SUA
Casa Albă condamnă atacurile „inacceptabile” ale coloniștilor evrei asupra palestinienilor din Cisiordania
Published
4 weeks agoon
Casa Albă a condamnat joi atacurile „inacceptabile” ale coloniștilor evrei asupra palestinienilor, după ce o persoană a fost ucisă și alta rănită într-un sat din Cisiordania ocupată, relatează France24.
Atacurile coloniștilor violenți împotriva civililor palestinieni din Cisiordania sunt inacceptabile și trebuie să înceteze”, a declarat un purtător de cuvânt al Consiliului Național de Securitate.
„Autoritățile israeliene trebuie să ia măsuri pentru a proteja toate comunitățile de orice rău, ceea ce include intervenția pentru a opri astfel de violențe și tragerea la răspundere a tuturor autorilor acestor violențe.”
Ministerul palestinian al Sănătății a declarat că un bărbat în vârstă de 23 de ani a fost ucis și un altul a suferit răni grave prin împușcare în piept în atacul din satul Jit, la vest de Nablus.
Armata israeliană a declarat că „zeci de civili israelieni, unii dintre ei mascați”, au intrat în Jit și „au incendiat vehicule și structuri din zonă, au aruncat cu pietre și cocteiluri Molotov”.
Președintele israelian Isaac Herzog a condamnat incidentul.
Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
You may like
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
SUA avertizează asupra unei posibile „escaladări dramatice” dacă Iranul livrează rachete balistice Rusiei
Apărare europeană: Raportul Draghi propune crearea unei Autorități pentru industria de apărare a UE pentru a stimula investiții comune și achiziția de arme “made in Europe”
Raportul Draghi: Rețelele de mare viteză, inteligența artificială și cipurile, punctele cardinale pentru competitivitatea digitală a Europei. Noi legislații UE pentru telecom și cloud, printre propuneri
Sectorul farmaceutic european pierde teren în fața SUA din cauza investițiilor reduse și reglementărilor fragmentate, avertizează raportul Draghi. Recent, raportul Letta constata că “nu există o piață unică reală pentru medicamente”
SUA
SUA avertizează asupra unei posibile „escaladări dramatice” dacă Iranul livrează rachete balistice Rusiei
Published
18 hours agoon
September 10, 2024Statele Unite au avertizat luni că livrarea de rachete balistice de către Iran către Rusia ar reprezenta o „escaladare dramatică” a sprijinului Teheranului pentru Moscova în conflictul din Ucraina și ar putea avea “consecințe semnificative”, informează AFP.
„Suntem incredibil de alarmați de aceste informații,” a declarat Vedant Patel, adjunctul purtătorului de cuvânt al Departamentului de Stat. „Orice transfer de rachete balistice iraniene către Rusia ar reprezenta o escaladare dramatică a sprijinului Iranului pentru agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a subliniat oficialul american.
De partea sa, Kremlinul nu a dezmințit afirmațiile conform cărora Iranul ar furniza rachete Moscovei, precizând că Rusia își dezvoltă relațiile cu Teheranul conform propriilor interese, în special în domenii „sensibile”.
Potrivit Wall Street Journal, SUA au informat aliații europeni despre livrări de rachete iraniene cu rază scurtă de acțiune către Rusia, într-un moment în care Moscova și-a intensificat atacurile asupra orașelor și infrastructurii ucrainene.
Washingtonul și aliații săi europeni au avertizat în mod repetat că astfel de acțiuni ar putea avea consecințe grave pentru Iran, care este deja supus unui regim strict de sancțiuni occidentale.
INTERNAȚIONAL
Secretarul de stat american va merge la Londra pentru a discuta despre Orientul Mijlociu și Ucraina
Published
3 days agoon
September 8, 2024By
REDACTIASecretarul de stat american Antony Blinken va merge la Londra în perioada 9-10 septembrie pentru a discuta despre Orientul Mijlociu și Ucraina, înaintea unei vizite a premierului britanic Keir Starmer, a anunțat sâmbătă Departamentul de Stat.
Şeful diplomaţiei de la Washington va deschide dialogul strategic SUA – Regatul Unit, „reafirmând relaţia noastră specială”, se arată în comunicatul citat.
În cursul vizitei de la Londra, Blinken se va întâlni, de asemenea, cu înalți oficiali guvernamentali pentru a discuta o serie de probleme critice, inclusiv despre regiunea indo-pacifică, parteneriatul AUKUS, Orientul Mijlociu și eforturile SUA de a sprijini Ucraina.
Premierul britanic Keir Starmer va fi primit pe 13 septembrie de preşedintele american, Joe Biden, a anunţat Casa Albă. Keir Starmer a mai fost primit la Casa Albă pe 10 iulie cu ocazia summitului NATO de la Washington, informează Agerpres.
INTERNAȚIONAL
Șeful Pentagonului respinge cererea Ucrainei de a folosi arme americane pentru a ataca ținte situate pe teritoriul Rusiei
Published
4 days agoon
September 7, 2024By
REDACTIASecretarul american al Apărării, Lloyd Austin, a respins vineri încă o dată cererea Ucrainei de a putea să folosească armele americane cu rază lungă de acţiune în atacuri asupra unor ţinte situate pe teritoriul Rusiei, transmite agenţia DPA, potrivit Agerpres.
„Nu cred că există o anumită capabilitate care să poată fi decisivă în acest război”, a explicat Austin la încheierea unei noi întâlniri a Grupului de contact pentru apărarea Ucrainei, care a reunit baza aeriană Ramstein din Germania ţările ce oferă Ucrainei ajutor militar în războiul cu Rusia.
Situaţia prezentă de pe câmpul de luptă arată că Rusia deja şi-a mutat la baze din afara razei de acţiune (de 300 de kilometri) a rachetelor americane ATACMS unele dintre avioanele folosite în lansarea bombelor ghidate cu planare, o armă cu mare putere distructivă folosită de armata rusă împotriva poziţiilor ucrainene pe frontul din interiorul Ucrainei.
Cât despre argumentul preşedintelui ucrainean Volodimir Zelenski, potrivit căruia există în Rusia multe ţinte strategice pe care Ucraina le-ar putea lovi dacă ar primi rachete cu rază mai lungă de acţiune, Lloyd Austin a spus că există şi alte modalităţi de atac asupra unor asemenea ţinte, cum ar fi de pildă dronele, pe care Ucraina de altfel chiar le foloseşte pentru atacuri în profunzimea teritoriului rus, îndeosebi asupra rafinăriilor, depozitelor petroliere şi bazelor aeriene.
„Cred că în viitorul previzibil ne vom asigura că ne concentrăm în continuare pe ajutorul prin care Ucraina să-şi poată apăra în mod eficient teritoriul”, a indicat secretarul american al apărării, care a anunţat un nou pachet de ajutor militar al SUA destinat Ucrainei, în valoare de 250 de milioane de dolari.
Volodimir Zelenski s-a declarat recunoscător pentru pentru poziția clară a SUA privind continuarea furnizării sprijinului militar necesar.
„Am discutat cu Lloyd Austin conținutul pachetului de sprijin pentru apărare de 250 de milioane de dolari, recent anunțat, și alte nevoi de apărare pentru Ucraina”, a scris Zelenski pe platforma X.
As part of the UDCG meeting in the Ramstein format, I met with U.S. Defense Secretary Lloyd Austin.
We discussed the contents of the newly announced $250 million defense support package and other defense needs for Ukraine.
I am grateful for the clear position on continuing to… pic.twitter.com/0UyyLYJkgC
— Volodymyr Zelenskyy / Володимир Зеленський (@ZelenskyyUa) September 6, 2024
Președintele Zelenski a solicitat la reuniunea de la Ramstein „mai multe arme” de la aliații Ucrainei pentru a sprijini forțele ucrainene în lupta împotriva invaziei ruse, în special în regiunea Donețk din estul țării.
„Lumea dispune de suficiente sisteme de apărare aeriană pentru a garanta că teroarea rusă nu va avea rezultat și eu vă îndemn să fiți mai activi în această muncă alături de noi asupra apărării aeriene”, a declarat liderul ucrainean. El a solicitat, de asemenea, permisiunea pentru utilizarea armelor cu rază de acțiune lungă „nu doar pe teritoriul ocupat al Ucrainei, ci și pe teritoriul rus”.
Concrete & Design Solutions
Comisia Europeană, după ce Germania a introdus controale la toate frontierele sale terestre: Măsurile trebuie să fie proporționale și să își păstreze caracterul excepțional
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Ucraina anticipează o iarnă grea, având în vedere ”planurile teroriste” ale Rusiei de a-i distruge infrastructura energetică: Facem toate pregătirile necesare pentru a traversa sezonul rece
O nouă plângere în UE împotriva platformei Temu: Asociația Comercianților din Austria acuză platforma asiatică de practici comerciale necinstite
Ministrul Agriculturii, la Budapesta: Este necesar să urgentăm distribuirea fondurilor europene pentru despăgubirea fermierilor afectați de secetă
Șeful serviciului de spionaj al Norvegiei apreciază că a crescut riscul unor acte de sabotaj din partea Rusiei: A devenit ”mai mult sau mai puțin un stat paria”. Are puțin de pierdut dacă recurge la acțiuni mai riscante
UE va sprijini dezvoltarea fabricilor de inteligență artificială în jurul rețelei europene de supercalculatoare de înaltă performanță
CJUE obligă Irlanda să recupereze ajutorul de stat de 13 miliarde de euro acordat ilegal în favoarea Apple
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Ursula von der Leyen amână cu o săptămână prezentarea structurii și portofoliilor următoarei Comisii Europene
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Mircea Geoană, decorat de Jens Stoltenberg cu Ordinul NATO “Serviciul Merituos” la finalul celor cinci ani de mandat ca secretar general adjunct
Nicolae Ciucă, la inaugurarea primului campus de învățământ dual din Oradea: Este un model de urmat. Valoare adăugată mai mare se realizează printr-o forţă de muncă mai bine pregătită
Europa trebuie să investească de două ori mai mult decât după cel de-al Doilea Război Mondial (raportul Draghi): Cea mai deschisă economie din lume, vulnerabilă când actorii globali nu joacă după reguli
Guvernul aliniază legislaţia privind guvernanţa corporativă a întreprinderilor publice, îndeplinind integral un ”jalon esenţial” din PNRR, anunță premierul Marcel Ciolacu
Deschiderea anului școlar 2024-2025. Klaus Iohannis: Educația este temelia pe care se construiește viitorul unei națiuni, iar cadrele didactice sunt arhitecții acestui viitor
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
Prima echipă de comandă Frontex, găzduită la București. Ministrul Cătălin Predoiu: ”Frontierele Europei sunt sigure în mâinile” României. Locul țării noastre este în Schengen
Tusk promite la Chișinău că Polonia va accelera procesul de aderare a R. Moldova la UE în 2025: Nu-i credeți pe cei care spun că cerințele UE sunt împotriva voastră!
Dialogul strategic privind viitorul agriculturii UE conturează bazele viziunii viitoare a Comisiei Von der Leyen II asupra unei agriculturi și alimentații durabile
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
Trending
- POLITICĂ6 days ago
VIDEO “În slujba țării”: Nicolae Ciucă, candidatul PNL pentru Cotroceni, și-a lansat un clip de promovare a cărții cu imagini de pe front din Afganistan și Irak
- COMISIA EUROPEANA1 week ago
Marcel Ciolacu o propune oficial pe Roxana Mînzatu pentru poziția de comisar european: Ursula von der Leyen a avut deja duminică interviul cu Roxana Mînzatu, vom avea un portofoliu relevant
- EUROPARLAMENTARI ROMÂNI6 days ago
”Vot important în Comisia CULT a PE”, anunță eurodeputatul Gabriela Firea: Am votat să alocăm în bugetul UE 2025 peste 2,9 miliarde de euro pentru programe eficiente pentru educația tinerilor
- U.E.1 week ago
EXCLUSIV Roxana Mînzatu, după ce a fost propusă comisar european: Pun la dispoziția cetățenilor români și europeni experiența de peste 20 de ani în afaceri europene
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Victoria absolută a Israelului, fără a înfrânge definitiv Hamasul – acordurile de pace din Gaza