COMISIA EUROPEANA
CE: 54 de proiecte industriale în domeniul apărării vor fi finanțate cu peste 1 miliard de euro prin intermediul Fondului european de apărare (FED)
Published
8 months agoon
By
REDACTIAComisia Europeană sprijină cu 1,031 miliarde de euro 54 de proiecte europene comune de cercetare și dezvoltare în domeniul apărării. Finanțarea anunțată astăzi, 16 mai, în urma rezultatelor cererilor de propuneri pentru 2023, face parte din Fondul european pentru apărare (FED).
Proiectele selectate vor sprijini excelența tehnologică într-o gamă largă de capacități de apărare în domenii critice, inclusiv apărarea cibernetică, lupta terestră, aeriană și navală, protecția activelor spațiale sau apărarea chimică, biologică, radiologică și nucleară (CBRN).
Acestea vor contribui la prioritățile UE în materie de capacități, cum ar fi o mai bună cunoaștere a situației pentru a asigura accesul la spațiu și la tehnologiile pentru un viitor tanc de luptă principal. Proiectele MARTE și FMBTech, de exemplu, vor reuni peste 70 de actori industriali și organizații de cercetare pentru a lucra la proiectarea și sistemele pentru platforma tancului de luptă principal care va fi utilizată în întreaga Europă.
- În domeniul capacităților terestre, pe baza rezultatelor obținute în cadrul Programului european de dezvoltare industrială în domeniul apărării, proiectul SRB2 va îmbunătăți un sistem de suspensie nou pentru vehicule blindate grele. EDC2 va avea ca rezultat un prototip al corvetei europene de patrulare, bazat pe un proiect inițial dezvoltat în cadrul apelurilor EDF din 2021. Proiectul de cercetare TALOS-TWO, cu 19 participanți din 8 țări, va aduce în față excelența europeană în domeniul armelor cu energie dirijată bazate pe laser.
- În cadrul Schemei UE de inovare în domeniul apărării (EUDIS) din cadrul programului FED, IMM-urile, întreprinderile nou-înființate și noii intrați în sectorul apărării au profitat de o serie de oportunități oferite în cadrul rundei de finanțare FED 2023.
- Pentru prima dată, 4 proiecte vor sprijini transferul de inovare civilă în domeniul apărării. În plus, proiectul MaJoR va combina dezvoltarea tehnologică cu un sprijin tehnic și financiar pe termen scurt pentru până la 60 de start-up-uri și IMM-uri în timpul fazei de implementare, oferindu-le acestora un acces mai facil la program.
„Participarea activă a industriei de apărare din UE, cu 76% mai multe propuneri depuse față de anul trecut, demonstrează încă o dată importanța Fondului european de apărare. Un interes deosebit de mare a fost înregistrat de IMM-uri, ceea ce confirmă faptul că FED continuă să fie foarte atractiv pentru întreprinderile mai mici și pentru noii veniți în sectorul apărării. Cu această rundă a FED, observăm că noul program UE de inovare în domeniul apărării facilitează adaptarea tehnologiilor civile în domeniul apărării și, prin urmare, face ca baza industrială și tehnologică de apărare europeană să devină mai competitivă”, a transmis Margrethe Vestager, vicepreședinte executiv pentru o Europă adaptată erei digitale
„Astăzi anunțăm finanțarea, prin intermediul Fondului european de apărare, a 54 de proiecte de colaborare în domeniul apărării cu o valoare de peste 1 miliard de euro. Prin intermediul FED, încurajăm industriile din statele membre să își stimuleze cooperarea și inovarea în domenii critice și să dezvolte capacitățile de apărare necesare, inclusiv apărarea cibernetică, apărarea terestră, aeriană, navală de luptă și spațială – și să anticipeze, împreună. Aceasta contribuie la satisfacerea nevoilor noastre de securitate în materie de apărare în fața noului mediu de securitate și la pregătirea pentru poziția de lider tehnologic al Europei”, a mai precizat comisarul european pentru piață internă, Thierry Breton.
You may like
Secretarul general al NATO Mark Rutte se întâlnește săptămâna viitoare la sediul Alianței cu noul ministru de externe al României Emil Hurezeanu
Cooperarea între universitățile europene are potențialul de a transforma învățământul superior, este concluzia unui raport prezentat de vicepreședinta CE Roxana Mînzatu
Președinta PE susține reducerea birocrației UE pentru a încuraja investitorii: Europa înseamnă afaceri
Ziua Unirii Principatelor Române. Klaus Iohannis face apel la “apărarea permanentă a democrației și libertății” pentru “a nu cădea pradă populismului și extremismului”
Noul șef al diplomației americane a întărit “angajamentul SUA față de NATO” într-o convorbire cu Mark Rutte axată și pe “importanța încetării războiului Rusiei împotriva Ucrainei”
Marcel Ciolacu: Generația care a realizat Unirea Principatelor Române ne inspiră în continuare. Vom duce România în OCDE
COMISIA EUROPEANA
Cooperarea între universitățile europene are potențialul de a transforma învățământul superior, este concluzia unui raport prezentat de vicepreședinta CE Roxana Mînzatu
Published
15 hours agoon
January 24, 2025By
Andreea RaduCooperarea între universitățile europene are potențialul de a transforma învățământul superior. Aceasta este concluzia unui raport prezentat vineri de vicepreședinta executivă a Comisiei Europene Roxana Mînzatu privind rezultatele și potențialul transformator al inițiativei Universități Europene.
Potrivit comunicatului oficial, raportul subliniază, de asemenea, progresul și realizările alianțelor Universităților Europene, la cinci ani de la lansarea inițiativei, și oferă o imagine de ansamblu asupra provocărilor rămase și a recomandărilor pentru asigurarea sustenabilității pe termen lung a Universităților Europene.
„Alianțele Universităților Europene” au avut succes în crearea unor campusuri interuniversitare europene, unde studenții învață și colaborează dincolo de granițe și beneficiază de metode inovatoare de învățare și predare.
În prezent, există 65 de alianțe, reunind peste 570 de instituții de învățământ superior din 35 de țări, inclusiv toate statele membre ale UE. Aceste alianțe reprezintă deja o piatră de temelie a sistemului european de învățământ superior. Doar în primii trei ani, alianțele au înregistrat o creștere de 400% a mobilității studenților în cadrul acestora. Ele formează un nou model de cooperare transnațională în învățământul superior, având o viziune strategică pe termen lung, care le permite să concureze la scară globală.
Cifre cheie
- Aproximativ jumătate dintre studenții din Europa studiază acum ca parte a unei alianțe a Universităților Europene.
- Au fost create peste 600 de programe și cursuri comune de studiu, inclusiv 160 de programe de diplomă comună.
- Peste 430 de cursuri scurte care oferă micro-certificări au fost lansate, deschizând calea pentru învățarea pe tot parcursul vieții.
- Alianțele colaborează cu o rețea extinsă de peste 2.200 de parteneri asociați, stimulând dinamismul în ecosistemele lor locale.
„Cu ocazia Zilei Internaționale a Educației, sunt foarte bucuroasă să mă întâlnesc cu trei studenți din diferite părți ale Europei pentru a asculta experiențele lor directe cu referitoare la Alianțele Universităților Europene. Astăzi publicăm un raport despre potențialul transformator al acestei inițiative, care evidențiază beneficiile acestui model de învățare. Prin reunirea cunoștințelor din diferite țări, putem pregăti mai bine generațiile viitoare cu abilitățile și competențele necesare pentru o Europă competitivă și pregătită. Inițiativa permite studenților să beneficieze de programe la nivel de licență, postuniversitar și doctorat, în cadrul grupurilor de Alianțe ce acoperă mai multe discipline, inclusiv inginerie, spațiu, transformare digitală și sănătate globală, pentru a numi doar câteva. Pentru tinerii care sunt acum în școală, această inițiativă oferă o imagine promițătoare a modului în care ar putea arăta viitorul lor în învățământul superior. Un scenariu în care cunoașterea și învățarea sunt privite ca centre de excelență, iar studenții au acces la acestea fără a fi limitați de granițe”, a declarat vicepreședinta executivă a Comisiei Europene, Roxana Mînzatu.
De asemenea, Comisia a publicat astăzi noi date esențiale privind educația și îngrijirea copiilor de vârstă mică (ECEC), oferind o analiză detaliată a stării ECEC, a politicilor, practicilor și tendințelor din 37 de țări europene. Raportul evidențiază progresele realizate în extinderea accesului la ECEC, deși diferențele între țări rămân semnificative, inclusiv în ceea ce privește calitatea serviciilor. Potrivit documentului, Danemarca, Germania, Estonia, Slovenia, Finlanda, Suedia și Norvegia sunt lideri în domeniu, oferind acces garantat la educația timpurie, guvernanță coordonată sub un singur minister, personal înalt calificat și o abordare educațională coerentă.
COMISIA EUROPEANA
Dan Motreanu, membru în Comisia pentru Mediu a PE, solicită Comisiei Europene să asigure o finanțare adecvată pentru combaterea deșertificării
Published
16 hours agoon
January 24, 2025By
Diana ZaimEurodeputatul Dan Motreanu, membru în Comisia pentru Mediu a Parlamentului European, solicită Comisiei Europene să asigure, în următorul exercițiu financiar, o finanțare adecvată pentru combaterea deșertificării, capitol la care UE a rămas mult în urmă.
„Am atras de nenumărate ori atenția că UE a rămas în urmă în ceea ce privește combaterea deșertificării. Adoptarea Regulamentului privind Restaurarea naturii impune statelor membre să refacă 20% din terenurile degradate până în 2030. Pentru atingerea acestor obiective, nevoile de investiții sunt uriașe, dar, din păcate, regulamentul nu a fost însoțit de alocări bugetare suplimentare. Solicit, așadar, Comisiei Europene să asigure, în următorul exercițiu financiar, o finanțare adecvată în acest sens”, a transmis deputatul european într-o postare publicată pe pagina de Facebook.
Dan Motreanu reamintește că și în cadrul PNRR există fonduri dedicate împăduririlor: „Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR) al României include finanțări pentru împăduriri și alte măsuri de combatere a deșertificării. Fermierii români pot accesa fonduri prin intermediul Fondului European Agricol pentru Dezvoltare Rurală și al programului LIFE, dedicate proiectelor de mediu și acțiunilor climatice. Aceste fonduri sprijină măsuri precum împădurirea terenurilor degradate, crearea de perdele forestiere și alte practici agricole sustenabile menite să prevină și să combată deșertificarea”, a mai informat acesta.
COMISIA EUROPEANA
De Ziua Unirii Principatelor, Roxana Mînzatu îi îndeamnă pe români să păstreze valorile pe care s-a clădit UE: Să rămânem liberi în alegerile pe care le facem pentru viitorul european al generațiilor de astăzi
Published
17 hours agoon
January 24, 2025By
Teodora IonVicepreședintele executiv al Comisiei Europene Roxana Mînzatu îi îndeamnă pe români să păstreze valorile pe care s-a clădit Uniunea Europeană, într-un mesaj transmis cu ocazia Zilei Unirii Principatelor Române.
”La 166 de ani de la Mica Unire, românii au nevoie mai mult ca oricând de unitate și stabilitate! Am devenit o voce puternică în Europa, demonstrăm că putem construi, la noi acasă, o societate modernă, bazată pe egalitate, democrație și libertate – valori fundamentale pe care s-a clădit Uniunea Europeană. Să păstrăm aceste valori, dragi români! Să rămânem liberi în alegerile pe care le facem pentru viitorul european al generațiilor de astăzi!”, subliniază Roxana Mînzatu într-o postare publicată pe Facebook la ceas aniversar.
În fiecare an, la 24 ianuarie, românii sărbătoresc Unirea Principatelor Române din anul 1859, realizată sub conducerea domnitorului Alexandru Ioan Cuza, un act de voință politică al liderilor din cele două principate românești (Moldova și Țara Românească) și prima etapă în crearea statului unitar român modern, potrivit MApN.
Ziua de 24 ianuarie 1859, ziua alegerii lui Alexandru Ioan Cuza la București ca domnitor al Țării Românești, după ce la 5 ianuarie fusese ales la Iași domnitor al Moldovei, este ziua când s-au împlinit aspirațiile naționale ale revoluționarilor de la 1848.
Actul istoric al Unirii de la 24 ianuarie 1859 a rămas un moment decisiv în istoria românilor pentru că recunoașterea internațională a Unirii și măsurile adoptate în anii care au urmat au dus la obținerea și recunoașterea independenței României în anii 1877 – 1878 și la îndeplinirea idealului național de unire a tuturor românilor în 1918.
În egală măsură, momentul 24 ianuarie 1859 a fost primul pas făcut de națiunea română pe drumul modernității și al integrării europene.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”
Ziua Internațională a Educației: Intergrupul PE privind educația a propus crearea unui Cadru de Investiții al UE destinat educației și competențelor finanțat prioritar în viitorul buget european pe termen lung
Secretarul general al NATO Mark Rutte se întâlnește săptămâna viitoare la sediul Alianței cu noul ministru de externe al României Emil Hurezeanu
Eurostat: În 2022, România se afla în top trei la nivel UE în ceea ce privește ponderea medicilor stomatologi în raport cu populația
Bulgaria amână aderarea la zona euro pentru 2026, invocând criteriul stabilității prețurilor
Iulian Chifu: Lumea lui Trump – deconstrucție și reconstrucție pe baza oligarhiei conservatoare globalizante
Parlamentul European organizează o sesiune plenară specială pentru a comemora Victimele Holocaustului
Cooperarea între universitățile europene are potențialul de a transforma învățământul superior, este concluzia unui raport prezentat de vicepreședinta CE Roxana Mînzatu
Calea Europeană lansează rubrica “România suverană în NATO și UE”
Vicepreședintele PE Victor Negrescu, mesaj de Ziua Unirii Principatelor: Doar în cadrul UE putem construi o națiune puternică și unită. Solidaritatea europeană, fondurile disponibile sunt esențiale pentru dezvoltarea noastră
Franța cere amânarea regulilor UE pentru companii privind raportarea impactului de mediu și verificarea lanțurilor de aprovizionare
V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie
Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013
Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”
Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia
9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial
Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa
Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”
Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat
Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar
Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei
Donald Trump se angajează la Davos să reducă prețul petrolului pentru “a încheia imediat războiul Rusia-Ucraina”
Donald Tusk le reamintește europenilor că au descoperit America și îl parafrazează pe Kennedy: Întrebați-vă ce poate face Europa pentru securitatea ei, nu SUA. Pentru a evita repetarea istoriei, trebuie să fim înarmați
INTERVIU | La 62 de ani de la Tratatul de la Élysée, ambasadorii Franței și Germaniei asigură că motorul franco-german pentru Europa nu va eșua și au încredere că România va rămâne un partener și aliat valoros în NATO și UE
Noul șef al diplomației SUA, Marco Rubio, promite “o politică externă a interesului național” și a păcii prin forță. Primele întâlniri, în format “Quad”, cu omologii din Australia, India și Japonia, pentru securitatea indo-pacifică
Vicepreședintele Chinei subliniază la Forumul Economic de la Davos că ”protecționismul nu duce nicăieri”: Multilateralismul este ”calea corectă pentru menținerea păcii mondiale”
Donald Trump proclamă debutul “epocii de aur” în discursul inaugural: Declinul Americii a luat sfârșit. Am fost salvat de Dumnezeu pentru a face America măreață din nou
Donald Trump a depus jurământul solemn și a devenit oficial cel de-al 47-lea președinte al Statelor Unite ale Americii
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Românii își aleg președintele pe 4 mai. Campania electorală începe pe 18 februarie
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: 10 riscuri, 10 conflicte și 5 adnotări complementare pentru 2025
- SUA1 week ago
În discursul de adio înainte de a-i preda ștafeta puterii lui Trump, Joe Biden avertizează că SUA ar putea cădea în “mâinile unei oligarhii” care amenință democrația prin “abuz de putere”: “Este rândul vostru să stați de pază”
- NATO1 week ago
Delegația României la NATO, vizitată de secretarul general Mark Rutte: Datorită NATO, România este astăzi stabilă, sigură și mai prosperă
- ROMÂNIA1 week ago
Ciolacu: Bugetul pentru 2025, construit pe o abordare prudentă care să permită închiderea anului cu un deficit de 7%