Eurodeputatul Dragoș Pîslaru (PLUS, Renew Europe) propune o serie de soluții pentru refacerea „de la A la Z”, cu bani europeni, a ecosistemului din regiuni miniere precum Valea Jiului, în contextul tranziției ecologice și digitale, cu ajutorul instrumentelor financiare ale Uniunii Europene, precum Fondul pentru o Tranziție Justă, Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR) sau fondurile din Politica de Coeziune.
„Minerii din Valea Jiului au rămas de peste trei decenii prizonieri ai unor politicieni fără viziune, dar cu ambiții. Au rămas prizonieri într-un domeniu de activitate depășit, în regiuni în care minele au fost folosite ca masă de manevră politică. Au rămas prizonierii unor soluții mereu pe termen scurt și a unei lipse fantastice de asumare a responsabilității pentru viitorul lor. De la o lună la alta, de la an la an, tot ce s-a făcut pentru ei, pentru regiunile miniere au fost cheltuieli de moment și aproape nici o investiție pentru viitor sau pentru a le deschide, lor și copiilor lor, noi oportunități profesionale și personale. Problema lor nu a apărut o dată cu pandemia. Iar fenomenul acesta nu există doar în România – Polonia are probleme similare. Noi am înțeles de ceva vreme că singurele soluții reale sunt cele care deschid șanse. Soluții europene. De aceea am pus Valea Jiului cu mențiune specială în Manifestul USR PLUS din 2019 pentru alegerile europene și de aceea punem mereu pe masa Parlamentului European nevoile minerilor, nevoile comunităților și ale regiunilor lor”, explică eurodeputatul, într-o postare pe Facebook.
Potrivit acestuia, Pactul Ecologic, care definește liniile directoare ale tranziției verzi, nu este despre închiderea minelor, ci despre noul viitor oferit oamenilor „care prea mult timp au fost ținuți prizonieri în sisteme economice închise, pe bani puțini, în condiții de muncă grele”.
Prin utilizarea Fondului pentru o Tranziție Justă, spune Pîslaru, nu numai că vom reduce emisiile de carbon și proteja natura, biodiversitatea și sănătatea noastră și a copiilor noștri, dar vom crea și numeroase locuri de muncă. Împreună cu toate celelalte instrumente precum InvestEU și mai ales Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR), dar și a fondurilor de coeziune, putem realiza o serie de investiții și reforme.
De aceea, Parlamentul European a și asigurat pilonii din MRR și deci din planul național de redresare și reziliență, cu alocările lor bugetare, cum ar fi 37% pentru mediu. „Corelat cu pilonul pe social, pe cel pe noua generație, dar de ce nu, și cu cel pe tranziția digitală, vom avea la dispoziție fonduri serioase pentru investiții în refacerea de la A la Z a ecosistemului economic din regiuni ca Valea Jiului, dacă înțelegem cum trebuie făcute lucrurile”, susține eurodeputatul Renew Europe.
Din cele aproape 80 de miliarde de euro de care va beneficia prin intermediul Cadrului Financiar Multianual 2021-2027 și a fondului de redresare Next Generation EU, România va avea parte de 1,94 miliarde de euro din Fondul pentru o tranziție justă, reprezentând aproximativ 11% din acest fond și fiind a patra cea mai mare alocare, după Germania, Polonia și Cehia. Anul trecut însă, comisarul european pentru Energie, Kadri Simson spune că România va putea primi până la 4,4 miliarde de euro prin Fondul de Tranziție Justă.
În context, Dragoș Pîslaru propune următoarele soluții:
• Construirea de parcuri industriale noi, sustenabile, competitive, cu infrastructuri moderne;
• Stimularea industriilor noi în regiunile miniere, ca cea alimentară, textilă, de turism etc.;
• Investiții în microferme de familie, în agricultura biologică, în afaceri cu arbuști fructiferi, zona fiind ideală pentru producția de afine, zmeură, coacăze sau mure;
• Investiții și crearea de noi locuri de muncă în renovarea clădirilor cu materiale verzi, în retehnologizare sau modernizare, de exemplu a centralei Paroșeni;
De asemenea, politicianul român consideră că minerii și comunitățile lor merită investiții serioase în competențele lor.
„Valea Jiului trebuie aliniată la Garanția Europeană pentru Competențe, iar cu ajutorul Fondului Social European vom putea investi în oameni, pentru a dezvolta competențe noi și a le reactualiza pe cele vechi, pentru organizarea de cursuri și metode de integrare sau reintegrare pe piața muncii, pentru a oferi activități ocupaționale vârstnicilor și perspective de antreprenoriat și locuri de muncă sustenabile tinerilor. Cineva zicea că nimeni, dacă ar avea de ales, nu ar prefera să intre în mină. Este timpul să le oferim oamenilor această alegere”, punctează Pîslaru.
Peste 200 de mineri de la exploatările de cărbune Lupeni, Vulcan şi Livezeni au protestat vineri dimineaţa în faţa sediului administrativ al Minei Lupeni, nemulţumiţi că plata drepturilor băneşti pe luna ianuarie este întârziată, ei solicitând intervenţia ministrului Energiei, Victor Popescu, în deblocarea situaţiei de criză. Liderii sindicali prezenţi la faţa locului au anunţat că două schimburi de la minele Vulcan şi Livezeni s-au solidarizat cu protestatarii de la Lupeni şi au rămas în subteran.
Dragoș Pîslaru este co-raportor al Parlamentului European și raportor al Comisiei pentru ocuparea forței de muncă și afaceri sociale (EMPL) pentru Mecanismul de Redresare și Reziliență (MRR).
Mecanismul de Redresare și Reziliență, cel mai mare instrument financiar al Uniunii Europene din istorie, cu un buget de 672,5 miliarde de euro, va fi disponibil statelor membre pentru a recupera decalajele de până acum, pentru a corecta minusurile prin reforme, dar și pentru a construi pentru viitor prin investiții. România va beneficia, din acest buget, de 30,5 miliarde de euro, prin Planul Național de Redresare și Reziliență.