Ce scrie presa internațională despre revocarea Laurei Codruța Kovesi

Guvernul român de stânga a obţinut plecarea şefei parchetului anticorupţie DNA Laura Codruţa Kovesi, revocată luni de către şeful statului, care s-a opus mult timp destituirii acestui magistrat, devenite imaginea puterii judiciare în această fostă ţară comunistă, comentează AFP. 

Mii de manifestanţi au defilat în România în semn de solidaritate cu procurorul, amintește agenţia franceză, preluată de presa franceză, inclusiv de ziarul Le Monde

Iohannis „a dat-o afară pe Kovesi în urma unor acuzaţii de abatere şi incompetenţă formulate împotriva acesteia de ministerul de resort, dar a îndemnat la continuarea luptei împotriva corupţiei”, relatează The Associated Press.

„Președintele României, Klaus Iohannis, a demis procurorul șef de anticorupție Laura Codruta Kovesi, luni, pentru a onora o hotărâre a Curții Constituționale despre  Kovesi a spus că poate lăsa procurorii expuși intervenției politice”, notează Reuters. Publicația amintește că fostul șef al DNA a avut declarații de presă, susținând că „decretul de revocare lasă un mare semn de întrebare: Va exista o subordonare discreționară a procurorilor șefi față de ministrul Justiției?”

„Președintele României îl destituie pe procurorul șef anticorupție”, titrează și Politico Europe.

New York Times, care citează Associated Press, scrie că „șeful procurorului anticorupție al României a fost concediat luni pentru acuzațiile de abatere și incompetență” venite din partea ministerului Justiției. Kovesi, care a fost lăudată pentru urmărirea penală a multor înalțil funcționari, a respins acuzațiile, precizează sursa citată. 

Guvernul a fost criticat de UE şi CoE în legătură cu reforma sa judiciară controversată şi o consolidare a controlului politic asupra procurororilor şi judecătorilor, notează EUObserver.com.

„Bătălie pentru putere: înfrângere amară pentru președintele României. Sub presiunea Guvernului, Klaus Iohannis a demis-o pe șefa parchetului anti-corupție”, relateaza Der Spiegel, în ediția sa online.

Citiți și: Mesajul Laurei Codruța Kovesi pentru societate după revocarea de către președintele Klaus Iohannis: “Corupția poate fi învinsă, nu abandonați”

Președintele Klaus Iohannis a semnat luni decretul de revocare din funcție a procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție, Laura Codruța Kovesi, a anunțat purtătorul de cuvânt al șefului statului, Mădălina Dobrovolschi.

„Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a afirmat constant, că respectă Constituția și legile țării și a acționat permanent în acest sens. Prin urmare, în executarea deciziei Curții Constituționale nr. 358/2018, Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a semnat, astăzi, decretul de revocare  a doamnei Laura Codruța Kövesi din funcția de  procuror-șef al Direcției Naționale Anticorupție”, a spus Dobrovolschi într-o conferință de presă susținută la Palatul Cotroceni.

Pe 30 mai, Curtea Constituțională a motivat constatarea sa privind existența unui conflict juridic de natură constituțională între președintele Klaus Iohannis și ministrul Justiției Tudorel Toader privind revocarea procurorului-șef al Direcției Naționale Anticorupție și a precizat că șeful statului statului trebuie să o revoce din funcție pe Laura Codruța Kovesi.

Ulterior, în repetate, rânduri, președintele Klaus Iohannis a transmis că el va respecta Constituţia ”indiferent ce se întâmplă”. 

 

 

.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.