Cazul Skripal. Rusia i-a convocat pe ambasadorii străini acreditați la Moscova pentru a-și prezenta punctul de vedere cu privire la otrăvirea fostului spion rus

Rusia i-a convocat miercuri pe ambasadorii străini acreditați pe teritoriul său, la o ”întâlnire cu responsabili și experți ai Departamentului însărcinat cu chestiuni de neproliferare și control al armamentului” din cadrul Ministerului rus al Afacerilor Externe, anunță Adevărul.ro.

Foto: MAE rus

Potrivit declarațiilor purtătoarei de cuvânt a Ambasadei Marii Britanii la Moscova, Zeenat Khanche, ”ambasadorul britanic ( n.r. în Rusia, Laurie Bristow) nu va participa la această întâlnire”. Instituția diplomatică va fi reprezentată de un funcționar la ”nivel operațional”, a completat aceasta, fără a oferi detalii suplimentare.

Un alt mare absent de la întrevedere este șeful delegației Uniunii Europene, care se află plecat din țară, fiind reprezentant de adjunctul său, Sven-Olov Carlsson, a declarat pentru AFP purtătoarea sa de cuvânt, Luca Eszter Kadar, potrivit Agerpres.

”Reuniunea este consacrată scandalului otrăvirii fostului agent rus Serghei Skripal și fiicei acestuia pe data de 4 martie, la Salisbury, dar și acuzațiilor Londrei la adresa Moscovei.

Punctul de vedere al Rusiei le va fi prezentat reprezentanţilor oficiali ai statelor străine, vom răspunde unor eventuale întrebări, iar Rusia îşi va prezenta propriile întrebări” în acest caz, a anunţat marţi o purtătoare de cuvânt a diplomaţiei ruse, Maria Zaharova.

Cazul Skripal reprezintă o recidivă a tensiunilor deja existente între Occident și Moscova, ca urmare a ingerințelor Kremlinului în alegerile din Statele Unite ale Americii, Franței, acțiunilor de sprijinire a ieșirii Marii Britanii din Uniunea Europeană, precedate de anexarea ilegală a Peninsulei Crimeea și a suportului arătat separatiștilor pro-ruși din estul Ucrainei.

Marea Britanie a decis expulzarea a 23 de diplomaţi ruşi în contextul crizei generate de atacul neurotoxic, atribuit Rusiei, care l-a vizat pe un fost agent rus şi pe fiica acestuia în orăşelul britanic Salisbury, a anunţat miercuri premierul Theresa May.

Diplomaţii au la dispoziţie o săptămână să părăsească regatul. Ei au fost identificaţi ca fiind ”ofiţeri de informaţii nedeclaraţi”, a declarat premierul britanic.

Drept replică, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov, a recurs la legea talionului, anunțând că Moscova va expulza din țară mai mulți diplomați britanici ca răspuns la acțiunile similare ale Londrei.

Citiți și Cazul Skripal. Rusia interzice activitatea British Council pe teritoriul țării și expulzează 23 de diplomați

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.