ROMÂNIA
CCIR: Discursul anual privind starea Uniunii este un punct culminant în calendarul politic al UE și o dată importantă pentru rețeaua camerelor de comerț europene
Published
3 years agoon
By
Andreea RaduComunitatea de afaceri crede cu tărie că Europa trebuie să privească spre viitor, chiar dacă are de gestionat, în continuare, impactul ultimelor 18 luni. Camerele de comerț susțin angajamentul reînnoit al Comisiei Europene față de prioritățile politice stabilite înainte de pandemie pentru legislatura 2019-2024, iar aceste priorități trebuie urmărite cu hotărâre, luând în considerare criza economică profundă și necesitatea de a relansa economia europeană, au transmis președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, și președintele EUROCHAMBRES, Christoph Leitl, într-un mesaj comun despre o nouă perspectivă de afaceri, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
„Factorii de decizie din Uniunea Europeană au toate meritele pentru modul în care au reacționat la criza economică, precum și la cea sanitară, dar și pentru modul în care au recepționat apelurile camerelor de comerț în ceea ce privește abordarea problemelor specifice întâmpinate de milioanele de companii membre. Politicile eficiente vor fi, de asemenea, cruciale pentru urmărirea altor priorități importante și pentru o revigorare rapidă a economiei europene. Sperăm ca președintele von der Leyen să abordeze tonul potrivit în discursul anual despre starea Uniunii Europene”, au declarat aceștia.
Potrivit comunicatului citat, piața unică trebuie să fie în centrul programului politic al Uniunii Europene. Măsurile temporare de reducere a efectelor pandemiei au readus în memoria colectivă reîntoarcerea la granițele demult uitate, dar au oferit și o imagine clară a ceea ce s-a realizat în ultimii 30 de ani de la integrare. Cu toate acestea, piața unică rămâne incompletă, iar problemele prezente chiar înainte de criză trebuie rezolvate. Camerele de comerț continuă să pledeze pentru o mai bună punere în aplicare a normelor existente pentru a permite întreprinderilor și consumatorilor să beneficieze de cea mai mare piață comercială din lume.
Pandemia a evidențiat importanța socială și economică a digitalizării. Întreprinderile și guvernele trebuie să investească inteligent în instrumente digitale. Dezvoltarea tehnologică, cercetarea și inovarea trebuie să fie prioritare. Europa trebuie să-și îmbunătățească competențele digitale pentru a se dezvolta din acest punct de vedere. Camerele de comerț joacă un rol important în educație, formare, recalificare și perfecționare, antrenând forța de muncă europeană pentru tranziția digitală. De asemenea, Comisia Europeană joacă un rol puternic prin promovarea utilizării inteligenței artificiale pentru o previziune mai eficientă a competențelor.
În timpul acestei veri, cu nenumărate valuri de căldură record, incendii puternice și inundații catastrofale, realitatea unui climat în schimbare nu a fost niciodată mai evidentă. Pentru a atinge în mod eficient noile obiective climatice ale UE pentru 2030, camerele de comerț subliniază necesitatea unui cadru favorabil care să asigure securitatea planificării întreprinderilor, echilibrând în același timp reglementarea și stimulentele. De asemenea, recunoaștem importanța economiei circulare în care deșeurile devin o resursă cheie. Activitățile de regenerare industrială, reciclare și re-fabricare trebuie stimulate. Strategia pentru tranziția către o economie durabilă trebuie să încurajeze investițiile într-o economie mai curată, fără a limita accesul întreprinderilor la finanțare sau impunerea unor sarcini administrative nejustificate.
„Planul de redresare NextGenerationEU și Mecanismul de Recuperare și Reziliență pot oferi oportunități reale pentru întreprinderile noastre, în efortul de a-și spori sustenabilitatea, cu impact asupra întregii economii, dacă sunt implementate corect. Implicarea principalilor actori din domeniu este esențială pentru a transpune în practică aceste instrumente financiare ale UE, în sprijinul unor proiecte viabile. Autoritățile publice trebuie să colaboreze cu Camerele de comerț în ceea ce privește proiectarea și punerea în aplicare a planurilor lor pentru a se asigura că reformele necesare vor fi transpuse în practică și că milioane de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) vor beneficia rapid de fondurile disponibile”, au adăugat cei doi.
Mai mult, cei doi au amintit că IMM-urile sunt parte integrantă a economiei Europei și sunt esențiale pentru redresarea economică. Factorii de decizie politică trebuie să fie conștienți de acest lucru: IMM-urile ar trebui să fie luate, în mod sistematic, în considerare de către legiuitori ca parte a soluției. Acest lucru se aplică noii strategii industriale ambițioase ale Comisiei de a stimula tranziția ecologică și digitală a Europei; IMM-urile trebuie să fie în centrul transformării industriale, reflectând contribuția lor semnificativă la inovare și competitivitate.
În final, aceștia au punctat că Uniunea Europeană nu trebuie să uite locul pe care îl are în lume. Este posibil ca pandemia să ne fi determinat să ne concentrăm pe chestiuni mai apropiate de casă, dar Europa este un continent fundamental orientat către exterior.
„Trebuie să rămânem deschiși și conștienți de rolul nostru de lider în asigurarea comerțului internațional liber, echitabil și favorabil incluziunii. Trebuie să construim având la bază rețeaua comercială extinsă a Uniunii Europene, astfel încât companiile să fie din ce în ce mai rezistente, să diversifice lanțurile de aprovizionare și să construiască oportunități internaționale. Având în vedere că 85% din creșterea economică viitoare va veni din afara Uniunii Europene, o agendă comercială ambițioasă este vitală pentru competitivitatea și prosperitatea Europei. Camerele de comerț sunt gata să împărtășească din bogata lor experiență”, au mai spus ei.
„Discursul anual al președintelui Comisiei privind starea Uniunii este un punct culminant în calendarul politic al UE. Este, de asemenea, o dată importantă pentru rețeaua camerelor de comerț europene, reflectând încrederea noastră într-o Europă dinamică, integrată și competitivă la nivel global. Ne așteptăm ca președinta von der Leyen să transmită un mesaj pozitiv și realist, pe 15 septembrie, către milioanele de companii de pe continent care împărtășesc această convingere și care sunt gata să contribuie la revigorarea economică a Europei!”, au conchis Mihai Daraban și Christoph Leitl.
Andreea Radu este redactor CaleaEuropeană.ro. Absolventă a Facultății de Științe Politice din cadrul Universității din Bucuresti, Andreea urmează un program de masterat în domeniul "Politicile egalității de șanse in context românesc și european".
You may like
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Noul viceguvernator BNR, Cosmin Marinescu, subliniază necesitatea unei politici economice bazate pe sustenabilitate și investiții, nu doar pe consum
Spania face apel la UE să găsească un compromis cu China în ceea ce privește taxele vamale suplimentare impuse importurilor de vehicule electrice: Sunt multe în joc pentru industria noastră internă
Auditorii europeni: Bugetul și durata programului privind industria de apărare a UE, insuficiente pentru obiectivele stabilite
Aplicarea regulilor Schengen în România și Bulgaria după aderarea cu frontierele aeriene și maritime, pe agenda Consiliului JAI de săptămâna viitoare
Uniunea Europeană pregătește noi sancțiuni contra Rusiei după o serie de atacuri hibride asupra mai multor țări membre
REPUBLICA MOLDOVA
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova
Published
1 hour agoon
October 4, 2024Prim-ministrul Marcel Ciolacu a avut vineri, la Chișinău, o întrevedere cu președintele Republicii Moldova, Maia Sandu, un subiect important abordat în cursul întrevederii fiind parcursul european al țării vecine de peste Prut.
Vizita are loc cu puțin timp înaintea referendumului ce va avea loc în Republica Moldova privind aderarea la Uniunea Europeană, în aceeași zi cu alegerile prezidențiale din această țară.
Potrivit unui comunicat al Guvernului, premierul Marcel Ciolacu a subliniat cu acest prilej că România crede în vocația europeană a Republicii Moldova și va continua să sprijine fără echivoc continuarea acestui drum pe care autoritățile de la Chișinău s-au angajat cu încredere și responsabilitate, reușind să facă față unor crize și provocări hibride, fără precedent, apărute pe fondul războiului declanșat de Federația Rusă împotriva Ucrainei.
”Am avut astăzi prilejul să facem un bilanț al sprijinului total și profund pe care România l-a oferit până acum Republicii Moldova și am analizat modul în care putem canaliza mai bine această susținere. Vom face în continuare tot ceea ce ține de noi, prin proiecte concrete și împărtășind din experiența noastră în integrarea europeană, pentru a sprijini acest parcurs pentru Republica Moldova. Miza proiectelor comune de sprijin este de a oferi cetățenilor și comunităților încredere în perspectiva unui viitor mai bun, al democrației, dezvoltării și stabilității”, a declarat premierul Marcel Ciolacu.
Șeful Executivului a remarcat, totodată, aprecierea și respectul de care se bucură Republica Moldova din partea tuturor partenerilor din Uniunea Europeană și a felicitat angajamentul ferm european al șefului statului, Maia Sandu, pentru modul exemplar și convingător pentru întreaga Europă în care se implică în implementarea reformelor necesare pentru aderarea la Uniunea Europeană.
Din delegația României au făcut parte vicepremierul Marian Neacșu, ministrul economiei, antreprenoriatului și turismului, Ștefan-Radu Oprea, și ministrul agriculturii și dezvoltării rurale, Florin Barbu.
ROMÂNIA
România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban
Published
2 hours agoon
October 4, 2024By
Teodora IonRomânia sprijină populația civilă din Liban cu un ajutor umanitar format din produse alimentare.
”Un transport cu ajutoare umanitare oferite de România populației civile din Liban a plecat în această dimineață spre această țară. Ajutorul umanitar gratuit constă în produse alimentare. Decizia acordării ajutorului umanitar pentru populația civilă din Liban a fost luată în cadrul ședinței Comitetului Național pentru Situații de Urgență, convocată ieri, 3 octombrie 2024, de premierul Marcel Ciolacu, la propunerea Departamentului pentru Situații de Urgență. Hotărârea a fost adoptată de CNSU având în vedere situația de securitate din Orientul Mijlociu, care a generat și o criză umanitară în Republica Libaneză. Transportul bunurilor se realizează pe cale aeriană cu resurse naționale, puse la dispoziție de Ministerul Apărării Naționale. Totodată, ca parte a misiunii, vor fi prezenți și 2 ofițeri de legătură din cadrul Direcției Generale pentru Protecție Civilă din cadrul DSU. România continuă să-și onoreze angajamentele și se alătură comunității internaționale solidară cu statele care se confruntă cu situații majore de urgență”, anunță Guvernul României printr-un comunicat.
În contextul continuării escaladării ostilităților dintre Hezbollah și Israel, și Comisia Europeană a anunțat joi acordarea unui ajutor umanitar suplimentar în valoare de 30 de milioane de euro pentru a-i ajuta pe cei mai nevoiași din Liban.
Această sumă se adaugă celor 10 milioane de euro deja anunțate la 29 septembrie și ridică asistența umanitară totală a UE pentru această țară la peste 104 milioane de euro în acest an.
Acest nou pachet de ajutoare de urgență va oferi asistență alimentară de urgență, adăpost și asistență medicală, printre alte tipuri de sprijin esențial. De asemenea, Comisia facilitează furnizarea de asistență materială către Beirut prin intermediul mecanismului de protecție civilă al UE.
Conflictul a declanșat deplasări de populație fără precedent în Liban, cu mii de victime și răniți în rândul civililor.
ROMÂNIA
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Published
2 hours agoon
October 4, 2024Ministerul Afacerilor Externe și Ministerul Transporturilor și Infrastructurii salută hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene din 4 octombrie 2024 în cauza C-547/20, România împotriva Parlamentului European și a Consiliului, informează un comunicat.
Prin respectiva hotărâre, instanța UE a dat câștig de cauză României, anulând prevederea din Pachetul Mobilitate I care a impus operatorilor de transport rutier să asigure la fiecare 8 săptămâni întoarcerea vehiculului la centrul operațional din statul membru de stabilire.
Reprezentarea juridică a statului român în acest dosar a fost asigurată de Agentul Guvernamental pentru Curtea de Justiție a Uniunii Europene, sprijinit de juriști ai Serviciului Contencios UE din cadrul Ministerului Afacerilor Externe.
Hotărârea pronunțată astăzi este rezultatul eforturilor susținute, dar și al bunei colaborări dintre Ministerul Afacerilor Externe, Ministerul Transporturilor și Infrastructurii, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor, Ministerul Muncii și Securității Sociale și Consiliul Concurenței. Această hotărâre este definitivă.
Pachetul Mobilitate I este alcătuit din 3 acte legislative, publicate în Jurnalul Oficial al Uniunii Europene la data de 31 iulie 2020:
- Regulamentul (UE) 2020/1054 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2020 de modificare a Regulamentului (CE) nr. 561/2006 în ceea ce privește cerințele minime referitoare la duratele de conducere zilnice și săptămânale maxime, pauzele minime și perioadele de repaus zilnic și săptămânal și a Regulamentului (UE) nr. 165/2014 în ceea ce privește poziționarea prin intermediul tahografelor;
- Regulamentul (UE) 2020/1055 al Parlamentului European și al Consiliului din 15 iulie 2020 de modificare a Regulamentelor (CE) nr. 1071/2009, (CE) nr. 1072/2009 și (UE) nr. 1024/2012 în vederea adaptării acestora la evoluțiile sectorului transportului rutier;
- Directiva (UE) 2020/1057 a Parlamentului European și a Consiliului din 15 iulie 2020 de stabilire a unor norme specifice cu privire la Directiva 96/71/CE și la Directiva 2014/67/UE privind detașarea conducătorilor auto în sectorul transportului rutier și de modificare a Directivei 2006/22/CE în ceea ce privește cerințele de control și a Regulamentului (UE) nr. 1024/2012.
Inițierea cauzei C-547/20 face parte din demersurile realizate de România în vederea anulării unor prevederi din Pachetul Mobilitate I considerate ca având implicații negative asupra pieței interne și a competitivității transportului de mărfuri în UE.
Dincolo de inițierea de acțiuni în anularea parțială a Pachetului Mobilitate I, România a intervenit în susținerea acțiunilor în anulare declanșate de alte 6 state membre – Lituania, Bulgaria, Cipru, Ungaria, Malta și Polonia .
Concrete & Design Solutions
Raportul Draghi privind competitivitatea Europei regăsește motorul franco-german gripat în gândirea geopolitică “franco-franceză” și “priorități diferite”
Taxarea importurilor de mașini electrice chinezești divizează UE: După Germania și Spania, Ungaria avertizează în legătură cu declanșarea unui război economic și comercial cu China
Marcel Ciolacu, întâlnire cu Maia Sandu la Chișinău: România va continua să sprijine fără echivoc parcursul european al R. Moldova
România ajută cu produse alimentare populația civilă din Liban
România obține la CJUE anularea prevederii din Pachetul Mobilitate I privind obligația întoarcerii la sediu a vehiculelor de transport rutier la 8 săptămâni
Lumea devine din ce în ce mai divizată, iar ”Ucraina de astăzi ar putea prefigura Asia de Est de mâine”, atrage atenția noul premier al Japoniei, care sprijină crearea unei alianțe militare regionale
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
ICI București este prezent la RePatriot Summit 2024 pentru a facilita accesul antreprenorilor la cele mai noi tehnologii și soluții digitale
Comisia Europeană a reușit să obțină sprijinul țărilor membre UE de a impune taxe vamale suplimentare de până la 35,3% asupra importurilor de mașini electrice din China
Maia Sandu a discutat cu Giorgia Meloni: Italia ne susține ferm pe drumul nostru european
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE
Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României
INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation
INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane
Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”
Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump
Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari
UE ia în considerare o nouă tranșă de asistență pentru Liban, denunțând încălcarea suveranității acestuia de către Israel
Oficial: România îndeplinește începând de astăzi toate criteriile tehnice pentru aderarea la Visa Waiver, anunță ambasadorul României în SUA
Ministrul Apărării subliniază necesitatea de „tineri militari cât mai bine pregătiți și motivați pentru provocările viitorului mediu de securitate”
Trending
- ONU1 week ago
Un discurs cât pentru o moștenire de cinci decenii în arena globală. Joe Biden, pentru ultima oară la tribuna ONU: Oamenii sunt mai importanți decât a rămâne la putere
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Războiul din Ucraina și integrarea europeană – impactul asupra separatismului nistrean
- U.E.4 days ago
Virajul electoral al Austriei: În premieră după 1945, un partid de extremă-dreaptă anti-migrație și cu rădăcini în nazism câștigă alegerile. Quo vadis “Schengen terestru” pentru România?
- CONSILIUL DE SECURITATE1 week ago
Consiliul de Securitate al ONU. Ministrul britanic de externe, discurs vehement îndreptat către Putin: Imperialismul? Îl recunosc când îl văd. Invazia voastră este pentru a vă extinde statul mafiot într-un imperiu mafiot
- EDITORIALE4 days ago
Iulian Chifu: America și Lumea – izolaționism versus leadership în viziunea Condoleezzei Rice