Connect with us

CONSILIUL EUROPEAN

Ce au decis liderii europeni la ultimul Consiliu European la care a participat și David Cameron

Published

on

Umbrit și desfășurat sub efectele rezultatului referendumului din Marea Britanie, Consiliul European de vară nu a reprezentat doar o reuniune a liderilor celor 27 state membre cu premierul Regatului Unit, David Cameron.

Reunit în prima zi sub formula UE-28, summitul șefilor de stat sau de guvern a arătat că UE și statele sale membre vor continua să abordeze cauzele profunde ale migrației ilegale, în strânsă cooperare și în spiritul unei responsabilități comune cu țările de origine.

Totodată, Consiliul European a aprobat în general recomandările specifice fiecărei țări, astfel cum au fost discutate de către Consiliu, permițând astfel încheierea semestrului european 2016 și a abordat probleme specifice competitivității economice.

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

FOTO: Donald Tusk/ Facebook

De asemenea, liderii țărilor membre au avut pe agendă și dimensiunea relațiilor externe, axată pe două componente importante: prezentarea Strategiei Globale a UE de către Înaltul Reprezentant al UE și cooperarea NATO-UE în contextul apropiatului summitul de la Varșovia și în prezența secretarului general al Alianței.

Miercuri are loc o reuniune informală în 27, care va conferi prilejul discuțiilor cu privire la implicațiile practice și politice ale Brexitului, liderii urmând să discute așa numitul proces de divorț ce poate fi declanșat prin intermediul articolului 50 al Tratatului de la Lisabona.

Cu această ocazie, Donald Tusk le va lansa celor 27 de membri propunerea unui larg proces de reflecție asupra viitorului Uniunii Europene.

Principalele concluzii ale primei zile a Consiliului European, reunit în formula UE-28

Migrație

1. Legislația recent adoptată de Turcia în ceea ce privește tratamentul atât al sirienilor, cât și al persoanelor de alte naționalități permite returnarea migranților în Turcia cu respectarea deplină a dispozițiilor privind inadmisibilitatea din Directiva privind procedurile de azil. Ambele părți au înregistrat progrese considerabile în punerea în aplicare a întregii game de acțiuni cuprinse în declarația UE-Turcia și Consiliul European așteaptă cu interes să se acționeze cu fermitate în continuare. Consiliul European reamintește necesitatea de a oferi un sprijin continuu pentru țările din Balcanii de Vest, inclusiv în lupta acestora împotriva persoanelor care introduc ilegal migranți, și de a rămâne vigilenți cu privire la posibilele evoluții în ceea ce privește alte rute, pentru a se putea lua măsuri rapide și concertate.

2. În zona central-mediteraneeană, fluxurile de migranți predominant economici rămân la același nivel cu cel de anul trecut. UE va institui și va pune în aplicare rapid planul de acțiune de la Valleta bazat pe stimulente eficace și pe o condiționalitate adecvată, începând cu un număr limitat de țări prioritare de origine și de tranzit, cu următoarele obiective:

  • urmărirea unor rezultate specifice și măsurabile în ceea ce privește returnările rapide și operaționale ale migranților în situație neregulamentară, inclusiv prin aplicarea unor acorduri temporare, în așteptarea încheierii unor acorduri de readmisie propriu-zise;
  • crearea și aplicarea efectului de levier necesar, prin utilizarea tuturor politicilor și instrumentelor UE relevante, inclusiv dezvoltarea și comerțul;
  • mobilizarea, de asemenea, a elementelor care intră în sfera de competență a statelor membre și urmărirea de sinergii cu statele membre în relațiile cu țările respective. Cooperarea în materie de readmisie și returnare va fi un test esențial al parteneriatului dintre UE și acești parteneri.

3. Înaltul Reprezentant, inclusiv în rolul său de vicepreședinte al Comisiei, va conduce punerea în aplicare a acestei noi abordări și va asigura coordonarea strânsă și eficace între instituțiile și serviciile UE și statele membre, în vederea încheierii primelor pacte înainte de sfârșitul anului. Consiliul și Comisia vor monitoriza periodic procesul, vor evalua rezultatele acestuia și vor raporta Consiliului European.

4. UE și statele sale membre vor continua să abordeze cauzele profunde ale migrației ilegale, în strânsă cooperare și în spiritul unei responsabilități comune cu țările de origine.

5. Înaintea viitorului summit al G20 și a reuniunii la nivel înalt a Adunării Generale a ONU privind fluxurile mari de refugiați și de migranți, Consiliul European reamintește că migrația este o provocare globală care necesită un răspuns ferm din partea comunității internaționale.

6. Consiliul European va continua să abordeze și să monitorizeze toate aspectele abordării cuprinzătoare a UE privind provocarea migrației, astfel cum se afirmă în concluziile Consiliului European din octombrie 2015, precum și să definească orientările și prioritățile politice generale. Reamintind necesitatea de a se întări controlul la frontierele externe ale UE, pentru a se îndeplini atât obiectivele în materie de migrație, cât și cele în materie de securitate, Consiliul European salută acordul politic dintre Parlamentul European și Consiliu referitor la propunerea privind Paza europeană de frontieră și de coastă și solicită adoptarea rapidă și punerea în aplicare rapidă a acesteia.

Locuri de muncă, creștere economică și investiții

1. Consiliul European a aprobat în general recomandările specifice fiecărei țări, astfel cum au fost discutate de către Consiliu, permițând astfel încheierea semestrului european 2016.

2. Realizarea unei piețe unice mai aprofundate și mai echitabile va fi esențială pentru crearea de noi locuri de muncă, promovarea productivității și asigurarea un climat atractiv pentru investiții și inovare. Acest lucru necesită un impuls reînnoit pe întreg teritoriul Europei. Consiliul European solicită ca diferitele strategii, inclusiv privind energia, și diferitele planuri de acțiune pentru piața unică propuse de Comisie să fie finalizate și puse în aplicare până în 2018.

3. Președintele Comisiei Europene a oferit Consiliului European informații actualizate cu privire la negocierile în curs de desfășurare în materie de comerț. Consiliul European reamintește concluziile sale anterioare privind comerțul și sectorul siderurgic și va reveni asupra acestei chestiuni pentru o dezbatere cuprinzătoare în cadrul viitoarei sale reuniuni din octombrie. În acest context, Consiliul European solicită finalizarea rapidă a lucrărilor cu privire la instrumentele de apărare comercială.

4. Planul de investiții pentru Europa, în special Fondul european pentru investiții strategice (FEIS), a dat deja rezultate concrete și reprezintă un pas important pentru a contribui la mobilizarea investițiilor private, utilizând totodată în mod inteligent resurse bugetare limitate.

5. Consiliul European a trecut în revistă progresele înregistrate în direcția finalizării uniunii economice și monetare, inclusiv cu privire la foaia de parcurs pentru finalizarea uniunii bancare, și solicită continuarea lucrărilor. Consiliul European aprobă recomandarea privind consiliile naționale pentru productivitate.

Relații externe

1. Consiliul European salută prezentarea de către Înaltul Reprezentant a Strategiei globale privind politica externă și de securitate a Uniunii Europene și invită Înaltul Reprezentant, Comisia și Consiliul să continue lucrările.

2. Cooperarea UE-NATO a fost dezbătută în prezența Secretarului General al NATO. Consiliul European a făcut apel la consolidarea în continuare a relațiilor, din perspectiva obiectivelor și valorilor noastre comune și având în vedere provocările fără precedent din sud și din est. Această nouă ambiție ar trebui să îmbrace forma unei cooperări practice accelerate în anumite domenii. Noul impuls în cooperarea UE-NATO va avea loc în spiritul deschiderii depline și cu respectarea deplină a autonomiei decizionale și a procedurilor ambelor organizații, se va baza pe principiul incluziunii și nu va aduce atingere naturii specifice a politicii de securitate și apărare a niciunui stat membru. Președintele Consiliului European și președintele Comisiei Europene vor emite o declarație împreună cu Secretarul General al NATO, la Varșovia, în luna iulie.

3. Prim-ministrul Olandei a prezentat rezultatul referendumului din Țările de Jos privind Acordul de asociere cu Ucraina, precum și îngrijorările exprimate în cadrul dezbaterii care a precedat referendumul. Consiliul European invită Consiliul să caute o soluție care să răspundă acestor îngrijorări cât mai curând cu putință.

.

Robert Lupițu este redactor-șef, specialist în relații internaționale, jurnalist în afaceri europene și NATO. Robert este laureat al concursului ”Reporter și Blogger European” la categoria Editorial și co-autor al volumelor ”România transatlantică” și ”100 de pași pentru o cetățenie europeană activă”. Face parte din Global Shapers Community, o inițiativă World Economic Forum, și este Young Strategic Leader în cadrul inițiativelor The Aspen Institute. Din 2019, Robert este membru al programului #TT27 Leadership Academy organizat de European Political Strategy Center, think tank-ul Comisiei Europene.

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European, Charles Michel, despre situația politică din Georgia: Fac apel la toate părțile să pună interesele cetățenilor pe primul loc

Published

on

© European Union

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a transmis că a luat act de decizia Georgiei privind Acordul din 19 aprilie, acord care continuă să ofere o cale europeană către construirea unei democrații mai puternice și a unui stat de drept, în interesul poporului georgian, informează comunicatul oficial. 

„De asemenea, am luat act de faptul că Mișcarea Națională Unită nu a semnat în continuare acordul”, a adăugat acesta. 

Charles Michel a subliniat că acordul este cel mai bun mod de a avansa o agendă de reforme care să consolideze instituțiile democratice din Georgia și să contribuie la asigurarea prosperității, a locurilor de muncă și a creșterii economice – toate acestea fiind foarte necesare în beneficiul poporului georgian.

„Nu văd nicio alternativă pentru continuarea reformelor electorale și judiciare aprofundate și a alegerilor locale libere și corecte. Fac apel la toate părțile să pună interesele cetățenilor pe primul loc și să se angajeze să avanseze în discursul politic din Georgia în cadrul instituțiilor democratice ale țării”, a punctat președintele Consiliului European. 

În final, Charles Michel a amintit că miercuri, 28 iulie, s-a întâlnit cu președintele Zourabichvili pentru a discuta situația și relațiile dintre Uniunea Europeană și Georgia.

Săptămâna trecută, Charles Michel s-a aflat într-o vizită de lucru în Georgia și a participat la Conferința internațională de la Batumi, cât și la o reuniune cu liderii partenerilor asociați ai UE, Georgia, Ucraina și Republica Moldova.

În cadrul întrevederii cu președintele și premierul Georgiei, Charles Michel a discutat despre cele mai recente evoluții din Georgia și despre punerea în aplicare a Acordului din 19 aprilie. 

Partidul la putere în Georgia și opoziția au semnat pe 19 aprilie un acord mediat de Uniunea Europeană pentru a pune capăt crizei politice care a provocat îngrijorări cu privire la democrația din această fostă republică sovietică.

Această decizie a partidelor parlamentare din Georgia vine în contextul în care Uniunea Europeană și Statele Unite au făcut apel să aprobe un acord de compromis pentru a pune capăt crizei politice din Georgia.

Acordul dat publicității urmărește să consolideze independența sistemului judiciar, contribuind la îmbunătățirea proceselor electorale și la „un parlament capabil să reprezinte mai bine vocile tuturor georgienilor”.

Compromisul propus urmăreşte, de asemenea, să ajute Georgia să facă faţă provocărilor pandemiei de COVID-19 şi să îşi păstreze ”interesele în materie de securitate şi stabilitate” în regiune.

 

 

 

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Charles Michel salută numirea lui Mark Gitenstein drept viitor ambasador al Statelor Unite la Uniunea Europeană

Published

on

© European Union 2021

Preşedintele Consiliului European, Charles Michel, a salutat miercuri numirea lui Mark Gitenstein în calitate de viitor ambasador al SUA la Uniunea Europeană, pe care a făcut-o marţi preşedintele american Joe Biden.

„Salut nominalizarea de către Joe Biden a lui Mark Gitenstein pentru a deveni Reprezentantul SUA pe lângă UE. Avem o agendă transatlantică și globală importantă pe care trebuie să o ducem mai departe. Avem nevoie de toată lumea pe punte și aștept cu nerăbdare să lucrez cu el atunci când va fi confirmat”, a scris Charles Michel pe contul de Twitter.

Citiți și: Joe Biden l-a nominalizat pe Mark Gitenstein, fost ambasador al SUA în România, ca ambasador al Statelor Unite la Uniunea Europeană

Preşedintele SUA Joe Biden l-a nominalizat marţi pe Mark Gitenstein, un colaborator de lungă durată, în funcţia de ambasador la Uniunea Europeană, în timp ce administraţia sa încearcă să consolideze legăturile cu aliații europeni.

Mark H. Gitenstein a fost ambasador al Statelor Unite ale Americii în România din 2009 până în data de 14 decembrie 2012. A fost nominalizat de președintele Barack Obama pe 11 iunie 2009 și a fost confirmat de Senatul SUA pe 8 iulie 2009. Și-a încheiat mandatul în decembrie 2012. În perioada mandatului său, Joe Biden a efectuat o vizită la București în calitate de vicepreședinte al SUA, în anul 2009.

Mark Gitenstein are origini românești. Bunicii săi au emigrat din Botoșani, România, în secolul al XIX-lea. În perioada mandatului său de ambasador, el și-a concentrat eforturile asupra consolidării relațiilor SUA cu România în mai multe domenii, îndeosebi în lupta împotriva corupției, creșterea transparenței și consolidarea statului de drept.

Anul trecut, după ce Joe Biden a câștigat alegerile prezidențiale în SUA, Mark Gitenstein a afirmat că noul președinte al SUA are o legătură strânsă cu România și că relațiile SUA-România se vor consolida în mandatul său la Casa Albă.

Continue Reading

CONSILIUL EUROPEAN

Președintele Consiliului European face apel la ”egalitate de gen pentru o transformare economică și socială”: Omenirea nu-și mai poate permite luxul de a nu valorifica jumătate din talentele sale

Published

on

© Charles Michel/ Twitter

Președintele Consiliului European, Charles Michel, a participat la forumul ONU pentru egalitatea de gen, unde a pledat pentru ”egalitate de șanse, demnitate”, elemente ce reprezintă centrul ”proiectului european, al valorilor europene”.

”Această transformare digitală, algoritmii, importanța domeniilor științifice, această transformare climatică, reprezintă, de asemenea, o oportunitate pentru acest moment de cotitură, nerepetând greșelile trecutului, mobilizând toate talentele, asigurându-ne că egalitatea de gen se află în centrul acestei acțiuni pentru a reuși transformarea socială și economică, pentru a ne asiugra că putem avansa fiind mai puternici, datorită acestor valori ale umanismului, ale umanității”, a precizat Michel în intervenția sa, potrivit unui comunicat al Consiliului European.

Oficialul european a subliniat că un rol important în asigurarea egalității de șanse o joacă educația.

”Aceste lucruri se vor întâmpla în mintea noastră. Trebuie să ne mobilizăm pentru a ne asigura că egalitatea de șanse, drepturi egale, este în permanență în centrul angajamentului nostru”, a completat Charles Michel.

”Omenirea nu-și poate permite luxul de a se lipsi de jumătate din talentul umanității. Cred că dacă ne unim, ne suflecăm mânecile, putem avea tot ce este mai bun”, a conchis președintele Consiliului European.

Într-un raport realizat de Curtea de Conturi Europeană, Uniunea Europeană are un angajament de lungă durată în ceea ce privește egalitatea de gen, dar cu toate acestea, au fost luate prea puține măsuri pentru a integra egalitatea de gen, pentru a promova în mod sistematic și activ egalitatea de gen în elaborarea politicilor și în cheltuirea bugetului UE, informează un raport realizat de Curtea de Conturi Europeană

Comisia Europeană a acordat puțină atenție analizelor de gen ale politicilor și programelor UE și a utilizat foarte puțin datele și indicatorii defalcați pe sexe. De exemplu, auditorii au constatat că doar 4 din cele 58 de programe de cheltuieli pentru perioada 2014-2020 aveau obiective explicite legate de gen și doar 5 programe de cheltuieli aveau indicatori de gen.

Cu toate acestea, au constatat că, în domeniile în care cerințele legale au fost stabilite în detaliu, acest lucru a facilitat încorporarea egalității de gen în programe.

O sumă semnificativă din fondurile UE va fi cheltuită în cadrul instrumentului Next Generation EU (NGEU) și al noului Cadru Financiar Multianual 2021-2027, iar auditorii formulează o serie de recomandări specifice pentru a ajuta UE să își respecte angajamentul de a integra dimensiunea de gen.

De asemenea, aceștia au remarcat faptul că, deși noua Strategie privind egalitatea de gen 2020-2025 a intensificat angajamentul Comisiei în ceea ce privește integrarea perspectivei de gen, lipsesc în continuare condiții prealabile fundamentale și acțiuni specifice.

În cadrul fondului de redresare Next Generation EU, există un angajament de a lua în considerare egalitatea de gen în cadrul Mecanismului de Redresare și de Reziliență, cea mai mare parte a instrumentului. Planurile naționale de redresare și de reziliență vor trebui să explice modul în care se așteaptă ca măsurile propuse să contribuie la egalitatea de gen.

Cu toate acestea, auditorii subliniază faptul că lipsa unor indicatori comuni va îngreuna monitorizarea rezultatelor, inclusiv în ceea ce privește egalitatea de gen.

De altfel, și președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a subliniat că ”pandemia a scos la iveală fragilitatea societăților în ceea ce privește egalitatea și drepturile femeilor” și că misiunea UE este să promoveze o societate mai echitabilă.

Comisia Europeană a prezentat la 5 martie 2020 Strategia UE privind egalitatea de gen care conține obiective de politică și acțiuni care ar putea duce la progrese mari.

Până în 2025, Europa s-ar putea apropia mult de dezideratul de a deveni un continent în care femeile sunt egale cu bărbații.

Ideea este ca toți europenii – femei sau bărbați, fete sau băieți – să se bucure de libertatea de a-și urma propria cale, să aibă șanse egale de a prospera, să poată fi membri egali în societate și să poată deveni lideri dacă o merită.

Obiectivele-cheie ale acesteia sunt:

  • încetarea violenței împotriva femeilor; combaterea stereotipurilor de gen;
  • eliminarea disparităților de gen de pe piața forței de muncă;
  • asigurarea unei participări egale a femeilor și a bărbaților în diferite sectoare ale economiei;
  • eliminarea diferenței de remunerare între femei și bărbați și a disparităților de gen în ceea ce privește pensiile;
  • eliminarea discrepanțelor de gen în ceea ce privește asumarea responsabilităților familiale și atingerea echilibrului de gen în procesul decizional și în politică.

Strategia urmează o abordare dublă: integrarea perspectivei de gen în toate celelalte politici, combinată cu acțiuni specifice. Intersecționalitatea este principiul orizontal pentru punerea sa în aplicare. Deși strategia se concentrează pe acțiunile de pe teritoriul UE, ea este coerentă și cu politica externă a UE privind egalitatea de gen și emanciparea femeilor.

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ROMÂNIA24 mins ago

UE își intensifică eforturile pentru a opri răspândirea pestei porcine africane în Europa prin extinderea campaniei sale la alte nouă țări, inclusiv România

ROMÂNIA25 mins ago

România vinde Irlandei 700.000 de doze de vaccin Pfizer-BioNTech. Premierul Irlandei: O veste fantastică și un impuls pentru campania noastră de vaccinare

POLITICĂ59 mins ago

Klaus Iohannis a vizitat Parcul Natural Comana: Să conştientizăm importanţa extraordinară a acţiunilor care combat schimbările climatice și să protejăm mediul

POLITICĂ2 hours ago

Klaus Iohannis, despre eventuale restricții pentru persoanele nevaccinate: Nu putem să învingem pandemia prin discriminare, ci prin vaccinare

Corina Crețu2 hours ago

Corina Crețu atenționează: 50% din fondurile alocate prin Programul Operațional Infrastructură Mare sunt încă necheltuite. Ele pot fi accesate până în 2023

U.E.2 hours ago

Jumătate din populația UE a fost imunizată complet împotriva COVID-19. România, printre țările membre cu cea mai scăzută rată de vaccinare

NATO2 hours ago

NATO a furnizat materiale medicale și echipamente pentru forțele afgane angajate în lupte împotriva talibanilor: Situația de securitate din Afganistan rămâne una extrem de dificilă

SUA3 hours ago

Joe Biden promite că SUA vor fi „arsenalul de vaccinuri” al lumii în lupta cu COVID-19

U.E.3 hours ago

Bogdan Aurescu, convorbire telefonică cu Josep Borrell: UE este solidară cu România după atacul asupra navei petroliere “Mercer Street”

U.E.3 hours ago

Ministrul german de finanțe, Olaf Scholz: După inundațiile majore, efortul total de reconstrucție al Germaniei va costa peste șase miliarde de euro

ROMÂNIA2 days ago

Primele 5000 de cărți electronice de identitate vor fi emise de MAI în cadrul unui proiect-pilot din Cluj-Napoca

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Comisarul european Janez Lenarcic îi răspunde premierului sloven, care l-a acuzat că acționează împotriva intereselor țării sale: Prejudiciile sunt provocate de cei care subminează statul de drept

INTERNAȚIONAL2 weeks ago

Emmanuel Macron, aflat la Tokyo pentru Jocurile Olimpice, a discutat cu premierul japonez despre lupta împotriva schimbărilor climatice și despre o regiune ”indo-pacifică liberă”

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Republica Moldova: Bogdan Aurescu a anunțat un nou sprijin de 300.000 euro pentru societatea civilă și presa independentă

REPUBLICA MOLDOVA2 weeks ago

Vizita lui Bogdan Aurescu la Chișinău: România va fi mereu alături de Maia Sandu. R. Moldova poate deveni un model de orientare pro-europeană în vecinătatea estică a UE

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu apreciază că viteza cu care România va face tranziția la o economie verde va fi diferită de cea a altor țări UE: Partenerii europeni trebuie să ne sprijine mai mult

IMAGINEA ZILEI2 weeks ago

IMAGINEA ZILEI Militari ai Forțelor Aeriene SUA ajută localnicii afectați de inundațiile devastatoare din Germania

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Se vor construi trei centre de mari arși la București, Timișoara și Târgu Mureș. Finanțarea se va face printr-un program cu Banca Mondială

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul Florin Cîțu: Recunoștință și respect față de militarii români care au participat la acțiunile din Afganistan. Sunt eroi ai României

ROMÂNIA2 weeks ago

România: CE constată o îmbunătățire a cadrului general privind situația statului de drept în 2021, dar subliniază necesitatea desființării SIIJ și modificarea codurilor penale

Team2Share

Trending