Connect with us

EVENIMENTE

Câștigătorii celei de-a 5-a Ediții a Galei Premiilor Marii Loji Naționale din România

Published

on

Marea Loja Nationala din Romania (MLNR) a organizat, in parteneriat cu Academia Romana, cea de-a V-a editie a Galei Premiilor MLNR, in cadrul seriei de manifestari care marcheaza, in acest an, 135 de ani de existenta a MLNR.

La evenimentul organizat, duminica, 21 iunie 2015, la Ateneul Roman, au participat reprezentanti din peste 30 de tari de pe toate continentele, alaturi de personalitati din mediul academic, universitar, cultural, bancar, diplomatic şi politic din Romania. Caleaeuropeana.ro a avut onoarea de a fi, din nou, partener media al Galei, alaturi de Televiziunea Romana.

Conform traditiei, M.L.N.R. a decernat 7 premii a câte 10.000 euro fiecare, pentru fiecare dintre domeniile de referinţă.

A cincea Editie a Galei Premiilor Marii Loji a devenit deja un moment de referinta pentru societatea civila, pe care si noi o reprezentam, a spus Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, dr. Radu Balanescu (foto). Un moment pregatit in parteneriat cu Academia Romana, careia ii multumim pentru lucrurile extraordinare facute pentru aceasta tara. Un parteneriat imbunatatit prin preznta, alaturi de noi, a Ministerului Educatiei si Cercetarii, a Televiziunii Romane si a 19 Universitati din intreaga tara.

Este un moment care reuneste institutii extrem de importante din tara noastra, societate civila, absolut toate domeniile profesionale, in jurul unui proiect care inseamna promovarea valorii si excelentei acestui popor.

Marele Maestru

Marele Maestru al Marii Loji Nationale din Romania, dr. Radu Balanescu

Sunt momente care se adauga la interesul national. Cred ca avem cu totii datoria sa aducem in prim plan pe toti acei romani care fac cinste tarii noastre, atat la noi, cat si peste hotare.

Actionam pe doua planuri, unul intern si unul extern, avand in vedere reprezentantii a 30 de tari prezenti, asta-seara, la Ateneu. Ei au inteles acest proiect, se vor duce in tarile lor, vor vorbi despre el, vor transmite ca Romania promoveaza tot ce are mai bun. Cred ca imaginea tarii noastre va avea mult de castigat din acest eveniment. Va multumesc celor prezenti, care sprijiniti, prin ce faceti in domeniile dumneavoastra de activitate, inteligenta acestui popor”.

Cele şapte comisii, din care au făcut parte reputaţi academicieni şi profesori universitari, au anuntat câştigătorii, in cadrul Galei de la Ateneul Român, care s-a bucurat de spectacolul oferit de Filarmonica si Corul Filarmonicii “George Enescu”, soprana Irina Iordachescu, tenorul Cristian Mogosanu si violonistul Gabriel Croitoru.

I. Premiul “Grigore Moisil” pentru Stiinte Exacte a fost decernat Prof. Vasile PÂRVULESCU.

II. Premiul “Henri Coandă” pentru Stiinte Aplicate a fost acordat Acad. Florin FILIP, Prof. Dumitru POPESCU, Prof. Dan ȘTEFĂNOIU, Prof. Pierre BORNE.

III. Premiul “Carol Davila” pentru Medicina a revenit doamnei Dr. Alina TĂNASE.

IV. Premiul “Eugeniu Carada” pentru Economie a revenit doamnei Iuliana Mihaela DASCĂLU si domnului Silviu CERNA.

V. Premiul “Nicolae Titulescu” pentru Diplomatie si Politologie a fost acordat domnului George G. POTRA.

VI. Premiul “Spiru Haret” pentru Educatie, Mediu, IT a revenit doamnei Prof. Dr. Dana PETCU.

VII. Premiul “Constantin Brâncuși” pentru Arta si Cultura a fost castigat de Arh. Șerban STURDZA.

Presedintele Academiei Romane, Academicianul Ionel Valentin Vlad, a transmis, in mesajul sau catre participantii la cea de-a Cincea Editie a Galei Premiilor Marii Loji Nationale din Romania, aprecierea celui mai inalt for stiintific si cultural al tarii pentru aceasta initiativa:

Academia Romana apreciaza initiva Marii Loji Nationale din Romania de a promova si stimula stiinta si cultura stiinta romaneasca de performanta, prin intermediul Galei Premiilor MLNR, aflata la cea de a Cincea Editie. Ca si in anii precedenti, Academia Romana a raspuns solicitarii de a sprijini nominalizarea si selectarea celor mai bune lucrari realizate in tara in 2014, in calitatea sa de cel mai inalt for national de consacrare stiintei si culturii. Premiantii pentru cele sapte domenii propuse de MLNR au fost desemnati de comisii conduse de membri ai Academiei Romane, care au ales, pe baza celor mai elevate criterii stiintifice si cultural-artistice de impact national si international, cele mai valoroase lucrari. Stiintele exacte, aplicate, medicina, economia, diplomatia si politologia, arta si cultura precum si educatia, mediul si societatea sunt reunite simbolic in cadrul acestei distinse manifestari si creeaza un tablou relativ complet al vietii culturale romanesti, in acest moment al existentei sale. Academia Romana felicita Marea Loja Nationala din Romania pentru implicarea sa in promovarea si evidentierea spiritului inovator si creator al romanilor, a a valorilor autentice. Felicit Marea Loja Nationala din Romania pentru cei 135 de ani de existenta prestigioasa, discreta dar eficienta si adesea importanta pentru destinul tarii noastre si, prin aceasta Gala, si pentru stiinta, arta si cultura romana”.

La aniversarea celor 135 de ani de infiintare, Marea Loja Nationala din Romania a organizat, joi, 18 iunie, o intalnire cu societatea civila, in cadrul careia a fost acordata Medalia “Credinta si Virtute” celor care au sprijinit si sprijina dezvoltarea tarii.

.

EVENIMENTE

Bucharest Forum 2019: Cel mai amplu eveniment internațional pe tematică geopolitică găzduit de România începe joi cu tema ”Europa emergentă la 30 de ani”

Published

on

Într-o lume în reașezare, oficiali de rang înalt, reprezentanți ai mediului de afaceri și ai mediului academic, experți și jurnaliști din Europa, Asia, Africa și America se reunesc pentru a opta oară la București în cadrul conferinţei Bucharest Forum 2019, cel mai amplu eveniment public internațional pe tematică geopolitică și geoeconomică găzduit anual de România, ce va avea loc la București, între 16-17 octombrie, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro. Evenimentul este găzduit de Palatul Cercul Militar Național și se bucură de prezența a peste 50 de speakeri și 300 de participanți.

Bucharest Forum 2019 este organizat de Institutul Aspen România și biroul din București al German Marshall Fund of the US, în parteneriat cu Guvernul României, Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Apărării Naționale, Cercul Militar Național și Ministerul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale. Ediția de anul acesta se bucură de sprijinul GLOBSEC, DOHA FORUM și RAND Corporation, în calitate de parteneri strategici. 

“Europa emergentă la 30 de ani” este tema care deschide prima zi a forumului. Despre potențialul țărilor din estul Berlinului si noile perspective pe care le are această regiune, dar și despre tranziția la economia de piață și modelul economic bazat pe investiții în educație, inovație și întărirea instituțiilor statului vor vorbi Matthew Boyse, Deputy Assistant Secretary, Biroul Afaceri Europene și Eurasiatice, Departamentul de Stat al SUA, Rastislav Kacer, Președinte, GLOBSEC, Octavian Ursu, primarul orașului Görlitz, Cosmin Prelipceanu, jurnalist, Steven van Groningen, Președinte și CEO, Raiffeisen Bank România, Daniela Iliescu, CEO, Patria Bank, Mark Davis, Director regional pentru România și Bulgaria, BERD, Clara Volintiru, Profesor asociat, Academia de Studii Economice București, Rogier van der Brink, Economist principal, Banca Mondială și Andrew Wrobel, Partener Fondator, Emerging Europe.

Cea de-a doua zi a evenimentului este deschisă de Ramona-Nicole Mănescu, Ministrul Afacerilor Externe și Amb. Tacan Ildem, Secretar general adjunct pentru diplomație publică, NATO. Într-un mix de sesiuni plenare și sesiuni paralele, conversațiile se vor axa pe impactul tehnologiei asupra mediului de business și societății, cea de-a 4-a revoluție industrială, găsirea unor soluții la problemele din Orientul Mijlociu, energie și securitate, precum și geopolitica din zona extinsă a Mării Negre. La conversații vor lua parte Alexandru Petrescu, Ministrul Comunicaţiilor şi Societăţii Informaţionale, Nicu Popescu, Ministrul Afacerilor Externe și Integrării Europene al Republicii Moldova, Sorin Ducaru, director al Centrului Satelitar al Uniunii Europene (EU SATCEN), Violeta Luca, director general Microsoft România, Martine Draulette, director general Roche, Samuel Burke, jurnalist, Claire Casey, Director Global de Politici Publice, The Economist Intelligence Unit, Florin Teleabă, Manager, A.T. Kearney, Henry Olsen, editorialist Washington Post, Lolwah Al-Khater, Director executiv, Doha Forum, Neil Quilliam, Associate Fellow, Chatham House, Mohammed Loulichki, Senior Fellow, Policy Center for the New South, Koert Debeuf, Redactor-șef, EUobserver și expert pe zona Orientului Mijlociu, Kerry Brown, Director al Institutului Lau China, King’s College London, Terry Martin, Senior News Anchor, Deutsche Welle TV, Alessio Menegazzo, director pentru Sustenabilitate și Afaceri Instituționale, Enel România, Bobo Lo, Russia Research Fellow, Institutul Francez pentru Afaceri Internaționale, Vasil Sikharulidze, Președinte, Atlantic Council of Georgia.

Bucharest Forum 2019 se bucură de sprijinul a numeroși parteneri:

Knowledge Partner: A.T. Kearney

Sponsori principali: Enel, Microsoft, Roche, Raiffeisen Bank, Mastercard

Sponsori: MOL, Novartis, British American Tobacco, Globalworth Foundation, ENEVO, Coremar, JETFLY HUB,  Exxon Mobil, CEC Bank

Cu sprijinul: Aqua Carpatica

Parteneri media principali: Digi 24, Adevărul

Parteneri media: Emerging Europe, CaleaEuropeană.ro, Energynomics

Institutul Aspen România este o asociație non-profit, apolitică, ce are ca misiune promovarea unui dialog informat și critic pe diverse teme de interes pentru societatea românească. Institutul este recunoscut pentru devotamentul cu care promovează deschiderea către un model de leadership inovativ și un dialog informat între reprezentanții sectorului public, mediului de afaceri şi ai societății civile.

Printre membrii Board-ului internațional al Institutului Aspen se numără Madeleine Albright, Mike Bezos, Yo-Yo Ma, Laura Lauder, Paul Anderson, Mircea Geoană, Majestatea Sa Regina Noor, Condoleezza Rice sau Javier Solana.

German Marshall Fund are ca scop consolidarea cooperării transatlantice în contextul oportunităților și provocărilor regionale, naționale și globale, în spiritul Planului Marshall.

GMF contribuie cu cercetare și analize și convoacă lideri pe probleme transatlantice relevante pentru factorii de decizie politică. GMF oferă oportunități liderilor în curs de afirmare pentru a-și dezvolta abilitățile și rețelele de contacte prin schimburi transatlantice, și sprijină societatea civilă din regiunile Balcanilor și din Marea Neagră prin încurajarea inițiativelor democratice, statului de drept și a cooperării regionale.

Fondată în 1972 ca organizație non-partizană, non-profit, printr-un cadou din partea Germaniei, ca memorial permanent, parte din asistența Planului Marshall, GMF păstrează o prezență puternică pe ambele părți ale Atlanticului. Pe lângă sediul central din Washington, DC, GMF are birouri în Berlin, Paris, Bruxelles, Belgrad, Ankara, București și Varșovia.

Continue Reading

EVENIMENTE

TAROM, alături de inițiativa ”Brussels Airport Marathon”. INTERVIU cu Mădălina Mezei, CEO-ul companiei: ”Puterea exemplului și iubirea pentru un mod de viață sănătos au definit ziua de astăzi”

Published

on

© Calea Europeana

Astăzi, 6 octombrie, a avut loc cea de-a 16-a ediție a ”Brussels Airport Marathon”, având drept scop strângerea de fonduri pentru a îi ajuta pe cei care suferă de boala degenerativă, Parkinson.

Cu această ocazie, compania Tarom s-a alăturat inițiativei, iar în interviul acordat pentru Calea Europeană, CEO-ul companiei, Mădălina Mezei, a transmis următorul mesaj.

”Puterea exemplului și iubirea pentru un mod de viață sănătos au definit ziua de astăzi. Peste 14.000 de oamneni au participat din întreaga lume și au luptat împreună pentru un singur scop, să fie alături de cei bolnavi, să îi susțină și în același timp să îi sărbătorească pe învingători.”

”Echipa noastră dorește să fie cât mai aproape de oameni, dar mai ales de cei care au o sănătate precară, de aceea, noi susținem alături de Brusselles Airport, strângerea de fonduri pentru îi ajuta pe cei care suferă de boala degenerativă, Parkinson”, a mai adăugat aceasta.

Totodată, în aceeași zi, mii de belgieni s-au alăturat inițiative ”Race for the Cure”, cea mai mare cursă de informare și strângere de fonduri pentru cancerul de sân, din lume.

Citiți și: Reprezentantul TAROM la Bruxelles, noul CEO al companiei. Mădălina Mezei: Preiau cu mândrie, dar mai ales cu responsabilitate, manșa companiei

Continue Reading

EVENIMENTE

Mii de belgieni se alătură inițiativei ”Race for the Cure” – Cea mai mare cursă de informare și strângere de fonduri pentru cancerul de sân, din lume

Published

on

© Calea Europeană/ Zaim Diana

Corespondență din Burxelles 

 

Think-Pink, campania națională a Belgiei, care luptă împotriva cancerului la sân, organizează astăzi, 6 octombrie, ”Race for the Cure”, fiind sărbătoarea învingătoarelor în lupta împotriva cancerului și cea mai renumită cursă de informare și strângere de fonduri pentru cancerul de sân, din lume.

Desfășurat la nivel internațional, Race for the Cure a ajuns la peste 150 de curse, cu peste 1.6 milioane de participanți si reprezintă un prilej de a reaminti femeilor că cel mai bun tratament este prevenția, iar informarea corectă, sportul și optimismul sunt rețeta propriei noastre sănătăți.

Cetățenii belgieni participă deja la cea de-a 16-a ediție și au la dispozițe mai multe maratoane. Cel mai lung maraton este ”Brussels Airport Marathon (42,195 km)”, urmat de Brussels Airport Half Marathon (21,097 km) și Brussels Airport Mini-Marathon (6,5 km). 

Totodată există și o cursă specială pentru copii. de un 1 km.

Organizația națională a Belgiei privind lupta împotriva cancerului, Think Pink, alături de încă patru ONG-uri, dintre care și Fundația ”Renașterea” din România, face parte din organizația, Think Pink Europe, care este condusă de Mihaela Geoană.

Think Pink Europe doreşte să unească, în viitor, peste 500.000 de persoane, învingătoare în lupta împotriva cancerului de sân şi simpatizanţi ai sportului, la nivel european, simbol al solidarităţii în lupta împotriva cancerului de sân.

ONG-ul  Think Pink Europe a fost lansat în anul 2018, în cadrul Parlamentului European.

”Race for the Cure” a fost organizat și în România, iar în cea de-a patra ediție, 29 septembrie 2019, peste 4000 de bucureșteni s-au alăturat inițiativei.

În data de 7 iunie 2015, Fundația Renașterea a organizat prima ediție a Race for the Cure Romania, la care au participat în jur de 1500 de participanți, dintre care peste 100 au fost paciente diagnosticate cu cancer.

Cancerul de sân este a doua cea mai frecventă formă de cancer în România şi în multe cazuri boala este depistată atunci când se află deja în stadiu avansat.

Potrivit rețelei private de sănătate, Regina Maria, în România, 80% din cancerele de sân sunt diagnosticate în faza avansată,  stadiu în care tratamentul nu poate aduce vindecarea, ci doar prelungirea supraviețuirii. 

Însă în țările în care există un program național de screening pentru cancerul de sân, pentru toate femeile peste 40 de ani, 70-80 % din cancerele de sân sunt diagnosticate în stadii inițiale.

Potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, o treime din cancere sunt prevenibile, iar jumătate din decese ar putea fi evitate.

La 1 octombrie, în întreaga lume este marcată Ziua Mondială a Luptei împotriva Cancerului la Sân, iar întreaga lună este dedicată unor acțiuni ce au ca scop conștientizarea pericolului reprezentat de această maladie şi a modului în care pot fi depistate primele semne ale bolii. 

Continue Reading

Facebook

Advertisement
Advertisement

Trending