Cazinoul din Constanța, unul dintre cele mai periclitate 12 situri de patrimoniu din Europa

În plin An European al Patrimoniului Cultural, o comisie a organizației Europa Nostra, orincipala organizație de patrimoniu de pe continent, a inclus cazinoul din Constanța pe lista celor 12 monumente de patrimoniu preselectate pentru programul ”Cele mai periclitate 7 situri în 2018”.

Sursă: ro.wikipedia.org

Toate aceste edificii se află în pericol ca urmare a neglijenței sau dezvoltării necorespunzătoare, sau chiar din cauza lipsei de expertiză sau de resurse pentru buna conservare a acestora. Programul ”Cele mai periclitate 7 situri” a fost lansat în ianuarie 2013, notează Agerpres.

Cele 12 situri provin din 10 țări europene și sunt: Centrul istoric din Gjirokastra, Albania; Bisericile post-bizantine din Moscopole şi Vithkuq, Albania; Centrul istoric din Viena, Austria; Uzina de prelucrare a cărbunelui din Beringen, Belgia; Monumentul Buzludja, Bulgaria; Reţeaua de teleferice din Chiatura, Georgia; Mănăstirile şi schitul David Gareji, Georgia; Castelul Sammezzano, Toscana, Italia; Cazinoul din Constanţa, România; Siturile de artă preistorică, Cadiz, Spania; Orfelinatul grec Prinkipo, Turcia; Fabrica de gheaţă Grimsby, Marea Britanie.

”Această listă scurtă este, în primul rând şi cel mai important, un apel la acţiune. Îndemnăm publicul şi principalii actori implicaţi la nivelurile locale, naţionale şi europene să-şi unească forţele pentru a salva comorile din patrimoniu care spun povestea noastră comună şi care trebuie salvate pentru generaţiile care vor veni”, a declarat Denis de Kergorlay, preşedinte executiv al organizaţiei.

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.