Raportul MCV și rezoluția privind statul de drept în România, pe care Parlamentul European a adopat-o marți cu largă majoritate, au fost dezbătute în presa internațională.
Jurnaliștii străini subliniază că valul de critici și de recomandări venite de la Bruxelles vine cu doar două luni înainte de preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Washington Post titrează articolul dedicat statului nostru citând-o pe Viorica Dăncilă, premierul României, care a precizat că România este gata să preia președinția rotativă a Consiliului Uniunii Europene, în pofida criticilor. Cotidianul american informează cititorii că statului nostru i s-a reproșat că a făcut pași înapoi, în ultimii ani, în domeniul Justiției.
”România dă înapoi în ceea ce privește domnia legii”, a precizat Radio Europa Liberă într-un material publicat pe site. În articol sunt citate principalele îngrijorări ale Bruxelles-ului, prezentate și în raportul MCV, noile legi ale justiției, presiunile asupra DNA și subminarea luptei împotriva corupției.
”Bruxelles atacă România din cauza corupţiei, înaintea mandatului în fruntea UE” a scris cotidianul londonez Financial Times. Publicaţia îl citează pe prim-vicepreședintele Comisiei Eurpene, Frans Timmermans, care a spus că este foarte foarte trist din cauza faptului că România dă înapoi de la reformele făcute în ultimii 10 ani. A notat şi că Bucureştiul a primit o listă de opt recomandări suplimentare de la Comisia Europeană.
Publicația britanică amintește și de poziția președintelui Klaus Iohannis, care și-a exprimat îngrijorarea cu privire la pregătirea României privind preluarea președinției rotative a Consiliului Uniunii Europene.
Voice of America scrie că executivul european a solicitat Bucureștiului să-și reia imediat eforturile pentru combaterea corupției și asigurarea independenței judecătorești.
În articolul publicat online, Voice of America face trimitere și la cazurile Poloniei și Ungariei, împotriva cărora a fost activat articolul 7 al Tratatului Uniunii Europene ca urmare a încălcării valorilor fundamentale ale comunității europene.
”România şi-a atras, la rândul său, criticile Uniunii Europene”, este titlul unuia dintre articolele dedicate de cotidianul francez Le Figaro situaţiei din ţara noastră. Materialul atrage atenţia asupra faptului că România pare să urmeze drumul care a dus la declanşarea articolului 7 al Tratatului UE împotriva Poloniei şi a Ungariei.
Uniunea Europeană a încercat marţi să sporească presiunea exercitată asupra României pentru a opri reforme judiciare contestate şi să împiedice Bucureştiul să se îndepărteze de valorile democratice în timp ce se pregăteşte săpreia preşedinţia UE, comentează Reuters, citat de știrile PROTV.
Site-ul Politico scrie că Bucureştiul a primit prin raportul MCV – cel mai critic de la instituirea Mecansimului în 2007 – o nouă lovitură, spre deosebire de concluziile favorabile Bulgariei, care ar putea fi scoasă din Mecanism până la sfârşitul anului.
Comisia Europeană a anunțat, marți, în cadrul prezentării raportului MCV pentru Bulgaria și România că țara noastră are opt recomandări suplimentare, cerând Guvernului de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO. De asemenea, Comisia Europeană cere înghețarea intrării în vigoare a modificărilor propuse a fi aduse Codului penal și Codului de procedură penală, dar și suspendarea procedurii procedurilor de numire și revocare a procurorilor șefi.
Comisia Europeană adaugă astfel, la cele 12 recomandări formulate în raportul din ianuarie 2017 încă 8 pentru a permite respectarea orientării formulate de preşedintele Jean-Claude Juncker la începutul mandatul său de a încheia MCV până la sfârşitul mandatului actualei Comisii.
”Deși au fost făcuți unii pași pentru a implementa ultimele recomandări din ianuarie 2017, dezvoltările din ultima vreme au pus sub semnul întrebării sau chiar au fost inversate unele progrese din ultima perioadă. În rapoartele trecute, am văzut progrese remarcabile obținute în ultimii zece ani așa că să vedem acum forme de regres este cu adevărat trist. Este cazul modificărilor aduse legilor Justiției, presiunea asupra independeței justiției și presiunea asupra DNA, în particular”, a declarat prim-vicepreșdintele Comisiei Europene, Frans Timmermans, marți. „Nu facem acest lucru pentru a pedepsi, ci pentru a ajuta. Este dorința Comsiei Juncker să punem capăt MCV”, a mai transmis înaltul oficial.
Guvernul României a anunțat că va contesta la Curtea de Justiție a Uniunii Europene raportul din cadrul Mecanismului de Cooperare și Verificare publicat marți de Comisia Europeană, susține președintele Comisiei juridice din Camera Deputaților. În raportul cu pricina țara noastră a primit opt recomandări suplimentare, executivul european cerând Guvernului de la București să suspende punerea în aplicare a legilor Justiției și să le revizuiască în acord cu recomandările Comisiei de la Veneția și GRECO.
Deputatul PSD Nicuşor Halici, preşedintele Comisiei Juridice din Camera Deputaţilor, a declarat, miercuri, că Guvernul va contesta raportul MCV, informează Adevărul. Liderul Comisiei în cauză a explicat că României i s-a făcut o nedreptate şi a acuzat Uniunea Europeană de dublu standard.
Tot marți Parlamentul European a votat cu largă majoritate rezoluția privind statul de drept în România, cu o zi înainte ca legislativul european să adopte o rezoluție privind un mecanism cuprinzător la nivelul UE pentru protejarea democrației, a statului de drept și a valorilor fundamentale.