Ce schimbări aduce OUG 41 la Legea referendumului. Cum şi unde vom putea vota?

Modificările aduse la Legea referendumului, prin Ordonanţa de Urgenţă 41 adoptată de Guvern, prevăd desfiinţarea birourilor electorale din comune, oraşe şi municipii, dar şi eliminarea din procesele-verbale a menţiunilor privind alegătorii care au votat pe listele suplimentare, scrie Mediafax.

OUG 41 adoptată de Guvern modifică articolul 26 din Legea referendumului şi elimină prevederile privind constituirea birourilor electorale de circumscripţie ale comunelor, oraşelor şi municipiilor. În schimb, doar în cazul sectoarelor din Bucureşti se înfiinţează oficii electorale. Astfel, conform prevederilor în vigoare, se menţin birourile electorale judeţene, cel al municipiului Bucureşti, dar şi cel privind secţiile de vot din străinătate.

Conform ordonanţei de urgenţă, “în cazul organizării unui referendum naţional, se constituie birouri electorale de circumscripţie doar la nivel de judeţ şi la nivelul municipiului Bucureşti, birou electoral pentru secţiile de votare organizate în afara ţării, precum şi oficii electorale de sector al municipiului Bucureşti”.

De asemenea, Ordonanța de Urgență modifică modelele proceselor-verbale care constată rezultatul referendumului, fiind eliminată menţionarea alegătorilor care votează pe listele suplimentare.
Guvernul a introdus sintagma “numărul participanţilor” la referendum, precizând că acesta se calculează prin cumularea “numărului voturilor valabil exprimate la răspunsul “DA”, “a numărului voturilor valabil exprimate la răspunsul “NU”, la care se adaugă numărul voturilor nule.

Din forma anterioară a Legii referendumului, Guvernul a eliminat din modelul proceselor-verbale contabilizarea separată a “numărului total al alegătorilor care s-au prezentat la urne, înscrişi în copia de pe lista electorală permanentă”, dar şi a “numărului total al alegătorilor care s-au prezentat la urne şi nu sunt cuprinşi în copia de pe lista electorală permanentă, înscrişi în tabelul/lista electoral”, precum şi a “numărului total al alegătorilor care au votat utilizând urna specială, înscrişi în tabelul/lista electorală”.

În plus, din modelul proceselor-verbale este eliminată inclusiv litera la care se menţiona numărul ştampilelor cu menţiunea “VOTAT” în secţia de votare, dar şi dacă una sau mai multe ştampile dispar, ori starea sigiliilor de pe urne la încheierea votării.

Sursa: Mediafax.ro
Foto:  theophylepoliteia.wordpress.com

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.