U.E.
Cazul Navalnîi: Germania respinge propunerea Franței de a abandona gazoductul rus Nord Stream 2
Published
4 years agoon

Germania a declinat luni apelurile Franţei de a abandona proiectul de gazoduct Nord Stream 2 cu Rusia, ca reacţie la reprimarea manifestaţiilor desfăşurate în Federaţia Rusă în semn de sprijin faţă de opozantul rus Aleksei Navalnîi, aflat în prezent în închisoare, relatează AFP, potrivit Agerpres.
“Guvernul federal nu şi-a schimbat poziţia de bază” pe acest subiect, a declarat presei o purtătoare de cuvânt a executivului german, Martina Fietz, ceea ce înseamnă că Berlinul continuă să sprijine proiectul energetic şi refuză să-l lege de încarcerarea adversarului principal al Kremlinului și al lui Vladimir Putin, deși Aleksei Navalnîi a fost tratat și recuperat într-un spital în Berlin în urma tentativei de asasinare la adresa sa prin otrăvire cu agent neurotoxic Noviciok.
Precizările Berlinului vin după ce secretarul de stat francez pentru afaceri europene, Clement Beaune, a criticat Germania la postul de radio France Inter, propunându-i să abandoneze proiectul controversat.
“Am adoptat deja unele sancţiuni, am putea adopta altele, dar trebuie să fim lucizi, nu este suficient. Cred că opţiunea privind Nord Stream este o opţiune care ar putea fi reeaxaminată”, a spus responsabilul francez, menţionând că mingea se află în terenul Germaniei.
“Este o decizie germană astăzi pentru că este un gazoduct care ajunge în Germania”, a insistat el.
“Am spus întotdeauna că avem cele mai mari îndoieli cu privire la acest proiect“, a continuat Clement Beaune, dând de înţeles că autorităţile franceze se pronunţă în favoarea abandonării Nord Stream 2, lucru solicitat și de Polonia imediat după otrăvirea lui Navalnîi, dar și de Parlamentul European într-o rezoluție adoptată în luna ianuarie.
Franţa și-a mai exprimat rezervele faţă de acest proiect și în 2019, când a susținut eforturile președinției României la Consiliul UE de modificare a directivei gazelor naturale, un text legislativ care stipulează că ”principiile legislației UE în materie de energie vor fi aplicate tuturor conductelor de gaz din și înspre țările terțe”.
Germania resimte în continuare și presiuni din partea partenerilor transatlantici. Deși pe un ton diametral diferit de cel al administrației Trump, noua administrație Biden a subliniat recent că președintele SUA consideră că gazoductul rus Nord Stream 2 “este o afacere proastă pentru Europa”.
În schimb, cancelarul german Angela Merkel a arătat în marja unei convorbiri telefonice cu Joe biden că deși relația transatlantică va reveni pe un făgaș al normalității și dialogului, ea va continua să susțină proiectul Nord Stream 2 și a criticat sancțiunile extrateritoriale americane.
“SUA vor să împiedice Nord Stream 2, argumentând că Europa devine prea dependentă de Rusia în ce priveşte aprovizionarea energetică, iar anumite ţări europene îl resping de asemenea“, a recunoscut săptămâna trecută Steffen Seibert, purtătorul de cuvânt al cancelarului Angela Merkel.
Însă “guvernul german consideră acest proiect drept un proiect economic şi refuză în continuare să-l bage” în discuţie pentru a-l încetini, a adăugat el.
De altfel, la începutul lunii decembrie a anului trecut, lucrările la Nord Stream 2, care se întinde pe o distanţă de 1.200 km pe sub mare, au fost reluate în apele germane, după ce fuseseră suspendate aproape un an din cauza sancţiunilor americane.
Gazoductul Nord Stream 2, o investiţie de 11 miliarde de dolari, finanţată jumătate de Gazprom şi jumătate de cinci companii europene (OMV, Wintershall Dea, Engie, Uniper şi Shell), va permite dublarea capacităţii de transport a Nord Stream 1, până la 110 miliarde de metri cubi pe an, astfel că o cantitate mai mare de gaze naturale ruseşti va ajunge direct în Germania via Marea Baltică, fără a mai trece prin Ucraina.
Lucrările la conducta lungă de 1.230 km au fost întrerupte brusc în decembrie 2019, când compania elvețiană Allseas a pus capăt proiectului pentru a evita sancțiunile SUA menite să pedepsească companiile care asistă la construcții, într-un moment în care 94% din lungime era deja finalizată. Acest lucru a forțat Gazprom să găsească și să-și pregătească propriile nave pentru a așeza restul de 120 km pe fundul mării.
Polemica s-a intensificat de la otrăvirea lui Aleksei Navalnîi – care atribuie preşedintelui Vladimir Putin responsabilitatea pentru tentativa de omor -, arestarea sa la întoarcerea în Rusia la 17 ianuarie după cinci luni de convalescenţă în Germania şi reprimarea manifestanţilor care cer eliberarea sa.
UE ia în calcul adoptarea de noi sancţiuni dacă Putin continuă represaliile împotriva opoziţiei. Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, urmează să efectueze o vizită la Moscova între 4 şi 6 februarie pentru a cere eliberarea lui Navalnîi.
Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

You may like
Prezidențiale 2025: Principalii candidați au semnat “Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor democratice”
Volodimir Zelenski cere aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”, iar Donald Trump critică atacurile asupra Kievului: Vladimir, oprește-te!
Guvernul aprobă programul național pentru achiziții ecologice. Premierul Marcel Ciolacu: „Va fi un avantaj uriaș pentru firmele românești”
România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu
Ilie Bolojan, întâlnire cu comisarul european pentru buget: România susține menținerea alocărilor pentru coeziune și agricultură și prioritizarea fondurilor de apărare pentru statele UE de frontiere
Premierul Ciolacu i-a transmis comisarului european pentru buget că România va avea un rol activ în negocierile bugetului UE post-2027, cu accent pe coeziune și agricultură
EUROPARLAMENTARI ROMÂNI
La întrevederea cu comisarul european pentru buget, Victor Negrescu a susținut interesele României și a reiterat necesitatea unor fonduri europene mai bine adaptate realităților din teren
Published
10 hours agoon
April 24, 2025By
Andreea Radu
Vicepreședintele Parlamentului European, Victor Negrescu, a participat joi, alături de premierul Marcel Ciolacu, la întâlnirea cu comisarul european pentru bugete, Piotr Serafin, desfășurată în contextul consultărilor privind viitorul buget al Uniunii Europene.
„Am susținut interesele României și am reiterat nevoia de fonduri europene mai accesibile, mai flexibile și adaptate realităților din teren. Guvernul României a insistat asupra continuării sprijinului pentru coeziune, agricultură, educație și dezvoltare locală”, a scris Victor Negrescu, pe Facebook.
De asemenea, europarlamentarul a reamintit propunerea pe care a inclus-o în raportul său privind implementarea Mecanismului de Redresare și Reziliență: prelungirea perioadei de implementare pentru proiectele mature, „astfel încât investițiile importante începute să nu fie pierdute”.
„România trebuie să aibă un cuvânt greu de spus în construcția noului buget european. Continuăm să lucrăm, ferm și profesionist, pentru ca fiecare euro din bugetul comun să aibă un impact pozitiv în viața oamenilor”, a subliniat Negrescu.
Citiți și:
La întrevederea cu delegația condusă de comisarul european pentru buget, antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin, premierul Marcel Ciolacu a afirmat că România va avea un rol activ și constructiv în consultările pentru viitorul Cadru Financiar Multianual post-2027, astfel încât acesta să se materializeze într-o propunere echilibrată, capabilă să răspundă obiectivelor Uniunii Europene și noilor realități politice, economice și de securitate.
„Pentru România, Politica de Coeziune și Politica Agricolă Comună prezintă un interes major și în viitorul Cadru Financiar Multianual. Cele două politici sunt și trebuie să rămână instrumente puternice pentru reducerea inegalităților între regiuni, comunități și oameni, pentru stimularea convergenței și creșterea competitivității economiilor noastre”, a subliniat prim-ministrul Marcel Ciolacu în cadrul întâlnirii de la Palatul Victoria, potrivit unui comunicat remis de Guvern.
INTERNAȚIONAL
Șefa diplomației UE condamnă atacul asupra Kievului: Adevăratul obstacol în calea păcii nu este Ucraina, ci Rusia
Published
11 hours agoon
April 24, 2025By
Andreea Radu
Rusia reprezintă principala piedică în calea păcii, nu Ucraina, a declarat joi șefa diplomației europene, Kaja Kallas, ca reacție la noile atacuri sângeroase lansate de Moscova asupra Kievului.
„Pretinzând că dorește pacea, Rusia a lansat un atac aerian sângeros asupra Kievului. În timp ce pretinde că urmărește pacea, Rusia a lansat un atac aerian mortal asupra Kievului. Aceasta nu este o căutare a păcii, ci o batjocură la adresa ei. Adevăratul obstacol nu este Ucraina, ci Rusia, ale cărei scopuri de război nu s-au schimbat”, a scris Kaja Kallas, pe X.
While claiming to seek peace, Russia launched a deadly airstrike on Kyiv.
This isn’t a pursuit of peace, it’s a mockery of it.
The real obstacle is not Ukraine but Russia, whose war aims have not changed.
— Kaja Kallas (@kajakallas) April 24, 2025
Această salvă de lovituri a fost lansată de armata rusă în toiul tensiunilor diplomatice. Zelenski și președintele american Donald Trump au avut o nouă ciocnire, Trump criticându-l pe liderul ucrainean pentru că refuză să accepte pretențiile Rusiei la peninsula Crimeea, pe care a anexat-o de la Ucraina în 2014, informează Agerpres.
Marți, președintele ucrainean s-a opus din nou în mod ferm unei asemenea posibilități. „Nu există nimic de discutat aici. Aceasta ar fi contrar Constituției noastre. Acesta este teritoriul nostru”, a declarat el.
„Această declarație este foarte dăunătoare negocierilor de pace cu Rusia”, a reacționat miercuri președintele Donald Trump într-o postare virulentă pe Truth Social, acuzându-l pe Zelenski că blochează un acord cu Moscova care să pună capăt conflictului.
În fața bilanțului sângeros al noilor atacuri ruse, Volodimir Zelenski și-a anulat de urgență „o parte” din vizita sa în Africa de Sud, pentru a se întoarce „imediat” în Ucraina, după o întrevedere cu omologul său sud-african Cyril Ramaphosa.
În timpul nopții de miercuri spre joi, Rusia a bombardat Ucraina într-un atac mai masiv decât cele care vizează aproape zilnic această țară după declanșarea invaziei ruse la scară mare în februarie 2022, un conflict care a dus la moartea a zeci de mii de persoane, civili și militari.
În total, forțele ruse, care controlează în prezent aproape 20% din teritoriul ucrainean, au tras în timpul nopții 70 de rachete și 145 de drone asupra a șase regiuni ale Ucrainei, potrivit forțelor aeriene ucrainene, care asigură că au interceptat 112 dintre aceste proiectile.
COMISIA EUROPEANA
Ilie Bolojan, întâlnire cu comisarul european pentru buget: România susține menținerea alocărilor pentru coeziune și agricultură și prioritizarea fondurilor de apărare pentru statele UE de frontiere
Published
12 hours agoon
April 24, 2025
Președintele interimar Ilie Bolojan s-a întâlnit, joi, la Palatul Cotroceni cu comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, Piotr Serafin context în care a punctat importanța menținerii alocărilor pentru Politica de coeziune și Politica agricolă comună în viitorul buget al UE și găsirea de soluții la provocările actuale din domeniile competitivității, apărării și securității.
“La întâlnirea cu comisarul european Piotr Serafin am subliniat importanța menținerii rolului și alocărilor pentru Politica de coeziune și Politica agricolă comună în viitorul buget al UE, încercând în același timp să găsim soluții pentru a răspunde provocărilor actuale din domeniile competitivității, apărării și securității”, a scris Ilie Bolojan pe platforma X.
In the meeting with EU Commissioner @Piotr_Serafin, I underlined the importance of maintaining the role and allocations for the Cohesion and Common Agricultural Policies in the future EU budget, while working to find solutions to address the current challenges in the areas of… pic.twitter.com/wcCq8DLGIe
— Ilie Bolojan (@Bolojan) April 24, 2025
Vizita comisarului european în România face parte dintr-un turneu în cadrul statelor membre ale UE, având ca scop discutarea viitorului buget al Uniunii Europene pentru perioada post-2027, în vederea alinierii perspectivelor naționale la prioritățile strategice ale Uniunii. Această abordare are ca obiectiv adoptarea unor decizii bugetare care să reflecte interesele comune și să aducă beneficii concrete tuturor cetățenilor europeni.
Potrivit unui comunicat al Administrației Prezidențiale, Ilie Bolojan a explicat că, din perspectiva României, viitorul Cadru Financiar Multianual al Uniunii trebuie să fie simplificat și suficient de flexibil pentru a răspunde unor eventuale evoluții neprevăzute și pentru a asigura susținerea financiară a obiectivelor de dezvoltare ale României și ale Uniunii. Totodată, a subliniat importanța adaptării bugetului UE la condițiile specifice ale statelor membre.
Președintele interimar a pledat pentru menținerea rolului politicilor tradiționale în arhitectura viitorului buget al UE, inclusiv pentru menținerea Politicii Agricole Comune ca o politică separată, cu un buget consistent și venituri echitabile pentru fermieri.
De asemenea, șeful statului s-a referit la importanța consolidării finanțării sectorului de apărare europeană în viitorul buget al Uniunii, evidențiind necesitatea unei abordări robuste care să răspundă noilor provocări geopolitice și de securitate. A susținut, în acest sens, o distribuție adecvată a fondurilor de apărare, cu prioritate pentru statele de frontieră, mai expuse riscurilor geopolitice, pentru a se asigura securitatea și reziliența Uniunii Europene.
Comisarul european Piotr Serafin a reafirmat angajamentul Comisiei Europene față de o proiecție financiară ambițioasă și bine adaptată provocărilor viitoare, care să continue să sprijine dezvoltarea economică, competitivitatea, coeziunea și să răspundă provocărilor în materie de securitate și apărare în toate statele membre. De asemenea, a subliniat că simplificarea și flexibilizarea sunt obiective importante în arhitectura viitorului buget al UE.
O altă componentă a vizitei comisarului european Piotr Serafin în România o reprezintă vizitarea unor proiecte realizate prin utilizarea fondurilor europene la Oradea, ca model de bune practici. Aceasta reprezintă o oportunitate de a explora modul în care România a beneficiat de resursele europene pentru a susține diferite proiecte de dezvoltare și de a evidenția rolul și beneficiile concrete pe care politica de coeziune le are pentru comunitățile locale.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Prezidențiale 2025: Principalii candidați au semnat “Declarația din Balconul Universității din București pentru păstrarea orientării euroatlantice a României și a valorilor democratice”

România și Banca Mondială continuă colaborarea pentru identificarea celor mai bune soluții de finanțare a sectoarelor strategice ale economiei românești, subliniază Tanczos Barna la Washington

Volodimir Zelenski cere aliaților o ”presiune puternică asupra Rusiei”, iar Donald Trump critică atacurile asupra Kievului: Vladimir, oprește-te!

La întrevederea cu comisarul european pentru buget, Victor Negrescu a susținut interesele României și a reiterat necesitatea unor fonduri europene mai bine adaptate realităților din teren

Șefa diplomației UE condamnă atacul asupra Kievului: Adevăratul obstacol în calea păcii nu este Ucraina, ci Rusia

Noi parteneriate româno-coreene în sectorul sănătății, discutate la inițiativa președintelui Comisiei pentru sănătate din Camera Deputaților, Alexandru Rogobete

Guvernul aprobă programul național pentru achiziții ecologice. Premierul Marcel Ciolacu: „Va fi un avantaj uriaș pentru firmele românești”

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

România primește al 14-lea aviz favorabil pentru aderarea la OCDE, pentru politicile agricole, anunță premierul Ciolacu

Ilie Bolojan, întâlnire cu comisarul european pentru buget: România susține menținerea alocărilor pentru coeziune și agricultură și prioritizarea fondurilor de apărare pentru statele UE de frontiere

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

”Investiție importantă” cu sprijinul ajutorului de stat în domeniul materialelor de construcție. Antreprenorii români au deschis la Iernut ”cea mai mare fabrică de BCA din Europa”, anunță Marcel Ciolacu

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- POLITICĂ2 days ago
Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”
- NATO1 week ago
“Dacian Spring 2025”: 4.000 de soldați din zece țări NATO vor participa la un amplu exercițiu militar pe teritoriul României, anunță MApN
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- COMISIA EUROPEANA7 days ago
UE dă curs unei solicitări de multă vreme a României: Comisia Europeană pregătește o strategie pentru Marea Neagră axată pe securitate