Connect with us

COMISIA EUROPEANA

CE lansează sistemul „Destination Earth” pentru a contribui la adaptarea UE la schimbările climatice

Published

on

© DigitalEU/X

Comisia Europeană a activat luni, 10 iunie, sistemul inițial Destination Earth (DestinE) în Finlanda, în prezența vicepreședintei executive Margrethe Vestager și a ministrului finlandez al ocupării forței de muncă, Arto Satonen. Aceasta este una dintre inițiativele emblematice ale Comisiei, care vizează dezvoltarea unui geamăn digital extrem de precis al Pământului.

„Lansarea destinației inițiale a Pământului (DestinE) este un adevărat factor de schimbare în lupta noastră împotriva schimbărilor climatice. Destine ne va oferi o înfrățire foarte precisă a Pământului. Aceasta înseamnă că putem observa provocări de mediu care ne pot ajuta să anticipăm scenarii viitoare – așa cum nu am făcut niciodată până acum. Această primă etapă arată cât de mult putem realiza atunci când Europa își unește excelența științifică și puterea masivă de supercalcul. Astăzi, viitorul este literalmente la îndemâna noastră”, a declarat Magrethe Vestager.

Implementarea sistemului DestinE se referă la faptul că calculatoarele europene de înaltă performanță (EuroHPC), inclusiv supercomputerul LUMI din Kajaani, Finlanda, au primit sarcina de a simula efectele schimbărilor climatice și ale fenomenelor meteorologice extreme. Datorită acestei inițiative, Europa va fi mai bine pregătită să răspundă la dezastre naturale majore, să se adapteze la schimbările climatice și să evalueze potențialul impact socio-economic și politic al acestor evenimente.

DestinE utilizează capacități de modelare fără precedent datorită calculatoarelor EuroHPC și capacității de inteligență artificială. Inițiativa reprezintă, de asemenea, o componentă-cheie a strategiei europene privind datele, prin consolidarea accesului la surse valoroase de date în întreaga Europă. DestinE este acum operațională și se preconizează că va evolua în permanență, extinzând operațiunile și dezvoltând componente suplimentare. Până în 2030, DestinE ar trebui să finalizeze o reproducere digitală completă a Pământului.

Destine a fost lansată oficial în 2022 de către Comisia Europeană, în parteneriat cu Centrul european pentru prognoze meteorologice pe termen mediu (ECMWF), Agenția Spațială Europeană (ESA) și Organizația Europeană pentru Exploatarea Sateliților Meteorologici (EUMETSAT).

Finanțarea convenită în prezent prin intermediul programului Europa digitală este de peste 315 milioane de euro. Lansarea marchează sfârșitul primei etape și începutul celei de-a doua faze, ambele finanțate cu peste 150 milioane de euro fiecare. A treia etapă și finanțarea acesteia fac obiectul acordului final al programului Europa digitală 2025-2027, care este în curs de elaborare. Prin intermediul programului Orizont Europa au fost acordate fonduri suplimentare pentru cercetarea și dezvoltarea capacității suplimentare de înfrățire digitală.

Alexandra Loy este redactor și specialistă în afaceri europene. Deține un doctorat în domeniul științe politice, dobândit în anul 2018, cu tema analizării impactului președinției României la Consiliul Uniunii Europene asupra sistemului național de coordonare a afacerilor europene. Alexandra este membru al comunității academice din cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.

COMISIA EUROPEANA

Comisarul european pentru buget Piotr Serafin, vizită în România pentru consultări privind viitorul buget pe termen lung al UE

Published

on

© European Union, 2025 / Source: EC - Audiovisual Service

Piotr Serafin, comisarul european pentru buget, luptă antifraudă și administrație publică, efectuează joi și vineri o vizită oficială în România, la București și la Oradea, urmând a avea întrevederi cu președintele interimar Ilie Bolojan și cu prim-ministrul Marcel Ciolacu, deplasarea făcând parte din consultările europene efectuate de Comisia Europeană înainte de prezentarea următorului buget pe termen lung al UE, planificată pentru luna iulie a acestui an. 

Vizita înaltului oficial va fi axată pe îmbunătățirea incluziunii sociale, crearea de locuri de muncă și consolidarea comunităților locale cu ajutorul fondurilor acordate de UE, informează Reprezentanța Comisiei Europene la București într-un comunicat.

În cadrul vizitei vor avea loc dialoguri cu autoritățile și părțile interesate din România pentru a sprijini mai bine creșterea economică a României și a alinia prioritățile țării la planurile privind viitorul buget al UE. 

Această vizită face parte din consultările europene efectuate de Comisia Europeană înainte de prezentarea următorului buget pe termen lung al UE, planificată pentru luna iulie a acestui an. 

La 24 aprilie, comisarul Serafin își va începe vizita la București.

El se va întâlni cu președintele interimar al României, Ilie Bolojan, cu prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, și cu alți miniștri care se ocupă de domeniul fondurilor UE. Se va discuta modul în care fondurile acordate de Uniunea Europeană contribuie la dezvoltarea României și se vor analiza prioritățile României pentru viitorul buget al UE. 

De asemenea, el se va întâlni cu viceprim-ministrul și ministrul afacerilor interne al României, Cătălin Predoiu, pentru a discuta despre securitate, protecția frontierelor și gestionarea migrației, cu accent pe rolul esențial care îi revine României în protejarea frontierelor externe ale UE. 

Comisarul Serafin va discuta, de asemenea, cu oameni de afaceri și cu grupuri de investitori din România pentru a le afla părerea cu privire la modul în care funcționează finanțările actuale din partea UE. Acest dialog are drept scop perfecționarea viitoarelor instrumente de finanțare pentru a sprijini mai bine economia și industria României. 

La 25 aprilie, comisarul Serafin se va deplasa la Oradea. El va vizita proiecte importante de infrastructură, precum Spitalul Județean și Aeroportul Oradea, care ilustrează modul în care fondurile europene influențează pozitiv dezvoltarea regională.

Vizita comisarului se va încheia cu un tur al Cetății istorice Oradea și al coridorului de mobilitate. Beneficiind de investiții semnificative din partea UE, acest sit ilustrează angajamentul Uniunii de a conserva reperele culturale și de a stimula turismul regional.

Vizita comisarului Serafin evidențiază angajamentul constant al Uniunii Europene de a promova creșterea economică, unitatea socială și consolidarea comunităților în România.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Apple și Meta, amendate de Comisia Europeană cu 500, respectiv 200 milioane de euro pentru încălcarea Actului legislativ privind piețele digitale

Published

on

© European Union, 2024

Comisia Europeană a decis luni sancționarea companiilor Apple și Meta pentru nerespectarea obligațiilor prevăzute de Actul legislativ privind piețele digitale (DMA). Apple a primit o amendă de 500 milioane de euro, iar Meta va trebui să plătească 200 milioane de euro, în urma constatării unor practici contrare noilor reguli menite să asigure concurența și opțiuni reale pentru utilizatori.

Deciziile de astăzi transmit un mesaj puternic și clar. Actul legislativ privind piețele digitale este un instrument esențial pentru deblocarea potențialului, a posibilităților de alegere și a creșterii prin asigurarea faptului că actorii digitali pot funcționa pe piețe contestabile și echitabile. Protejează consumatorii europeni și creează condiții de concurență echitabile. Apple și Meta nu au respectat Regulamentul privind piețele digitale prin punerea în aplicare a unor măsuri care consolidează dependența întreprinderilor utilizatoare de servicii de intermediere online și a consumatorilor de platformele lor. Prin urmare, am luat măsuri ferme, dar echilibrate de asigurare a respectării legislației împotriva ambelor societăți, pe baza unor norme clare și previzibile. Toate întreprinderile care își desfășoară activitatea în UE trebuie să respecte legile noastre și valorile europene”, a declarat Teresa Ribera, Vicepreședintă executivă pentru o tranziție curată, justă și competitivă.

Apple, sancționată pentru restricții privind informarea utilizatorilor

Investigația Comisiei a vizat restricțiile impuse de Apple dezvoltatorilor de aplicații în ceea ce privește informarea consumatorilor despre alternative mai ieftine în afara App Store. În temeiul DMA, dezvoltatorii trebuie să poată direcționa utilizatorii către oferte externe fără a fi blocați sau taxați suplimentar.

Comisia a concluzionat că „Apple nu respectă această obligație”, iar restricțiile impuse împiedică consumatorii să beneficieze de „oferte alternative și mai ieftine”. În plus, Apple „nu a demonstrat că aceste restricții sunt necesare și proporționale”, se arată în comunicatul oficial.

Ca urmare, Apple are la dispoziție 60 de zile pentru a elimina aceste restricții tehnice și comerciale. În caz contrar, riscă penalități suplimentare.

Meta, vizată pentru modelul „Consimțământ sau plată”

Meta a fost sancționată pentru implementarea, în perioada martie–noiembrie 2024, a modelului de publicitate „Consimțământ sau plată”, prin care utilizatorii Facebook și Instagram din UE puteau alege între:

  • a oferi consimțământul pentru folosirea datelor personale în publicitate, sau
  • a plăti un abonament pentru a folosi platformele fără reclame.

Comisia a considerat că acest model „nu le-a oferit utilizatorilor opțiunea specifică necesară de a alege un serviciu care utilizează mai puține date cu caracter personal”, ceea ce contravine cerințelor din DMA. În plus, utilizatorii „nu și-au putut exprima consimțământul în mod liber”, potrivit evaluării oficiale.

Meta a introdus în noiembrie 2024 o versiune revizuită a modelului de publicitate, care este în prezent evaluată de Comisie. Totuși, sancțiunea vizează perioada anterioară.

Deciziile luate împotriva Apple și Meta sunt primele sancțiuni de neconformitate emise de Comisia Europeană în temeiul DMA, act legislativ intrat în vigoare pentru a limita puterea platformelor digitale dominante (așa-numiții „gatekeepers”).

Apple și Meta trebuie să se conformeze deciziilor în termen de 60 de zile. Comisia Europeană va continua colaborarea cu cele două companii pentru asigurarea respectării reglementărilor din Actul privind piețele digitale.

DMA reprezintă un pilon esențial în strategia UE de creare a unui mediu digital echitabil, cu beneficii directe pentru consumatori, dezvoltatori și concurența în piață.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană lansează o consultare pentru a clarifica normele privind modelele de inteligență artificială cu uz general

Published

on

© European Union 2021 - Source : EP

Comisia Europeană invită părțile interesate să contribuie cu experiența lor practică la conturarea unor reguli clare și accesibile privind modelele de inteligență artificială cu uz general (GPAI), care vor fi incluse în viitoarele orientări ale Comisiei.

Potrivit comunicatului oficial, orientările vor clarifica conceptele-cheie care stau la baza dispozițiilor din Legea IA privind modelele GPAI.

Documentul aflat în pregătire va oferi explicații detaliate pentru întrebări esențiale, precum: „ce este un model de inteligență artificială cu uz general?”, „care entități sunt considerate furnizori în diferite configurații?” și „ce acțiuni constituie introducerea pe piață?”. De asemenea, orientările vor descrie rolul Biroului pentru Inteligență Artificială în sprijinirea respectării cerințelor legale.

Totodată, va fi explicat modul în care semnarea Codului de bune practici – dacă este aprobat de Biroul și Consiliul pentru Inteligență Artificială – poate reduce povara administrativă pentru furnizori și poate funcționa ca un reper pentru conformitatea cu reglementările.

În acest sens, orientările vor completa Codul de bune practici privind GPAI, aflat în prezent în faza finală de elaborare.

Toți actorii interesați – inclusiv furnizori de modele GPAI, furnizori secundari de sisteme IA, reprezentanți ai societății civile, ai mediului academic, experți și autorități publice – sunt invitați să trimită opinii până pe 22 mai.

Orientările nu vor avea caracter obligatoriu, dar vor aduce clarificări cu privire la modul în care Comisia, în calitate de autoritate responsabilă cu supravegherea și aplicarea regulilor privind GPAI, intenționează să le interpreteze și implementeze în baza Actului privind IA. Publicarea orientărilor și a versiunii finale a Codului de bune practici este așteptată înainte de luna august 2025.

În plus, ca parte a eforturilor sale de a sprijini părțile interesate în punerea în aplicare a Legii privind inteligența artificială, Comisia va lansa în curând o consultare specifică privind clasificarea sistemelor de inteligență artificială drept sisteme cu risc ridicat.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
U.E.16 minutes ago

“Crimeea este Ucraina”, reacționează UE la “oferta finală” de concesii teritoriale Ucraina – Rusia propusă de SUA

U.E.23 minutes ago

Integritatea teritorială și vocația europeană a Ucrainei sunt “exigențe foarte puternice ale europenilor”, răspunde Franța la ideea SUA de “schimburi teritoriale” Ucraina-Rusia

COMISIA EUROPEANA33 minutes ago

Comisarul european pentru buget Piotr Serafin, vizită în România pentru consultări privind viitorul buget pe termen lung al UE

COMISIA EUROPEANA3 hours ago

Apple și Meta, amendate de Comisia Europeană cu 500, respectiv 200 milioane de euro pentru încălcarea Actului legislativ privind piețele digitale

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Vance lansează un ultimatum pentru un acord Ucraina-Rusia prin “înghețarea” liniilor teritoriale, altfel SUA se retrag din negocieri. “Nu vom recunoaște legal ocuparea Crimeei” – reacția tranșantă a lui Zelenski

ROMÂNIA3 hours ago

40 de ani de la crearea spațiului Schengen. Aderarea deplină a României și Bulgariei consolidează în mod semnificativ economia UE, subliniază Comisia Europeană

ROMÂNIA3 hours ago

Ziua Forțelor Terestre. Ilie Bolojan: Modernizarea Armatei României trebuie să continue prin creșterea bugetului apărării și investiții în tehnică militară, industria de apărare și instruirea militarilor

ROMÂNIA3 hours ago

Raportul deputatului Ovidiu Cimpean privind viziunea României pentru bugetul UE post-2027, aprobat în Parlament

ROMÂNIA4 hours ago

Ilie Bolojan a convocat o nouă ședință CSAT axată pe legea apărării naționale, mobilitatea militară și participarea României la planurile apărării europene

SECURITATE5 hours ago

Ziua Forțelor Terestre. Premierul Marcel Ciolacu: Rămâne esențial angajamentul de a aloca peste 2% din PIB pentru apărare

NATO1 day ago

Spania anunță că va îndeplini obiectivul NATO de 2% din PIB pentru apărare în 2025 prin majorarea investițiilor în domeniu

ROMÂNIA1 week ago

PPC marchează extinderea la nivel regional prin conferința „Construind viitorul: Proiectarea, baza dezvoltării și calității vieții în Transilvania”, organizată în parteneriat cu BNR

ROMÂNIA2 weeks ago

Firmele americane vor prezenta administrației SUA că România este “un loc bun pentru investiții” și au ca obiectiv “promovarea investițiilor românești în SUA”, afirmă Bolojan în contextul noilor tarife comerciale americane

ROMÂNIA2 weeks ago

România a obținut excluderea componentei nucleare din contra-măsurile UE la tarifele SUA, anunță Bolojan: Avem un contract important pentru reactoarele 3 și 4

NATO2 weeks ago

Bolojan și MApN afirmă că “nu există nicio informație oficială” din partea SUA de a retrage militari din România. Poziția strategică și Baza Mihail Kogălniceanu, printre argumentele României în a evita o dezangajare SUA pe flancul estic

ROMÂNIA2 weeks ago

Bolojan pune Palatul Cotroceni la dispoziția candidaților la funcția de președinte pentru dezbateri: În afară de holograme, să vedem candidați, programe și idei

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

INTERVIU Stefano Scarpetta, director al Departamentului ELS în cadrul OCDE, apreciază că tarifele anunțate de Trump ar putea genera o creștere a prețurilor la anumite produse și servicii: OCDE este un loc foarte sigur pentru dialog constructiv

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Ciolacu: Investitorii români și străini au încredere în potențialul nostru economic. De aceea pun la bătaie atâția bani

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ministrul Economiei, Bogdan Ivan, prezintă ”trei beneficii clare” ale aderării României la OCDE: Simplificare și debirocratizare, creșterea capacității de împrumut pentru companii și IMM-uri, creșterea ratingului de țară

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Ambasadorul Italiei reafirmă sprijinul țării sale pentru aderarea României la OCDE: Este următorul pas logic în integrarea sa continuă în economia globală și comunitatea euroatlantică

Trending