RUSIA
Cazul Navalnîi: UE cere Rusiei să efectueze ”o anchetă aprofundată asupra acestei crime și în deplină transparență” și amenință cu sancțiuni: Ne rezervăm dreptul de a lua măsuri corespunzătoare, inclusiv măsuri restrictive
Published
3 years agoon
By
Teodora Ion
Uniunea Europeană a îndemnat joi Moscova să efectueze o anchetă privind otrăvirea opozantului rus Aleksei Navalnîi și nu au exclus aplicarea de sancțiuni, anunță AFP, citat de Agerpres.
”Guvernul rus trebuie să facă tot posibilul pentru a desfăşura o anchetă aprofundată asupra acestei crime şi în deplină transparenţă”, a declarat într-un comunicat Înaltul Reprezentant al UE pentru afaceri externe și politică de securitate, Josep Borrell, în numele celor 27 de state membre.
Făcând referire la eventuale sancțiuni în acest caz, Borrell a precizat că UE ”își rezervă dreptul de a lua măsuri corespunzătoare, inclusiv măsuri restrictive” și ”lansează un apel la răspuns internațional comun”.
Într-o trimitere la cazul Skripal, în care s-a folosit aceeași substanță neurotoxică, Noviciok, șeful diplomației europene a reiterat mesajul de condamnare, ”cu cea mai mare fermitate”, ”tentativa de asasinare a lui Alexei Navalnîi, care a fost otrăvit cu un agent neurotoxic militar de tip Noviciok, similar celui folosit în tentativa de asasinare” a fostului agent dublu rus Serghei Skripal şi fiicei sale, Iulia, în 2018, în Anglia.
”Impunitatea nu poate fi şi nu va fi tolerată”, a adăugat Josep Borrell, care a invitat Rusia să coopereze cu Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) ”pentru a garanta o anchetă internațională imparțială”.
Miercuri, purtătorul de cuvânt al Executivului de la Berlin a anunțat că analizele de sânge efectuate în cadrul unui laborator militar german au relevat ”dovezi fără echivoc” că Aleksei Navalnîi a fost otrăvit cu Noviciok.
Într-o declarație ulterioară, cancelarul german Angela Merkel a spus că opozantul rus Aleksei Navalnîi a fost victima unei tentative de asasinat cu agentul neurotoxic Noviciok și a cerut explicații din partea Rusiei, completând că se va consultat cu aliații din NATO în privința reacției, deschizând astfel perspectiva unor noi sancțiuni occidentale împotriva Rusiei.
”Cred că avem datoria de a face tot ce este cu putință pentru a aduce lumină (n.r. în acest caz) … Vom încerca să aducem lumină în această situație în funcție de posibilitățile noastre, care sunt într-adevăr limitate. De asemenea, vom încerca, atunci când va exista mai multă claritate în legătură cu circumstanțele, să avem o reacție europeană similară celei care a fost în cazul Skripal, nu doar reacții la nivel național. Nu este doar o problemă a Germaniei, chiar dacă Germania” a acceptat să îl trateze pe Aleksei Navalnîi, declara atunci Angela Merkel.
Amintim că la data de 4 martie 2018, fostul agent dublu rus, Serghei Skripal, şi fiica sa, Iulia, au fost găsiţi inconştienţi într-un centru comercial din Salisbury (sudul Angliei) şi internaţi în stare gravă.
Londra a acuzat Moscova că a fost în spatele acestei intoxicaţii cu Noviciok, un puternic agent neurotoxic de concepţie sovietică, sub formă de represalii pentru colaborarea sa cu serviciile de informaţii britanice.
Drept răspuns, Regatul Unit a anunțat la mijlocul lunii martie 2018 că va expulza 23 de diplomați ruși, fiind declarați ”persona non grata”, gest care a primit un răspuns de solidaritate din partea a 18 țări UE, NATO, dar și SUA, Canada, Australia, Norvegia, dar și din partea altor state precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova sau Albania, aceste state expulzând la rândul lor diplomați ruși, numărul total ajungând la 150. România s-a alăturat Statelor Unite și altor țări ale Uniunii Europene care a decis expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie.
Drept replică, Rusia a decis expulzarea a 60 de diplomați americani și închiderea consulatului SUA de la Sankt Petersburg, în privința celorlalte state, răspunsul Moscovei fiind în oglindă cu numărul de persoane expulzate de acestea.
Amintim că opozantul rus Alexei Navalnîi unul dintre cei mai vehemenţi critici ai Kremlinului, se deplasa de la Tomsk la Moscova cu avionul când i s-a făcut rău. Avionul a trebuit să aterizeze de urgenţă la Omsk, în vestul Siberiei. Opozantul a fost internat la spital, plasat la reanimare şi conectat la un aparat de ventilare pulmonară.
În urma insistențelor apropiaților acestuia, Comisiei Europene și disponibilității, din partea Germaniei, de a-l trata, Navalnîi a fost transferat la un spital din Berlin pentru a primi îngrijiri medicale.
Nu este prima dată când numele lui Aleksei Navalnîi este legat de o tentativă de otrăvire. În iulie anul trecut, liderul opoziției ruse susținea că s-a încercat otrăvirea lui în timp ce era în închisoare. El a fost internat în spital, unde, oficial, ar fi fost tratat pentru simptome de alergie acută.
Navalnîi a povestit însă pe larg pe blogul lui despre experiența lui ciudată, cu „alergia”, în condițiile în care nu se știa alergic la nimic, iar în închisoare, unde a ajunsese deja pentru a patra oară, a urmat aceeași rutină ca de fiecare dată: și-a adus așternuturi de acasă și a mâncat aceeași mâncare. Opozantul rus a povestit în detaliu ce simptome a avut, cum a început să i se umfle fața, să-i curgă ochii, încât colegul de celulă, dar și asistenta medicală s-au speriat când l-au văzut. A publicat și două poze, prima având pe față un antidot verde, iar cealaltă de la infirmerie, când deja fața începuse să i se dezumfle. În 2017, Navalnîi suferise arsuri chimice grave la ochiul drept, după ce fusese atacat cu o soluție antiseptică.
Aleksei Navalnîi, avocat şi activist anticorupţie, a stat de mai multe ori la închisoare în ultimii ani pentru organizarea unor proteste anti-Kremlin.
Aleksei Navalnîi a expus constant corupția oficialilor, spunând că Partidul Rusia Unită al lui Vladimir Putin este un „partid de corupți și hoți”.
Teodora Ion este redactor-șef adjunct și specialistă în domeniul relațiilor internaționale. Aria sa de expertiză include procesul retragerii Marii Britanii din Uniunea Europeană, relațiile comerciale globale și competiția pentru supremație dintre marile puteri ale lumii. Teodora este corespondent în cadrul summit-urilor Consiliului European și al celorlalte reuniuni decizionale de la nivelul UE.

You may like
-
Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța
-
Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale
-
Vicepreședintele executiv al Comisiei Europene Valdis Dombrovskis, mesaj sugestiv la adresa Chinei: Refuzul Beijingului de a condamna invazia rusă din Ucraina ”dăunează imaginii” Chinei
-
Vicepreședintele CE, din Shanghai: UE nu are nicio intenție de a se decupla de China, dar trebuie să se protejeze atunci când se abuzează de deschiderea sa
-
Premierul Poloniei îi transmite lui Zelenski „să nu-i mai insulte niciodată pe polonezi”
-
Miniștrii transporturilor din UE au semnat Declarația de la Barcelona, un angajament în favoarea unei mobilități accesibile și echitabile pentru a promova coeziunea socială și teritorială
CHINA
Sondaj transatlantic: Din 14 țări NATO analizate, România are cea mai pozitivă percepție privind influența globală a Chinei, deși este în top 4 țări care susțin influența SUA și UE în lume
Published
2 weeks agoon
September 14, 2023
România este o țară a contrastelor din perspectiva percepției cetățenilor cu privire la starea relațiilor internaționale și cine sunt cei mai influenți actori ai ordinii globale. Într-o țară membră a Uniunii Europene și a NATO și cu un parteneriat strategic cu Statele Unite ca elemente fundamentale ale politicii sale externe și cu o graniță directă cu războiul declanșat de Rusia în Ucraina, agresiune pe care China refuză să o condamne, România este parte a alianței transatlantice ai cărei cetățeni se află în topul percepțiilor pozitive cu privire la influența globală a Statelor Unite și a Uniunii Europene, precum și a Chinei și Rusiei. Datele sunt prezentate în sondajul fanion “Transatlantic Trends 2023” dat publicității de think tank-ul German Marshall Fund of the United States și în care România este inclusă pentru al doilea consecutiv.
Respondenții sunt din ce în ce mai împărțiți în ceea ce privește întrebarea dacă Statele Unite sau China vor fi cel mai influent actor mondial peste cinci ani, ceea ce implică o schimbare spre bipolarism geopolitic care reflectă un declin semnificativ al puterii americane pe termen scurt. În același timp, China nu este privită pe scară largă ca o provocare în materie de securitate, iar dorința de a extinde cooperarea cu această țară în ceea ce privește tehnologiile emergente, comerțul și gestionarea crizelor prevalează în fața unei abordări mai dure.
Potrivit datelor sondajului, în prezent, 64% dintre cei intervievați consideră că SUA sunt cel mai influent actor global, 17% au aceeași părere despre UE, 14% despre China și 5% despre Rusia. La nivelul României, răspunsul la această întrebare plasează SUA în poziția de cel mai dominant actor mondial (59%), urmat de China (20%), UE (17%) și Rusia (3%).
Însă, respondenții din Germania, Țările de Jos, România, Spania și Turcia sunt aproape în mod egal împărțiți în ceea ce privește întrebarea dacă dacă Statele Unite sau China vor fi cele mai influente în următorii cinci ani.
Astfel, 38% dintre cetățenii români consideră că Statele Unite vor fi cel mai influent actor global în următorii cinci ani, un procent identic având aceeași părere (38%) despre China.
România, în top 4 țări care cu cea mai pozitivă percepție cu privire la influența SUA și UE în lume
În pofida acestui contrast, România se situează în top 4 țări care consideră pozitivă influența Statelor Unite în lume.
Respondenții din Lituania (73%), Polonia (72%) și Portugalia (70%) sunt cei care aprobă cel mai mult influența SUA. Aceștia sunt urmați de mari majorități în România (63%) și în Țările de Jos și Suedia (ambele cu 60%), rezultate în esență neschimbate față de 2022. Percepțiile pozitive în Franța și Spania (ambele 51%), Italia (46%) și Turcia (40%) reflectă mai multă ambivalență, deși populația turcă a devenit în mod notabil mai pozitivă în ultimul an (o creștere de 17 puncte procentuale). Percepția mai puțin pozitivă a germanilor a influenței globale a SUA, care a scăzut de la 53% aprobare la 48% în ultimul an, este unică.

© Transatlantic Trends 2023/ GMF
De asemenea, țara noastră este în top 3 țări care percep drept pozitivă influența Uniunii Europene în lume (69%), fiind depășită doar de Lituania (79%) și Portugalia (85%).
De altfel, influența Uniunii Europene în afacerile mondiale este văzută în general mai pozitiv (64%) decât cea a Statelor Unite (58%), a Chinei (28%), sau Rusia (18%).

© Transatlantic Trends 2023/ GMF
China: România, țara cu cea mai pozitivă percepție privind influența globală a Beijingului
Aspectul îngrijorător intervine la capitolul percepției despre influența Chinei în afacerile globale. O majoritate a respondenților (57%) văd influența Chinei în lume într-o lumină negativă, dar rezultatele naționale variază semnificativ.
Majoritatea respondenților din toate țările, cu excepția României și Turciei, au o părere negativă despre influența Chinei în lume. Suedia (69%) se află în fruntea listei, urmată de Canada, Regatul Unit și Țările de Jos (toate 64%), precum și de Germania (63%). În schimb, aproape jumătate dintre respondenții din România (48%) și în Turcia (45%) văd influența Chinei în mod pozitiv.

© Transatlantic Trends 2023/ GMF
Sondajul din acest an privind tedințele transatlantice acordă un capitol distinct Chinei, percepută drept o provocare sistemică la nivelul SUA, Uniunii Europene și NATO, dar un actor în relație cu care ambele maluri ale Atlanticului nu au o abordare complet omogenă.
Astfel, respondenții sunt împărțiți în ceea ce privește evaluarea Chinei ca partener, concurent sau rival pentru țara lor, iar un număr considerabil de respondenți sunt nesiguri în ceea ce privește clasificarea relației.
În România, 45% dintre cetățeni consideră China drept partener (cel mai mare procent, 23% o văd ca un competitor și 7% o percept drept un rival, iar 25% nu știu.
De asemenea, abordarea pe care respondenții doresc ca țara lor să o adopte față de China variază în mod semnificativ în funcție de domeniile de politică și de caracteristicile demografice.
Cu toate acestea, respondenții de pe ambele maluri ale Atlanticului sunt în favoarea unei abordări mai dure în ceea ce privește drepturile omului. În medie, 49% doresc ca țara lor să adopte o astfel de poziție. În schimb, doar 25% dintre respondenții din România și Turcia împărtășesc opinia unei abordări mai dure privind drepturile omului. Rezultatul din România este notabil, deoarece a scăzut de la 50% în 2022.
Respondenții care preferă o politică mai dură față de China își mențin preferința chiar dacă există un cost economic. Acest lucru este deosebit de clar în Spania (63% își mențin poziția), Suedia (61%) și Țările de Jos (60%). Pe de altă parte, este mai probabil ca perspectiva unor implicații economice negative pentru țara lor să îi determine pe respondenții din Lituania, România și Turcia să își reconsidere poziția. Pe de altă parte, 50% dintre români (deși cel mai mic procent de susținere) ar prefera o politică mai dură chiar dacă există un cost economic.
În cadrul sondajului este analizat și scenariul unei invazii a Chinei în Taiwan, caz în care 51% dintre respondenți (tot 51% și în România) ar fi în favoarea unor eforturi diplomatice de încheiere a conflictului, 27% (14% în România) ar fi în favoarea sancțiunilor, 12% (28% în România) ar susține neadoptarea unei poziții, 9% (5% în România) ar fi în favoarea trimiterii de arme, iar 4% (1% în România) ar susține trimiterea de forțe militare.
Rusia: Cetățenii din Turcia, România și Italia, părere pozitivă despre influența Rusiei
Influența Rusiei în afacerile mondiale este percepută negativ de majoritatea respondenților din toate cele 14 țări intervievate.
Acest sentiment negativ este deosebit de intens în Polonia (59% foarte negativ, 19% în general negativ), Suedia (62% foarte negativ, 18% în general negativ), Lituania (59% foarte negativ, 15% în general negativ) și Regatul Unit (55% foarte negativ, 19% în general negativ).
Proximitatea față de Ucraina tinde să ridice perspectivele negative ale influenței rusești, dar geografia nu este un factor definitoriu.
Populațiile din Portugalia (55% foarte negative, 30% în general negative), Țările de Jos (54% foarte negative, 28% în general negative) și Spania (42% foarte negative, 31% în general negative) sunt mai critice cu privire la Rusia decât în România (34% foarte negative, 32% în general negative).
Respondenții din Turcia (38%), România (24%) și Italia (23%) sunt cei mai predispuși să aibă o părere pozitivă despre influența Rusiei, un rezultat care reflectă constatările de anul trecut.

© Transatlantic Trends 2023/ GMF
La nivelul întregului sondaj, tinerii respondenți au o părere mai pozitivă despre China și Rusia decât vârstnicii.
Transatlantic Trends 2023 prezintă rezultatele unor sondaje reprezentative realizate în 14 țări de pe ambele maluri ale Atlanticului: Canada, Franța, Germania, Italia, Lituania, Țările de Jos, Polonia, Portugalia, România, Spania, Suedia, Turcia, Regatul Unit și Statele Unite. Împărțit în cinci capitole, acest raport evaluează opinia publică cu privire la problemele structurale contemporane cu impact asupra ordinii mondiale, relațiile transatlantice, securitatea și apărarea, China și provocările globale.
Sondajul care analizează tendințele transatlantice în cele 14 țări a fost realizat în luna iulie a acestui an pe un eșantion de aproximativ 1.500 de cetățeni din fiecare stat inclus în acest studiu.
Autorii sondajului sunt Alexandra de Hoop Scheffer, vicepreședinte GMF, și experții Martin Quencez și Gesine Weber.
ROMÂNIA
Însărcinatul cu afaceri al Ambasadei Rusiei, convocat la MAE: România protestează față de violarea spațiului său aerian și condamnă atacurile Rusiei în Ucraina
Published
2 weeks agoon
September 10, 2023
Însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat de urgenţă sâmbătă la Ministerul Afacerilor Externe, context în care secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părţii române faţă de violarea spaţiului aerian al României urmare a identificării pe teritoriul ţării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forţele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei.
“Din dispoziţia ministrului Afacerilor Externe, însărcinatul cu afaceri a.i. al Ambasadei Federaţiei Ruse la Bucureşti a fost convocat de urgenţă sâmbătă la Ministerul Afacerilor Externe, la nivel de secretar de stat. Secretarul de stat pentru afaceri strategice Iulian Fota a transmis protestul părţii române faţă de violarea spaţiului aerian al României urmare a identificării pe teritoriul ţării noastre, în proximitatea frontierei cu Ucraina, a unor fragmente de dronă, similare cu cele utilizate de forţele ruse în cadrul agresiunii împotriva Ucrainei”, precizează Ministerul Afacerilor Externe într-un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Conform sursei citate, oficialul român a condamnat atacurile sistematice, nejustificate şi brutale ale forţelor ruse împotriva populaţiei şi infrastructurii civile ucrainene, inclusiv a celei de pe Dunăre, din apropierea frontierei cu România, acestea generând riscuri de securitate pentru cetăţenii români din zona de proximitate.
“Secretarul de stat Iulian Fota a solicitat ferm părţii ruse să înceteze acţiunile la adresa populaţiei şi a infrastructurii ucrainene, inclusiv a celor care ar ameninţa în orice fel siguranţa şi securitatea cetăţenilor români din regiune”, arată MAE.
Sâmbătă, Ministerul Apărării Naţionale a anunţat că fragmente dintr-o dronă similară celor folosite de armata rusă au fost descoperite de militari ai Forţelor Navale Române, zona a fost securizată, iar elementele au fost ridicate pentru expertizarea tehnică.
Potrivit unui comunicat al MApN, în cursul zilei de sâmbătă militari din Forţele Navale Române, dislocaţi pentru misiuni de cercetare în zona localităţii Plauru, judeţul Tulcea, au executat activităţi de căutare în aria de responsabilitate, ca urmare a primirii unor informaţii de la autorităţile locale, transmise prin comenduirea Garnizoanei Tulcea, cu privire la posibila existenţă a unor elemente de dronă la aproximativ 2,5 kilometri sud-est de localitatea Plauru.
În context, președintele Klaus Iohannis a avut sâmbătă o convorbire telefonică cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, șeful statului condamnând “o încălcare inacceptabilă a spațiului aerian suveran al României, aliat NATO”.
De asemenea, SUA au anunțat că vor suplimenta numărul de avioane la misiunile de poliție aeriană NATO de la Marea Neagră, prin trimiterea de aeronave de luptă F-16 în România.
RUSIA
Erdogan, optimist privind reluarea transportului de cereale prin Marea Neagră, însă Putin pune condiții Occidentului
Published
3 weeks agoon
September 5, 2023
Președintele turc Tayyip Erdogan s-a arătat optimist după discuțiile de luni cu președintele rus Vladimir Putin, la Soci, privind reactivarea acordului care permite Ucrainei să exporte cereale în condiții de siguranță prin Marea Neagră, în mijlocul războiului, însă liderul de la Kremlin a declarat că acesta nu va fi restabilit până când Occidentul nu va îndeplini cerințele Moscovei cu privire la propriile sale exporturi agricole, relatează Reuters și AFP, preluat de Agerpres.
Remarcile lui Putin au spulberat speranțele că discuțiile sale cu președintele turc Recep Tayyip Erdogan ar putea revigora un acord considerat vital pentru aprovizionarea cu alimente la nivel mondial, în special în Africa, Orientul Mijlociu și Asia.
Rusia a refuzat să prelungească acordul în iulie, reclamând că un acord paralel care promitea eliminarea obstacolelor din calea exporturilor rusești de alimente și îngrășăminte nu a fost respectat. Aceasta a declarat că restricțiile privind transportul maritim și asigurările au împiedicat comerțul său agricol, deși a expediat cantități record de grâu începând de anul trecut.
Putin a reiterat aceste plângeri luni, spunând totodată reporterilor că, dacă aceste angajamente vor fi onorate, Rusia ar putea reveni la acord „în câteva zile”.
Erdogan și-a exprimat, de asemenea, speranța că s-ar putea ajunge în curând la un progres. Președintele turc a declarat că Turcia și ONU – care au intermediat acordul inițial – au alcătuit un nou pachet de propuneri pentru a debloca situația.
„Credem că vom ajunge la o soluție care va răspunde așteptărilor într-un timp scurt”, a declarat Erdogan la conferința de presă susținută alături de Putin în stațiunea rusă Soci, de la Marea Neagră.
Ucraina și aliații săi occidentali au respins cererile Kremlinului considerându-le o manevră pentru a-și promova propriile interese. În acest sens, ministrul german de externe Annalena Baerbock declara că „jocul lui Putin legat de acordul privind cerealele este cinic”. „Doar din cauza lui Putin, navele de marfă nu au din nou acces liber”, a declarat aceasta reporterilor la Berlin.
Multe lucruri depind de această negociere. Ucraina și Rusia sunt furnizori importanți de grâu, orz, ulei de floarea-soarelui și alte bunuri pe care se bazează națiunile în curs de dezvoltare. Datele de la Centrul Comun de Coordonare din Istanbul, care a organizat transporturile în cadrul acordului, arată că 57% din grânele din Ucraina au ajuns în țările în curs de dezvoltare, principala destinație fiind China.
Prețurile cerealelor au crescut vertiginos după ce Rusia s-a retras din acord, dar de atunci au scăzut, ceea ce indică faptul că, pentru moment, nu există o problemă majoră pe piață. Totuși, eșecul de a reactiva acordul va avea efecte drastice în țări precum Somalia și Egipt, care se bazează în mare măsură pe cerealele din Marea Neagră.

Concrete & Design Solutions

Comisarul european pentru Transporturi subliniază avantajele unei cooperări și mai strânse între România, Ucraina și R. Moldova: Va crește capacitatea rutelor terestre către porturile dunărene și portul Constanța

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

UE trebuie să se pregătească pentru un val de fentanil, drogul sintetic de 50 de ori mai puternic decât heroina, atrage atenția comisarul european pentru afaceri interne

Anchetatorul special pentru crime de război în Ucraina cere sprijinul comunității internaționale

Olaf Scholz sugerează că Germania ar putea introduce controale la frontiera cu Polonia ca urmare a acuzațiilor de mită în schimbul vizelor cu care se confruntă guvernul de la Varșovia

Acordul de împrumut dintre România și Banca Internațională pentru Reconstrucție și Dezvoltare, în valoare de peste 590 milioane de euro, va fi supus ratificării Parlamentului

”Un pact al solului pentru Europa”: România participă la patru din cele 17 proiecte noi care vizează sprijinirea sănătății solurilor, finanțate cu 90 de milioane de euro

Proiectul de lege pentru exploatarea energiei eoliene offshore ar putea fi adoptat de Parlament în luna decembrie, anunță Sebastian Burduja: Avem tot interesul să fim pe harta marilor investitori

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

Ministrul german de externe critică propunerea intempestivă de modificare a legislației UE cu privire la migrație, motivând că ar încuraja redirecționarea unui număr mai mare de migranți către Germania

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Marcel Ciolacu: România nu-și mai permite facilități și privilegii de 75 mld. de lei, plus o evaziune fiscală de 150 mld. de lei pe an. Nu-mi voi asuma să pun în pericol obiective strategice ale României

Agenda europeană a dominat discuțiile între Nicolae Ciucă și președintele Parlamentului georgian, fiind subliniată susținerea României pentru candidatura Georgiei la UE

Adrian Câciu: Experții români verifică în Polonia stadiul de livrare a elicopterelor Black Hawk pentru intervenții în situații de urgență, care au fost finanțate cu fonduri europene

“Nu trebuie să încercăm să părem mai deștepți decât cei care mor pentru patria lor” – răspunsul lui Klaus Iohannis pentru cei care solicită Ucrainei să accepte încheierea războiului

Klaus Iohannis: În mod ironic, războiul Rusiei împotriva Ucrainei a adus rezultate incredibile, cu Ucraina și R. Moldova candidate la UE, reducerea dependenței energetice de Moscova și extinderea NATO

Eurodeputatul Victor Negrescu a prezentat în PE raportul prin care se definește obligativitatea cooperării loiale la nivel european și se solicită justificarea legală a tuturor veto-urilor, inclusiv cel aplicat de Austria privind aderarea României la spațiul Schengen

Marcel Boloș: România riscă să piardă 75 miliarde de euro din bani europeni. CE a cerut în mod expres României să ia măsurile necesare pentru ajustarea deficitului bugetar

Klaus Iohannis consideră că reforma ONU nu mai poate fi amânată: Un Consiliu de Securitate extins ar putea include voci suplimentare importante precum grupul est-european

Klaus Iohannis, la tribuna ONU: România nu-și va abandona partenerii vulnerabili; Regiunea Mării Negre trebuie să fie protejată împotriva efectelor războiului Rusiei împotriva Ucrainei

Ministrul german de Externe îl califică pe președintele Chinei drept ”dictator”: Dacă Putin ar câștiga războiul din Ucraina, ”ce semnal ar fi acesta pentru alți dictatori din lume precum Xi?”
Trending
-
CONSILIUL UE1 week ago
Lituania susține alocarea a mai multor fonduri pentru Ucraina și pentru mobilitate militară în cadrul revizuirii bugetului Uniunii Europene
-
ENERGIE5 days ago
Ministrul Burduja a primit, la Ottawa, scrisoarea de interes prin care Canada va finanța cu 3 miliarde de dolari canadieni unitățile 3 și 4 de la Cernavodă
-
EDUCAȚIE6 days ago
Ministrul educației Ligia Deca, la reuniunea cu omologii din UE: România va implementa programele “A doua șansă” și “Primul student din familie” pentru a sprijini studenții aflați în dificultate
-
CHINA1 week ago
UE a avut ”o discuție sinceră” cu China cu privire la aspecte cruciale ale politicilor și tehnologiei în domeniul digital: Dorim să cooperăm acolo unde este posibil să facem progrese substanțiale
-
ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE1 week ago
Elveția, membru fondator al OCDE, este un susținător activ al candidaturii României, anunță Luca Niculescu din țara cantoanelor