Ce stat membru UE distribuie aproape 5 milioane de broșuri pentru a își pregăti populația în caz de război sau catastrofă naturală

Suedia va începe distribuirea prin poștă a unei broșuri ce conține măsuri de siguranță în cazul izbucnirii unui război sau al producerii unei catastrofe naturale.

Editată, la solicitarea guvernului, în 13 limbi, broşura, intitulată “În caz de criză sau de război”, conţine detalii despre localizarea adăposturilor, despre alimentele recomandabile a fi stocate sau despre sursele de informaţie de încredere şi va fi distribuită între 28 mai şi 3 iunie către 4,8 milioane de locuinţe (la o populaţie de circa 10 milioane de persoane).

“Chiar dacă Suedia este mai sigură decât multe alte ţări (…), ameninţările există. Este important ca toată lumea să ştie care sunt aceste ameninţări pentru a se putea pregăti”, a explicat Dan Eliasson, director general al Agenţiei suedeze de securitate civilă MSB, potrivit Agerpres.

Ultima broşură de acest fel tipărită la iniţiativa autorităţilor datează din 1961, în plin Război Rece.

Rusia nu este citată în broşură, însă oficialii suedezi se tem de o agresiune în cazul unei conflict deschis cu NATO pentru a tăia calea maritimă a Alianţei Nord-Atlantice spre ţările baltice.

Statele nordice au convenit în luna noiembrie a anului 2017 să-și intensifice cooperarea în domeniul apărării și schimbul de informații despre supravegherea aeriană, pe fondul sporirii temerilor referitoare la activitatea militară a Rusiei în regiune.

Suedia a luat mai multe măsuri în direcția dezvoltării capacității militare a țării: recent, ministrul Apărării a anunțat un nou obiectiv pentru programul anual de recrutare militară, 5000 de tineri fiind vizați de inițiativa înrolării obligatorii parțiale în armată; în luna august, Ministerul Apărării a anunțat sporirea bugetului pentru Apărare cu 8,1 miliarde de coroane suedeze ( aproximativ 1 miliard de dolari); iar în luna septembrie, Suedia a lansat cel mai amplu exercițiu militar din ultimele două decenii, mobilizând circa 19.000 de soldați și membri ai Gărzii Naționale.

Citiți și Suedia elaborează pentru prima dată după 30 de ani un manual ce instruiește populația cum să acționeze în caz de război

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.