Cazul Skripal: NATO cere Moscovei să răspundă la cererile Marii Britanii

NATO a calificat miercuri otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal în Anglia drept o „încălcare clară a normelor şi a acordurilor internaţionale” privind armele chimice şi a somat Rusia să răspundă la întrebările adresate de Marea Britanie

FOTO: NATO

”Marea Britanie a confirmat folosirea unui agent neurotoxic de nivel militar, de tipul celui dezvoltat de Rusia, şi a informat aliaţii că este foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă. Marea Britanie a mai confirmat că a fost un atac nesăbuit asupra Marii Britanii, care a pus în pericol vieţile unor civili nevinovaţi. Aliaţii şi-au exprimat profunda îngrijorare faţă de prima folosire a unui agent neurotoxic pe teritoriul Alianţei de la întemeierea NATO. Aliaţii şi-au exprimat solidaritatea cu Marea Britanie, şi-au oferit sprijinul pentru desfăşurarea investigaţiei şi au cerut Rusiei să răspundă la întrebările Marii Britanii, inclusiv să ofere informaţii complete despre programul Novichok (n.a. – privind dezvoltarea unor agenţi neurotoxici) către Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice. Aliaţii au convenit că atacul a reprezentat o încălcare clară a normelor şi acordurilor internaţionale”, se arată în comunicatul Alianţei Nord-Atlantice, semnat de secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

„NATO consideră orice folosire a armelor chimice drept o ameninţare la adresa păcii şi a securităţii internaţionale”, adaugă declaraţia citată.

Citiți și: România, solidară cu Marea Britanie în cazul Skripal. MAE condamnă cu fermitate folosirea unui agent neurotoxic de tip militar pe teritoriul unui stat membru NATO

Luni, premierul britanic, Theresa May, a afirmat că este „foarte probabil ca Rusia să fie responsabilă” pentru otrăvirea fostului spion. În replică, Moscova a declarat că este „nevinovată” şi „pregătită să coopereze” cu autorităţile britanice, cu condiţia să aibă acces la substanţa chimică aflată la originea otrăvirii.

Pe de altă parte, Uniunea Europeană și NATO și-au exprimat susținerea pentru Marea Britanie în disputa cu Federația Rusă, izbucnită cu câteva zile înainte de alegerile prezidențiale în care Vladimir Putin este favorit pentru a câștiga cel de-al patrulea său mandat.

O poziție similară a avut-o și cancelarul german, Angela Merkel, care a declarat că priveşte „cu cea mai mare seriozitate” acuzaţiile Londrei la adresa Moscovei în afacerea otrăvirii în Marea Britanie a fostului spion rus Serghei Skripal.

 

.

2 Responses to Cazul Skripal: NATO cere Moscovei să răspundă la cererile Marii Britanii

 1. Wu 17/03/2018 at 12:04

  In 2048 cand toti vor avea roboti, veti fi avut site.ul optimizat pt mobil?????

  Reply
  • REDACTIA 17/03/2018 at 19:49

   am rezolvat ceva mai repede. puteti verifica? multumim pt recomandare

   Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.