Cazul Skripal. Ambasadorul Rusiei la Londra: Marea Britanie are un istoric nefast privind încălcarea dreptului internațional

Ambasadorul Rusiei în Marea Britanie, Alexander Yakovenko, a precizat joi că este obligația Regatului Unit să prezinte dovezi despre otrăvirea fostului spion rus și a fiicei acestuia, criticând în același timp cazierul internațional al Londrei, anunță Politico Europe.

Foto: www.rusemb.org.uk

Yakovenko a afirmat în cadrul unei conferințe de presă că ”obligația de a prezenta probe revine autorităților britanice” și că ”nu au fost prezentate oficial fapte” despre atacul asupra fostului agent dublu rus Serghei Skripal, care a avut loc la 4 martie, în Salisbury.

Potrivit unui briefing al guvernului britanic, premierul Theresa May le va spune liderilor europeni care s-au reunit astăzi la Bruxelles pentru a participa la summitul Consiliului European că a fost ”un act iresponsabil împotriva Regatului Unit” în încercarea de a ”ucide folosind o armă chimică ilegală despre care știm că Rusia o posedă”.

Oficialul diplomatic a insistat că Moscova nu se face vinovată de acuzațiile care i se aduc. ”Nu putem să considerăm ca fiind o certitudine cuvintele Regatului Unit. Marea Britanie are un istoric nefast în ceea ce privește încălcarea dreptului internațional și inducerea în eroare a comunității internaționale, incluzând invadarea Iugoslaviei, Irakului, Libiei, folosindu-se de false pretexte, și sprjinirea loviturii de stat din Ucraina. Aș dori să-l citez pe fostul președinte american Ronald Reagan, care făcea frecvent trimitere la un proverb rusesc << ai încredere, dar verifică>>. Istoria arată că declarațiile britanicilor trebuie verificate”, a subliniat Alexander Yakovenko.

Cazul Skripal reprezintă o recidivă a tensiunilor deja existente între Occident și Moscova, ca urmare a ingerințelor Kremlinului în alegerile din Statele Unite ale Americii, Franței, acțiunilor de sprijinire a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, precedate de anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și a suportului arătat separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Marea Britanie a decis la 14 martie expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic, atribuit Rusiei, care l-a vizat pe un fost agent rus şi pe fiica acestuia în orăşelul britanic Salisbury, a anunţat miercuri premierul Theresa May.

Diplomaţii au la dispoziţie o săptămână să părăsească regatul. Ei au fost identificaţi ca fiind ”ofiţeri de informaţii nedeclaraţi”, a declarat premierul britanic.

Drept replică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recurs la legea talionului, anunțând că Moscova va expulza din țară mai mulți diplomați britanici ca răspuns la acțiunile similare ale Londrei.

Citiți și Cazul Skripal. Rusia interzice activitatea British Council pe teritoriul țării și expulzează 23 de diplomați

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.