Cazul Skripal. Rusia califică sancțiunile SUA drept o dovadă de imprevizibilitate: “Teatrul absurdului continuă”

Preşedinţia rusă a denunţat ca fiind “absolut inacceptabile” şi “ilegale” noile sancţiuni economice anunţate de SUA în legătură cu atacul cu agent chimic Noviciok în Marea Britanie, dar a declarat că în pofida acestui lucru “îşi păstrează speranţa în favoarea unor relaţii constructive” cu Washingtonul, informează AFP.

FOTO: Kremlin

“Considerăm absolut inacceptabilă anunţarea de noi restricţii în legătură cu afacerea de la Salisbury şi le considerăm ilegale”, a declarat purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, calificând Washingtonul drept “partener imprevizibil” şi respingând din nou orice responsabilitate a Rusiei în otrăvirea fostului agent rus Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia, scrie Agerpres.

Purtătorul de cuvânt al Kremlinului a ţinut, însă, să sublinieze că relaţiile dintre Rusia şi SUA “nu sunt doar în interesul celor două popoare ale noastre, ci şi al stabilităţii şi securităţii în lume”.

Teatrul absurdului continuă“, a subliniat și Dmitri Polyanskiy, reprezentantul permanent adjunct al Rusiei la ONU.

“Nu există dovezi, nici indicii, nici o logică, nici o prezumție de nevinovăție. Doar o singură regulă: dați vina pe tot ce este pe Rusia, indiferent cât de absurdă și falsă este. Să salutăm Sancțiunile Unite ale Americii!”, a spus el, citat de The Guardian.

Citiți și Cazul Skripal: SUA anunță că vor impune noi sancțiuni Rusiei, stabilind că Moscova „a folosit arme chimice sau biologice”

Washingtonul a anunţat miercuri că va impune noi sancţiuni Rusiei la finalul lui august, după ce a stabilit că Moscova a folosit un agent neurotoxic împotriva unui fost agent rus şi a fiicei sale, în Marea Britanie.

Sancţiunile vor acoperi mărfuri controlate sensibile din punct de vedere al securităţii naţionale, le-a spus reporterilor un înalt oficial al Departamentului de Stat, citând legea americană din 1991 privind eliminarea folosirii armelor chimice şi biologice.

Decizia asupra acestor noi sancțiuni apare la mai puțin de o lună de la primul summit Vladimir Putin – Donald Trump, desfășurat la Helsinki, și ăn urma căruia președintele american a fost intens criticat pentru prestația sa și pentru cordialitatea afișată în raport cu omologul rus.

Citiți mai multe despre Cazul Skripal

Otrăvirea lui Serghei Skripal şi a fiicei sale Iulia a provocat o gravă criză diplomatică între Londra, sprijinită de aliaţii săi occidentali, şi Moscova, acuzată că ar fi responsabilă de atacul survenit la începutul lunii martie, chiar dacă a negat cu fermitate orice implicare.

Peste 150 de diplomați ruși au fost expulzați din SUA, Canada, Australia, Norvegia, 19 țări UE (inclusiv Marea Britanie), de la NATO și din alte state precum Ucraina, Georgia, Republica Moldova sau Albania. România s-a alăturat Statelor Unite și altor țări ale Uniunii Europene care a decis expulzarea unui diplomat rus în semn de solidaritate cu Marea Britanie.

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.