FONDURI EUROPENE
Ce fraude se fac cu fondurile structurale?
Published
13 years agoon
By
REDACTIA
Suspiciunile de frauda pun in pericol absorbtia fondurilor structurale in Romania, decontarile riscand sa fie intrerupte din nou pe Programul Operational Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU). Consultantii chestionati de Wall-Street.ro au facut o lista cu cele mai frecvente tipuri de frauda.
1) Întârzieri la depunerea cererilor de rambursare
Avansurile mari, de pana la 30%, luate pe anumite proiecte POSDRU se afla in topul suspiciunilor de frauda, acestea ridicandu-se la 400-500 milioane euro.
Practic, sunt beneficiari care au luat avansuri si de un an si jumatate nu au justificat cheltuirea acestor bani, desi erau obligati ca in 5 luni de zile sa depuna cererile de rambursare.
“Suspiciunea este ca acesti indivizi nu vor mai veni niciodata sa depuna cererile”, explica Marian Dobrila, vicepresedinte al Asociatiei Consultantilor din Romania pentru Accesarea Fondurilor Europene (ACRAFE).
2) Declaratiile false cu privire la organizarea si sustinerea unor cursuri de dezvoltare profesionala. Practic, explica Dobrila, unele cursuri nu au fost tinute deloc, desi au fost accesati bani in acest sens, sau au durat mai putin sau chiar au lipsit expertii care ar fi trebuit sa realizeze unele training-uri.
Spre exemplu, pe programul sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane, autoritatile au semnalat ca salvamarii au fost instruiti in alte zone ale tarii si nu pe litoral. “Acest tip de frauda este foarte intalnit in Romania si se cheama fabricarea de diplome”.
Citeşte continuarea AICI.
Sursa: wall-street.ro
Foto: 123rf.com
You may like
Ovidiu Cîmpean, vicepreședintele Comisiei pentru Afaceri Europene din Camera Deputaților, prezintă îmbunătățirile aduse Busolei pentru competitivitate pentru ca ”România să profite” din plin de inițiativa UE
Ministrul Marcel Boloș: Asigurăm continuarea a 18 proiecte esențiale care vor aduce gaz în locuințele a peste 44.000 de familii
Ministerul Dezvoltării sprijină autoritățile locale cu asigurarea cofinanțării proiectelor europene prin împrumuturi de la Trezorerie
Ministrul Sebastian Burduja: România, campioană europeană la atragerea de fonduri nerambursabile pentru energie
Marcel Boloș anunță un sprijin de 2 mld. de euro pentru persoanele vulnerabile: Fondurile europene pot fi un instrument real de schimbare
Victor Negrescu afirmă că tarifele lui Trump “afectează direct România” și propune compensarea pierderilor prin fonduri europene: Nu putem asista pasivi la această cruciadă comercială
FONDURI EUROPENE
Ministrul Marcel Boloș: Asigurăm continuarea a 18 proiecte esențiale care vor aduce gaz în locuințele a peste 44.000 de familii
Published
2 weeks agoon
April 10, 2025By
Andreea Radu
Ministrul Investițiilor și Proiectelor Europene, Marcel Boloș, a anunțat miercuri deblocarea oficială a 18 proiecte esențiale pentru extinderea rețelelor de gaze naturale.
„Peste 44.000 de familii vor avea gaz în casă datorită faptului că am reușit, după un an și jumătate, să deblocăm aceste 18 proiecte esențiale. Impactul lor va fi semnificativ pentru respectivele comunități: oamenii nu vor mai fi nevoiți să-și încălzească apartamentele cu lemne sau să îndure frigul iernilor grele. Există și efecte financiare pozitive: evităm riscul de a pierde 600 de milioane de lei care deja au fost investiți din fonduri europene și penalități. Tocmai din acest motiv am alocat peste 1,18 miliarde de lei pentru a finanța finalizarea acestor proiecte și a veni în sprijinul oamenilor care trăiesc în aceste comunități, cu o soluție mai bună decât încălzirea cu lemne”, a declarat ministrul Marcel Boloș, potrivit unui comunicat de presă.
Ministrul a precizat că extinderea a 839,6 km de rețea de transport și distribuție a gazelor naturale înseamnă mai mult decât infrastructură nouă: aduce confort, siguranță și o viață mai bună pentru oameni.
„Înseamnă să nu mai fie nevoie să se încălzească cu lemne sau să îndure frigul iernii. Ne ținem de cuvânt. Protejăm investițiile. Sprijinim comunitățile care așteaptă soluții concrete”, a subliniat Marcel Boloș.
Ce rezultate vor avea cele 18 proiecte:
- 44.238 de gospodării la infrastructura modernă de distribuție a gazelor naturale;
- 71.528 persoane își vor încălzi locuințele cu gaze naturale;
- aproximativ 839,6 km de rețea de transport și distribuție a gazelor naturale extinsă;
- 44 UAT-uri sprijinite pentru a avea rețea de transport și distribuție a gazelor naturale.
Inițial, cele 18 proiecte au fost finanțate din Programul Operațional Infrastructură Mare 2014-2020 în cadrul axei prioritare 8 – Sisteme inteligente şi sustenabile de transport al energiei electrice şi gazelor naturale. În cadrul perioadei de programare 2014-2020, au fost eligibile pentru a fi decontate din fondurile europene cheltuielile realizate până la sfârșitul anului 2023. Pentru 18 contracte aflate în derulare, beneficiarii proiectelor au solicitat etapizarea, însă acestea nu au putut fi preluate pentru finanțare în cadrul Programului Dezvoltare Durabilă 2021-2027.
Soluția pentru finalizarea și operaționalizarea acestor proiecte, preluate între timp de către Administrația Fondului pentru Mediu, a fost reglementată prin Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 9/2025 prin care cele 18 proiecte sunt preluate de MIPE, iar finanțarea este asigurată din Fondul pentru Mediu.
FONDURI EUROPENE
Secretariatul General al Guvernului: Gestionarea atentă și corectă a fondurilor europene din Politica de Coeziune, esențială pentru România
Published
3 weeks agoon
March 31, 2025By
Diana Zaim
Reuniunea Anuală a Comisiei Europene cu Autoritățile de Management din România, pentru anul 2025, privind programele din Politica de Coeziune 2021-2027, a avut loc astăzi, 31 martie, la sediul Ministerului Investițiilor și Proiectelor Europene.
Secretariatul General al Guvernului a fost reprezentat de Mihnea Claudiu Drumea, secretar de stat cu atribuții delegate de secretar general al Guvernului.
„Accesarea și cheltuirea responsabilă a fondurilor europene reprezintă una dintre prioritățile Guvernul României. Știm că aceste resurse oferă oportunități semnificative pentru investiții în infrastructură, educație, sănătate și inovare, contribuind la creșterea nivelului de trai și la reducerea decalajelor regionale. Este esențial să înțelegem nevoia de gestionare atentă și corectă a acestor fonduri, într-un mod transparent, eficient și în conformitate cu obiectivele de dezvoltare stabilite”, a transmis Mihnea Claudiu Drumea.
De asemenea, Secretariatul General al Guvernuliu a mulțumit reprezentanților Comisiei Europene pentru sprijinul constant acordat României și pentru încrederea în potențialul de dezvoltare al țării noastre: „Politica de Coeziune 2021-2027, care aduce României 46 de miliarde de euro pentru investiții strategice, reprezintă un instrument extrem de valoros și vreau să mulțumesc reprezentanților Comisiei Europene pentru sprijinul constant acordat României și pentru încrederea în potențialul de dezvoltare al țării noastre. Sunt convins că evenimentul de astăzi va contribui la identificarea soluțiilor pentru implementarea cu succes a celor 16 Programe aferente”.
Marcel Boloș a avut o nouă discuție cu șefii Autorităților de Management, în care a analizat situația absorbției fondurilor europene și stadiul actual al contractării proiectelor.
„O veste bună este că am reușit deja să urcăm nivelul contractării de la 61% la 74% în doar trei luni. Mai departe, ne interesează ca lansarea tuturor apelurilor de proiecte să fie făcută în acest an, asta în timp ce oferim beneficiarilor timpul necesar pentru pregătirea proiectelor, organizând sesiuni de informare și consultare, furnizând ghiduri detaliate și mecanisme de sprijin pentru elaborarea unor propuneri competitive”, a transmis ministrul.
CONSILIUL UE
România a prezentat în Consiliul UE poziția comună a 16 state membre cu privire la o viitoare politică de coeziune puternică și cu o alocare solidă în bugetul UE post 2027
Published
4 weeks agoon
March 28, 2025
Ministrul Marcel Boloș a prezentat, vineri, 28 martie, în cadrul Consiliului Afaceri Generale – format coeziune, organizat la Bruxelles, poziția comună a 16 state membre de susținere a importanței unei politici de coeziune puternice în bugetul UE post-2027.
“Am vorbit în fața Consiliului despre necesitatea unei viitoare politici de coeziune puternice pentru asigurarea creșterii economice, convergenței și competitivității. Este o abordare esențială în actualul context global și geopolitic, marcat de schimbări rapide și de viteza de reacție la potențiale crize. O politică de coeziune puternică este un motor cheie pentru convergență, reziliență și competitivitate, care sunt fundamental interconectate și se consolidează reciproc. Tocmai din acest motiv este nevoie ca în următorul exercițiu financiar multianual să fie alocat un buget solid, cel puțin la fel de generos în termeni reali ca și cel pentru actuala perioadă de programare, care să sprijine regiunile mai puțin dezvoltate și să permită realizarea obiectivelor strategice ale Uniunii Europene”, a subliniat ministrul Marcel Boloș, conform unui comunicat remis CaleaEuropeană.ro.
Statele membre care susțin inițiativa prezentată Consiliului de către România sunt: Bulgaria, Cipru, Cehia, Estonia, Grecia, Spania, Croația, Ungaria, Italia, Lituania, Letonia, Malta, Portugalia, Slovenia și Slovacia.
Documentul comun al celor 16 țări europene cu privire la viitorul politicii de coeziune subliniază importanța continuării unui sprijin puternic și echilibrat pentru toate regiunile Uniunii, în vederea consolidării coeziunii economice, sociale și teritoriale.
Ministrul Marcel Boloș a pledat pentru o viitoare Politică de Coeziune puternică, care să rămână în continuare principala politică de investiții structurale pe termen lung a UE, în sprijinul unei dezvoltări armonioase și eliminării disparităților de dezvoltare.
Punctele cheie ale documentului susținut de cele 16 țări
Cele 16 state membre au solicitat Comisiei Europene să propună un buget pentru politica de coeziune în cadrul viitorului Cadrului Financiar Multianual care să fie cel puțin egal, în termeni reali, cu cel alocat pentru perioada de programare 2021-2027, pentru a preveni reducerea drastică a alocărilor pentru regiunile sau statele membre mai puțin dezvoltate.
De asemenea, a fost subliniată importanța menținerii PIB-ului regional pe cap de locuitor ca principal criteriu de clasificare a regiunilor.
Un alt punct esențial este păstrarea gestionării partajate a fondurilor de coeziune, pentru a permite regiunilor să implementeze investițiile necesare convergenței și competitivității, pe baza nevoilor și oportunităților specifice fiecărui teritoriu.
Dezbaterile din Consiliul Afaceri Generale – format coeziune
În cadrul Consiliului a fost discutat documentul președinției – „O politică de coeziune mai dinamică și strategică: realizarea schimbării în perspectiva actuală și în cea viitoare”. Oficialii statelor membre au dezbătut modul în care ar trebui realizate obiectivele politicii de coeziune prevăzute în Tratatul UE și despre cum ar trebui promovată guvernanța pe mai multe niveluri în noua arhitectură a politicilor UE.
Totodată, Consiliul a aprobat un set de concluzii privind coeziunea și politica de coeziune după 2027, care subliniază importanța coeziunii economice, sociale și teritoriale și rolul acesteia în abordarea provocărilor cu care se confruntă UE.
Sumele primite până în prezent de România
Pentru cadrele financiare multianuale 2007-2013 și 2014-2020, România a primit de la Comisia Europeană aproape 88 miliarde de euro. Pentru actualul exercițiu financiar multianual, 2021-2027, România dispune de o alocare UE de aprox. 31 miliarde de euro, programele prin care aceste fonduri vor fi atrase având un buget total de aprox. 45 miliarde euro. Proiectele finanțate în acest exercițiu financiar trebuie implementate până la sfârșitul anului 2029.
Suma încasată de România din fondurile post-aderare alocate de Uniunea Europeană era de peste 101 miliarde euro la sfârșitul lunii februarie 2025.
Concrete & Design Solutions
INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Șefa diplomației UE, Kaja Kallas, efectuează prima vizită oficială în Republica Moldova

Ucraina este pregătită să negocieze cu Rusia după încetarea focului, anunță Zelenski înainte de noi discuții cu aliații la Londra

Maia Sandu va participa sâmbătă la funeraliile Papei Francisc: Lumina pe care a aprins-o în inimile oamenilor să ne călăuzească spre o lume mai bună

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

Nicușor Dan și-a prezentat programul “România onestă” cu care speră ajungă președinte, promițând că va aduce specialiști pentru “a da o direcție adecvată statului român”

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Vicepreședintele american JD Vance avertizează că secolul al XXI-lea ar putea fi “o perioadă foarte întunecată pentru întreaga umanitate”

Serviciile olandeze de informații militare semnalează că Rusia își intensifică atacurile hibride asupra Europei: Efectul potențial asupra securității noastre este fără precedent

Ursula von der Leyen și Antonio Costa vor participa la funeraliile Papei Francisc, programate pentru sâmbătă

Roberta Metsola se declară “onorată” să primească Premiul Timișoara pentru Valori Europene, salutând susținerea valorilor care ne definesc ca europeni

V. Ponta: Discuţiile din Parlament privind bugetul încep la 14 ianuarie

Mapamond: Care vor fi principalele evenimente ale anului 2013

Angela Merkel: “Mediul economic va fi mai dificil în 2013”

Barometru: Cluj-Napoca înregistrează cea mai ridicată calitate a vieții din România, alături de Oradea și Alba Iulia

9 mai, o triplă sărbătoare pentru români: Ziua Europei, a Independenţei României şi sfârşitul celui de-al Doilea Război Mondial

Ambasadorul SUA Adrian Zuckerman: România va deveni cel mai mare producător și exportator de energie din Europa

Huffington Post: România a fost condusă din 1989 de “o clică incompetentă de escroci foşti comunişti”

Premierul Italiei, Mario Monti, a demisionat

Președintele Klaus Iohannis a promulgat legea care interzice pentru 10 ani exportul de buștean în spațiul extracomunitar

Acord fără precedent în istoria UE: După un maraton de negocieri, Angela Merkel, Mark Rutte, Klaus Iohannis și ceilalți lideri au aprobat planul și bugetul de 1,82 trilioane de euro pentru relansarea Europei

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică
Trending
- ROMÂNIA1 week ago
Delegația Congresului SUA, “mulțumită” de clarificările României privind anularea alegerilor prezidențiale: Nu există nicio preocupare legată de retragerea trupelor americane. Politica strategică militară a SUA rămâne neschimbată (surse)
- CONSILIUL UE1 week ago
UE amână cu până la doi ani obligațiile de raportare privind sustenabilitatea: Directiva “Stop-the-clock”, adoptată în numele competitivității europene și al simplificării pentru mediul de afaceri
- NATO1 week ago
De la Odesa, secretarul general NATO temperează acuzațiile lui Trump la adresa lui Zelenski: Rusia a început acest război. Nu există nicio îndoială
- EDITORIALE1 week ago
Iulian Chifu: Răbdarea lui Trump și perspectiva ca Putin să-l tragă pe sfoară în dosarul ucrainean
- ROMÂNIA1 week ago
Prima vizită oficială americană în România după instalarea administrației Trump: O delegație a Congresului SUA se întâlnește cu Bolojan și Ciolacu