Connect with us

ROMÂNIA

CCIR: Discursul anual privind starea Uniunii este un punct culminant în calendarul politic al UE și o dată importantă pentru rețeaua camerelor de comerț europene

Published

on

© CCIR

Comunitatea de afaceri crede cu tărie că Europa trebuie să privească spre viitor, chiar dacă are de gestionat, în continuare, impactul ultimelor 18 luni. Camerele de comerț susțin angajamentul reînnoit al Comisiei Europene față de prioritățile politice stabilite înainte de pandemie pentru legislatura 2019-2024, iar aceste priorități trebuie urmărite cu hotărâre, luând în considerare criza economică profundă și necesitatea de a relansa economia europeană, au transmis președintele Camerei de Comerț și Industrie a României, Mihai Daraban, și președintele EUROCHAMBRES, Christoph Leitl, într-un mesaj comun despre o nouă perspectivă de afaceri, potrivit unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro

„Factorii de decizie din Uniunea Europeană au toate meritele pentru modul în care au reacționat la criza economică, precum și la cea sanitară, dar și pentru modul în care au recepționat apelurile camerelor de comerț în ceea ce privește abordarea problemelor specifice întâmpinate de milioanele de companii membre. Politicile eficiente vor fi, de asemenea, cruciale pentru urmărirea altor priorități importante și pentru o revigorare rapidă a economiei europene. Sperăm ca președintele von der Leyen să abordeze tonul potrivit în discursul anual despre starea Uniunii Europene”, au declarat aceștia.

Potrivit comunicatului citat, piața unică trebuie să fie în centrul programului politic al Uniunii Europene. Măsurile temporare de reducere a efectelor pandemiei au readus în memoria colectivă reîntoarcerea la granițele demult uitate, dar au oferit și o imagine clară a ceea ce s-a realizat în ultimii 30 de ani de la integrare. Cu toate acestea, piața unică rămâne incompletă, iar problemele prezente chiar înainte de criză trebuie rezolvate. Camerele de comerț continuă să pledeze pentru o mai bună punere în aplicare a normelor existente pentru a permite întreprinderilor și consumatorilor să beneficieze de cea mai mare piață comercială din lume.

Pandemia a evidențiat importanța socială și economică a digitalizării. Întreprinderile și guvernele trebuie să investească inteligent în instrumente digitale. Dezvoltarea tehnologică, cercetarea și inovarea trebuie să fie prioritare. Europa trebuie să-și îmbunătățească competențele digitale pentru a se dezvolta din acest punct de vedere. Camerele de comerț joacă un rol important în educație, formare, recalificare și perfecționare, antrenând forța de muncă europeană pentru tranziția digitală. De asemenea, Comisia Europeană joacă un rol puternic prin promovarea utilizării inteligenței artificiale pentru o previziune mai eficientă a competențelor.

În timpul acestei veri, cu nenumărate valuri de căldură record, incendii puternice și inundații catastrofale, realitatea unui climat în schimbare nu a fost niciodată mai evidentă. Pentru a atinge în mod eficient noile obiective climatice ale UE pentru 2030, camerele de comerț subliniază necesitatea unui cadru favorabil care să asigure securitatea planificării întreprinderilor, echilibrând în același timp reglementarea și stimulentele. De asemenea, recunoaștem importanța economiei circulare în care deșeurile devin o resursă cheie. Activitățile de regenerare industrială, reciclare și re-fabricare trebuie stimulate. Strategia pentru tranziția către o economie durabilă trebuie să încurajeze investițiile într-o economie mai curată, fără a limita accesul întreprinderilor la finanțare sau impunerea unor sarcini administrative nejustificate.

„Planul de redresare NextGenerationEU și Mecanismul de Recuperare și Reziliență pot oferi oportunități reale pentru întreprinderile noastre, în efortul de a-și spori sustenabilitatea, cu impact asupra întregii economii, dacă sunt implementate corect. Implicarea principalilor actori din domeniu este esențială pentru a transpune în practică aceste instrumente financiare ale UE, în sprijinul unor proiecte viabile. Autoritățile publice trebuie să colaboreze cu Camerele de comerț în ceea ce privește proiectarea și punerea în aplicare a planurilor lor pentru a se asigura că reformele necesare vor fi transpuse în practică și că milioane de întreprinderi mici și mijlocii (IMM-uri) vor beneficia rapid de fondurile disponibile”, au adăugat cei doi. 

Mai mult, cei doi au amintit că IMM-urile sunt parte integrantă a economiei Europei și sunt esențiale pentru redresarea economică. Factorii de decizie politică trebuie să fie conștienți de acest lucru: IMM-urile ar trebui să fie luate, în mod sistematic, în considerare de către legiuitori ca parte a soluției. Acest lucru se aplică noii strategii industriale ambițioase ale Comisiei de a stimula tranziția ecologică și digitală a Europei; IMM-urile trebuie să fie în centrul transformării industriale, reflectând contribuția lor semnificativă la inovare și competitivitate.

În final, aceștia au punctat că Uniunea Europeană nu trebuie să uite locul pe care îl are în lume. Este posibil ca pandemia să ne fi determinat să ne concentrăm pe chestiuni mai apropiate de casă, dar Europa este un continent fundamental orientat către exterior.

„Trebuie să rămânem deschiși și conștienți de rolul nostru de lider în asigurarea comerțului internațional liber, echitabil și favorabil incluziunii. Trebuie să construim având la bază rețeaua comercială extinsă a Uniunii Europene, astfel încât companiile să fie din ce în ce mai rezistente, să diversifice lanțurile de aprovizionare și să construiască oportunități internaționale. Având în vedere că 85% din creșterea economică viitoare va veni din afara Uniunii Europene, o agendă comercială ambițioasă este vitală pentru competitivitatea și prosperitatea Europei. Camerele de comerț sunt gata să împărtășească din bogata lor experiență”, au mai spus ei.

„Discursul anual al președintelui Comisiei privind starea Uniunii este un punct culminant în calendarul politic al UE. Este, de asemenea, o dată importantă pentru rețeaua camerelor de comerț europene, reflectând încrederea noastră într-o Europă dinamică, integrată și competitivă la nivel global. Ne așteptăm ca președinta von der Leyen să transmită un mesaj pozitiv și realist, pe 15 septembrie, către milioanele de companii de pe continent care împărtășesc această convingere și care sunt gata să contribuie la revigorarea economică a Europei!”, au conchis Mihai Daraban și Christoph Leitl.

ROMÂNIA

Ministrul Digitalizării: Lucrăm intens să operaționalizăm un oficiu românesc pentru știință și tehnologie în Silicon Valley

Published

on

© Sebastian Burduja/ Facebook

Ministrul Cercetării şi Digitalizării, Sebastian Burduja, a declarat, miercuri, în cadrul Forumului Economic România – SUA, că se fac eforturi pentru deschiderea unui oficiu românesc pentru ştiinţă şi tehnologie (ROST) în Silicon Valley, informează Agerpres.

„Ne-am uitat la ce au făcut alte state şi ele nu doar au primit prin agenţii în ţară investitori, ci sunt state care şi-au creat un hub în Silicon Valley unde au pus câţiva oameni, poate să fie un hub foarte micuţ, dar abil şi au atras de acolo investiţii de mare valoare adăugată”, a precizat ministrul. 

De asemenea, Sebastian Burduja a amintit că România are la Bruxelles un oficiu de ştiinţă şi tehnologie, care se numeşte ROST (Romanian Office for Science and Technology)

„Lucrăm intens să operaţionalizăm un al doilea punct al ROST în Silicon Valley. În noiembrie mă voi afla în Silicon Valley şi la Washington pentru a înainta şi cu acest plan”, a mai spus ministrul.

Continue Reading

ROMÂNIA

David Muniz atribuie succesul companiilor americane în România preponderent angajamentului Guvernului față de transparență

Published

on

David Muniz, Charge d’Affaires al Ambasadei SUA la Bucureşti, atribuie succesul companiilor americane în România preponderent angajamentului Guvernului față de transparență, care constituie baza competiției echitabile și deschise, relatează Agerpres.

Diplomatul a avut o intervenţie în deschiderea Forumului Economic România – SUA: „De la securitate la prosperitate”.

„Creşterea economică a României rămâne printre cele mai mari din Uniunea Europeană din 2010, aspect demn de menţionat, echipamentele de apărare şi conexe constituie o sursă principală de exporturi americane în România. În faţa invaziei brutale şi ilegale a ţării vecine de către Rusia, semnificaţia acestui fapt şi impactul său, de reasigurare a întregii regiuni a Mării Negre, nu pot fi subliniate îndeajuns. Într-o măsură fără precedent, colaborarea dumneavoastră şi Parteneriatul Strategic şi Alianţa noastră ajută la stabilizarea unei părţi vitale a Europei, într-un moment esenţial”, a punctat oficialul american.

În opinia lui Muniz, „companiile americane continuă să se bucure de un succes real în România, iar acest lucru se datorează în mare parte angajamentului acestui guvern faţă de transparenţă, care constituie baza competiţiei echitabile şi deschise”.

„Atunci când se elimină barierele care stau în calea comerţului şi reglementării discriminatorii, prin decizii de politici gândite atent şi bine întemeiate, vedem mai multe investiţii şi prin urmare mai multă transparenţă, cu alte cuvinte, un cerc virtuos”, a explicat acesta.

Continue Reading

ROMÂNIA

BERD și-a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei românești, prognozând o creștere de 5,4% în acest an și de 1,9% în 2023

Published

on

© Calea Europeana/ Zaim Diana

Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare (BERD) și-a îmbunătățit estimările privind evoluția economiei românești în 2022 și 2023, dar atrage atenția că pentru anul viitor se așteaptă la o încetinire semnificativă a ritmului de creștere, conform unui raport dat publicității de instituția financiară internațională, anunță Agerpres.

Potrivit estimărilor, economia României ar urma să înregistreze un avans de 5,4% în acest an și de 1,9% anul viitor, cifre revizuite semnificativ în sus faţă de estimările din luna mai, potrivit cărora Produsul Intern Brut al României urma să înregistreze o creştere de 2,9% în 2022 şi o contracţie de 1,1% în 2023.

© BERD

BERD apreciază că toate cele trei economii din regiune, și anume Bulgaria, Grecia și România, s-au bucurat ”o primă jumătate a anului 2022 foarte puternică, continuând redresarea post-COVID începută în 2021, dar există semne ale unei încetiniri semnificative în cea de-a doua jumătate a anului. Inflația a trecut într-o zonă cu două cifre, determinând guvernele să răspundă cu măsuri de atenuare a impactului asupra companiilor și gospodăriilor, dar incertitudinea privind alimentarea cu energie în următoarele luni apasă asupra încrederii și investițiilor. În 2022, per ansamblu, rata de creștere a PIB-ului va rămâne puternică, cu precădere în Grecia și România, dar se preconizează o încetinire majoră a creșterii în 2023 pentru toate cele trei economii”, mai este menționat în raportul mai sus amintit.

La o analiză mai aprofundată a României, ”după o revenire de 5,9% în 2021, determinată de consumul intern, PIB-ul a înregistrat un avans în prima jumătate a anului 2022, înregistrând o expansiune de 5,8%. Ridicarea tuturor restricțiilor privind COVID-19 a stimulat consumul intern, cu precădere de servicii. (…) Per ansamblu, se așteaptă o creștere a PIB-ului de 5,4% în 2022. În pofida unei ponderi relativ ridicate a gazului în consumul brut de energie, România este una dintre cele mai puțin expuse economii din regiune în fața opririi importurilor de gaze rusești, (…) însă industria și firmele mari vor fi afectate”, mai menționează BERD în raport.

Instituția financiară internațională atrage atenția că ”în 2023, deteriorarea veniturilor gospodăriilor, costurile de finanțare și de energie care limitează investițiile și cererea externă slabă, în special din partea Germaniei, vor duce la o creștere modestă a PIB-ului de 1,9%, dar tot cu riscuri de scădere în cazul unei recesiuni mai puternice decât se așteaptă în zona euro”.

BERD este o bancă multilaterală care promovează dezvoltarea sectorului privat şi iniţiativa antreprenorială în 36 de economii de pe trei continente. Banca este deţinută de 71 de state, precum şi de UE şi BEI. Investiţiile BERD urmăresc să facă economiile din regiunile sale competitive, incluzive, bine guvernate, verzi, reziliente şi integrate.

BERD este un investitor instituţional major în România, investind până acum aproape zece miliarde de euro în 491 de proiecte.

Continue Reading

Facebook

COMISIA EUROPEANA41 mins ago

Comisia Europeană invită România și celelalte țări membre să își modernizeze sistemele de venit minim pentru a combate sărăcia și a promova ocuparea forței de muncă

COMISIA EUROPEANA44 mins ago

Comisia Europeană ia măsuri pentru o mai bună protecție împotriva expunerii la azbest și pentru a asigura un viitor fără azbest

SUA54 mins ago

Joe Biden găzduiește, la Washington, primul Summit SUA – Insulele din Pacific

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Comisia Europeană propune noi norme de răspundere privind produsele și inteligența artificială pentru a proteja consumatorii și a încuraja inovarea

INTERNAȚIONAL2 hours ago

NATO și UE consideră că scurgerile de gaz din conductele Nord Stream sunt „acte de sabotaj”: Orice perturbare deliberată a infrastructurii energetice europene este inacceptabilă

CHINA2 hours ago

Vicepreședinta SUA condamnă acțiunile Chinei care ”subminează ordinea internațională bazată pe reguli”

ROMÂNIA3 hours ago

Ministrul Digitalizării: Lucrăm intens să operaționalizăm un oficiu românesc pentru știință și tehnologie în Silicon Valley

NATO3 hours ago

Mircea Geoană dă asigurări că ”niciun simulacru de referendum” nu va opri NATO să sprijine Ucraina ”atât timp cât este nevoie”: Războiul rus este dus împotriva unei lumi guvernate de reguli

ROMÂNIA4 hours ago

David Muniz atribuie succesul companiilor americane în România preponderent angajamentului Guvernului față de transparență

Cristian Bușoi4 hours ago

Eurodeputatul Cristian Bușoi, dezbatere comună alături de premierul Greciei Kyriakos Mitsotakis

JUSTIȚIE1 day ago

Klaus Iohannis: DNA, un model la nivel european, a contribuit decisiv ca România să fie un pol de stabilitate și un partener strategic pentru partenerii din NATO și UE

ROMÂNIA2 days ago

Nicolae Ciucă, din Japonia: Componenta de securitate și apărare, unul din cei patru piloni de cooperare ai viitorului nostru parteneriat, de mare interes pentru ambele părți

NATO5 days ago

Klaus Iohannis, despre amenințarea Rusiei cu un război nuclear: România, ca parte a NATO, este pregătită pentru orice scenariu. Românii nu trebuie să intre în panică

ROMÂNIA5 days ago

Klaus Iohannis, către antreprenorii români din Silicon Valley: Poate aveți unele lecții care ne-ar folosi în România

ROMÂNIA5 days ago

Nicolae Ciucă: Salutăm interesul manifestat de Banca Japoneză de Cooperare Internațională pentru susținerea marilor proiecte de infrastructură de transport și de producere a energiei verzi

U.E.5 days ago

Ministrul ungar de externe, singurul din UE care s-a întâlnit cu Lavrov la ONU: Există o singură soluție la inflația de război și la prețurile epuizante ale energiei: pacea. Ungaria vrea pace

COMISIA EUROPEANA5 days ago

Ursula von der Leyen îndemnă tânăra generație să apere democrația în fața autocrației: Trebuie să lucrăm la consolidarea acesteia pentru că știm cât de repede se poate schimba istoria

DIASPORA5 days ago

Klaus Iohannis, întâlnire cu românii din SUA: România merge bine şi economia creşte, deși suntem într-o situație complicată din cauza războiului Rusiei în Ucraina

ONU7 days ago

Joe Biden, la ONU: SUA nu caută un război rece cu China, dar vom fi neîngrădiți în a promova o lume liberă, deschisă, sigură și prosperă

INTERNAȚIONAL7 days ago

De la tribuna ONU, Biden denunță încălcarea Cartei Națiunilor Unite de către Rusia: Un membru permanent al Consiliului de Securitate a încercat să șteargă de pe hartă un stat suveran

Team2Share

Trending