Eurodeputatul Eugen Tomac (PMP, PPE) a făcut apel la ”acțiuni concrete, sancțiuni usturătoare” asupra Rusiei după ce purtătorul de cuvânt al guvernului german a precizat miercuri că analizele de sânge procesate într-un laborator militar german au scos la iveală ”dovezi fără echivoc” că
opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat într-un spital din Berlin pentru tratament medical, a fost otrăzit cu agentul neurotoxic Noviciok.
Într-un mesaj virulent venit în urma acestor vești, eurodeputatul român a menționat că ceea ce face Kremlinul în anul 2020 ”nu este altceva decât reînvierea tehnicilor staliniste. Oricine se opune liderului suprem este anihilat. Iar lista celor deja eliminați este lungă și, sunt convins, va continua”.
”N-am avut nicio îndoială că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit. Ceaiul rusesc ce i-a fost servit a avut gustul regimului criminal instaurat de Putin și acoliții săi. Din fericire, Navalnîi a scăpat cu viață acestui atac criminal premeditat, însă asta nu înseamnă că regimul nu va încerca din nou, la fel cum nu înseamnă ca nu va încerca și cu alte personaje incomode, chiar din afara Rusiei. Este limpede că Vladimir Putin nu poate fi considerat un partener pentru nimeni. Metodele pe care le aplică sunt în contradicție majoră cu civilizația, cu democrația”, a precizat Eugen Tomac.
În acest context, ”comunitatea internațională nu are voie sa tacă. Nu și de această dată, când adevărata față a noii Rusii a fost dezvăluită pentru cine mai avea vreo urmă de îndoială. Am mai spus-o. Rusia trebuie sancționată dur, trebuie pusă la zid. Declarațiile de revoltă și condamnare nu folosesc la nimic. E nevoie de acțiuni concrete, de sancțiuni usturătoare, de izolare internațională. Astfel de comportamente nu pot și nu trebuie tolerate. Altfel, oricine tace îi este complice”, a completat eurodeputatul român.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Berlin a anunțat că analizele de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat ”dovezi fără echivoc” că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.
Într-o declarație ulterioară, cancelarul german Angela Merkel a spus că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok și a cerut explicații din partea Rusiei. Reacții similiare au venit și din partea Statelor Unite și Regatului Unit.
Același agent neurotoxic a fost folosit și în cazul fostului agent dublu rus, Serghei Skripal, care l-a data de 4 martie 2018 acesta a fost găsit inconștient, alături de fiica sa, Iulia, într-un centru comercial din Salisbury.
Citiți și:
Londra a acuzat Moscova că a fost în spatele acestei intoxicaţii cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, sub formă de represalii pentru colaborarea sa cu serviciile de informaţii britanice.
Drept răspuns, Regatul Unit a anunțat la mijlocul lunii martie 2018 că va expulza 23 de diplomați ruși, fiind declarați ”persona non grata”, gest care a primit un răspuns de solidaritate din partea a 18 țări UE, NATO, dar și SUA, Canada, Australia, Norvegia, dar și din partea altor state precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova sau Albania, aceste state expulzând la rândul lor diplomați ruși, numărul total ajungând la 150. România s-a alăturat Statelor Unite și altor țări ale Uniunii Europene care a decis expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie.
Drept replică, Rusia a decis expulzarea a 60 de diplomați americani și închiderea consulatului SUA de la Sankt Petersburg, în privința celorlalte state, răspunsul Moscovei fiind în oglindă cu numărul de persoane expulzate de acestea.
Amintim că opozantul rus Alexei Navalnîi unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova cu avionul când i s-a făcut rău. Avionul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital, plasat la reanimare şi conectat la un aparat de ventilare pulmonară.
În urma insistențelor apropiaților acestuia, Comisiei Europene și disponibilității, din partea Germaniei, de a-l trata, Navalnîi a fost transferat la un spital din Berlin pentru a primi îngrijiri medicale.
Nu este prima dată când numele lui Aleksei Navalnîi este legat de o tentativă de otrăvire. În iulie anul trecut, liderul opoziției ruse susținea că s-a încercat otrăvirea lui în timp ce era în închisoare. El a fost internat în spital, unde, oficial, ar fi fost tratat pentru simptome de alergie acută.
Navalnîi a povestit însă pe larg pe blogul lui despre experiența lui ciudată, cu „alergia”, în condițiile în care nu se știa alergic la nimic, iar în închisoare, unde a ajunsese deja pentru a patra oară, a urmat aceeași rutină ca de fiecare dată: și-a adus așternuturi de acasă și a mâncat aceeași mâncare. Opozantul rus a povestit în detaliu ce simptome a avut, cum a început să i se umfle fața, să-i curgă ochii, încât colegul de celulă, dar și asistenta medicală s-au speriat când l-au văzut. A publicat și două poze, prima având pe față un antidot verde, iar cealaltă de la infirmerie, când deja fața începuse să i se dezumfle. În 2017, Navalnîi suferise arsuri chimice grave la ochiul drept, după ce fusese atacat cu o soluție antiseptică.
Aleksei Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea unor proteste anti-Kremlin.
Aleksei Navalnîi a expus constant corupția oficialilor, spunând că Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin este un „partid de corupți și hoți”.