Cătălin Predoiu: Ponta a crescut datoria publică, fără să facă investiții publice

Prim-vicepreședintele PNL Cătălin Predoiu susține că premierul Victor Ponta a “îndatorat” România cu 20 de miliarde de euro în condiții de creștere economică și “tăiere aproape totală a banilor pentru investiții”.

predoiu“Ponta e doctor în adevăruri spuse pe jumătate. Ieri (sâmbătă — n.r.), într-o emisiune TV, s-a ‘lepădat’ de împrumutul făcut de România de la FMI în timpul crizei economice din 2009 și s-a lăudat că a terminat rambursarea acestuia. Ce n-a spus ‘tehnocratul’: împrumutul de la FMI din martie 2009 s-a făcut în guvernarea PSD — PDL, cu Ponta la masa deciziilor coaliției. Împrumutul a fost de 20 de miliarde de euro și reprezenta circa 15% din PIB-ul de la acea dată. În 2008, datoria publică a României era de 27 de miliarde de euro, iar împrumutul de la FMI a fost făcut în contextul crizei economice globale care a dus la contracția cu 8% a economiei României”, afirmă Predoiu, într-un comunicat remis caleaeuropeana.ro.

Potrivit acestuia, împrumutul FMI a fost solicitat, în 2009, pentru ca România să evite criza economică, însă banii împrumutați nu au fost investiți.

“România s-a împrumutat în 2009 cu 20 de miliarde de euro de la FMI pentru a evita falimentul în criză economică. Ponta a îndatorat România cu alte 20 de miliarde de euro în condiții de creștere economică și tăiere aproape totală a banilor pentru investiții (în termeni absoluți, cu alți 40 de miliarde de euro, având în vedere rambursarea datoriei către FMI). Banii împrumutați nu au fost investiți și nu au produs nimic, s-au dus în gaura bugetară făcută de Guvernul Ponta și va fi plătită de fiecare dintre noi. Azi Ponta se laudă că a plătit datoria la FMI pentru că minciunile și adevărurile spuse pe jumătate nu-l costă nimic. Accidentul istoric Ponta costă scump România, însă.”, susține Cătălin Predoiu.
.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.