Cazul Skripal. Rusia interzice activitatea British Council pe teritoriul țării și expulzează 23 de diplomați

Ambasadorul britanic la Moscova, Laurie Bristow, este convocat sâmbătă la Ministerul rus de Externe, pentru a doua oară în această săptămână, notează Agerpres

Foto: mid,ru

Mai mult, Rusia a luat decizia de a expulza 23 de diplomați ruși ca răspuns la măsura luată de Londra în urma otrăvirii de către Rusia a fostului spion Sergei Skripal și a fiicei sale, Iulia.

‘Un număr de 23 de membri ai personalului diplomatic al Ambasadei Marii Britanii din Moscova sunt declaraţi persona non grata şi vor fi expulzaţi în decurs de o săptămână”, a anunţat MAE rus, care l-a convocat pe ambasadorul britanic Laurie Bristow.

Moscova a anunţat totodată că pune capăt activităţilor British Council din Rusia. ”Având în vedere statutul în afara reglementării al British Council în Rusia, activitatea sa încetează”, a precizat ministerul rus, referindu-se la organismul internaţional britanic pentru relaţii culturale şi educaţie.

Marea Britanie, Germania, Franţa şi Statele Unite au declarat joi că responsabilitatea Rusiei este singura explicaţie „plauzibilă” în cazul otrăvirii fostului spion rus Serghei Skripal şi a cerut Moscovei să furnizeze toate informaţiile cu privire la programul său de arme chimice Noviciok,

Această demonstraţie de unitate a celor patru ţări are loc la o zi după anunţul sancţiunilor împotriva Rusiei de către premierul Theresa May, în faţa Parlamentului britanic, considerând că Moscova este „vinovată” de otrăvirea fostului agent dublu rus Serghei Skripal la Salisbury. Ulterior, ministrul rus de Externe Serghei Lavrov, a anunțat că Moscova va lua o măsură similară, urmând ca din țară să fie expulzați mai mulți diplomați britanici ca răspuns la acțiunile similare ale Londrei.

NATO a avertizat miercuri că își va apăra aliații după atacul din Marea Britanie. „Toți aliații fac din ce în ce mai multe pentru a consolida apărarea noastră și pentru a gestiona provocările. Una dintre aceste provocări este Rusia. (…) Substanța utilizată este una dintre cele mai toxice dezvoltate vreodată. Acesta este prima utilizare a unui agent neurotoxic pe teritoriul unui stat aliat. Acest lucru este inacceptabil și nu își are locul într-o lume civilizată”, a declarat Stoltenberg la conferință de presă prilejuită de lansarea raportului anual al Alianței.

România și-a exprimat pe deplin solidaritatea cu Marea Britanie și a condamnat folosirea unui agent neurotoxic de tip militar pe teritoriul unui stat membru al Alianței Nord-Atlantice, potrivit unui mesaj al Ministerului de Externe.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.