Cazul Skripal. Premierul rus Dmitri Medvedev: Moscova va consideva noi sancțiuni americane drept o declarație de război economic

Rusia ar putea avea în vedere un război economic dacă Statele Unite impun interdicţii asupra unor bănci sau unei anumite valute, a declarat vineri premierul rus Dmitri Medvedev, citat de TASS, Reuters şi AFP.

Nu vreau să comentez despre discuţii privind viitoare sancţiuni, dar pot să spun un lucru: dacă va urma o interdicţie asupra operaţiunilor unei bănci sau asupra utilizării unei valute sau alteia, acest lucru va trebui numit în mod clar o declaraţie de război economic“, a spus Medvedev, citat de Agerpres.

Reacția premierului rus intervine după ce Washingtonul a anunţat miercuri că va impune noi sancţiuni Rusiei la finalul lui august, după ce a stabilit că Moscova a folosit un agent neurotoxic împotriva unui fost agent rus şi a fiicei sale, în Marea Britanie. Sancţiunile vor acoperi mărfuri controlate sensibile din punct de vedere al securităţii naţionale, le-a spus reporterilor un înalt oficial al Departamentului de Stat, citând legea americană din 1991 privind eliminarea folosirii armelor chimice şi biologice.

Reacția politică a Rusiei a fost una graduală și concertată. Mai întâi, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a denunţat ca fiind “absolut inacceptabile” şi “ilegale” noile sancţiuni economice anunţate de SUA.

Teatrul absurdului continuă“, a subliniat și Dmitri Polyanskiy, reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU.

“Nu există dovezi, nici indicii, nici o logică, nici o prezumție de nevinovăție. Doar o singură regulă: dați vina pe tot ce este pe Rusia, indiferent cât de absurdă și falsă este. Să salutăm Sancțiunile Unite ale Americii!”, a spus el, citat de The Guardian.

Ulterior, purtătoarea de cuvânt a diplomației ruse, Maria Zaharova, a transmis că Rusia va elabora măsuri de retorsiune la noile sancţiuni anunţate de Washington împotriva Moscovei în legătură cu atacul cu agent neurotoxic Noviciok în Marea Britanie.

Citiți mai multe despre Cazul Skripal

Otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia a provocat o gravă criză diplomatică între Londra, sprijinită de aliaţii săi occidentali, şi Moscova, acuzată că ar fi responsabilă de atacul survenit la începutul lunii martie, chiar dacă a negat cu fermitate orice implicare.

Peste 150 de diplomați ruși au fost expulzați din SUA, Canada, Australia, Norvegia, 19 țări UE (inclusiv Marea Britanie), de la NATO și din alte state precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova sau Albania. România s-a alăturat Statelor Unite și altor țări ale Uniunii Europene care a decis expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.