POLITICĂ
Candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, validată de PSD: Avem nevoie să ne apărăm și să ne respectăm condiția de țară a UE, a NATO, a parteneriatului strategic cu Statele Unite
Published
2 months agoon
By
Teodora Ion
Congresul Partidului Social Democrat, reunit duminică la Palatul Parlamentului, a validat candidatura lui Crin Antonescu la alegerile prezidențiale, fostul președinte al Senatului devenind astfel candidatul unic al coaliției de guvernare în cursa prezidențială, după ce Partidul Național Liberal și UDMR au decis să îl susțină.
”Avem nevoie să ne apărăm și să ne respectăm condiția de țară a UE, a NATO, a parteneriatului strategic cu Statele Unite. (…) Eu cred că marea bătălie, pe care sper că o vom da împreună, nu este doar aceasta electorală, care nu e ușoară, marea bătălie începe după aceea, pentru că nu trăim vremuri ușoare, pentru că avem turbulențe majore în relațiile internaționale, în structurile, așa cum le cunoaștem ale vieții internaționale, în politica mondială, și avem și înăuntru de rezolvat niște lucruri”, a afirmat Antonescu în cadrul evenimentului, potrivit Agerpres.
Acesta a promis că va fi un președinte ”prin angajament, prin atitudine, prin dedicație și prin parteneriat. Nu există nimic (…) ce poate să facă singur președintele și nu există, dacă președintele e dedicat, nu există niciun un lucru de care președintele să nu se simtă direct sau indirect responsabil. Pentru dumneavoastră, pentru celelalte partide democratice, de la putere sau din opoziție din România, dar și pentru alte instituții importante ale societății românești, deviza mea sau mesajul meu, pe scurt, este: <<Partener totdeauna, niciodată complice!>>”.
Cristian Antonescu, validat cu 5.484 de voturi pentru, 18 împotrivă și 14 abțineri, a mai spus că intră în cursa prezidențială pornind de la convingerea ”nu că partidele sunt minunate”, ci de la părerea că dispariția partidelor, promovată în discursul și îndemnul ”falsei icoane purtătoare de false minuni”, înseamnă direct dispariția democrației, a pluralismului, dispariția libertății, informează aceeași sursă.
La finalul congresului PSD, Antonescu a mulțumit social-democraților pentru votul acordat, subliniind că prin acest vot procedura de validare a sa de către partidele actualei coaliții de guvernare s-a încheiat.
Amintim că UDMR a decis la 29 ianuarie, în ședința Consiliului Reprezentanților Unionali (CRU), desfășurată în format online, să susțină candidatura lui Crin Antonescu, candidatul comun al coaliției, la alegerile prezidențiale din primăvara acestui an.
În urmă cu o săptămână, și Consiliul Partidului Național Liberal a hotărât să sprijine candidatura lui Crin Antonescu în competiția prezidențiale, al cărei prim tur este programat pe 4 mai.
În vârstă de 65 de ani, Crin Antonescu a fost președinte al Senatului României între 2012–2014. De asemenea, în perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, a fost președinte interimar al României, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua
Prezidențiale 2025: Consolidarea instituțiilor pentru aplicarea legislației electorale și în mediul online, discutate de Bolojan cu reprezentanții instituțiilor responsabile în domeniu
Donald Tusk critică susținerea predecesorului său pentru Simion, liderul unui “partid pro-rus și anti-UE”: România este un partener cheie în apărarea graniței de est UE și NATO
Candidatura lui Călin Georgescu la prezidențiale, respinsă de BEC pentru că acesta a “încălcat obligația de a apăra democrația”. Decizia, urmată de proteste violente ale manifestanților
Crin Antonescu, candidatul Alianţei Electorale „România Înainte”, și-a depus candidatura pentru președinția României: Voi uni această națiune
De la președinte de Consiliu Județean la președinte al României la Consiliul European
POLITICĂ
Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua
Published
1 day agoon
March 20, 2025By
Teodora Ion
Marcel Ciolacu, premier și președinte al PSD, a atras atenția asupra riscului pe care îl prezintă un președinte extremist pentru România și a explicat de ce Crin Antonescu reprezintă ”singura garanție reală” pentru ca ”tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace, dezvoltarea care ne-a permis să creștem nivelul de trai al românilor, să continue”.
”Oricine altcineva ar ieși președinte va arunca România în HAOS. Pentru că doar Crin Antonescu are deja o Coaliție și o echipă guvernamentală care îl susțin. Restul vor încerca să-și facă propria alianță de guvernare și propriul guvern, provocând o criză politică și socială cu efecte catastrofale”, a arătat Marcel Ciolacu.
El a semnalat că ”un președinte extremist ar izola România, iar un președinte fără susținere politică în Parlament și în Guvern nu poate realiza nimic din ceea ce promite în campania electorală”.
”România nu-și permite niciunul dintre aceste experimente”, a concluzionat președintele PSD.
Pe 23 decembrie anul trecut, liderii PSD, PNL, UDMR și reprezentantul minorităților au semnat protocolul coaliției. În acest context, Ilie Bolojan a anunțat că fostul președinte al liberalilor Crin Antonescu va fi candidatul susținut de partidele din coaliție pentru Președinția României.
Pe 16 ianuarie, Guvernul a aprobat hotărârea privind stabilirea datei alegerilor pentru președintele României. Astfel, Românii sunt chemați la urne pe 4 mai. În cazul în care niciun candidat nu obține majoritate absolută, atunci va fi organizat un al doilea tur în data de 18 mai.
Crin Antonescu, în vârstă de 65 de ani, a fost președinte al Partidului Național Liberal (PNL) din 2009 până în 2014 precum și fost președinte al Senatului României între 2012–2014. A fost candidatul PNL la alegerile prezidențiale din 2009, unde s-a clasat pe locul al treilea în primul tur. De asemenea, în perioada 10 iulie 2012–31 august 2012, a fost președinte interimar al României, pe durata suspendării din funcție a lui Traian Băsescu.
Deși reales președinte al PNL în 2013, Antonescu a făcut un pas în spate în anul electoral 2014 în favoarea lui Klaus Iohannis, care a preluat conducerea partidului și a fost ales președinte al României la scrutinul prezidențial din 2014.
POLITICĂ
Prezidențiale 2025: Consolidarea instituțiilor pentru aplicarea legislației electorale și în mediul online, discutate de Bolojan cu reprezentanții instituțiilor responsabile în domeniu
Published
4 days agoon
March 17, 2025
Administrația Prezidențială a transmis luni la întâlnirea președintelui interimar Ilie Bolojan cu reprezentanții instituțiilor și autorităților publice responsabile cu organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai au fost abordate aspectele logistice, menționând că pregătirile sunt în grafic atât pe componenta internă, cât și pe cea externă.
“Se urmărește consolidarea instituțiilor pentru a asigura aplicarea legislației existente, inclusiv a celei electorale, și în mediul online”, arată sursa citată.
Palatul Cotroceni a subliniat că totul se va desfășura în limita competențelor legale existente la acest moment, atribuite fiecărei instituții implicate în discuții.
“Este esențială asigurarea unei coordonări și cooperări strânse între toate instituțiile cu responsabilități în domeniu, inclusiv pentru aspectele ce vizează mediul online”, a precizat sursa citată.
Administrația Prezidențială a arătat că în extern se identifică spațiile de vot în străinătate, astfel încât să fie același număr de secții de vot ca la alegerile precedente, “ca să nu fie probleme din acest punct de vedere, mai ales că în Polonia și Portugalia se suprapun cu alegeri interne. Până la sfârșitul lunii martie vor fi definitivate locațiile pentru secțiile de vot și comunicate public”.
În plan intern, instituțiile trebuie să aplice legislația în vigoare, fără să apară alte modificări legislative și cu o coordonare bună între instituții. Autoritatea Electorală Permanentă și Ministerul Afacerilor Interne au confirmat că sunt în grafic.
În ceea ce privește desfășurarea campaniei electorale în mediul online, instituțiile competente trebuie să aplice legile în vigoare, pentru combaterea conținutului ilegal. S-a convenit să se facă un grup de lucru pentru o bună coordonare și colaborare între AEP, BEC, CNA și ANCOM, a menționat sursa citată.
Președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit, luni, cu reprezentanții instituțiilor și autorităților publice responsabile cu organizarea alegerilor prezidențiale din luna mai, discuțiile vizând și apropiata reuniune a Consiliului European.
“Vom discuta puțin pe problemele legate de actualitatea noastră și de întâlnirea de la Consiliul European din partea a doua a săptămânii. Vă mulțumesc pentru că ați răspuns invitației să ne întâlnim astăzi”, a spus Bolojan în debutul întâlnirii, potrivit imaginilor publicate de Administrația Prezidențială.
La întâlnirea de la Cotroceni au participat premierul Marcel Ciolacu, vicepremierii Marian Neacșu și Cătălin Predoiu, secretarul de stat în Ministerul Afacerilor Externe, Ana Cristina Tinca, președintele interimar al Autorității Electorale Permanente, Zsombor Vajda, vicepreședintele Consiliului Național al Audiovizualului, Valentin Alexandru Jucan, președintele Autorității Naționale pentru Administrare și Reglementare în Comunicații, Valeriu Zgonea, președintele Consiliului Național pentru Combaterea Discriminării, Csaba Ferenc Asztalos, și adjunctul directorului general al Directoratului Național de Securitate Cibernetică (DNSC), Gabriel Dinu.
De asemenea, au fost prezenți consilierul prezidențial Luminița Odobescu și consilierul de stat Bianca Firezar.
POLITICĂ
Bolojan deschide Palatul Cotroceni pentru cetățeni: Trebuie să arătăm, prin ceea ce facem, că suntem în serviciul oamenilor. Ține și de o mândrie și demnitate națională ca tinerii să vadă Batalionul de Gardă, o elită a Armatei României
Published
1 week agoon
March 14, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan a susținut, vineri, o conferință de presă, în care a anunțat deschiderea Complexului Palat Cotroceni pentru public începând cu săptămâna viitoare, vineri, 21 martie.
“La fiecare final de săptămână, de vineri până duminică, toată această suprafață, inclusiv interioarele, vor fi deschise cetățenilor. Va fi un acces liber atât în grădini, în curtea interioară, la biserică, iar Palatul propriu-zis va fi integrat în circuitul Muzeului Cotroceni. Este un semn de respect față de cetățenii României și un semn de deschidere din partea Administrației Prezidențiale, și cred că un pas de bază în recâștigarea încrederii cetățenilor în instituțiile statului este asigurarea transparenței, a deschiderea acestora și a respectului față de cetățenii noștri”, a spus Ilie Bolojan, într-o conferință de presă.
Șeful statului a fost însoțit de consilierii prezidențiali George-Vladimir Duhan și Mihai Jurca și de directorul general al Muzeului Național Cotroceni, Ana Maria Ludatşer, care ulterior le-au prezentat jurnaliștilor acreditați, într-un tur al grădinii și Palatului, facilitățile în aer liber și muzeale la care vor avea acces cetățenii, inclusiv Batalionul de Gardă.

© Administrația Prezidențială
Întrebat ulterior dacă această decizie poate contribui la restabilirea încrederii între cetățeni, instituții și lideri politici și dacă poate funcționa ca un pansament în acest sens, președintele Bolojan a subliniat că este “o chestiune de obligație din partea noastră ca cei care suntem pe funcții publice să arătăm, nu doar prin vorbe, ci și prin ceea ce facem, că suntem în serviciul oamenilor, indiferent dacă au o orientare politică sau alta”.
“Cred că este o condiție de bază asigurarea transparenței și inclusiv să le arăți oamenilor unde se lucrează, ceea ce s-a făcut din banii acestei țări și faptul că au acces peste tot, așa cum se întâmplă în toate țările europene unde vedem acest lucru. Mă gândesc de la Praga, de exemplu, unde ai acces în spațiile de lucru, la Bratislava, la Londra, și așa mai departe. Și, în plus, cred că a permite tinerilor noștri să vadă în fiecare săptămână Batalionul nostru de Gardă, să ne vadă militarii, ține și de o mândrie și de o demnitate națională“, a conchis Bolojan.

© Administrația Prezidențială
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Trump dezvăluie F-47, avionul de luptă de generația a șasea: Un semnal clar către aliați că nu plecăm niciunde și către inamici că proiectăm putere pe tot globul

Premierul Marcel Ciolacu, discuții cu președinta BERD: Avem un parteneriat solid, care se reflectă în investițiile semnificative pe care această instituție financiară le derulează în România

UE confirmă rebrandingul “ReArm Europe” după reacțiile negative din Italia și Spania: Planul apărării se va numi “Readiness 2030”, o referire la data când Rusia ar putea fi capabilă să atace un stat UE sau NATO

Ministrul Sănătății, vizită în Coreea de Sud. Alexandru Rafila a discutat cu omologul sud-coreean despre dezvoltarea relațiilor de cooperare dintre cele două țări în domeniul medical

Încă un pas în procesul de aderare la OCDE: Secretariatul General al Guvernului a prezentat progresele în cadrul Grupului de lucru pentru proprietatea de stat și practici de privatizare

Secretarul general al ONU avertizează că ”riscăm să pierdem din vedere cel mai mare dar al Europei pentru civilizație: Iluminismul”: Vocile izolaționismului sunt auzite din ce în ce mai tare

Confiscarea de către Europa a activelor înghețate ale Rusiei ar fi “un act de război”, avertizează premierul Belgiei

Comisia Europeană și autoritățile naționale iau măsuri pentru a proteja copiii de practicile dăunătoare din jocurile video

Președintele Patronatului în Construcții, Alexandru Fulga, la Forumul Construcțiilor 2025: În ultimii 10 ani, statul a fost unul dintre cei mai importanți investitori în domeniul construcțiilor din România

CDS, partenerul Forumului Construcțiilor 2025. Alexandru Fulga a adus în prim-plan importanța fondurilor europene, relația dintre stat și sectorul privat, stabilitatea legislativă și digitalizarea industriei

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și permite experimente. Crin Antonescu este singura garanție reală că tot ce am construit într-un ritm nemaiîntâlnit de la Revoluție încoace va continua

OCDE anticipează o încetinire a creșterii economice globale în contextul tensiunilor tarifare: Este esențial să se mențină piețele deschise și un sistem comercial internațional bazat pe norme

Înaltul Reprezentant al UE se îndoiește de intenția Rusiei de a face pace în Ucraina: Condițiile prezentate ridică un mare semn de întrebare

Planurile “coaliției de voință” pentru un acord de pace în Ucraina trec la “faza operațională”, anunță Starmer: Putin și Rusia să lase “armele să tacă în Ucraina”

Premierul Marcel Ciolacu: Livrarea primelor automobile complet electrice fabricate de Ford Otosan este o realizare ce subliniază puterea unui parteneriat solid

Zelenski denunță manipularea Rusiei privind un armistițiu: Lui Putin îi este teamă să îi spună direct lui Trump că dorește să continue acest război

Extremismul și populismul nu aduc bani și nu construiesc spitale, subliniază vicepreședintele PE Victor Negrescu, prezentând eforturile depuse pentru a aduce mai multe fonduri UE în România

Președintele Consiliului Județean Cluj, după sosirea celor 34 de microbuze electrice achiziționate cu fonduri de redresare: Facilitează accesul tinerilor la școală, asigurându-le dreptul la educație

Vicepreședintele BEI, Thomas Östros, subliniază importanța parteneriatelor pentru a răspunde nevoii universale de acces echitabil la servicii medicale: Provocările în acest domeniu nu cunosc granițe

Ilie Bolojan: Semnarea acordului SUA-Ucraina privind mineralele, o “bază bună” pentru dialog transatlantic aprofundat către o soluție de pace
Trending
- INTERVIURI1 day ago
INTERVIU Un gigant tehnologic al Europei compară fragmentarea din domeniile militar și telecom și îndeamnă UE să aplice planul Draghi: Nu inovarea lipsește Europei, ci amploarea ei
- ROMÂNIA1 day ago
Camera Deputaților adoptă legislația care ușurează drumului pacienților care au nevoie de fizioterapie. Deputatul Alexandru Rogobete: Serviciile medicale trebuie să fie disponibile tuturor, fără obstacole
- NATO1 week ago
Moment istoric: România are oficial două escadrile de avioane de vânătoare F-16, după înzestrarea completă a Escadrilei 48 Vânătoare de la Câmpia Turzii
- INTERNAȚIONAL3 days ago
Erdogan dorește o întâlnire cu Trump la Casa Albă. În ajunul discuțiilor Trump-Putin, Turcia reafirmă opoziția față de anexarea ilegitimă a Crimeei de către Rusia: Nu recunoaștem situația de facto
- EDITORIALE1 week ago
Recuperarea