Connect with us

EVENIMENTE

Câștigătorii celei de-a 5-a Ediții a Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România

Published

on

Marea Loja Nationala din Romania (MLNR) a organizat, in parteneriat cu Academia Romana, cea de-a V-a editie a Galei Premiilor MLNR, in cadrul seriei de manifestari care marcheaza, in acest an, 135 de ani de existenta a MLNR.

La evenimentul organizat, duminica, 21 iunie 2015, la Ateneul Roman, au participat reprezentanti din peste 30 de tari de pe toate continentele, alaturi de personalitati din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic şi politic din Romania. Caleaeuropeana.ro a avut onoarea de a fi, din nou, partener media al Galei, alaturi de Televiziunea Romana.

Conform traditiei, M.L.N.R. a decernat 7 premii a câte 10.000 euro fiecare, pentru fiecare dintre domeniile de referinţă.

A cincea Editie a Galei Premiilor Marii Loji a devenit deja un moment de referinta pentru societatea civila, pe care si noi o reprezentam, a spus Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, dr. Radu Balanescu (foto). Un moment pregatit in parteneriat cu Academia Romana, careia ii multumim pentru lucrurile extraordinare facute pentru aceasta tara. Un parteneriat imbunatatit prin preznta, alaturi de noi, a Ministerului Educatiei si Cercetarii, a Televiziunii Romane si a 19 Universitati din intreaga tara.

Este un moment care reuneste institutii extrem de importante din tara noastra, societate civila, absolut toate domeniile profesionale, in jurul unui proiect care inseamna promovarea valorii si excelentei acestui popor.

Marele Maestru

Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, dr. Radu Balanescu

Sunt momente care se adauga la interesul national. Cred ca avem cu totii datoria sa aducem in prim plan pe toti acei romani care fac cinste tarii noastre, atat la noi, cat si peste hotare.

Actionam pe doua planuri, unul intern si unul extern, avand in vedere reprezentantii a 30 de tari prezenti, asta-seara, la Ateneu. Ei au inteles acest proiect, se vor duce in tarile lor, vor vorbi despre el, vor transmite ca Romania promoveaza tot ce are mai bun. Cred ca imaginea tarii noastre va avea mult de castigat din acest eveniment. Va multumesc celor prezenti, care sprijiniti, prin ce faceti in domeniile dumneavoastra de activitate, inteligenta acestui popor”.

Cele şapte comisii, din care au făcut parte reputaţi academicieni şi profesori universitari, au anuntat câştigătorii, in cadrul Galei de la Ateneul Român, care s-a bucurat de spectacolul oferit de Filarmonica si Corul Filarmonicii “George Enescu”, soprana Irina Iordachescu, tenorul Cristian Mogosanu si violonistul Gabriel Croitoru.

I. Premiul “Grigore Moisil” pentru Stiinte Exacte a fost decernat Prof. Vasile PÂRVULESCU.

II. Premiul “Henri Coandă” pentru Stiinte Aplicate a fost acordat Acad. Florin FILIP, Prof. Dumitru POPESCU, Prof. Dan ȘTEFĂNOIU, Prof. Pierre BORNE.

III. Premiul “Carol Davila” pentru Medicina a revenit doamnei Dr. Alina TĂNASE.

IV. Premiul “Eugeniu Carada” pentru Economie a revenit doamnei Iuliana Mihaela DASCĂLU si domnului Silviu CERNA.

V. Premiul “Nicolae Titulescu” pentru Diplomatie si Politologie a fost acordat domnului George G. POTRA.

VI. Premiul “Spiru Haret” pentru Educatie, Mediu, IT a revenit doamnei Prof. Dr. Dana PETCU.

VII. Premiul “Constantin Brâncuși” pentru Arta si Cultura a fost castigat de Arh. Șerban STURDZA.

Presedintele Academiei Romane, Academicianul Ionel Valentin Vlad, a transmis, in mesajul sau catre participantii la cea de-a Cincea Editie a Galei Premiilor Marii Loji Nationale din Romania, aprecierea celui mai inalt for stiintific si cultural al tarii pentru aceasta initiativa:

Academia Romana apreciaza initiva Marii Loji Nationale din Romania de a promova si stimula stiinta si cultura stiinta romaneasca de performanta, prin intermediul Galei Premiilor MLNR, aflata la cea de a Cincea Editie. Ca si in anii precedenti, Academia Romana a raspuns solicitarii de a sprijini nominalizarea si selectarea celor mai bune lucrari realizate in tara in 2014, in calitatea sa de cel mai inalt for national de consacrare stiintei si culturii. Premiantii pentru cele sapte domenii propuse de MLNR au fost desemnati de comisii conduse de membri ai Academiei Romane, care au ales, pe baza celor mai elevate criterii stiintifice si cultural-artistice de impact national si international, cele mai valoroase lucrari. Stiintele exacte, aplicate, medicina, economia, diplomatia si politologia, arta si cultura precum si educatia, mediul si societatea sunt reunite simbolic in cadrul acestei distinse manifestari si creeaza un tablou relativ complet al vietii culturale romanesti, in acest moment al existentei sale. Academia Romana felicita Marea Loja Nationala din Romania pentru implicarea sa in promovarea si evidentierea spiritului inovator si creator al romanilor, a a valorilor autentice. Felicit Marea Loja Nationala din Romania pentru cei 135 de ani de existenta prestigioasa, discreta dar eficienta si adesea importanta pentru destinul tarii noastre si, prin aceasta Gala, si pentru stiinta, arta si cultura romana”.

La aniversarea celor 135 de ani de infiintare, Marea Loja Nationala din Romania a organizat, joi, 18 iunie, o intalnire cu societatea civila, in cadrul careia a fost acordata Medalia “Credinta si Virtute” celor care au sprijinit si sprijina dezvoltarea tarii.

.

EVENIMENTE

#EuropeniîmpotrivaCOVID19: Biroul Parlamentului European în România organizează un webinar privind sprijinul UE acordat cetățenilor europeni în contextul pandemiei de COVID-19 (LIVE 19 mai, ora 10:30)

Published

on

Biroul Parlamentului European în România organizează marți, 19 mai, o dezbatere online privind sprijinul Uniunii Europene acordat cetățenilor europeni și importanța măsurilor luate la nivel european pentru depășirea consecințelor economice și sociale ale pandemiei de COVID-19. La webinar vor lua parte trei eurodeputați români – Siegfried Mureșan (Grupul Partidului Popular European), Carmen Avram (Alianța Progresistă a Socialiștilor și Democraților) și Dacian Cioloș (Renew Europe). Cei trei eurodeputați români vor prezenta exemple concrete de măsuri de sprijin în interesul cetățenilor și importanța combaterii informațiilor și a știrilor false privind lipsa de acțiune a instituțiilor europene.

Evenimentul intitulat “Sprijinul UE pentru cetățeni și economice și combaterea știrilor false” va fi transmis LIVE, de la ora 10:30, pe pagina de facebook a Biroului Parlamentului European în România, pe pagina de facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro. Discuțiile vor fi moderate de directorul CaleaEuropeană.ro, jurnalistul Dan Cărbunaru. Evenimentul face parte din campania #EuropeniîmpotrivaCOVID19.

Întrebările din partea celor interesați să urmărească dezbaterea pot fi trimise pe www.sli.do – event code #Europa până la data de 19 mai 2020, ora 11:30.

Confruntate cu o dublă criză (sanitară și economică) fără precedent în istoria proiectului de integrare europeană, instituțiile Uniunii Europene și statele membre au trecut în ultimele două luni de la măsuri, în primă instanță, naționale și necoordonate, la acțiuni concertate comune care au readus solidaritatea în centrul deciziilor luate. Instituțiile Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul – și-au dedicat eforturile în lupta împotriva răspândirii coronavirusului, oferind ajutor statelor membre și cetățenilor pentru a face față crizei sanitare și economice cu care se confruntă.

Cel mai recent, în cursul unei sesiune plenare organizată în perioada 13-15 mai, Parlamentul European a adoptat cu o majoritate covârșitoare o rezoluție legislativă prin care solicită Comisiei Europene să prezinte o propunere pentru un plan de urgență privind Cadrul Financiar Multianual până la 15 iunie 2020, subliniind că există riscul ca următorul buget pe termen lung al UE să nu intre în vigoare la 1 ianuarie 2021,. Într-o altă rezoluție politică separată, eurodeputații au solicitat Comisiei Europene să prezinte un pachet masiv de redresare economică, anume un fond european de relansare ca parte a unui pachet global menit să ofere un impuls pentru investiții în valoare de 2.000 de miliarde de euro.

În cadrul sesiunii plenare menționate, eurodeputații au solicitat Comisiei Europene să impună sancțiuni și să oprească plățile de fonduri UE către Ungaria dacă statul de drept nu este respectat. Europarlamentarii au subliniat faptul că măsurile de urgență luate de guvernul maghiar pentru a combate pandemia de COVID-19, inclusiv declararea stării de urgență pe durată nedeterminată, nu sunt în conformitate cu normele UE și au atras atenția asupra riscului din ce în ce mai mare la adresa democrației.

Totodată, în Parlamentul European a fost discutate eforturile Uniunii Europene privind accelerarea dezvoltării unui vaccin împotriva COVID-19, având în vedere donațiile de 7,4 miliarde de euro strânse de Comisia Europeană la teledonul organizat la 4 mai.

Anterior, în cursul unei sesiuni plenare extraordinare organizată la 16-17 aprilie, Parlamentul European a dat undă verde printr-un vot prin procedură de urgență pachetul de 3 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru domeniul sanitar al Uniunii Europene și adoptat deja de Consiliul Uniunii Europene.

De asemenea, Parlamentul European a dat undă verde și pentru utilizarea flexibilă a fondurilor UE pentru combaterea impactului provocat de noul coronavirus, măsuri solicitate și de România, și a adoptat măsuri speciale de ajutor alimentar și asistență pentru persoanele aflate în dificultate. 

În egală măsură, Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate o rezoluție politică referitoare la acțiunea coordonată a Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de coronavirus și a consecințelor sale prin care cere Comisiei Europene, printre altele, să propună un pachet masiv de investiții, finanțate printr-un Cadru Financiar Multianual majorat, prin fondurile și instrumentele financiare existente ale UE și prin obligațiunile de redresare garantate de bugetul UE.

Prin documentul adoptat, europarlamentarii au subliniat că acest pachet ”nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente și ar trebui să fie orientat către investiții viitoare” și că ”redresarea economiei ar trebui să aibă în centrul său Pactul verde european și transformarea digitală, adaugă deputații”.

Totodată, Parlamentul European desfășoară și o serie de acțiuni în spiritul solidarității europene. Mai întâi, Parlamentul European a oferit municipalității și autorităților din Bruxelles posibilitatea de a utiliza una din clădirile sale, clădirea Helmut Kohl, precum și o flotă de 100 de vehicule a instituției, în lupta împotriva noului coronavirus. Aceeași clădire va funcționa ca reședință temporară pentru 100 de femei vulnerabile.

De asemenea, sediul Parlamentului European din Strasbourg a devenit centru de depistare COVID-19, capacitatea de testare urmând a ajunge la 2.000 de teste pe zi.

Nu în ultimul rând, bucătăria Parlamentului European a început să ofere 1000 de mese pe zi pentru personalul din sănătate din Bruxelles și pentru oamenii nevoiași.

Continue Reading

EVENIMENTE

#EuropeniîmpotrivaCOVID19: Biroul Parlamentului European în România organizează un webinar privind răspunsul coordonat al UE la pandemie (LIVE 29 aprilie, ora 10:30)

Published

on

Biroul Parlamentului European în România organizează miercuri, 29 aprilie, o dezbatere online privind răspunsul coordonat al Uniunii Europene la pandemia de coronavirus și acțiunile Parlamentului European. La webinar vor lua parte trei eurodeputați români – Cristian Bușoi (Grupul Partidului Popular European), Victor Negrescu (Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților) și Ramona Strugariu (Grupul Renew Europe).

Evenimentul va fi transmis LIVE, de la ora 10:30, pe pagina de facebook a Biroului Parlamentului European în România, pe pagina de facebook Calea Europeană și pe www.caleaeuropeana.ro. Discuțiile vor fi moderate de directorul CaleaEuropeană.ro, jurnalistul Dan Cărbunaru. Evenimentul face parte din campania #EuropeniîmpotrivaCOVID19.

 

Întrebările din partea celor interesați să urmărească dezbaterea pot fi trimise începând de luni, 27 aprilie, până pe 29 aprilie (ora 11:00) prin intermediul Sli.do (accesați site-ul www.slido.com și introduceți codul evenimentului #A729).

Evenimentul este organizat în parteneriat cu Reprezentanța Comisiei Europene în România.

Confruntate cu o dublă criză (sanitară și economică) fără precedent în istoria proiectului de integrare europeană, instituțiile Uniunii Europene și statele membre au trecut în ultimele două luni de la măsuri, în primă instanță, naționale și necoordonate, la acțiuni concertate comune care au readus solidaritatea în centrul deciziilor luate. Instituțiile Uniunii Europene – Comisia Europeană, Parlamentul European și Consiliul – și-au dedicat eforturile în lupta împotriva răspândirii coronavirusului, oferind ajutor statelor membre pentru a face față crizei sanitare și economice cu care se confruntă.

Cel mai recent, în cursul unei sesiuni plenare extraordinare organizată la 16-17 aprilie, Parlamentul European a dat undă verde printr-un vot prin procedură de urgență pachetul de 3 miliarde de euro propus de Comisia Europeană pentru domeniul sanitar al Uniunii Europene și adoptat deja de Consiliul Uniunii Europene.

De asemenea, Parlamentul European a dat undă verde și pentru utilizarea flexibilă a fondurilor UE pentru combaterea impactului provocat de noul coronavirus, măsuri solicitate și de România, și a adoptat măsuri speciale de ajutor alimentar și asistență pentru persoanele aflate în dificultate. 

În egală măsură, Parlamentul European a adoptat cu largă majoritate o rezoluție politică referitoare la acțiunea coordonată a Uniunii Europene pentru combaterea pandemiei de coronavirus și a consecințelor sale prin care cere Comisiei Europene, printre altele, să propună un pachet masiv de investiții, finanțate printr-un Cadru Financiar Multianual majorat, prin fondurile și instrumentele financiare existente ale UE și prin obligațiunile de redresare garantate de bugetul UE.

Prin documentul adoptat, europarlamentarii au subliniat că acest pachet ”nu ar trebui să implice mutualizarea datoriilor existente și ar trebui să fie orientat către investiții viitoare” și că ”redresarea economiei ar trebui să aibă în centrul său Pactul verde european și transformarea digitală, adaugă deputații”.

Totodată, Parlamentul European desfășoară și o serie de acțiuni în spiritul solidarității europene. Mai întâi, Parlamentul European a oferit municipalității și autorităților din Bruxelles posibilitatea de a utiliza una din clădirile sale, clădirea Helmut Kohl, precum și o flotă de 100 de vehicule a instituției, în lupta împotriva noului coronavirus. Aceeași clădire va funcționa ca reședință temporară pentru 100 de femei vulnerabile.

Ulterior, președintele PE David Sassoli a anunțat că sediul Parlamentului European de la Strasbourg va fi transformat în centru de depistare și consultanță COVID-19.

Nu în ultimul rând, bucătăria Parlamentului European a început să ofere 1000 de mese pe zi pentru personalul din sănătate din Bruxelles și pentru oamenii nevoiași.

Continue Reading

EVENIMENTE

LIVE ora 14:30 – New Strategy Center organizează o conferință online privind provocările COVID-19 la adresa Occidentului. Invitat special: Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München

Published

on

© Munich Security Conference

Think tank-ul New Strategy Center organizează miercuri, 15 aprilie, o conferință online dedicată provocărilor reprezentate de pandemia COVID-19 pentru lumea democratică, invitatul special al dezbaterii fiind ambasadorul Wolfgang Ischinger, președintele Conferinței de Securitate de la München.

Dezbaterea intitulată “The Challenges of the Pandemic to the Democratic World” va fi transmisă LIVE pe www.caleaeuropeana.ro și pe pagina de Facebook Calea Europeană, de la ora 14:30.

Evenimentul va fi moderat de ambasadorul Sorin Ducaru, președintele onorific al Consiliului Științific al New Strategy Center și directorul SATCEN, Centrul satelitar al Uniunii Europene.

Ambasadorul Wolfgang Ischinger este un diplomat și avocat german.

El a deținut mai multe funcții importante în Ministerul german al Afacerilor Externe și a fost ambasador la Washington D.C. și la Londra.

Din 2008, este președintele Conferinței de Securitate de la München. Publicația The Economist l-a descris drept „cel mai bine conectat fost diplomat al Germaniei”.

Anul trecut, în august, ambasadorul Ischinger a lansat la București ediția românească a cărții sale, “Lumea în pericol. Germania și Europa în perioade incerte ”, un proiect editorial realizat în cadrul parteneriatului dintre New Strategy Center și Curtea Veche Publishing.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending