Connect with us

EVENIMENTE

Cea de-a treia ediție a ”Barometrului de securitate energetică” din România se va organiza marți, 15 iunie

Published

on

© ISCOP Research

Institutul de Științe Politice și Relații internaționale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI) și Laboratorul de Analiză a Războiului Informațional și Comunicare Strategică (LARICS) organizează marți, 15 iunie, ora 12.00, la Clubul Diplomatic prezentarea celei de-a treia ediții a „Barometrului de securitate energetică” din România, bazat pe un sondaj realizat de către INSCOP Research în colaborare cu think-tank-ul Strategic Thinking Group, potrivit INSCOP.

La evenimentul moderat de academician Victor Voicu, vicepreședinte al Academiei Române, sunt preconizați să participe: domnul Ludovic Orban, președinte al Camerei Deputaților și președinte al PNL, domnul Marcel Ciolacu, președinte al PSD, domnul Virgil Daniel Popescu, ministrul Energiei, domnul Răzvan Nicolescu, președintele Asociației pentru Energie Curată și Combaterea Schimbărilor Climatice, domnul Vasile Iuga, specialist în probleme de energie și membru în Consiliul de Administrație Volrem Business Advisors, profesor universitar doctor Dan Dungaciu, și domnul Remus Ioan Ștefureac, director al INSCOP Research și coordonator al think tank-ului STRATEGIC Thinking Group

Barometrul de securitate energetică este un instrument anual complex de evaluare și analiză ce își propune să măsoare percepții, atitudini și viziuni legate de politica energetică a României în contextul mai amplu al relațiilor internaționale.

În cadrul evenimentului din data de 15 iunie 2021 vor fi prezentate pe larg datele integrale ale cercetării care relevă o așteptare ridicată a populației față de creșterea investițiilor în domeniul energiei, atât pentru îmbunătățirea serviciilor, cât și în scopul relansării economiei afectate de pandemie.

Astfel, în contextul consecințelor economice ale epidemiei de coronavirus, 82,3% dintre respondenți (față de 73,6% în iunie 2020) sunt de părere că proiectele mari de investiții ale companiilor private din energie ar trebui încurajate de statul român. 13,9% (față de 20% în iunie 2020) consideră că proiectele mari de investiții ale companiilor private din energie ar trebui amânate de statul român. 3,8% nu știu sau nu răspund.

De asemenea, 66,8% dintre români au o părere bună despre Pactul Verde European propus de Comisia Europeană prin care statele membre ale UE se angajează să reducă poluarea. 18,5% au o părere nici bună, nici proastă, iar 3,5% o părere proastă. 9,9% declară că nu au auzit despre acest pact, iar 1,3% nu știu sau nu răspund.

Rezultatele integrale ale cercetării, care cuprinde peste 40 de teme specifice de interes, vor fi prezentate marți, 15 iunie, ora 12.00, la Clubul Diplomatic situat pe Șoseaua București-Ploiești nr. 2B. Evenimentul se va derula conform normelor în vigoare, cu prezența a 50 de persoane și va beneficia de o acoperire mediatică semnificativă.

Sondajul de opinie ”Barometrul Securității Energetice, editia a III-a, mai 2021” a fost realizat de INSCOP Research la comanda Laboratorului de Analiză a Războiului Informaţional şi Comunicare Strategică (LARICS – www.larics.ro) din cadrul Institutului de Ştiinţe Politice şi Relaţii Internaţionale „Ion I. C. Brătianu” al Academiei Române (ISPRI). Analiza datelor a fost realizată de INSCOP Research cu sprijinul think-tank-ului Strategic Thinking Group / Grupul de Gândire Strategică (www.strategicthinking.ro).  Datele au fost culese în perioada 4 – 13 mai  2021 Metoda de cercetare: interviu prin intermediul chestionarului  Datele au fost culese prin metoda CATI (interviuri telefonice), volumul eșantionului multistadial stratificat fiind de 1056 de persoane, reprezentativ pe categoriile socio-demografice semnificative (sex, vârstă, ocupație) pentru populația neinstituționalizată a României, cu vârsta de 18 ani și peste. Eroarea maximă admisă a datelor este de ± 3 %, la un grad de încredere de 95%.

Descarcă prezentarea grafică:Raport TEASER publicare BSE3

Diana Zaim este foto jurnalist, câștigătoare a Premiul Publicului la European Youth Event 2020, cel mai mare eveniment pentru tineri organizat de Parlamentul European. Absolventă a secției germană-portugheză în cadrul Universității din București, Diana urmează în prezent programul de master ”Relații Internaționale și Integrare Europeană” în cadrul SNSPA. Pasionată de promovarea valorilor europene, Diana este parte a comunității Model European Union, cea mai amplă simulare la nivel european a procesului decizional din cadrul Uniunii Europene.

EVENIMENTE

ICI București participă la primul workshop regional privind energia regenerabilă offshore în domeniul apărării, organizat de Agenția Europeană de Apărare la București

Published

on

© ICI București

Primul workshop regional din cadrul proiectului Symbiosis (Offshore Renewable Energy for Defence) este organizat la București de Agenția Europeană de Apărare (EDA), asistată de ICI București și Centrul Euro-Atlantic pentru Reziliență, informează un comunicat.

Evenimentul se desfășoară în perioada 30-31 mai 2024, reunind experți, cercetători și reprezentanți ai MAPN-urilor europene și ai industriei pentru a discuta și explora soluțiile inovatoare în domeniul energiei regenerabile offshore în domeniul apărării.

Adrian-Victor Vevera, directorul general al institutului, a vorbit în deschiderea workshop-ului, menționând cooperarea cu EDA în cadrul Forumului Consultativ pe Energie Sustenabilă în Sectoarele de Apărare și Securitate, subliniind importanța securității cibernetice în ecosistemele furnizorilor și lanțurile de aprovizionare și mulțumind reprezentanților EDA pentru participarea la Digital Innovation Summit Bucharest.

În cadrul evenimentului, reprezentanții ICI București vor modera două paneluri, contribuind la discuțiile privind integrarea acestor tehnologii în contextul strategic european și la identificarea celor mai bune practici și soluții inovatoare.

Pe parcursul workshop-ului, participanții vor avea ocazia să participe la sesiuni de prezentări și discuții interactive, având astfel posibilitatea de a-și împărtăși cunoștințele și experiențele, dar și de a crea noi oportunități de colaborare.

Proiectul Symbiosis, coordonat de EDA, are drept scop dezvoltarea și implementarea tehnologiilor avansate de energie regenerabilă offshore pentru a sprijini infrastructurile și operațiunile de apărare. Totodată, este explorată coexistența dintre forțele navale și proiectele de energie regenerabilă offshore. Acest proiect reprezintă o oportunitate unică pentru colaborarea între țările europene în vederea creșterii capacităților de apărare prin utilizarea surselor de energie durabile și ecologice.

Continue Reading

COMUNICATE DE PRESĂ

Festivalul “Aici-Acolo”, organizat cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni sub înaltul patronaj al președintelui României, are loc la București în perioada 24-26 mai

Published

on

© Ziua Românilor de Pretutindeni

În perioada 24-26 mai 2024 are loc la București cea de-a VII-a ediţie a Festivalului ”Aici-Acolo”, cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni, sărbătorită în ultima duminică din luna mai—anul acesta, pe 26 mai. Evenimentul, aflat sub Înaltul Patronaj al Preşedintelui României, cuprinde o serie de activități organizate de Departamentul pentru Românii de Pretutindeni, în parteneriat cu Uniunea Artiştilor Plastici din România, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Evenimentul aduce împreună artiști români din ţară şi din străinătate, de ’aici’ şi de ’acolo’, din diverse domenii de creație: artă, design, muzică, film, etc. dar și reprezentanți ai mediului asociativ, academic și de afaceri din comunitățile românești din afara granițelor.

Evenimentul se bucură de colaborarea unor importante instituţii cum ar fi: Parlamentul României, Patriarhia Română, Filarmonica ”George Enescu” din București, Opera Națională București, Muzeul Național al Țăranului Român, Muzeul Naţional de Artă al României, Muzeul Național de Istorie a României, Romanian Design Week (un proiect al The Institute), Transilvania Film și al unor artiști precum prestigioasa pianistă Elisabeth Sombart din Elveția, strănepoata cercetătorului Nicolae Leon – fratele vitreg al lui Grigore Antipa și discipolă directă a maestrului Sergiu Celibidache, naista Mariana Preda (Olanda), pianista Lavinia Dragoș (Germania) etc.

Programul evenimentelor din cadrul Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” se desfășoară astfel:

În după-amiaza zilei de vineri, 24 mai, de la ora 12:00, Patriarhia Română (Aleea Dealul Mitropoliei nr.25) găzduieşte în Catedrala Patriarhală deschiderea și binecuvântarea seriei de evenimente dedicate ”Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul Aici – Acolo”. În aceeași locație, în Sala Aula Magna ”Teoctist Patriarhul” a Patriarhiei, de la ora 12:30, vor fi transmise mesajele de bun venit ale organizatorilor.

Manifestările continuă în după-amiaza aceleiași zile (vineri, 24 mai) la Muzeul Național al Țăranului Român (Şos. Pavel D. Kiseleff nr.3) unde, începând cu ora 16.00, participanții vor avea prilejul unui tur al Muzeului și al târgului de tradiții românești organizat în curtea interioară a Muzeului. De la ora 18.00 va avea loc proiecția filmuluiParking”, în regia lui Tudor Giurgiu, la Cinema Muzeul Țăranului, Studioul Horia Bernea (Strada Monetăriei, nr. 3). Filmul este bazat pe romanul ”Apropierea” de Marin Mălaicu-Hondrari, unde Adrian, un imigrant român fără acte care lucrează în Spania, se confruntă cu prejudecățile celorlalți dar și cu cele provocate de el însuși.

Ziua de sâmbătă, 25 mai, debutează la ora 09:00, la Palatul Parlamentului (Str. Izvor 2-4, Intrarea S1) unde, în Sala “C.A. Rosetti” are loc Deschiderea oficială a sesiunii de comunicare. Momentul va începe cu Imnul Național susținut de naista Mariana Preda (stabilită în Olanda) și va continua cu acordarea oficială a Înaltului Patronaj al Președintelui României pentru această a VII-a ediție a Festivalului „Aici-Acolo”. Sesiunea de comunicare va cuprinde apoi câteva paneluri unde cei peste 500 de participanți, români din străinătate, vor avea prilejul unui dialog direct cu reprezentanții statului pentru a le transmite preocupările, nevoile și dificultățile cu care confruntă în țările gazdă și la întoarcerea în țară, dar și oportunitatea de a se cunoaște între ei, a împărtăși experiențe, bune practici și a planifica proiecte comune.

În seara aceleiași zile (sâmbătă, 25 mai), la Ateneul Român (Str. Benjamin Franklin nr. 1-3), de la ora 19:00, va avea loc un concert de muzică clasică al celebrei pianiste Elizabeth Sombart și al Orchestrei New Hope. Participanții la Festival se vor bucura și de alte prezențe artistice importante cum este pianista Lavinia Dragoș, care profesează în Germania, violonista Alexandra Tîrșu din Viena, alături de muzicieni consacrați ai scenelor naționale și internaționale (violoncelistul Octavian Lup, fondatorul orchestrei New Hope, Mihaela Cesa Goje, dirijorul acestui concert) și viitoare speranțe (Radu Török, Carina Tănase-Ene, Sofia Antal și Petru Burcea).

Ultima zi a seriei de evenimente din cadrul Zilei Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” începe duminică, 26 mai, când, de la ora 10:00, participanții sunt invitați să aleagă între multiple evenimente printre care vizitarea expoziției multidisciplinare de design și industrii creative Romanian Design Week” (Str. Benjamin Franklin 10), vizitarea Muzeului Național de Artă al României (Calea Victoriei nr. 49-53), Muzeului Național de Istorie a României (Calea Victoriei nr. 12) și/sau a Muzeului Colecțiilor de Artă (Calea Victoriei nr. 111), etc.

Ziua se va încheia cu un moment cultural organizat la Opera Națională (Bd. Mihail Kogălniceanu nr. 70-72), începând cu ora 19:00, care va include un concert dirijat de Maestrul Daniel Jinga și mesajele Președintelui României și ale organizatorilor cu prilejul Zilei Românilor de Pretutindeni.

Festivalul „Aici-Acolo” a fost inițiat în 2017 de către Administrația Prezidențială, din dorința de a crea punţi de legătură între românii din ţară şi cei din străinătate, dezvoltând comunităţi şi reţele care să permită schimbul de idei şi de proiecte şi contribuind astfel la dezvoltarea unei Românii care se afirmă în plan european.

În acest an, la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul ”Aici-Acolo” sunt așteptați peste 500 de români de pretutindeni din diaspora și din comunitățile istorice, din 34 de țări.

Toate evenimentele sunt gratuite iar participarea se face pe baza înscrierii prealabile și a prezentării ecusonului de participant la Ziua Românilor de Pretutindeni – Festivalul “Aici-Acolo”.

Continue Reading

EVENIMENTE

New Strategy Center organizează cea de-a 8-a ediție Black Sea and Balkans Security Forum. Nouriel Roubini, David Petraeus și Phillip Breedlove, printre experții de renume care participă

Published

on

© New Strategy Center

În perioada 23-24 mai 2024, New Strategy Center va organiza cea de-a opta ediție a „Black Sea and Balkans Security Forum”, eveniment dedicat problemelor de apărare, securitate și relații internaționale privind regiunea extinsă a Mării Negre și a Balcanilor, informează un comunicat remis CaleaEuropeană.ro.

Forumul este organizat în parteneriat cu Ministerul Apărării Naționale, având ca partener instituțional Ministerul Afacerilor Externe, iar ca partener academic Universitatea de Științe Agronomice și Medicină Veterină din București și beneficiază de sprijinul Diviziei de Diplomație Publică a NATO. Evenimentul va avea loc în București, la Athénée Palace Hilton.

Cu o agendă ambițioasă și invitați de prestigiu, „Black Sea and Balkans Security Forum” se afirmă ca cel mai important eveniment dedicat securității în regiunea Mării Negre. Forumul va include 41 de paneluri și 161 de vorbitori, reunind oficiali, diplomați, militari și analiști de renume din statele membre ale Uniunii Europene și NATO, precum și din țări partenere.

Temele centrale ale acestei ediții vor aborda securitatea în regiunea Mării Negre, amenințările de tip hibrid care se manifestă pe multiple planuri, aspecte ce țin de securitatea energetică, securitatea alimentară, combaterea dezinformării, reziliența cibernetică, securitatea Balcanilor de Vest și alte subiecte prioritare pe agenda publică. 

În mai multe paneluri se va discuta despre lecțiile învățate pe frontul din Ucraina, iar reconstrucția Ucrainei este o altă temă avută în vedere.

Întregul eveniment se dorește a fi o pledoarie pentru securitate și prosperitate la Marea Neagră, un spațiu deschi și liber pentru comerț, conectivitate și exploatarea resurselor energetice.

Ediția din acest an are drept invitați experți de renume mondial, precum economistul Nouriel Roubini , Generalul (rez) David Petraeus, fostul șef la CIA sau fostul Comandant al Forțelor NATO în Europa, Generalul (rez) Phillip Breedlove.

CaleaEuropeană.ro este partener media al Black Sea and Balkans Security Forum.

Lista completă a vorbitorilor și moderatorilor evenimentului poate fi consultată aici.

 

Continue Reading

Facebook

Concrete & Design Solutions

Concrete-Design-Solutions

INCAS - Institutul Național de Cercetare-Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli”

INTERNAȚIONAL3 hours ago

SUA impun sancțiuni petroliere Iranului: Reducem sursele de venit ale Iranului pentru ”activitățile sale malefice”

INTERNAȚIONAL4 hours ago

Zelenski, vizită la Berlin. Olaf Scholz anunță un ajutor militar de 1.4 miliarde de euro pentru Ucraina

COMISIA EUROPEANA8 hours ago

Comisia Europeană solicită platformei chinezești Temu să furnizeze informații cu privire la comercianții care vând produse ilegale pe platformă

REPUBLICA MOLDOVA9 hours ago

România nu acceptă “lecții de istorie” de la Rusia privind R. Moldova: Avem încredere în maturitatea și discernământul cetățenilor R. Moldova

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI10 hours ago

Eurodeputatul Dan Motreanu solicită Comisiei Europene prelungirea termenului de absorbție din PNRR dincolo de anul 2026: România este la doar 30%

INTERNAȚIONAL11 hours ago

Ministrul german de externe, critici la adresa lui Putin: Refuză să accepte o pace justă pentru Ucraina și trimite în fiecare zi un nou semnal în favoarea războiului și a distrugerii

ROMÂNIA12 hours ago

De Ziua Spaniei, premierul Marcel Ciolacu își exprimă speranța ca acordul bilateral privind dubla cetățenie să fie semnat cât mai curând

CONSILIUL UE12 hours ago

Regulamentul privind reziliența cibernetică: Consiliul UE adoptă o nouă lege privind cerințele de securitate pentru produsele digitale

REPUBLICA MOLDOVA13 hours ago

Președintele Comisiei pentru relații externe a Senatului SUA cere șefilor Facebook și Google să combată ”dezinformarea și informațiile false” înainte de referendumul privind aderarea R. Moldova la UE

ROMÂNIA13 hours ago

ARMO: Comerțul electronic din România ocupă locul 3 în Europa Centrală și de Est, cu perspective solide de creștere

INTERNAȚIONAL14 hours ago

Organizația japoneză Nihon Hidankyo, distinsă cu Premiul Nobel pentru Pace în 2024 pentru eforturile în direcția dezarmării nucleare

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

De la pupitrul democrației europene, vicepreședintele PE Victor Negrescu îi îndeamnă pe cetățenii R. Moldova să voteze la referendumul privind aderarea la UE pentru a acorda parcursului caracter ireversibil

EUROPARLAMENTARI ROMÂNI3 days ago

Siegfried Mureșan cere ca UE să fie dotată cu un buget ambițios în domeniul securității și apărării pentru a răspunde priorităților cetățenilor: Vor siguranță în Europa și doresc prosperitate

REPUBLICA MOLDOVA1 week ago

Marcel Ciolacu i-a subliniat omologului moldovean că securitatea și dezvoltarea R. Moldova depind de integrarea europeană: România trebuie să fie podul către UE

ROMÂNIA1 week ago

Ambasadorul Germaniei: O Românie “de încredere, pro-occidentală și pro-atlantică” este “moștenirea lui Klaus Iohannis”. Rezultatele alegerilor nu vor schimba cursul de acțiune al României

ENGLISH1 week ago

INTERVIEW | Ambassador Peer Gebauer on German Unity Day: We will remain a pillar of stability in Europe. Energy and defense, major pillars of growth in German-Romanian cooperation

INTERVIURI1 week ago

INTERVIU | Ambasadorul Peer Gebauer, de Ziua Unității Germane: Vom rămâne un pilon de stabilitate în Europa. Energia și apărarea, pilonii majori de creștere a cooperării româno-germane

CHINA1 week ago

Noul secretar general NATO: Interesele și reputația Chinei vor fi afectate de faptul că alimentează “cel mai mare conflict din Europa de la al Doilea Război Mondial”

NATO1 week ago

Noul secretar general NATO îl avertizează pe Putin că Alianța “nu va ceda” în susținerea Ucrainei și diminuează temerile legate de Trump

ROMÂNIA2 weeks ago

Forumul de Securitate de la Varșovia. Ministrul Energiei, intervenție francă: Piața energiei ar trebui să fie o piață unică. Nu trebuie să fii un geniu ca să vezi unde se termină prețurile mici și unde încep cele mari

Trending