva bogatilor (…) In urmatorii cinci ani vreau sa construiesc poduri acolo unde criza le-a destramat”, a declarat acesta, reluand ideea cu care a pornit in campania electorala, la inceputul lunii martie. Dupa summitul de la Dublin in care Juncker a fost desemnat candidatul PPE la presedintia Comisiei Europene, acesta s-a declarat un om al consensului, ce vrea sa “construiasca poduri peste Europa”.
Fostul sef al Eurogrupului si-a prezentat principalele sale prioritati pentru Europa, pe primul loc situandu-se problema locurilor de munca. Politicile privind crearea de locuri de munca trebuie sa fie un punct central in viitoarea agenda a Comisiei Europene, a declarat Juncker, amintind si de crearea unei piete digitale unice in Europa care sa aduca beneficii nu doar prin reducerea somajului, ci si un aport de peste 500 mld euro.
UE, independenta energetic
O alta prioritate avuta in vedere de candidatul PPE este reformarea politicii energetice a UE. “Trebuie sa ne diversificam sursele si sa reducem dependenta” (n.r. de Rusia), a declarat Juncker, completand ca piata trebuie mentinuta deschisa pentru parteneri, dar in cazul unor fluctuatii de preturi, fie ele datorate unor crize economice sau politice, Europa sa aiba o alternativa viabila. Totodata, el a declarat ca isi doreste ca UE sa devina lider mondial in producerea de energie regenerabila.
Relatiile cu SUA
Juncker a adus in prim-plan relatiile Uniunii Europene cu SUA si importanta semnarii unui acord comercial care sa faciliteze schimbul de bunuri intre SUA si UE, dar si crearea de locuri de munca.
“Cred ca putem face pasi importanti in recunoasterea reciproca a standardelor privind bunurile sau produsele”, a sustinut fostul sef al Eurogrupului.
Cu toate acestea, a precizat Juncker, “voi fi foarte clar, nu voi sacrifica siguranta, sanatatea sau standardele de protectie a datelor ale Europei pe altarul comertului liber. Siguranta alimentelor pe care le vom consuma, dar si protectia datelor cu caracter personal ale europenilor, vor fi de ne-negociat pentru mine, in calitate de presedinte al Comisiei Europene”.
Prioritara este si reforma uniunii monetare, a sustinut Juncker, salutand aprobarea supravegherii bancare care da siguranta faptului ca “cetatenii nu vor mai plati pentru speculatii bancare”. Luxemburghezul considera ca urmatorii 5 ani sunt foarte importanti pentru viitorul UE, iar masurile deja luate impotriva crizei trebuie consolidate, insa propune ca acestea sa fie “mai legitime din punct de vedere social”.
Juncker a cerut ca “urmatoarele programele de ajutor ce implica reforme sa vina cu o evaluare a impactului social”.
In opinia lui Juncker, UE trebuie sa “gaseasca solutii pentru ingrijorarile politice ale Marii Britanii pentru a-i pastra in UE” si pentru a ajunge la un “acord corect”. “Uniunea Europeana a mai puternica cu Marea Britanie alaturi si viceversa”, a sustinut candidatul PPE. “Marea Britanie trebuie sa inteleaga ca zona euro are nevoie de mai multa Europa, nu de mai putina (…) iar UE trebuie sa inteleaga ca sunt decizii politice clare luate de Marea Britanie care trebuie respectate”, a comentat Juncker, adaugand ca si-ar dori sa discute cu premierul britanic David Cameron despre cele patru libertati fundamentale ale UE.
“Ca presedinte al Comisiei Europene, vreau sa reunesc Europa, dar mai ales europenii”, a conchis Juncker.
Intrebare: Ati adus in discutie uniunea energetica, cat va dura sa realizati asta?
Juncker: Trebuie sa continuam sa intarim acest proces (…) nu stiu cati ani va dura exact, dar masuri trebuie luate in acest sens. Am invatat din criza din Ucraina, ca situatia actuala nu este benefica din punct de vedere politic si economic. Este ceva ce trebuie realizat, nu este alta optiune valabila.
Cine este Jean Claude Juncker
Luxemburghezul Jean Claude Juncker este candidatul Partidului Popular European la presedintia Comisiei Europene, potrivit votului din cadrul summit-ul de la Dublin.
In timpul discursului de multumire, Juncker s-a declarat “alergic” la ideea diviziunii in cadrul UE intre nord si statele din sud si s-a prezentat ca un om al consensului, oferindu-se sa contruiasca “poduri” de-a lungul Europei. El a sustinut ca alegerile pentru Parlamentul European au fost o oportunitate de a vorbi despre “Europa reala” din nou, “Europa cea care a fost conceputa dupa al Doilea Razboi Mondial”.
Jean-Claude Juncker a ocupat functia de prim-ministru al Luxemburgului in perioada 1995-2013, la momentul incheierii mandatului fiind cel mai longeviv premier din Uniunea Europeana. Unul dintre artizanii monedei euro, el a fost si primul presedinte permanent al Eurogrupului (in perioada 2005-2013), care reuneste ministrii de Finante din tarile zonei euro.
Jean-Claude Juncker a intrat in politica la varsta de 20 de ani, in Partidul Popular Crestin Social, caruia avea sa-i ramana fidel si dupa aproape 4 decenii. Juncker este asadar un politician de centru-dreapta, dar a fost numit de-a lungul timpului “cel mai socialist crestin-democrat”.
Un pro-euopean convins, Juncker are o lunga si bogata experienta in administratie si politica. Nascut in 1954, intr-un orasel de 1.000 de locuitori din vestul Luxemburgului, Juncker a patruns in administratie, parcurgand drumul de la “Junior”, cum ii spunea marele cancelar al Germaniei Helmut Kohl acum cu 30 de ani, la “Mister Euro”, asa cum este numit acum.
De-a lungul timplului, Jean-Claude Juncker a primit zeci de distinctii, printre care si Steaua Romaniei in Grad de Mare Cruce, conferita in anul 2003, de catre presedintele de atunci, Ion Iliescu.
Alexandra Ariton
.