Cazul Skripal | Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice se reuneşte miercuri, la cererea Rusiei

Organizaţia pentru Interzicerea Armelor Chimice (OIAC) a anunţat că se va reuni miercuri pentru a lua în discuţie acuzaţiile Marii Britanii împotriva Rusiei, considerată responsabilă de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal, transmite AFP, conform Agerpres.

Foto: Organisation for the Prohibition of Chemical Weapons (OPCW)/Facebook

Preşedintele Consiliului Executiv al OIAC a primit o solicitare din partea reprezentantului permanent al Rusiei de a convoca o reuniune extraordinară „în legătură cu incidentul de la Salisbury”, indică un document publicat marţi de organizaţie. Reuniunea va începe la ora 08.00 GMT la sediul OIAC de la Haga.

Serghei Skripal şi fiica sa, Iulia, au fost otrăviţi pe 4 martie, la Salisbury, în Marea Britanie, cu un agent neurotoxic provenit, conform autorităţilor britanice, dintr-un program chimic nuclear sovietic.

Londra consideră că responsabilitatea Moscovei în acest atac este „singura explicaţie plauzibilă”, în pofida negărilor repetate ale Rusiei.

Reprezentantul Rusiei la OIAC, Aleksandr Şulghin, a cerut organizarea unei reuniuni care să ia în discuţie „alegaţiile de nerespectare a Convenţiei de către un stat-parte împotriva unui alt stat-parte cu privire la incidentul de la Salisbury”.

„Cerem ca acest punct de pe ordinea de zi sau o parte a acestuia să fie discutat de Consiliu într-o şedinţă confidenţială”, a afirmat Şulghin, într-o scrisoare datând de joia trecută.

Justiţia britanică a autorizat la 22 martie prelevări de sânge de la Serghei Skripal şi Iulia Skripal, aceste eşantioane urmând să permită OIAC să procedeze la propriile analize asupra substanţei utilizate în momentul otrăvirii, un agent neurotoxic din familia „Noviciok”.

Incidentul de la Salisbury a provocat între Moscova şi Occident una din cele mai grave crize diplomatice din ultimii ani, cele două părţi anunţând expulzarea reciprocă a câte 150 de diplomaţi.


Organizația pentru Interzicerea Armelor Chimice este o organizație interguvernamentală situată la Haga. Organizația promovează și verifică adeziunea la Convenția pentru interzicerea armelor chimice, care interzice utilizarea armelor chimice și cere distrugerea lor. Verificarea constă atât în evaluarea declarațiilor statelor membre, cât și în inspecții in situ. A fost distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace 2013 „pentru eforturile sale susținute de a elimina armele chimice”.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.