Ce ne lipseste ca sa fim in Schengen

de Dan Carbunaru

Incredere. Despre asta a fost vorba de la inceput. Increderea ca Pacea in Europa este posibila, dupa doua razboaie mistutoare. Ca resursele de pe Continent nu trebuie sa mai fie o sursa de conflict, ci de prosperitate. Ca natiunile pot oferi un trai mai bun propriilor cetateni prin crestere economica si nu pe seama asupririi sau exploatarii ori agresarii altora.

Dan CarbunaruAsa s-a nascut UE. Schengen este tot despre incredere. Increderea ca altii pot veghea la securitatea granitelor tale la fel de bine ca si tine. Ca beneficiile liberei circulatii sunt protejate prin mecanisme comune. Ca Justitia si cei care aplica legea in alta tara decat a ta pot reprezenta garantii pentru propria ta siguranta.

La trei ani de la ratarea Aderarii la Schengen, in Romania politicienii se pun la zid reciproc pe aceasta tema. In hora acuzelor intra frecvent si parteneri politici din afara tarii.

Dincolo de miliardul de euro cheltuit pe securizarea granitelor si indeplinirea criteriilor Schengen, ramane intrebarea: exista increderea ca Romania poate fi un bun membru Schengen? Este adevarat, sunt state membre care nu ar mai putea raspunde pozitiv la aceasta intrebare. Dar ele sunt deja inauntru.

Increderea este cea care ne lipseste pentru a intra in Schengen. Este acelasi tip de incredere pe care Comisia Europeana anunta in vara anului trecut ca si-a pierdut-o fata de Romania. Nu prin gesturi ostentative, nu prin victimizare si nici prin minimizarea mizei nu va reusi Romania sa recastige increderea unor parteneri afectati de mize politice proprii, interne. Respectarea contractului, ceruta azi de Romania, tine de un resort pe care in orice relatie trebuie sa il regasesti. Nu exista buna-credinta fara incredere, asa cum nici incredere nu poate fi fara predictibilitate, loialitate si respectarea regulilor dupa care se ghideaza partenerii.

Statul la usa Schengen poate nu e un capat de tara. Dar pana la intrare, Romania ramane la capatul Europei.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.