Connect with us

COMISIA EUROPEANA

CE: Primul Hub european pentru vaccinuri, inaugurat în orașul italian Siena, va avea o finanțare de 102 mil. euro

Published

on

© European Union, 2020/Source: EC - Audiovisual Service

Comisia Europeană a anunțat inaugurarea primului Hub european pentru vaccinuri, la Siena (Italia), pentru a-și consolida capacitatea de reacție în cazul unei noi crize sanitare. Acest centru va reuni cercetători și expertiză din domenii-cheie ale dezvoltării vaccinurilor și le va integra în inițiative internaționale mai ample. Proiectul are o finanțare europeană de 102 milioane de euro, prin programul european emblematic în domeniul sănătății, EU4Health, informează Comisia Europeană într-un comunicat oficial. 

Hub-ul va fi alcătuit dintr-un consorțiu de organizații europene de vârf în domeniul dezvoltării vaccinurilor și al programelor naționale de pregătire pentru pandemii. Fiecare își va valorifica expertiza extinsă în descoperirea, dezvoltarea, studiile clinice și producția de vaccinuri.

Principalele obiective și acțiuni ale hub-ului

Hub-ul va revoluționa dezvoltarea vaccinurilor prin structura sa agilă și descentralizată. Acesta va organiza cercetarea colaborativă în întreaga Europă, precum și va asigura durabilitatea și funcționarea continuă după finanțarea inițială. În cele din urmă, acesta va spori capacitatea Europei de a-și proteja cetățenii și de a-și susține economia împotriva amenințărilor globale la adresa sănătății.

EVH se va concentra pe o serie de acțiuni-cheie, printre care:

  • Accelerarea dezvoltării vaccinurilor la mai puțin de patru luni de la identificarea secvenței genomice a unui agent patogen.
  • Inițierea unei strategii de prototip de vaccin care să utilizeze tehnologii  de ultimă oră.
  • Valorificarea resurselor din sectoarele public și privat.
    Promovarea studiilor preclinice, a studiilor de fază I/II și a studiilor pe modele de infecție umană controlată (CHIM).
  • Asigurarea unui acces neîntrerupt la instalațiile de producție a vaccinurilor, la locurile de desfășurare a studiilor clinice, la laboratoarele de analiză, la transferurile de tehnologie și la extinderea producției prin intermediul parteneriatelor industriale.

Pandemia COVID-19, împreună cu urgențele sanitare anterioare, a evidențiat nevoia urgentă de a stimula tehnologiile care facilitează reacțiile rapide în situații de criză. Un aspect crucial al acestei pregătiri este dezvoltarea și accesibilitatea vaccinurilor prototip. Aceste vaccinuri constituie o piatră de temelie integrală a pregătirii pentru pandemii.

Comisia s-a angajat să creeze un centru european descentralizat pentru dezvoltarea vaccinurilor.

Ce face Comisia Europeană pentru îmbunătății imunizarea în rândul statelor UE?

Executivul European colaborează cu statele membre pentru a îmbunătăți rata de vaccinare, pentru a promova programe de vaccinare durabile și pentru a asigura aprovizionarea cu vaccinuri, astfel încât toți cei care doresc să fie vaccinați să poată fi vaccinați.

  • Informațiile bazate pe dovezi privind vaccinarea, ușor accesibile prin intermediul Portalului European de Informații privind Vaccinarea.  În baza acestora, statele membre își pot construi propriile campanii de vaccinare prin intermediul setului de instrumente #UnitedinProtection.
  • Comisia Europeană reduce barierele structurale în calea vaccinării prin acțiuni finanțate în cadrul programului EU4Health. Proiectul „Depășirea obstacolelor în calea vaccinării”, care identifică și pilotează cele mai bune practici, este un prim exemplu în acest sens.
  • Profesioniștii din domeniul sănătății și asociațiile de studenți pot colabora în cadrul Coaliției UE pentru vaccinare, care, printre altele, sprijină acțiunile legate de comunicarea privind vaccinarea.
  • Planul european de luptă împotriva cancerului promovează, de asemenea, vaccinarea împotriva HPV, care provoacă cancer de col uterin și alte tipuri de cancer, și a virusului hepatitei B, care poate duce la cancer hepatic.

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană a constatat că AliExpress, companie chineză, a încălcat normele digitale ale UE privind produsele ilegale și riscă o amendă dacă nu remediază situația

Published

on

© European Union 2018

Comisia Europeană a adoptat două măsuri majore în cadrul investigației sale privind conformitatea AliExpress cu Actul privind serviciile digitale (DSA).

Prin măsurile adoptate miercuri și DSA, executivul european urmărește să asigure siguranța online a utilizatorilor și consumatorilor, potrivit unui comunicat

În primul rând, Comisia Europeană a acceptat și a făcut obligatorii o serie de angajamente asumate de AliExpress pentru a soluționa o serie de probleme, cum ar fi transparența platformei privind publicitatea și sistemele de recomandare.

În al doilea rând, în urma investigației sale aprofundate, Comisia Europeană a constatat, cu titlu preliminar, că AliExpress a încălcat obligația sa de a evalua și de a reduce riscurile legate de difuzarea de produse ilegale în temeiul DSA.

„Măsurile luate astăzi demonstrează puterea Actului privind serviciile digitale atunci când vine vorba de crearea unui mediu online mai sigur și mai echitabil. Am reușit să luăm măsuri concrete pentru a asigura un nivel ridicat de siguranță pentru cetățenii UE, menținând în același timp condiții de concurență echitabile pentru platforme și comercianți pe piața UE. Această decizie servește drept ilustrare a așteptărilor Comisiei atunci când ne exprimăm îngrijorarea. Salutăm angajamentele AliExpress de a deveni mai sigură pentru utilizatori, mai echitabilă pentru comercianții legitimi și o platformă online mai bună pentru toți”, a transmis Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv pentru suveranitate tehnologică, securitate și democrație.

Angajamente oferite de AliExpress

Comisia a acceptat și a făcut obligatorii o serie de angajamente cuprinzătoare care răspund preocupărilor ridicate de Comisie în legătură cu

  • Sistemele platformei de monitorizare și detectare a produselor ilegale, cum ar fi medicamentele, suplimentele alimentare și materialele pentru adulți, răspândite, de asemenea, prin legături ascunse și programe de afiliere, și care ar putea afecta sănătatea utilizatorilor și bunăstarea minorilor;
  • Mecanismul de notificare și de acțiune al platformei pentru semnalizarea produselor ilegale;
  • Sistemul intern de gestionare a plângerilor;
  • Transparența sistemelor de publicitate și de recomandare ale AliExpress, inclusiv depozitul de anunțuri și opțiunile de personalizare a sistemelor de recomandare;
  • Trasabilitatea comercianților în cadrul serviciilor AliExpress;
  • Accesul cercetătorilor la datele publice.

Prin aceste angajamente, informațiile și instrumentele de limitare a răspândirii conținutului ilegal vor fi ușor accesibile atât utilizatorilor înregistrați, cât și celor neînregistrați pe platformă.

AliExpress s-a angajat, de asemenea, să mențină un cadru structurat de monitorizare internă, supravegheat de o echipă dedicată, pentru a evalua sistematic punerea în aplicare corespunzătoare și eficacitatea tuturor acestor angajamente, alimentând, de asemenea, exercițiile periodice de evaluare a riscurilor.

Platforma va prezenta rapoarte periodice unui mandatar de monitorizare independent, care va raporta anual Comisiei cu privire la punerea în aplicare a angajamentelor.

Decizia de astăzi face ca angajamentele să fie obligatorii din punct de vedere juridic, astfel încât orice încălcare a acestora ar duce imediat la o încălcare a DSA și, prin urmare, ar putea conduce la amenzi.

Constatări preliminare privind obligațiile AliExpress de evaluare și atenuare a riscurilor

În urma investigației sale aprofundate, Comisia a constatat, cu titlu preliminar, că AliExpress a încălcat obligația sa de evaluare și atenuare a riscurilor legate de difuzarea de produse ilegale în temeiul DSA. În special, constatările preliminare arată:

  • În evaluarea sa de risc, AliExpress nu ia în considerare resursele limitate alocate sistemelor sale de moderare pentru a evita difuzarea de produse ilegale, subestimând astfel un asemenea risc.
  • AliExpress nu aplică în mod corespunzător politica sa de sancționare a comercianților care postează în mod repetat conținut ilegal.
  • Sistemele pro-active de moderare a conținutului AliExpress prezintă deficiențe sistemice, ceea ce le face mai puțin eficiente și permite manipularea de către comercianții rău intenționați.

Aceste constatări încalcă obligațiile platformelor online foarte mari (VLOP) de a evalua și atenua în mod corespunzător riscurile sistemice legate de difuzarea de conținut ilegal, cum ar fi produsele contrafăcute sau produsele care nu respectă normele europene de siguranță.

Concluziile preliminare transmise astăzi de Comisie nu aduc atingere rezultatului final al investigației, AliExpress având acum posibilitatea de a-și exercita dreptul la apărare prin examinarea documentelor din dosarul de investigație al Comisiei și prin răspunsul în scris la concluziile preliminare ale Comisiei.

În cazul în care opinia preliminară a Comisiei va fi confirmată în cele din urmă, Comisia va adopta o decizie de neconformitate prin care va constata că AliExpress nu respectă articolele 34 și 35 din DSA și va impune o amendă.

În plus, o astfel de decizie de neconformitate ar obliga furnizorul AliExpress să prezinte un plan de acțiune pentru remedierea încălcării într-un termen specificat, care urmează să fie aprobat de Comisie după avizul Consiliului coordonatorilor serviciilor digitale.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Comisia Europeană propune măsuri de simplificare a birocrației care să accelereze investiții de 800 de miliarde de euro în apărare și producție militară

Published

on

© European Union, 2024

Comisia Europeană a propus marți măsuri menite să accelereze investițiile și producția în domeniul apărării, pentru ca Uniunea Europeană să poată răspunde mai eficient provocărilor de securitate actuale, așa cum sunt ele descrise în Cartea Albă privind Apărarea Europeană – Readiness 2030.

Măsurile, reunite într-un pachet legislativ intitulat Defence Readiness Omnibus, vizează sprijinirea statelor membre și a industriei în extinderea capacităților și infrastructurii de apărare, pentru a atinge nivelul de pregătire necesar în vederea prevenirii unui conflict de intensitate ridicată. Acestea reduc birocrația, facilitează investițiile în capacități de apărare și oferă o predictibilitate mai mare industriei. De asemenea, se va facilita accesul la finanțări europene.

„Singura modalitate de a asigura pacea în Europa este să fim pregătiți să ne apărăm credibil și rapid. Prin acest pachet, venim cu propuneri ambițioase de reducere a birocrației și facilităm investiții în apărare de 800 de miliarde de euro – investiții de care statele membre au urgentă nevoie pentru a atinge pregătirea europeană pentru apărare până în 2030″, a declarat, într-un comunicat, comisarul european pentru apărare Andrius Kubilius.

Citată în același comunicat, Henna Virkkunen, vicepreședinte executiv pentru Suveranitate Tehnologică, Securitate și Democrație, a precizat că prin acest pachet este transmis un „semnal politic clar”, respectiv acela că „Europa ia în serios apărarea și construiește o capacitate reală de reacție”.

Totodată, comisarul european pentru economie Valdis Dombrovskis, responsabil și pentru simplificarea procedurilor, a precizat că pachetul de simplificare propune valorificarea potențialului economic al Europei prin eliminarea barierelor interne, reducerea birocrației și clarificarea normelor.

În acest scop, pachetul propune șase direcții de acțiune:

  • Introducerea unui regim de autorizare accelerat pentru proiectele de apărare: în prezent, obținerea autorizațiilor poate dura ani de zile. Propunerea limitează acest termen la 60 de zile și prevede înființarea unor puncte unice de contact în statele membre pentru industria de apărare.

  • Reducerea sarcinii administrative în cadrul Fondului European de Apărare (EDF) pentru solicitanți și participanți, precum și facilitarea participării entităților ucrainene la acest fond.

  • Simplificarea achizițiilor publice prin încurajarea achizițiilor comune și creșterea pragurilor contractuale, accelerând astfel transferurile transfrontaliere de produse de apărare.

  • Clarificarea aplicării reglementărilor UE existente, precum cele privind concurența sau protecția mediului.

  • Adaptarea reglementărilor privind substanțele chimice la nevoile apărării.

  • Îmbunătățirea accesului la finanțare prin simplificarea criteriilor de eligibilitate InvestEU, furnizarea de îndrumări privind investițiile durabile în apărare și clarificarea conceptului de arme interzise în cadrul Cadrului pentru Finanțare Durabilă.

Împreună, aceste modificări vizează consolidarea capacității Europei de a acționa rapid, de a coordona eficient și de a permite industriei de apărare să livreze în ritm și volum adecvate.

Propunerile legislative urmează să fie negociate în Parlamentul European și în Consiliu, conform procedurii legislative ordinare.

Inițiativa se bazează pe viziunea formulată în Cartea Albă privind Pregătirea Europeană pentru Apărare 2030, care identifică simplificarea și armonizarea reglementărilor ca instrumente esențiale pentru consolidarea pregătirii Europei în domeniul apărării.

Propunerea completează modificările punctuale aduse în aprilie 2025 programelor de finanțare ale UE, pentru a sprijini investițiile rapide, flexibile și coordonate în baza tehnologică și industrială europeană de apărare (EDTIB).

Inițiativa include și feedback-ul obținut în urma consultării publice lansate la 25 martie 2025, care a reunit opinii ale statelor membre, ale actorilor industriali din domeniul apărării, IMM-urilor și altor părți interesate din întreaga UE. Sunt incluse, de asemenea, concluziile din cadrul dialogului strategic cu industria uropeană de apărare prezidat de președinta von der Leyen (12 mai) și ale Dialogului de Implementare prezidat de comisarul Kubilius.

Inițiativa răspunde și solicitării Consiliului European din 6 martie 2025 ca executivul european să acorde prioritate unui omnibus de simplificare specific apărării, recunoscând nevoia de a sprijini industria de apărare europeană în fața provocărilor de securitate aflate în continuă evoluție.

Continue Reading

COMISIA EUROPEANA

Roxana Mînzatu reliefează importanța unei schimbări radicale de mentalitate în educație pentru a asigura competitivitatea UE: Trebuie să fie o prioritate politică zero, nu o notă de subsol în dezbateri politice

Published

on

© Roxana Mînzatu/ Facebook

Roxana Mînzatu, vicepreședinte executiv al Comisiei Europene, care gestionează dosarele ce vizează drepturile sociale, competențele, locurile de muncă de calitatea și pregătirea pentru situații de criză, a participat la deschiderea Forumului european privind tranziția verde, desfășurat săptămâna aceasta în Bulgaria.

Evenimentul i-a oferit prilejul de a avea mai multe întâlniri cu oficiali de la Sofia, printre care premierul bulgar Rossen Jeliazkov, Natalya Kyselova, președinta Parlamentului bulgar, și Borislav Gutsanov, ministrul muncii și al politicilor sociale.

În intervenția pe care a susținut-o în cadrul forumului, Roxana Mînzatu a pus accentul pe viziunea „Comisiei Europene privind investiția în educație și competențe în următorii ani – our Union of Skills – Uniunea Competențelor”.

„Educația trebuie să fie o prioritate politică zero la nivel european și în fiecare stat membru. Nu o notă de subsol în marile dezbateri politice. Educația și formarea de competențe sunt priorități care au nevoie de implicarea tuturor decidenților, nu doar a celor responsabili de portofoliu. Dar și de întreaga societate și de mediul de afaceri”, a arătat vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Aceasta a reliefat importanța unei schimbări radicale de mentalitate, ritm și ambiție „în privința modului în care educam, formăm și investim în aceste domenii și în cei care predau”, pentru relansarea competitivității Europei „într-un mod sustenabil, într-un mod care să fie înțeles, susținut și resimțit de fiecare cetățean”.

Sprijinul pentru politicile sociale, educaționale s-a aflat și pe masa discuțiilor pe care Roxana Mînzatu le-a avut cu prim-ministrul Bulgariei, Rossen Jeliazkov.

„Am abordat rolul Bulgariei în deciziile și politicile europene. Temele cheie au fost viitorul buget multianual 2028-2034 al UE și importanța susținerii politicilor sociale, educaționale, un Erasmus+ mai puternic, care să ajungă la fiecare tânăr din Europa dar și negocierile și transpunerea directivelor europene în domeniul muncii. E extrem de importantă vocea puternica a Bulgariei și a întregii regiuni pentru viitorul Uniunii Europene, inclusiv în contextul recent adoptatei strategii UE pentru regiunea Mării Negre”, a arătat oficialul european.

Roxana Mînzatu a participat și la expoziția unei artiste din Bulgaria, desfășurată la sediul ministerului bulgar al muncii.

„Fanka, însă, are o istorie specială – de o vârstă cu mine, este o femeie născută și trăită doar în centre de plasament, unele cu condiții teribile. Desenează magnific în creion, pornind de la ochii subiecților, și este atât de veselă și motivată. Trăiește intr-un centru social de mici dimensiuni, merge zilnic la un centru de zi pentru recuperare și terapie dedicat persoanelor cu dizabilități. Este un talent descoperit din multă suferință”, a mai spus vicepreședintele executiv al Comisiei Europene.

Comisia Europeană a lansat la începutul lunii martie „Uniunea Competențelor”, o inițiativă strategică ce vizează sprijinirea dezvoltării capitalului uman și consolidarea competitivității Uniunii Europene.

O inițiativă-cheie a primelor 100 de zile ale Comisiei Europene, „Uniunea Competențelor” va:

  • Asigura niveluri mai ridicate de competențe de bază, de exemplu prin proiectul pilot Basic Skills Support Scheme;
  • Oferi oportunități de învățare pe tot parcursul vieții pentru adulți, permițându-le să se perfecționeze și să se recalifice periodic, de exemplu prin intermediul unui proiect pilot de garantare a competențelor;
  • Facilita recrutările de către întreprinderi în întreaga UE, de exemplu prin intermediul unei inițiative privind portabilitatea competențelor;
  • Atrage și păstra competențele și talentele necesare în economia europeană, de exemplu prin acțiunea „Alege Europa”;
  • Avea o bază solidă de guvernanță.

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

Advertisement
NATO13 hours ago

Spania ar putea bloca adoptarea noii ținte de cheltuieli pentru apărare a NATO: Ar fi nerezonabilă și contraproductivă

PARLAMENTUL EUROPEAN14 hours ago

Dan Motreanu: Grupul PPE respinge orice încercare de centralizare a bugetelor pentru coeziune și agricultură inspirată de PNRR-uri

ROMÂNIA15 hours ago

ICI București este partener academic la programul 1Health Biotech Startup Bootcamp

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

PE dă undă verde pentru începerea negocierilor interinstituționale privind prima lege a UE pentru bunăstarea câinilor și pisicilor

NATO16 hours ago

Sea Breeze 2025: România găzduiește un exercițiu militar condus de Flota a Șasea a SUA pentru a consolida măsurile de descurajare pe flancul estic al NATO

PARLAMENTUL EUROPEAN16 hours ago

Parlamentul European susține un Pact Industrial Curat care să unească competitivitatea industrială cu acțiunea climatică

ENERGIE16 hours ago

Parlamentul European pledează pentru creșterea investițiilor și simplificarea procedurilor de autorizare pentru modernizarea rețelelor electrice europene

BUSINESS17 hours ago

Volumul schimburilor comerciale între România și Germania a scăzut cu 6,1% în primul trimestru al acestui an, arată AHK România

ROMÂNIA18 hours ago

Eurostat: România, printre țările UE cu cel mai mare avans al lucrărilor în construcții în aprilie

INTERNAȚIONAL18 hours ago

Parlamentul Finlandei a votat în favoarea retragerii țării din tratatul care interzice utilizarea minelor antipersonal, pe fondul îngrijorărilor legate de „statul agresiv și imperialist numit Rusia”

ROMÂNIA21 hours ago

Predoiu: Legăturile economice și comerciale româno-germane au ajuns la cel mai înalt nivel din ultimii 20 de ani

U.E.2 days ago

UE nu susține o schimbare de regim în Iran și insistă asupra unei soluții diplomatice: Securitatea durabilă nu se construiește prin acțiune militară

INTERNAȚIONAL7 days ago

Premierul Spaniei le cere scuze cetățenilor pentru scandalul de corupție din Partidul Socialist: Sunt „profund indignat”. Trebuie să existe toleranță zero față de corupție

INTERNAȚIONAL1 week ago

Zelenski, după trilaterala cu Maia Sandu și Nicușor Dan: Împreună cu România vom ajuta Moldova să reziste influenței distructive a Rusiei

COMISIA EUROPEANA2 weeks ago

Sebastian Burduja i-a transmis comisarului european pentru Energie că închiderea centralelor pe cărbune în 2026 nu este fezabilă în lipsa unor alternative solide: Ar vulnerabiliza sistemul energetic național

ROMÂNIA2 weeks ago

Premierul interimar Cătălin Predoiu: Italia și România dau împreună voce unei Europe coerente, hotărâte și solidare

ROMÂNIA3 weeks ago

Marcel Boloș anunță că trei jaloane suspendate din PNRR au termen de soluționare luna noiembrie: Negociem cu Comisia Europeană pentru a crește la 5,7 miliarde de euro valoarea cererii de plată patru

U.E.3 weeks ago

Slovacia nu acceptă „să primească lecții” din partea Germaniei. Fico: Poziția suverană se bazează pe interesele naționale. Nimeni nu ne poate amenința

ADERAREA ROMÂNIEI LA OCDE3 weeks ago

Aderarea României la OCDE este un proces ”extrem de important”, subliniază ministrul Daniel David: Educația este domeniul fundamental într-o societate

NATO4 weeks ago

”Revizionismul agresiv al Rusiei amenință nu doar securitatea și integritatea teritorială a Ucrainei, ci și securitatea noastră comună în Europa”, subliniază Friedrich Merz din Lituania

Trending