Connect with us

JAPONIA

Capitala Japoniei organizează exerciții de evacuare în eventualitatea unui atac cu rachete lansate de Coreea de Nord

Published

on

Autoritățile din capitala Japoniei, Tokyo, au dispus organizarea unor exerciții de evacuare a cetățenilor în cazul unui eventual atac cu rachete, acțiuni care survin după repetatele exerciții balistice efectuate de Coreea de Nord, anunță ABC News.

Foto: Wikipedia

Difuzoarele și alarmele din Tokyo au avertizat asupra lansării de rachete, simularea având loc în apropiere de gară și de parcul de distracții al complexului Tokyo Dome. Aceasta a pus în scenă ipoteza în care spre capitala niponă se îndreaptă o rachetă balistică, temere în creștere, având în vedere exercițiile recente ale Phenianului.

În august și septembrie a anului trecut, două rachete au survolat insula Hokkaido.

Mai mult de 20 de exerciții de evacuare au fost organizate în Japonia încă de anul trecut, dar până în prezent nu s-a înregistrat nicio simulare de acest tip în zone cu o densitate mare a populației, precum Tokyo, deoarece acest tip de exercițiu implică pregătiri, cum ar fi restricții semnificative de trafic.

Prim-ministrul Japoniei, Shinzo Abe, susține pe deplin politica președintelui american Donald Trump de a păstra toate opțiunile pe masă și s-a angajat să mențină nivelurile de prudență.

Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

JAPONIA

Financial Times: SUA și Japonia vor dezvălui cea mai mare îmbunătățire a pactului de securitate bilateral din ultimii 60 de ani

Published

on

© White House/ Flickr

Președintele american Joe Biden și premierul japonez Fumio Kishida vor dezvălui luna viitoare un plan de restructurare a comandamentului militar american din Japonia, în contextul preocupărilor comune legate de China, a relatat duminică Financial Times, consemnează Reuters, într-o serie de articole intitulate “SUA și Japonia plănuiesc cea mai mare îmbunătățire a pactului de securitate din ultimii 60 de ani”.

Planul ar urma să consolideze planificarea operațională și exercițiile militare între cele două țări, a relatat FT, citând persoane familiare cu situația.

Acesta ar urma să fie anunțat la Casa Albă pe 10 aprilie, când Biden este programat să îl primească pe Kishida în cadrul unui eveniment oficial care va include un dineu de stat fastuos și o reuniune politică, a precizat FT.

Japonia este un aliat apropiat și o componentă cheie a strategiei SUA față de China, Coreea de Nord și alte probleme de securitate din Asia.

Casa Albă, Consiliul Național de Securitate al SUA, Departamentul de Stat și Guvernul japonez nu au răspuns încă la solicitările Reuters de reacții pe această temă.

Washingtonul a susținut cu fermitate o consolidare militară majoră a Japoniei, în timp ce activitatea militară și de securitate dintre SUA și principalii săi aliați asiatici s-a consolidat.

În urmă cu mai bine de un an, Japonia s-a angajat să își dubleze cheltuielile pentru apărare până la 2% din produsul intern brut și să achiziționeze rachete care pot lovi nave sau ținte terestre aflate la o distanță de 1.000 km (600 de mile).

Japonia a numit recent puterea militară în expansiune rapidă a Chinei drept o “preocupare serioasă” pentru Japonia și comunitatea internațională.

La sfârșitul anului trecut, Japonia a numit un oficial guvernamental în funcție pentru a acționa ca atașat de apărare de facto în Taiwan, sporind legăturile de securitate într-o mișcare care probabil va înfuria China, care revendică insula strategică ca fiind a sa.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Șefii diplomațiilor română și niponă, discuție telefonică la aniversarea unui an de Parteneriat Strategic România – Japonia

Published

on

© MAE

Ministrul afacerilor externe Luminița Odobescu a avut luni, o convorbire telefonică cu ministrul nipon al afacerilor externe, Yoko Kamikawa, în contextul aniversării unui an de la semnarea Declarației Comune de Instituire a Parteneriatului Strategic dintre România și Japonia, de către președintele Klaus Iohannis și prim-ministrul Japoniei Fumio Kishida, la 7 martie 2023, informează MAE într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Discuția a reliefat traiectoria ascendentă a cooperării bilaterale concrete pe toate palierele, ca reflecție pragmatică a impactului Parteneriatului Strategic bilateral. Au fost trecute în revistă proiectele în plan economic, sectorial și cultural și au fost evidențiate oportunitățile de dezvoltare a acestora.

Plecând de la constatarea interdependenței situațiilor de securitate, cei doi miniștri au abordat ultimele evoluții referitoare la Europa și Indo-Pacific. Ambele părți au evidențiat sprijinul ferm al României, respectiv al Japoniei, pentru Ucraina și contribuția fiecărei țări la efortul de atenuare a multiplelor efecte negative ale războiului de agresiune a Rusiei împotriva Ucrainei, inclusiv asupra vecinilor săi. Cei doi oficiali au exprimat aprecierea pentru rolul României și al Japoniei în asigurarea securității regionale și pentru eforturile diplomatice intense depuse.

Ambii miniștri și-au manifestat deschiderea de a pune în aplicare agenda „Femeile, pacea și securitatea (WPS)”, având în vedere interesul ambelor părți pentru consolidarea rolului femeilor în politica internațională. De asemenea, ce doi oficiali au exprimat satisfacția pentru perspectivele de consolidare a cooperării bilaterale româno-nipone și pentru progresele consistente înregistrate, subliniindu-se importanța intensificării cooperării în formate regionale în care România are un profil activ, precum Inițiativa celor Trei Mări.

Ministrul de externe Luminița Odobescu a adresat ministrului japonez invitația de a efectua o vizită în România, care a fost primită cu deschidere de partea japoneză.

Continue Reading

INTERNAȚIONAL

Denys Shmyhal consideră că nu este loc de ”oboseală” într-un ”război existențial” și este convins că Occidentul va continua să sprijine Ucraina: Nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău

Published

on

© Guvernul Ucrainei

Prim-ministrul Ucrainei, Denys Shmyhal, a descris invazia la scară largă a Rusiei în țara sa drept un ”război existențial” în timpul unei vizite la Tokyo, informează The Guardian.

”Sunt convins că Statele Unite vor sprijini Ucraina, de asemenea, ca Uniunea Europeană, ca Japonia, ca toate țările G7 și FMI și toate organizațiile financiare internaționale”, a declarat Shmygal într-o conferință de presă, întrebat despre oboseala occidentală privind sprijinirea Kievului.

”Așadar, nu putem vorbi de oboseală, pentru că este un război existențial – nu poți fi obosit atunci când lupți pentru viitorul tău, pentru viața ta… pentru ordinea globală de securitate”, a continuat el.

Oficialul ucrainean s-a aflat la Tokyo pentru a participa la Conferința de promovare a creșterii economice și reconstrucției și pentru a căuta să se inspire din modelul nipon pentru a crea ”un miracol ucrainean economic”, informează Guvernul de la Kiev printr-un comunicat

Aceeași instituție anunță că Japonia va aloca 1,25 miliarde de euro pentru a sprijini investițiile nipone în Ucraina, cele două țări semnând nu mai puțin de 56 de documente care au luat forma unor acorduri interguvernamentale, memorandumuri, acorduri între companii și reprezentanți ai autorităților locale.

Vestea vine într-un moment în care armata ucraineană se confruntă cu probleme în a menține linia frontului ca urmare a lipsei armamentului.

Cu doar câteva zile înainte de împlinirea a doi an ide când Moscova a declanșat războiul la scară largă împotriva vecinului său, orașul Avdiivka din estul Ucrainei a fost cucerit, fapt ce oferă Rusiei controlul deplin asupra zonei din jurul Donețkului, un mare oraș ucrainean care a fost cucerit de forțele proxy rusești în 2014.

Armata ucraineană s-a străduit să mențină linia frontului din jurul Avdiivka în ultimele luni, în timpul uneia dintre cele mai intense bătălii din timpul războiului, care a lăsat orașul aproape distrus și a făcut ca aproape toată populația de peste 30.000 de locuitori de dinainte de război să plece.

Președintele american, Joe Biden, avertizase că orașul ar putea cădea în mâinile Rusiei din cauza lipsei de arme, agravată de luni de zile de opoziția congresmenilor republicani față de un nou pachet de finanțare americană pentru armata ucraineană.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions
ROMÂNIA11 mins ago

Nicolae Ciucă: Noul terminal de la Aeroportul Timișoara, un succes “clădit cu bani europeni”. Următorul obiectiv este aderarea deplină cât mai rapidă la Schengen

G2020 mins ago

O invitare a lui Vladimir Putin la summitul G20 din Brazilia trebuie să fie rezultatul unui consens, consideră Emmanuel Macron

ROMÂNIA26 mins ago

Lucian Bode: Inaugurarea terminalului de plecări externe al Aeroportului Timișoara marchează simbolic aderarea României la spațiul Schengen

ROMÂNIA49 mins ago

Președintele ARICE, Rareș Burlacu, prezintă avantajele României în vederea intensificării colaborării economice cu țările din OIF: Suntem ”un vector al inovației și perseverenței”

NATO1 hour ago

Ambasadorul Franței, la 20 de ani de la aderarea României la NATO: Cooperarea armatelor noastre pe flancul estic, dovada că relațiile franco-română nu au fost niciodată atât de puternice în NATO

INTERNAȚIONAL2 hours ago

Volodimir Zelenski îi cere președintelui Camerei Reprezentanților să ”adopte rapid” ajutorul militar american ”vital” pentru Ucraina

U.E.3 hours ago

Donald Tusk consideră că ”războiul nu mai este un concept din trecut”: Invazia rusă în Ucraina anunță o nouă eră în Europa

NATO3 hours ago

Două decenii de la cel mai mare val de extindere din istoria NATO. Klaus Iohannis: Aderarea la Alianță a marcat reintegrarea României în familia transatlantică

NATO4 hours ago

Ministrul apărării Angel Tîlvăr: Acum 20 de ani, prin aderarea la NATO, România a primit cele mai solide garanții de securitate

NATO4 hours ago

Nicolae Ciucă: Cele două decenii de la aderarea României la NATO reprezintă cea mai bună perioadă din istoria noastră, pe toate planurile

ROMÂNIA22 hours ago

Ministrul Marcel Boloș anunță măsuri menite să protejeze investițiile implementate din bani europeni: Sunt măsuri pe care am promis că le vom adopta

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Dorin Recean: Cu sprijinul necondiționat al României, R. Moldova și-a consolidat capacitatea de asigurare a securității

REPUBLICA MOLDOVA2 days ago

Premierul Marcel Ciolacu subliniază că a venit vremea ”podurilor comerciale și de capital” între România și R. Moldova: Vrem să o ajutăm să facă pași mari și siguri către UE

INTERVIURI2 days ago

INTERVIU Siegfried Mureșan: Obiectivul grupului PPE este începerea negocierilor de aderare cu R. Moldova și Ucraina până la 30 iunie. Integrarea graduală în piața unică înseamnă că R. Moldova va avea beneficiile unui stat membru

CONSILIUL UE3 days ago

Ministrul Mediului, la Bruxelles: Tranziția către neutralitatea climatică trebuie să fie echitabilă și să țină cont de impactul socio-economic asupra comunităților, lucrătorilor și industriilor care pot fi afectate

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Parlamentul R. Moldova a adoptat o Declarație cu privire la integrarea europeană: Doar aderarea la UE, partener de nădejde timp de decenii, va asigura viitorul țării

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis le solicită omologilor din UE sprijin pentru R. Moldova: Trebuie să adoptăm cadrele de negociere pentru aderare. Siguranța Republicii Moldova înseamnă siguranța spațiului european

CONSILIUL EUROPEAN1 week ago

Klaus Iohannis: Decalogul pentru funcția de secretar general NATO a fost “foarte bine primit de aliați”. De Mark Rutte “ne deosebește istoria, geografia și viziuni ușor diferite despre viitorul NATO”

COMISIA EUROPEANA1 week ago

Șefa Comisiei Europene pledează pentru utilizarea energiei nucleare în cadrul tranziției către o energie curată

INTERNAȚIONAL1 week ago

Volodimir Zelenski cere lumii democratice să redea fiecărei națiuni certitudinea că securitatea sa este de nezdruncinat: Regulile trebuie să funcționeze din nou pentru a proteja ordinea mondială

Trending