Connect with us

COMISIA EUROPEANA

Cartea Albastră a UE: Instituțiile de la Bruxelles au ajuns la un acord pentru reînnoirea sistemului de admitere a lucrătorilor cu înaltă calificare din afara UE

Published

on

© European Union, 2021/Source: EC - Audiovisual Service

Președinția portugheză a Consiliului și reprezentanții Parlamentului European au ajuns la un acord provizoriu legat de reînnoirea Directivei privind Cartea Albastră care stabilește a condițiilor de intrare și de ședere pentru resortisanții extracomunitari care dețin înaltă calificare și care vin să locuiască și să lucreze în UE, potrivit unui comunicat. Acest sistem de admitere la nivelul UE are ca scop atragerea și păstrarea lucrătorilor cu înaltă calificare, în special în sectoarele care se confruntă cu deficit de competențe.

În 2016, Comisia Europeană a propus reformarea Directivei privind Cartea Albastră, după ce a identificat o serie de puncte slabe în sistemul inițial, adoptat în 2009, inclusiv condiții de admisie restrictive și existența unor norme paralele care au creat sarcini suplimentare pentru angajatori și solicitanți.

„Transformarea ecologică și digitală a economiilor noastre va reuși doar dacă vom avea o forță de muncă cu competențele necesare capabilă să o conducă. Educația și formarea pe tot parcursul vieții vor juca un rol esențial în acest sens, dar trebuie să ne asigurăm, de asemenea, că suntem echipați pentru a concura în căutarea globală de talente. Normele revizuite pentru Cartea Albastră a UE oferă un sistem la nivelul UE care permite o mai mare flexibilitate, condiții mai bune și o mobilitate simplificată, plasând UE printre destinațiile de top pentru lucrătorii cu înaltă calificare”, a declarat Eduardo Cabrita, ministrul portughez al afacerilor interne.

Noile norme, care le vor înlocui pe cele existente, armonizează în continuare condițiile de intrare și de ședere pentru lucrătorii cu înaltă calificare și sporesc atractivitatea Cărții Albastre a UE, în special prin:

  • stabilirea unor criterii de admitere mai cuprinzătoare, inclusiv prin reducerea pragului salarial pentru admitere, permițând praguri salariale mai mici pentru proaspeții absolvenți sau pentru profesiile care au nevoie de lucrători, reducerea duratei minime a contractului de muncă la șase luni și extinderea domeniului de aplicare pentru a include lucrătorii cu înaltă calificare din sectorul tehnologiei informației și comunicațiilor (TIC);
  • facilitarea mobilității în interiorul UE, inclusiv prin reducerea perioadei minime de ședere în primul stat membru, prin simplificarea și accelerarea procedurii de exercitare a mobilității și prin permiterea acumulării perioadelor de ședere în cadrul diferitelor sisteme pentru a dobândi statutul de rezident pe termen lung;
  • facilitarea reîntregirii familiei și acordarea soțului/soției sau partenerului titularului Cărții Albastre acces nerestricționat la piața muncii;simplificarea procedurilor pentru angajatorii recunoscuți;
  • acordarea unui nivel foarte ridicat de acces pe piața muncii, în special prin stabilirea faptului că statele membre pot permite titularilor de Cărți Albastre ale UE să se angajeze în activități independente sau în alte activități profesionale subsidiare, precum și prin oferirea de protecție, în special în caz de șomaj;
  • extinderea domeniului de aplicare pentru a include membrii de familie din afara UE ai cetățenilor UE și beneficiarii de protecție internațională.

„Lucrătorii migranți au deja o contribuție importantă la economia UE. Dar societatea noastră în curs de descreștere și îmbătrânire ne impune să continuăm atragerea de competențe și talente din străinătate. Acordul de astăzi este un element-cheie al noului pact privind migrația și azilul, care ne va permite să ne normalizăm politica de migrație. Noile norme vor facilita munca și circulația în UE și vor recunoaște potențialul lucrătorilor cu înaltă calificare din diverse medii, inclusiv al beneficiarilor de protecție internațională”, a declarat Ylva Johansson, comisarul pentru afaceri interne, într-un comunicat.

Parlamentul European și Consiliul vor trebui încă să confirme în mod oficial acordul politic de ieri prin adoptarea Directivei privind Cartea Albastră a UE. Odată ce Directiva va fi adoptată în mod oficial, statele membre vor avea la dispoziție doi ani pentru a transpune normele în legislația națională.

Cu toate acestea, statele membre ale UE vor putea menține sistemele naționale destinate lucrătorilor cu înaltă calificare în paralel cu sistemul de Carte Albastră a UE. Însă, noile norme vor introduce o serie de dispoziții pentru a asigura condiții de concurență echitabile, astfel încât titularii de Carte Albastră a UE și familiile acestora să nu fie dezavantajați în comparație cu titularii de permise naționale.

Normele reformate reprezintă o parte importantă a politicii globale a UE în materie de migrație, care vizează atragerea de competențe și talente și asigurarea unor căi legale de intrare în UE, după cum se subliniază în Noul Pact privind Migrația și Azilul.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

UE a alocat încă 4 mil. euro Ugandei pentru a ajuta această țară să facă față fluxului de noi refugiați din Congo

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

UE a alocat încă 4 milioane de euro Ugandei, pentru a ajuta această țară să facă față afluxului de noi refugiați din Republica Democratică Congo (RDC) și să abordeze problema insecurității alimentare în regiunea Karamoja din Uganda, la granița cu Kenya, se arată în comunicatul oficial al Comisiei Europene. 

 „Insecuritatea predominantă din estul RDC a dus la o creștere a numărului de sosiri de refugiați în țara vecină Uganda, care găzduiește deja cea mai mare populație de refugiați din Africa. Această finanțare le va permite partenerilor noștri umanitari să abordeze cele mai urgente nevoi de urgență, inclusiv sprijinirea celor nou strămutați. În plus, au fost alocate fonduri Ugandei pentru a ajuta această țară să abordeze situația securității alimentare care se deteriorează rapid în regiunea Karamoja, unde jumătate de milion de persoane au nevoie urgentă de asistență alimentară”, a declarat Comisarul pentru gestionarea crizelor, Janez Lenarčič.

Suma suplimentară aduce finanțarea totală pentru Uganda la 34 de milioane de euro în 2022. Situația de securitate din RDC a dus la un număr mare de persoane care au căutat refugiu în țara vecină Uganda, peste 57.000 de persoane sosind din ianuarie 2022. Uganda găzduiește deja cea mai mare populație de refugiați din Africa (1,5 milioane) și a treia ca mărime din lume. Zona Karamoja, în nord-estul Ugandei, se confruntă în prezent cu consecințele devastatoare ale secetei care afectează Cornul Africii – deseori descrisă ca fiind “cea mai gravă din ultima generație”.

Peste 500.000 de persoane au nevoie urgentă de asistență alimentară, aproximativ 100.000 de copii și femei însărcinate și care alăptează fiind grav malnutrite. Finanțarea suplimentară alocată de UE va permite partenerilor umanitari să ofere asistență alimentară și nutrițională, inclusiv asistență imediată pentru salvarea vieții celor mai vulnerabili.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Incendii de vegetație în Europa: Ursula von der Leyen, recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței

Published

on

© Ursula von der Leyen - Twitter

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, este recunoscătoare României pentru sprijinul oferit Franței, care se confruntă cu incendii de vegetație.

„Mii de pompieri eroi lucrează neobosit împotriva incendiilor care fac ravagii pe întreg continentul nostru. UE a mobilizat ajutoare pentru Portugalia, Slovenia, Cehia, Albania și Franța prin intermediul instrumentului RescEU. Sunt recunoscătoare Greciei, Suediei, Italiei, Germaniei, Poloniei, Austriei și României care sprijină în prezent Franța”, a scris șefa Executivului European pe contul său de Twitter.

România vine în sprijinul Franței în lupta cu incendiile și trimite 17 mijloace de intervenție și personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori.

Potrivit unui comunicat al Guvernului remis CaleaEuropeană.ro, Departamentul pentru Situații de Urgență, prin Inspectoratul General pentru Situații de Urgență, în calitatea sa de punct național de contact, a primit din partea Centrului de Coordonare a Răspunsului la Urgență al Comisiei Europene (ERCC), prin intermediul CECIS, solicitarea autorităților din Franța pentru acordarea de asistență internațională, având în vedere situația de urgență generată de extinderea incendiilor de pădure pe teritoriul acestora.

Ca urmare a activării Mecanismului European de Protecție Civilă, Guvernul României a decis acordarea unui ajutor umanitar extern de urgență, pentru autoritățile Republicii Franța.

Astfel, cu sprijinul Ministerului Apărării Naționale, două aeronave aflate în dotarea Bazei PAPA de transport aerian strategic, utilizând resursele de zbor destinate Ministerului Apărării Naționale din România, vor efectua începând cu data de 11.08.2022 o misiune internațională de sprijin în Franța, în scopul limitării extinderii incendiilor de pădure, care au pus stăpânire pe teritoriul acestora.

Cele două aeronave, care vor pleca din București, respectiv Timișoara vor fi folosite pentru transport logistic ce constă în:

  • 17 mijloace de intervenție: 8 mașini cu capacitate de stingere, două cisterne de apă care vin în sprijinul lor și alte mijloace de intervenție necesare pompierilor;
  • personal de intervenție aferent, respectiv 77 pompieri salvatori: 7 ofițeri și 70 de subofițeri pompieri.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Sancțiuni europene împotriva Rusiei: Embargoul UE asupra cărbunelui rusesc a intrat oficial în vigoare

Published

on

© European Union 2022 - Source : EP. Photographer: Philippe BUISSIN

După patru luni de la prezentarea celui de-al cincilea pachet de sancțiuni al UE împotriva Rusiei, în luna aprilie, embargoul european asupra cărbunelui rusesc a intrat în vigoare mierucuri la miezul nopții, relatează AFP și Agerpres

Acest embargo decretat în aprilie de statele membre devine efectiv la finalul unei perioade de tranziţie de 120 de zile. Numai contractele comerciale încheiate înainte de 9 aprilie au putut fi onorate în această perioadă. Este vorba despre prima sancţiune a UE care loveşte sectorul energetic rusesc. Europenii au decis apoi, la sfârşitul lui mai, un embargo progresiv până la sfârşitul lui 2022 asupra celei mai mari părţi din petrolul rusesc.

Cel de-al cincilea pachet de sancțiuni prezentat de Ursula von der Leyen în luna aprilie avea șase linii principale de acțiune, printre care sectorul energetic, dar și cel bancar. Astfel UE a decis atunci să interzică importul de cărbune din Rusia, a cărui valoare se ridică la 4 miliarde de euro anual, reducând astfel o sursă importantă de venituri pentru Moscova. 

Reamintim că la începutul lunii martie, Comisia Europeană a prezentat inițiativa “RePowerEU”, care reprezintă liniile generale ale unui plan menit să asigure independența Europei de combustibilii fosili din Rusia cu mult înainte de 2030, începând cu gazele naturale, măsura fiind accelerată ca urmare a agresiunii militare a Rusiei în Ucraina.

Prin această inițiativă, Comisia Europeană propune ca, până la data de 1 octombrie, stocurile de gaz din Uniunii Europene să fie la 90% din capacitatea lor pentru a avea rezerve și cantități suficiente de gaz. Printre alternativele luate în calcul de Bruxelles se numără diversificarea aprovizionării cu gaze prin importuri mai mari de gaz natural lichefiat sau de la alți furnizori în afară de Rusia și punerea în aplicare a pachetului de reducere cu 55% a emisiilor de gaze cu efect de seră până în 2030 care ar diminua consumul anual de gaze cu 30%.

Continue Reading

Facebook

INTERNAȚIONAL18 mins ago

Iranul va răspunde până la miezul nopții coordonatorului UE cu privire la textul final al proiectului de acord nuclear revitalizat

INDIA2 hours ago

Narendra Modi: India trebuie să se transforme într-o țară dezvoltată în 25 de ani, cu politici pentru a susține producția internă, apărarea și tehnologia digitală

U.E.3 hours ago

EFFIS: 2022 ar putea stabili un record la incendiile de vegetație în UE. România, Spania și Portugalia, printre țările cele mai afectate de secetă

INDIA4 hours ago

La cea de-a 75-a aniversare a independenței Indiei, Joe Biden susține că această țară este un „partener indispensabil” pentru SUA

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA5 hours ago

Ministrul Apărării, convins că anul viitor Forțele Navale Române vor fi mai bine echipate la nivelul provocărilor de securitate actuale și viitoare

ROMÂNIA5 hours ago

Marcel Ciolacu, mesaj de Ziua Marinei Române: Îi felicit pentru profesionalism și dăruire pe toți marinarii care și-au legat destinele de mările și oceanele lumii

ROMÂNIA6 hours ago

Nicolae Ciucă, de Ziua Marinei: Conflictul din apropierea granițelor subliniază necesitatea unei armate moderne, dotată cu echipamente de ultimă generație

NATO6 hours ago

Leviatan Design, compania care implementează două proiecte strategice pentru securitatea României, împlinește zece ani de activitate

INTERNAȚIONAL6 hours ago

UE și alte peste 40 de țări, printre care și România, cer retragerea imediată a trupelor ruseşti de la centrala nucleară ocupată Zaporojie

ROMÂNIA4 hours ago

Klaus Iohannis, de Ziua Marinei: Din 2023, vom face un efort pentru a crește bugetul Apărării de la 2% din PIB la 2,5%

ROMÂNIA4 days ago

România, solidară cu Franța în lupta cu incendiile. Țara noastră trimite 17 mijloace de intervenție și 77 de pompieri salvatori

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă le-a cerut miniștrilor săi să colaboreze cu MIPE în vederea creșterii gradului de absorbție a fondurilor europene

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Azerbaidjan a lansat operațiunea „Răzbunarea” împotriva forțelor armene din Nagorno-Karabah

ROMÂNIA2 weeks ago

Guvernul aprobă contractul de finanțare dintre România și BEI privind Spitalul Regional Craiova

ROMÂNIA2 weeks ago

România este ”peste graficul asumat în fața Comisiei Europene” privind stocurile de gaze naturale. Virgil Popescu: Există un grad de umplere de peste 59%, peste ținta pentru septembrie

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

R. Moldova dorește să reducă consumul de gaze pentru a diminua dependența de Gazprom. Vicepremierul Andrei Spînu: O alternativă o reprezintă păcura, care ar putea fi livrată de România

ROMÂNIA2 weeks ago

Nicolae Ciucă a dat asigurări că bugetul din 2023 va putea susține noile prevederi privind educația, iar țința de 15% pentru învățământ va fi atinsă până în 2027

U.E.2 weeks ago

Premierul spaniol, turneu în Balcanii de Vest: Locul acestei regiuni este în Uniunea Europeană

ROMÂNIA2 weeks ago

Klaus Iohannis, la Săptămâna Haferland: Dialogul intercultural, sursă a prosperității. România va continua să apere drepturile și interesele minorităților sale

Team2Share

Trending