Connect with us

SUSPENDAREA PRESEDINTELUI

Ce scrie presa străină despre referendumul din România

Published

on

România se pregăteşte pentru un referendum crucial, coaliţia la putere îndemnându-i pe români să se prezinte la urne, iar preşedintele suspendat şi PDL cerându-le să boicoteze destituirea lui Traian Băsescu, în urma unei campanii foarte tensionate, scrie presa internaţională vineri şi sâmbătă, potrivit Mediafax.

n urma criticilor UE cu privire la atingerile aduse statului de drept, românii vor decide duminică dacă aprobă sau nu destituirea preşedintelui aflat la putere de opt ani, Traian Băsescu, ai cărui simpatizanţi au îndemnat la boicotarea referendumului, scrie AFP într-un material de prezentare intitulat “România se pregăteşte să voteze destituirea preşedintelui”.

Aproximativ 18 milioane de cetăţeni sunt chemaţi să voteze atât în România, cât şi în străinătate, mai ales în Spania şi Italia, unde trăiesc sute de mii de emigranţi români. Participarea este crucială, având în vedere că această consultare va fi validată doar cu 50 la sută plus unul din numărul alegătorilor înscrişi pe liste, conform unei decizii a Curţii Constituţionale, continuă agenţia franceză.

Cotidianul francez LE FIGARO scrie vineri, într-un comentariu-analiză intitulat “România, o nouă oaie neagră a UE” semnat de Arielle Thedrel, că Bucureştiul dă de furcă Bruxelles-ului, care nu poate face altceva decât să constate “dificultatea anumitor ţări foste comuniste de a se andoca la valorile sale fundamentale”. Deşi Ungaria lui Viktor Orban este de dreapta, în timp ce România lui Victor Ponta se declară de stânga, ambele evidenţiază “fragilitatea construcţiei europene”.

Potrivit cotidianului, Ponta reprezintă totuşi noua generaţie a PSD, care, la fel ca PDL-ul lui Traian Băsescu, a rezultat din FSN, moştenitorul PCR. După ce a dominat scena politică în primii 15 ani ai tranziţiei postcomuniste, PSD revendică o identitate social-democrată, deşi elitele sale sunt alcătuite din oligarhi şi baroni locali, comentează publicaţia, citându-l pe Teodor Baconschi care îi acuză de “controlul economiei naţionale”, cultivarea clientelismului prin “metode mafiote” şi continuarea “perceperii UE ca pe ceva exotic”.

România nu era pregătită să adere la UE în 2007, continuă ziarul citându-i pe Bancoschi şi Alexander Gussi, care afirmă că dacă nu ar fi aderat “ar fi basculat deja în tabăra statelor postsovietice”. “Indiferent de epilogul acestei crize, pagubele sunt profunde”, conchide publicaţia franceză, subliniind că “UE iese mai slăbită în urma ei, iar clasa politică românească mai pătată ca niciodată”.

Preşedintele (Băsescu) este conflictual şi atacă, uneori, fără motive valabile”, continuă publicaţia franceză citând cazul fostului Rege Mihai sau al medicului Raed Arafat, România fiind divizată, în prezent, între cei care consideră că preşedintele trebuie să plece şi cei care îl consideră “o redută a democraţiei”. Publicaţia notează că, într-o ţară minată de corupţie, justiţia a înregistrat progrese de necontestat în ultimii ani de mandat ai preşedintelui, deşi, într-o ţară săracă, românii nu sunt interesaţi de concepte ca stat de drept sau reforma justiţiei, ci de supravieţuire, potrivit unor analişti români.

“Dezbaterea publică nu este dominată de argumente ci invective”, mai notează ziarul francez, citând analişti occidentali în opinia cărora “în România nu există dezbateri ideologice, stânga sau dreapta fiind de fapt două faţete ale aceleiaşi monede”, în timp ce societatea civilă este slabă, iar presa este – la fel ca societatea – divizată între “pro” şi “contra” Băsescu. “În această atmosferă tensionată, referendumul de mâine (duminică) riscă să accenteueze conflictele în loc să le calmeze”, conchide cotidianul, subliniind că “democraţia românească rămâne încă fragilă”.

“Referendumul şi rezultatul său reprezintă un motiv de îngrijorare pentru multe capitale, în care Băsescu este perceput ca un preşedinte îndrăzneţ în lupta împotriva corupţiei, atacat de unele interese economice şi politice care încearcă să submineze agenda «sa» reformistă prooccidentală şi să privatizeze sistemul judiciar”, scrie vineri fostul premier liberal Călin Popescu Tăriceanu, într-un material semnat publicaţia electronică EUROPEAN VOICE, intitulat “O criză marca Băsescu”.

Principala bătălie a acestui referendum o reprezintă prezenţa la urne, Ponta sperând la un nivel ridicat, iar Băsescu la apatie, apreciază site-ul EUROPEONLINE vineri, citând corespondentul DPA la Bucureşti. Astfel preşedintele suspendat a îndemnat la boicot, în timp ce autorităţile au “extins regulile votării la limită, pentru a atrage cât mai mulţi cetăţeni” să participe la referendum, notează site-ul.

Dacă Băsescu va rămâne în funcţie după referendum, ar putea urma o coabitare “ciudată şi controversată” cu Ponta, a cărui alianţă este favorită în alegerile parlamentare din noiembrie, în contextul în care mandatul preşedintelui suspendat se încheie în 2014, scrie WALL STREET JOURNAL într-un material intitulat “Un referendum cu valoare de test în România”, semnat de Gordon Fairclough.

“Fără îndoială, tensiunile ar putea să continue”, a apreciat Otilia Simkova, un analist din cadrul grupului de consultanţă pentru risc politic Eurasia Group, cu sediul la Londra. “Un impas pe scena politică ar putea să continue şi ar putea conduce la o altă criză politică, la un anumit punct”, a mai declarat ea pentru publicaţie.

Politica românească s-a aflat în criză de la începutul anului, nemulţumirea publică faţă de creşterea taxelor, reducerile bugetare, presupuse acte de corupţie şi nepotism au condus la demisia unui premier de centru-dreapta şi plecarea altuia în urma unei moţiuni de cenzură în Parlament. Declinul economic şi termenii stricţi ai unui împrumut UE şi FMI care a salvat ţara aflată la un pas de intrarea în insolvenţă, în 2009, au afectat puternic România, cel de al doilea cel mai sărac membru al Uniunii Europene, după Bulgaria, notează WSJ.

Sursa: Mediafax.ro

POLITICĂ

Victor Ponta: Suspendarea preşedintelui presupune nişte implicaţii interne şi internaţionale, PSD nu a luat încă o decizie politică

Published

on

rp_ponta-gov.ro_1-300x200.jpgPresedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat marti ca social-democratii nu au luat inca o decizie cu privire la sustinerea demersului initiat de Calin Popescu Tariceanu pentru suspendarea presedintelui Traian Basescu, aratand ca suspendarea presupune o procedura constitutional-juridica si politica si, totodata, “niste implicatii interne si internationale”.

“Noi (PSD, n.r.) nu am luat inca o decizie politica. In ce ma priveste, stiti ca am votat pentru suspendarea lui Basescu si in 2007 si in 2012 si cred in continuare ca, din punct de vedere moral si social, el nu poate pur si simplu sa plece asa din functie, dupa toate lucrurile rele pe care le-a facut la adresa Romaniei si romanilor, fara niciun fel de sanctiune morala. Dar, dincolo de acest lucru, suspendarea presedintelui presupune o procedura constitutional-juridica si politica si niste implicatii interne si internationale. Din acest punct de vedere, pot sa trec peste ceea ce simt in acest moment, si anume faptul ca orice zi fara Traian Basescu presedinte este un act de dreptate la adresa romanilor, si pot sa asum responsabilitatea ca prim-ministru si candidat la Presedintie a evaluarii tuturor rezultatelor si efectelor implicatiilor unei asemenea actiuni. Din acest punct de vedere, o sa discutam in cadrul PSD, o sa facem o analiza responsabila si vom lua o decizie”, le-a declarat Ponta jurnalistilor, la Palatul Parlamentului, potrivit HotNews.

Seful Guvernului a mai declarat ca Romania este “cea mai stabila si mai predictibila tara din regiune, atat din punct de vedere politic, cat si economic”. “Orice procedura constitutionala, daca este inceputa, trebuie explicata foarte bine”, a precizat Ponta.

.

 

.

Continue Reading

Alegeri Prezidentiale

Ponta: Nu declanşez suspendarea preşedintelui dacă CC decide că a încălcat Constituţia

Published

on

pontaPremierul Victor Ponta a afirmat, miercuri, răspunzând unei întrebări, că nu va declanşa o nouă procedură de suspendare a preşedintelui în cazul în care Curtea Constituţională va decide că Traian Băsescu a încălcat Constituţia purtând un tricou cu sigla PMP.

Întrebat dacă va fi declanşată o nouă procedură de suspendare a preşedintelui dacă Curtea Constituţională va decide că acesta a încălcat Constituţia, Victor Ponta a spus că nu, afirmând că nu se antepronunţă, dar că dacă CC va decide că preşedintele nu are voie să se implice în campania electorală, atunci şeful statului va trebui să respecte această decizie.

Nu. Dacă CC decide şi eu sper că aşa se va întâmpla, dar nu pot să mă pronunţ eu, doar domnul Zegrean se poate antepronunţa, eu nu am voie să mă antepronunţ. Pe 21 mai se decide acest lucru. Dacă Curtea Constituţională va decide că preşedintele ţării, aşa cum sunt judecătorii, procurorii, ambasadorii, militarii, înalţii funcţionari, are drept de vot, dar nu are voie să facă campanie electorală, evident că până şi domnul Băsescu trebuie să respecte această decizie a Curţii Constituţionale să nu încalce Constituţia. Dar asta putem să stabilim pe 21, în funcţie de decizia Curţii Constituţionale”, a afirmat Victor Ponta miercuri, la Giurgiu, la finalul unei întâlniri cu autorităţile locale, citat de Gandul.info.

.

.

Continue Reading

COABITARE

Ponta: Potrivit INS, la referendumul din 29 iulie a fost cvorum de 50%. Replica lui Traian Băsescu

Published

on

victor ponta traian basescuPremierul Victor Ponta a declarat, referindu-se la rezultatele Institutului Naţional de Statistică privind recensământul din 2011, că, potrivit acestor date, referendumul privind demiterea preşedintelui a îndeplinit condiţia de cvorum de 50%, astfel că şeful statului ar fi trebuit demis.

“Am văzut şi eu datele finale ale recensământului. Mai bine mai târziu decât niciodată, doar că, din păcate, am fost peste 50% în 29 iulie 2012, data la care am dat lovitura de stat cum ar spune unul din rămaşii în urmă. Am fost peste 50%, nu ne mai foloseşte foarte mult acum, însă o să vă rog dl ministru de Interne şi cu ministrul Administraţiei să vedem cum adaptăm toată legislaţia noastră (…) Dacă o dată s-a întâmplat nu mai trebuie să se întâmple şi a doua oară”, a declarat Ponta, citat de Jurnalul.ro.

“Dacă Victor Ponta a făcut asemenea declaraţii, atunci dovedeşte că este acelaşi om lipsit de responsabilitate”, a fost replica lui Traian Băsescu.

Sursa: Jurnalul.ro
Foto: preisdency.ro

Continue Reading

Facebook

Advertisement
ROMÂNIA11 mins ago

Eurostat: În 2020, România s-a aflat pe ultimul loc din UE privind cheltuielile pentru cercetare și dezvoltare

U.E.27 mins ago

Donald Tusk consideră că decizia Angelei Merkel de a construi gazoductul Nord Stream 2 reprezintă ”cea mi mare greșeală”

PARLAMENTUL EUROPEAN50 mins ago

Parlamentul European stabilește repere pentru o administrație mai incluzivă în ceea ce privește chestiunile legate de handicap, orientare sexuală și antirasism

U.E.1 hour ago

Statele membre încurajează schimbul de bune practici în UE privind abordările pentru o învățare mixtă cu scopul asigurării unui învățământ de înaltă calitate și favorabil incluziunii

COMISIA EUROPEANA2 hours ago

Ursula von der Leyen atrage atenția că a început ”o cursă contracronometru” împotriva variantei Omicron și face apel la cetățeni să-și ia măsuri de precauție

POLITICĂ2 hours ago

Cristian Diaconescu: PMP a decis înființarea unei comisii privind aplicarea PNRR, care să monitorizeze modul în care sunt cheltuiți banii europeni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

INTERNAȚIONAL3 hours ago

Miniștrii sănătății din țările G7 se reunesc de urgență, luni, pentru a discuta despre noua variantă de coronavirus Omicron

NATO19 hours ago

UE dorește să-și consolideze cooperarea cu NATO în contextul în care ”amenințările hibride devin din ce în ce mai intense”

NATO21 hours ago

Jens Stoltenberg promite că ”niciun aliat NATO nu este singur” în fața ofensivei hibride a regimului Lukașenko: Criza migrației afectează atât NATO, cât și UE

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 hours ago

Mircea Hava pune la dispoziția oricărei ”comunități care dorește să cunoască și să acceseze fondurile” UE experiența sa de peste 20 de ani ca primar: Banii europeni pot schimba, din temelii, un oraș

ROMÂNIA22 hours ago

Varianta Omicron: România trimite un avion Tarom pentru a-și repatria cetățenii blocați în Africa de Sud și se oferă să ajute și alte state UE care nu au reușit acest lucru, în limita capacității aeronavei

ROMÂNIA1 day ago

Premierul Nicolae Ciucă, întâlnire cu ministrul Sănătății: România urmează recomandările ECDC și ale Comisiei Europene. Românii care vin din țări din sudul Africii vor fi carantinați timp de 14 zile

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Victor Negrescu: Digitalizarea reprezintă soluția pentru a eficientiza statul. Trebuie să fructificăm oportunitățile financiare europene pentru investiții în acest domeniu

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

INTERVIU Eurodeputatul Victor Negrescu: Salariul minim european are menirea să crească standardele sociale în Europa, oferind oportunități egale pentru toți europenii care lucrează în orice stat membru

Alin Mituța4 days ago

Eurodeputatul Alin Mituța: România va deveni un stat sigur pentru fete și femei atunci când vom taxa fiecare violență fizică, sexuală sau emoțională

POLITICĂ4 days ago

Guvernul Nicolae Ciucă a fost învestit de Parlament cu o majoritate covârșitoare. Membrii cabinetului PNL-PSD-UDMR vor depune jurământul la Palatul Cotroceni

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI4 days ago

Eurodeputatul Gheorghe Falcă îndeamnă companiile farmaceutice care produc vaccinul anti-COVID-19 să deruleze campanii de informare în statele UE pentru a combate dezinformarea

POLITICĂ4 days ago

Premierul desemnat Nicolae Ciucă, în Parlament: Vom garanta stabilitatea României. Vom asigura respectarea statului de drept și o politică externă bazată pe consolidarea rolului în UE și NATO și a Parteneriatului cu SUA

Marian-Jean Marinescu4 days ago

Marian-Jean Marinescu, către comisarul european pentru energie: Vreau să văd energia nucleară și gazul în viitorul act delegat pentru taxonomie. ”Fit for 55” va determina ”o cerere de energie foarte mare”

Team2Share

Trending