Catalin Predoiu: Romania a implementat standarde in ceea ce priveste statul de drept, unele chiar superioare tarilor din Uniunea Europeana

Ministrul Justitiei, Catalin Predoiu, a declarat miercuri seara, invitat in emisiunea “24 intr-o ora”, difuzata de Digi 24 ca “Romania nu ar fi putut sa acceada in lumea europeana daca nu indeplinea criteriile unui stat de drept functional. Reformele din ultimii ani in domeniu Justitiei sunt monitorizate de CE; acest raport care se publica in fiecare an a mentionat permanent progrese. Romania e un stat care functioneaza pe baza de lege, in care orice forma de combatere a justitiei se face prin proceduri legale”. Ministrul a precizat ca unele dintre standardele implementate de Romania in ceea ce priveste statul de drept sunt superioare celor implementate de alte state UE.

Ministrul Justitiei a declarat, potrivit EurActiv.ro  ca “impresii si pareri poate avea oricine, ca om care am in permanenta in atentie aceste masuri de implementare a reformelor pot spune ca Romania a implementat standarde in ceea ce priveste statul de drept, unele chiar superioare tarilor din Uniunea Europeana”.

Ministrul a precizat ca “in ultimii ani, statul roman a devenit mai sofisticat in ceea ce priveste politicile penale” si ca interesul autoritatilor din domeniul Justitiei este sa construiasca treptat “o noua mentalitate in acest domeniu. Ideea ca poti fi de succes daca savarsesti fapte de coruptie incet incet trebuie sa dispara. Trebuie sa arati ca exista o replica puternica in aceasta zona. Ar trebui mai des prezentate efectele negative ale coruptiei si evaziunii fiscale”.

Ministrul Justitiei despre Mecanismul de Cooperare si Verificare si aderarea Romaniei la Schengen

“Cred ca in urma aplicarii acestui mecanism (MCV) s-ar putea ca ceea ce se intampla in justitia noastra sa fie superioara din punct de vedere calitativ altor sisteme judiciare din statele membre. Acest mecanism va fi ridicat in momentul in care obiectivele lui sunt indeplinite”, a declarat ministrul Justitiei pentru postul de televiziune, adaugand ca Romania si-a asumat si obiective care nu sunt in mecanism dar care se vor dovedi benefice pentru sanatatea sistemului judiciar.

“Romania are dreptate aici chiar si unii oficiali olandezi stiu ca avem dreptate. În discutii de culise incearca si ei sa justifice pozitiile oficiale. Important este ca din perspectiva Schengen Consiliul European a cerut JAI sa ia o decizie in toamna. Important este ca suntem capabili sa ne aparam propriile frontiere. Romania a sprijinit anul trecut eforturile de reformare Schengen. Putem sa ne aparam frontiera”, a mai declarat ministrul.

Mai multe declaratii ale ministrului C. Predoiu  aici.

Sursa articol> EurActiv.ro
Sursa foto> just.ro

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.